Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Mislam deka se lanski od bloomberg.
=SQRT(22.5*EPS*1/P/B*P)
EPS=551
P/B=0.4392
P=2260
BVPS go nema ama go izvedov od 1/P/B*P. B e vsusnost BVPS.
http://www.bloomberg.com/quote/TNB:MS
Graham e povekje teoretska vrednost na akcijata so p/e 15 i p/b 1.5. Smeta deka toa e prosecna istoriska vrednost na parametrite i presmetuva kolku kje bide akcijata ako gi postigne tie parametri. Dosta popularna metoda Warren Buffet ja koristi od taa skola e.
Inaku ne gi znam neoficijanite od ovaa godina ni koga kje gi ima oficijalnite.
A za fersped kolku e ?

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Фершпед е навистина интересна компанија за инвестирање...се секавам пре 5-6 години кога акциите и беа некаде по 30 000 денари, а во текот на берзанскиот бум стигнаа и до 500 000 ако не се лажам...не сум запознат баш како се со дивидендите инаку секако дека има потенцијал да расте...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
башка овие акции се осудени да растат кога тогаш, пошто неможе оваа фирма да иде под стечај :D
Секоја фирма може да отиде во стечај, зошто Фершпед би била исклучок?

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
А ќе ми каже некој како се сега провизиите за тргување??? Се сеќавам јас кога тргував тарифата беше 300 денари ( за сума на акциите до 30 000ден) + 100 денари за отварање сметка во депозитар и + 100 не ми текнува за што и да беше...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
А ќе ми каже некој како се сега провизиите за тргување??? Се сеќавам јас кога тргував тарифата беше 300 денари ( за сума на акциите до 30 000ден) + 100 денари за отварање сметка во депозитар и + 100 не ми текнува за што и да беше...
Брокерската провизија зависи од брокерската куќа, јас тргувавав преку КБ брокери и таму е 0.75% за купување. На тоа имаш и 0,1% за ЦДХВ такса и 0,2% берзанска такса.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Брокерската провизија зависи од брокерската куќа, јас тргувавав преку КБ брокери и таму е 0.75% за купување. На тоа имаш и 0,1% за ЦДХВ такса и 0,2% берзанска такса.
Ова некако ми се чини добро, зошто ако е така можам да тргувам и за помали пари, а на начинот на кој тргував не се исплати да вложеш помали пари зошто имаш фиксен трошок

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ова некако ми се чини добро, зошто ако е така можам да тргувам и за помали пари, а на начинот на кој тргував не се исплати да вложеш помали пари зошто имаш фиксен трошок
Сепак имаат минимум провизија од 150 денари, така да и за трансакција под 11250 денари бездруго ќе ти земат 150 денари.

Мое лично мислење е дека ако веќе тргуваш треба да инвестираш барем 500 еура од трансакција. Се' под тоа повеќе ќе ти губи време отколку што ќе ти донесе реална добивка.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Така е...но сепак е подобро да собереш помалку и да ги вложиш отколку да чекаш да собереш 500 евра, мислам ако веќе имаш вложувано не за прв пат...

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
okolu 2,5 % ti e vlezna i izlezna provizija (zaedno) taka da koga sakas da prodavas treba da ti porasnat akciite arem 2,5% za da bides na 0, se nad toa ti e dobivka, ja vaka presmetuvam moze malku e grubo i generalizirano ama sepak e korisno i ednostavno

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
okolu 2,5 % ti e vlezna i izlezna provizija (zaedno) taka da koga sakas da prodavas treba da ti porasnat akciite arem 2,5% za da bides na 0, se nad toa ti e dobivka, ja vaka presmetuvam moze malku e grubo i generalizirano ama sepak e korisno i ednostavno
Ima i danok na kapitalna dobivka od 10% a kako osnovica se zema 70% od razlikata od prodaznata i kupovnata cena.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ima i danok na kapitalna dobivka od 10% a kako osnovica se zema 70% od razlikata od prodaznata i kupovnata cena.
Претпоставувам дека на провизиите не се плаќа тој данок. Пример сум во добивка 100 евра а провизиите се 50 евра, би требало да се плати данок само на 50 евра. Или сум во грешка?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Претпоставувам дека на провизиите не се плаќа тој данок. Пример сум во добивка 100 евра а провизиите се 50 евра, би требало да се плати данок само на 50 евра. Или сум во грешка?
Да, се однесува на разликата од берзантската продажна и куповна цена провизиите се башка тие не влегуваат во цената.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
ако си имал загуба исто така пресметуваш данок кој би го платил (фактички пресметуваш со загубата како да е добивка) и тој резултат си го чуваш да го одбиес одземеш од идниот износ што треба да го платиш како данок кога ќе имаш добивка

Kajgana Shop

На врв Bottom