Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Ols school (фала и за линкот), Master, Jimmy, фала ви за коментарите, сега ми е многу појасно. Бидејќи веќе имам графичка, веројатно би ми вршела работа P67 матична. Гледав на Асус страната дека нудат матични (а некои ги има во Сет) кој можат да носат и 22nm процесор, и со PCI-E 3.0 што можеби треба да се гледа како добра инвестиција за во иднина. Единствена мана ми според мене е што имаат само два Сата 3 порта на матичната.
Меѓудругото, сакам да земам кулер CM Hyper 212 Evo од Сет, 2000-ки е. Читав позитивни критики за него доста, ама моментално би ладел процесор Е4500 на 775 сокет. Тоа е 2,2GHz процесор, и тука меѓудругото читав и како еден дечко го дигнал на 3,5 гига стабилен. Само не пишува што кулер користи. Дали мислите дека со ваков кулер би се доближил до тој клок? Напајањето е CM Silent Pro 600W.

Член од
15 март 2011
Мислења
73
Поени од реакции
7
Ols school (фала и за линкот), Master, Jimmy, фала ви за коментарите, сега ми е многу појасно. Бидејќи веќе имам графичка, веројатно би ми вршела работа P67 матична. Гледав на Асус страната дека нудат матични (аp некои ги има во Сет) кој можат да носат и 22nm процесор, и со PCI-E 3.0 што можеби треба да се гледа како добра инвестиција за во иднина. Единствена мана ми според мене е што имаат само два Сата 3 порта на матичната.
Меѓудругото, сакам да земам кулер CM Hyper 212 Evo од Сет, 2000-ки е. Читав позитивни критики за него доста, ама моментално би ладел процесор Е4500 на 775 сокет. Тоа е 2,2GHz процесор, и тука меѓудругото читав и како еден дечко го дигнал на 3,5 гига стабилен. Само не пишува што кулер користи. Дали мислите дека со ваков кулер би се доближил до тој клок? Напајањето е CM Silent Pro 600W.
Ke go kloknesh bez problem imashe bench testovi so pomaliot hyper tx3 I soliden beshe duri I i7 klokaa I ja ladeshe a hyper 212 taka e pogolem nema da ti prai problem duri mozes uste 1 ventilator da staish I da imash push pull config na hladnjakot samo neznam kolku ke izvadish od performansi ako go kacis klokot :) samo znam deka toj kuler ke ladi mnogu poishe nego nekoj stock bezveze kuler :D

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ols school (фала и за линкот), Master, Jimmy, фала ви за коментарите, сега ми е многу појасно. Бидејќи веќе имам графичка, веројатно би ми вршела работа P67 матична. Гледав на Асус страната дека нудат матични (а некои ги има во Сет) кој можат да носат и 22nm процесор, и со PCI-E 3.0 што можеби треба да се гледа како добра инвестиција за во иднина. Единствена мана ми според мене е што имаат само два Сата 3 порта на матичната.
Јас би идел со TT Contac 29 од Нико, ептен слични перформанси има со Hyper 212+ (порано беа со иста цена но од пред неколку месеци на Hyper 212+ цената рипна за 500 ден.)
Иначе скоро сите матични (со P67/Z68/H67 чипсет, H61 не сум сигурен) од понудите на повеќето производители би требало да добијат BIOS апдејти кога ќе искочат Ivy Bridge на 22nm, бидејќи Ivy Bridge е на истиот сокет како и SB. А PCIe 3.0, бидејќи користиш една карта, нема да ти користи многу, ептен ако во иднина земеш некоја хај енд карта со многу висок бендвит па PCIe 2.0 ќе ја "кочи".

M

Muranyi

Гостин
Предлог конфигурација до 35 000 денари,без монитор пред се за гејминг?

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Јас би идел со TT Contac 29 од Нико...
Не можам да го најдам тој кулер на ценовникот на Нико. Може го имаат на лагер, ама да не им е внесен во ценовник (или не е во секција Кулери). Го спомнав CM 212 Evo затоа што прочитав доста позитивни критики за него, а вчера го видов во Сет во ГТЦ за 1.900. Ми делува ОК цена за кулерот, барем како за почеток.
Иначе добро да се знае и тоа што кажа за апдејтот на БИОС-от на чипсетите на Интел. Фала за коменарот. Фала и за NoXx!

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Предлог конфигурација до 35 000 денари,без монитор пред се за гејминг?
CPU: i5 2500K - Анхоч
MB: Asus P8P67 - СЕТ
RAM: 2x4GB DDR3 - Анхоч
GPU: HD 6870 - Анхоч
PSU: Chiftech 500W - Мебиус

Ќе ги користиш стариот хард диск, режач и куќиште.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
dechki so mislite za ovoj disk? i koga ke padnat cenite

HDD 2TB WesternDigital 7200rpm 64MB Cache SATA-3 Caviar Black WD2002FAEX
http://www.set.com.mk/setClient/productdetails.asp?subitem=&brand=WesternDigital&bybrand=&group=Тврди дискови&productid=38178
black a tolku evtin so ogled na pokacenite ceni a i za ovaa golemina :confused: a + i WD e ne e igracka

a istiot disk od 1 TB e poskap - WTF
http://www.set.com.mk/setClient/productdetails.asp?subitem=&brand=WesternDigital&bybrand=&group=Тврди дискови&productid=38155

i tuka e ista cena
http://webshop.ddcom.com.mk/products/HDD-2TB-WesternDigital-7200rpm-64MB-Cache-SATA-3-Caviar-Black-WD2002FAEX/pid/699214#.Tz7GJ1GZWI4

ovie od DD Store imaat ogromno mi se dopagja od mene za web shop-ot
ni set a pogotovo anhoch ne si mozat so vas

i imaat epten golem izbor
da ne se i ovie glavni dileri ili prekupci se?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
dechki so mislite za ovoj disk? i koga ke padnat cenite

HDD 2TB WesternDigital 7200rpm 64MB Cache SATA-3 Caviar Black WD2002FAEX
http://www.set.com.mk/setClient/productdetails.asp?subitem=&brand=WesternDigital&bybrand=&group=Тврди дискови&productid=38178
black a tolku evtin so ogled na pokacenite ceni a i za ovaa golemina :confused: a + i WD e ne e igracka

a istiot disk od 1 TB e poskap - WTF
http://www.set.com.mk/setClient/productdetails.asp?subitem=&brand=WesternDigital&bybrand=&group=Тврди дискови&productid=38155

i tuka e ista cena
http://webshop.ddcom.com.mk/products/HDD-2TB-WesternDigital-7200rpm-64MB-Cache-SATA-3-Caviar-Black-WD2002FAEX/pid/699214#.Tz7GJ1GZWI4

ovie od DD Store imaat ogromno mi se dopagja od mene za web shop-ot
ni set a pogotovo anhoch ne si mozat so vas

i imaat epten golem izbor
da ne se i ovie glavni dileri ili prekupci se?
Ако ти е за сторејџ, земи WD Green не фрлај пари на Black. Иначе ќе се изначекаме за пониски цени изгледа...

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Ако ти е за сторејџ, земи WD Green не фрлај пари на Black. Иначе ќе се изначекаме за пониски цени изгледа...
abe za storage mi e ama nekogas mozi i za OS da go koristam a plus i od green seriite se isto pari :confused:

naednas gi krenaa cenite a za spustanje po edna godina mozi mameto nivno
da ne ne cini diskot oti e black a tolku evtin? ako e taka da baram green togas ili ovoj da go zemam.....

Член од
4 јули 2009
Мислења
4.795
Поени од реакции
3.493
Колку пари би чинело да го надградам PC-во,значи имам 1gb RAM и 1.8 ghz дуал процесор да ги направам 2 гб и нешто појак процесор од овој што го имам?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Колку пари би чинело да го надградам PC-во,значи имам 1gb RAM и 1.8 ghz дуал процесор да ги направам 2 гб и нешто појак процесор од овој што го имам?
Канта, собирај пари за нов компјутер. (можеш да земеш многу подобро PC од тоа што го имаш сега од 350 евра па нагоре, зависи за што го користиш компјутерот)

abe za storage mi e ama nekogas mozi i za OS da go koristam a plus i od green seriite se isto pari :confused:

naednas gi krenaa cenite a za spustanje po edna godina mozi mameto nivno
da ne ne cini diskot oti e black a tolku evtin? ako e taka da baram green togas ili ovoj da go zemam.....
Ако се иста цена и ако толку ти се брза, земи го тогаш, мада провери и во Вортекс да не имаат Samsung F3 1TB, исто брз е колку и WD Black само би требало да иде по пониска цена, барем така беше пред да ги поскапат.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Канта, собирај пари за нов компјутер. (можеш да земеш многу подобро PC од тоа што го имаш сега од 350 евра па нагоре, зависи за што го користиш компјутерот)

Ако се иста цена и ако толку ти се брза, земи го тогаш, мада провери и во Вортекс да не имаат Samsung F3 1TB, исто брз е колку и WD Black само би требало да иде по пониска цена, барем така беше пред да ги поскапат.
во вортекс ценовникот му е срање а и не сум од СК па да земам од кај нив

фала

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
во вортекс ценовникот му е срање а и не сум од СК па да земам од кај нив

фала
Excel ценовникот за компоненти е многу лесен за работа, особено ако исклучуваш/вклучуваш со филтри оние категории кои те интересираат. Истото важи и за Мебиус.

Kajgana Shop

На врв Bottom