Најекономично греење и ладење

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....
Јас се греам со вивакс инвертер веке 4 зима во Битола.Ознаката на климата е 50 GEI ако ви значи нешто.загревам дневна соба окулу 48м2 отворен простор на 22-24 степени и мака нема.
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 19:27 ---
Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....
Јас се греам со вивакс инвертер веке 4 зима во Битола.Ознаката на климата е 50 GEI ако ви значи нешто.загревам дневна соба окулу 48м2 отворен простор на 22-24 степени и мака нема.

Член од
29 јануари 2012
Мислења
14
Поени од реакции
2
Еве јас ќе ти кажам, ноќеска беше -14, климата е уклучена - грее, и доволно е само греалка мала да ставиш испод и завршена работа. И грее и исклучува. Тоа е поентата со греалката - баш за тие ниски температури. Еве сега е -3 и климата е на 23 ставена и грее. Нема проблем до -7, од таму надоле и треба помош од мало грејно тело. :)

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
Грее и грее и пак грее а јас на -27 во БТ смрзнав зо ТА 6kw .... еееее тоа ти се вика технологија си купваш обична клима и панелка па "капата накриво" батка и тераш .....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:17 ---
Имам VIVAX во спалната соба и решив за еден мајтап да ја уклучам и оп..... "ради ал се не чује" веќе 2 часа седи уклучена и абер нема ....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:19 ---
Поздрав ....
На ова ладно ДЕДО МРАЗ нека ви е на помош :vozbud:

Член од
29 јануари 2012
Мислења
14
Поени од реакции
2
Грее и грее и пак грее а јас на -27 во БТ смрзнав зо ТА 6kw .... еееее тоа ти се вика технологија си купваш обична клима и панелка па "капата накриво" батка и тераш .....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:17 ---
Имам VIVAX во спалната соба и решив за еден мајтап да ја уклучам и оп..... "ради ал се не чује" веќе 2 часа седи уклучена и абер нема ....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:19 ---
Поздрав ....
На ова ладно ДЕДО МРАЗ нека ви е на помош :vozbud:
Зашто си смрзнал со таа од 6кв? А на што се грееш?
Во принцип, климата треба да работи цело време (нормално со паузи, што сама си ги одредуе). А ако сакаш да ја уклучиш после долго време неработење, па плус и на -27 надвор, нормално дека нема да постигне. Во такви услови помага највеќе за одржување на температурата, и тоа само ако е разработена. Крајниот резултат неможеш да го добиеш само од клима на многу ниски температури. Мора собата да ти е загреана и од друго тело. Климата е ефективна сама, кога не е пониско од -7 макс. Но еве денес кога беше -14 сабајле работеше само климата. Ја оставив сама, зошто дојде скапа струја. Дуваше топло без проблем, пошто е разработена. Мање битно што е Samsung клима?! :D
Единствена маана на климата и е кога има влага надвор!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Сите три клими кои ги имам работат беспрекорно 24 часа, а исклучиво на нив се греам. Ова ми е четврта грејна сезона како се греам на овој начин. Мислам дека пред две години имаше пониски температури.

Член од
5 февруари 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Kano ziveam vo stan kat od privatna kukja od okolu 100 - 110 m2 i sum na gradsko parno so radijatori mislam deka se vikaat Algreta,te molam za odgovor na dve prashanja:
1. Dali raboti sistemot so Algreta (mislam deka se vikaat) radijatori, ova te prashuvam zatoa shto mi kazaa deka poefikasno e so aluminiumski celosni radijatori,
2. Kolku bi koshtalo otprilika za mojot stan imam napraveno istalacija koja vekje funkcionira na gradsko parno kako shto kazav i porano.

Ti blagodaram.
Pozdrav
--- надополнето: 5 февруари 2012 во 23:33 ---
Kano ziveam vo stan kat od privatna kukja od okolu 100 - 110 m2 i sum na gradsko parno so radijatori mislam deka se vikaat Algreta,te molam za odgovor na dve prashanja:
1. Dali raboti sistemot so Algreta (mislam deka se vikaat) radijatori, ova te prashuvam zatoa shto mi kazaa deka poefikasno e so aluminiumski celosni radijatori,
2. Kolku bi koshtalo otprilika za mojot stan imam napraveno istalacija koja vekje funkcionira na gradsko parno kako shto kazav i porano.

Ti blagodaram.
Pozdrav

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718

Ti blagodaram.
Pozdrav
да секако дека може. за тебе ке треба или кано 2 или кано 3 систем. ке треба тоа да се провери кај тебе и други информации ке треба да се соберат за да се дојде до финалната снага. значи дали ке биде кано 2 или кано 3 инсталационата електрична моќ ке биде со снага од околу 9 киловати. тоа не значи дека ке трошиш 9 киловати на час туку тоа е инсталирана моќност, во секој случај помалку од 9 киловати на час ке биде... ај да не биде дека се рекламирам на форумов, пиши ми на меил (го има на нашиот веб сајт во полето за контакт) ископирај ги прашањава што ке ти ги поставам и таму одговори ми (нормално напиши дека си ти за да не настане недоразбирање пошто многу мејлови стигаат... значи:

колку ребра имаш вкупно, дали ти се цевно врзани сите радијатори мегу себе или си со вертикали, каква изолација имаш на станот (куќата) од аспект на зидови и прозори и секако таван ако си нај горе или под ако си нај доле, понатака посакувана собна температура, дали станот граничи со други станови (лепенка или не) или е од сите страни према надвор, во кој град живееш и ориентација на дневна соба (исток-запад-север-југ)...

Член од
18 ноември 2010
Мислења
436
Поени од реакции
135
Sakam da kupam elektricen kotel za parno greenje za stan od 70m2. Ako znae nekoj da mi preporaca nekoja marka i kolku kilovati bi odgovaralo. Nov stan so 8cm stiropor i PVC prozori.
Blagodaram.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Sakam da kupam elektricen kotel za parno greenje za stan od 70m2. Ako znae nekoj da mi preporaca nekoja marka i kolku kilovati bi odgovaralo. Nov stan so 8cm stiropor i PVC prozori.
Blagodaram.
контактирај не и ке ти објасниме... на нашиот веб сајт има контакт.. пиши само кано ком мк (на латиница нормално) и ке најдеш таму веке...

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.519
еве ти уште една реклама ;)
не гледам ништо лошо во тоа, форумот не е само за ЧДА, туку
и да се споделат искуства и совети.
немаме сите по 15 години, па да тепаме време на форумот.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
еве ти уште една реклама ;)
skepar напиша:
Ako znaes nekoj drug slobodno posoci go. Covekot si prasa a jas mu dadov odgovor
не е финтата да посочам некого ( секоја почит за кано), ама ако посочам некого значи го фаворизирам ... ако не знам да му одговорам на прашањето, тогаш воопшто не му одговарам (а не да му посочувам кој знае) ... кој знае нека му одговори, па и кано сам нека дојде и нека му одговори ... ама тој се јави и му препорача да дојде кај него и да ја посети неговата веб страна (не е ова реклама?) ... и пак јас како форумџија не научив каков котел е потребен за стан од 70м2 (не се даде овде одговор) ... јасен сум? ...
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 12:17 ---
не гледам ништо лошо во тоа, форумот не е само за ЧДА, туку
и да се споделат искуства и совети.
немаме сите по 15 години, па да тепаме време на форумот.
не е финтата да посочам некого ( секоја почит за кано), ама ако посочам некого значи го фаворизирам ... ако не знам да му одговорам на прашањето, тогаш воопшто не му одговарам (а не да му посочувам кој знае) ... кој знае нека му одговори, па и кано сам нека дојде и нека му одговори ... ама тој се јави и му препорача да дојде кај него и да ја посети неговата веб страна (не е ова реклама?) ... и пак јас како форумџија не научив каков котел е потребен за стан од 70м2 (не се даде овде одговор) ... јасен сум? ...

Kajgana Shop

На врв Bottom