Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Decki imam privatni problemi i moram da prekinam so vezbanje 1 mesec vo momentov pijam kreatin me interesira dali da prestanam da go pijam kreatinot ili da prodolzam da go pijam i sekoj den da pravam sklekovi stomaci?
1 месец е голема пауза не троши џабе пари да го пиеш. Почни 2-3 дена да го пиеш пред да влезеш повторно во теретана со фаза на полнење па одржување знаеш веќе како оди. Склекови можеш да си правиш не ти треба суплементи за тоа.

Mike Tyson

Never,never,NEVER GIVE UP!
Член од
20 август 2007
Мислења
2.630
Поени од реакции
156
Ме интересира дали во деновите за одмор(кога немаме тренинг) треба да се храниме исто како и во деновите кога имаме тренинг(на секои 2 саати)?

Друго прашање имам околу веј протеинот...дали после неколку месечно користење на протеинот телото се навикнува на него.Сакам да кажам дали во случај да снемаш пари да набавиш,дали ке има некакви последици?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ме интересира дали во деновите за одмор(кога немаме тренинг) треба да се храниме исто како и во деновите кога имаме тренинг(на секои 2 саати)?
Да, затоа што мускулот расне и до 3 дена после стимулацијата (тренингот)

Друго прашање имам околу веј протеинот...дали после неколку месечно користење на протеинот телото се навикнува на него.Сакам да кажам дали во случај да снемаш пари да набавиш,дали ке има некакви последици?
Не се навикнува. Во случај да престанеш да го користиш резутлатите побавно ќе доаѓаат, но нема да почнат да ти се разградуваат мускулите сигурно под услов и понатаму да тренинраш и адекватно се храниш.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824

Ако имаш добра исхрана нема.. Ако јадеш било што е тогаш ќе има загуба на мускулатурата.. гледај да внесуваш +150 гр протеини од храна и немаш гајле..

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294

вејот рачунај го како парче стек...пример 1 доерка =150г стек..
никакво навикнување,последици или слично поз

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Висок сум 180 имам 73 кила дали би било пожелно да земам Quick Mass да рипнам за две недели 7 кила или многу ми е 80 кила на таа висина???Во случај да ми е тоа потребно ако знае некој нека пише колку би ми се зголемила мускулната маса(во цм) со +7 кила???

Е сега откога ќе престанам да го пијам дали ќе ми се врати телото како што ми било или ќе остане таа маса стекната со Quick Mass???

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Висок сум 180 имам 73 кила дали би било пожелно да земам Quick Mass да рипнам за две недели 7 кила или многу ми е 80 кила на таа висина???Во случај да ми е тоа потребно ако знае некој нека пише колку би ми се зголемила мускулната маса(во цм) со +7 кила???

Е сега откога ќе престанам да го пијам дали ќе ми се врати телото како што ми било или ќе остане таа маса стекната со Quick Mass???
Ако досега немаш земано суплементи доста веројатно е да успееш да качиш 7кг со една канта од QuickMass 4,5кг за месец дена. Но тоа е само затоа што во него има креатин, а креатинот врзува вода т.е. најголемиот дел од тежината ќе биде од вода која се складира во мускулите и тие ќе ти изгледаат понапумпани. Треба да знаеш дека природно со средена исхрана и ефективна тренинг програма неможе да се качи повеќе од 1 кг мускулна маса месечно!

Член од
18 октомври 2011
Мислења
166
Поени од реакции
78

Можеш да мериш мускулна маса во кг( но тоа не значи дека ако качиш 7 кг си качил исто толку мускул) или можеш да се мериш врз основа на тоа колку креваш( да мериш сила) како на пример мртво, бенч, клекнувања..., а не може некој да ти каже колку ќе ти се промени физичкиот изглед во cm бидејќи тоа е индивидуална работа( поради конституција, скелет итн...)
Гејнерот ти е храна и нема да влијае на мускулната маса воопшто ако престанеш да го пиеш(тоа ти е исто како да кажеш, ако престанам да јадам стек ќе ми паднат мускулите)
За да станеш посилен и да порасне мускулот треба да го стимулираш, односно да креваш тежини, и обратно за да се намали треба да престанеш да вежбаш...

Член од
17 јануари 2011
Мислења
614
Поени од реакции
410
Едно кратко прашање,
Сакам да покачам килажа (10тина кг) а со мојот метаболизам за тоа ми требат години ^_^ Значи,висок сум 1.70 а тежок сум 55-6 кг. Од физички активности освен стомачни и склекови и понекогаш теретана друго ништо.. Некој совет што да купам,некој суплемент?

Фала :D

Член од
17 ноември 2008
Мислења
345
Поени од реакции
15
Zz momci :) mi kaza eden drugar deka negov drugar zemal stekovi po 1 kutija (paket) golema od televizor.. ama deteto nee tuka i nemozi da go prasa od kaj gi zemase sigurno od nekoja mesarnica ama dali nekoj znaj od prilika kako se dvizi cenata po nabavna cena t.e iili dali nekoj mozebi prodava od tuka sto ste na forumot ? poz !

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Zz momci :) mi kaza eden drugar deka negov drugar zemal stekovi po 1 kutija (paket) golema od televizor.. ama deteto nee tuka i nemozi da go prasa od kaj gi zemase sigurno od nekoja mesarnica ama dali nekoj znaj od prilika kako se dvizi cenata po nabavna cena t.e iili dali nekoj mozebi prodava od tuka sto ste na forumot ? poz !
Што ќе му правиш на толкава количина месо, ќе се расипе?
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 13:56 ---
Едно кратко прашање,
Сакам да покачам килажа (10тина кг) а со мојот метаболизам за тоа ми требат години ^_^ Значи,висок сум 1.70 а тежок сум 55-6 кг. Од физички активности освен стомачни и склекови и понекогаш теретана друго ништо.. Некој совет што да купам,некој суплемент?

Фала :D
Колку и да имаш брз метаболизам ако јадеш обилно ќе почнеш да качуваш килажа (ова од искуство ти го зборам). Најпрвин гледај да конзумираш 2гр протеин на КГ телесна тежина т.е. во твој случај околу 110грама протеини дневно (од храна како пилешко, рибјо, млечни производи,јајца...) ЈАДИ ОБИЛНО. Друго јади храна која што е збиена со калории (јаткасти плодови, суво овошје, банани, полномасно млеко...) Трето земи гејнер со добар процент на протеин и комплексни ЈХ во него. Четврто тренирај 3-4 пати дневно во теретана (обавезно бенч, чучањ и мртво дигање нека ти покаже некој како правилно се изведуваат за да не се повредиш). Пето спиј барем 8 часа дневно. Ако ги следиш овие смерници гарантирано ќе качиш килажа.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Доколку ви е комплициран последниот степ, односно незнаете кој процент на протеини/јх/масти да го внесете, пишете ми ја вашата висина, тежина и пол и колку пати тренирате неделно и јас ќе ви помогнам.
179цм,75-76кг 22 години сакам да качам 5-6 кила.

Kajgana Shop

На врв Bottom