Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Џулија не можеш или НЕ САКАШ да поверуваш? Различно е нели?

Меѓутоа јасно е дека доколку Бог не прави зло, и не сака нас бедните смртници создаден по негов лик, тогаш ќе го искорени злото надвиснато над нему најмилата творба.

Меѓутоа очигледно тоа не се случува.

Или ние не знаеме да препознаеме што е зло, и она што се случува меѓу човечките единки е саде добрина насекаде
Или Бог милува да го остави Злото меѓу нас, без разлика од кај е дојдено (оти нели како семоќен одма може да го искорени)
Или сепак е точно дека Бог го дал злото ( тогаш што праиме???)

Како и да е скепсата околу Бог и злото ќе постои секојпат. Разликата сепак ќе биде само во желбата да се поверува во некои работи или не.
Сето ова под претпоставка нели ДЕКА БОГ ПОСТОИ И ИГРА УЛОГА ВО НАШИТЕ ЖИВОТИ.[/quoН

Не верувам затоа што не се толкува така тоа Гледано од една точка е така но ако духовно ги запознаете сите точки на одговорот ќе биде друг,,,Бог секако дека не прави зло но злото го доведе непослушноста наша .Уште од самиот почеток на создавањето на човекот ,човекот влегол во грев со неговата непослушност,зеде од забранетото овошје , тогаш Бог му оставил пат на злото ,но сигурно ќе биде спасен оној кој почитува и упатува благодарност .Од тој период па се до денес ние правиме се што ни е забрането,противречиме,се правиме поголеми богови од него и кој е виновен? Верувајте колку Бог е трпелив ,ние сме тие нетрперливите,ние сме лакомите,алчните ,гордите.Зошто не можеме да живееме во едномисление,во еднаквост,рамноправност меѓу народите.....Бог злото може да го спречи и ќе го спречи верувај те ќе дојде ден кога сите ќе живеат само во добро и љубов но тој ден кога ќе биде е вољата негова а нас ќе ни остане само да се напаѓаме во овој свет и да ги бараме виновниците за ова што денес ни се случува.
--- надополнето: 25 јануари 2012 во 10:23 ---
Нема Џули тука никаква двосмисленост. Бог јасно и гласно тврди дека ТОЈ е креаторот на сето зло во светот. Ти можеш како духовно чедо да си толкуваш како сакаш, но зборовите си се повеќе од јасни...
Јасно ми е дека си ги толкувате како сакате и тоа е ваше право јас кажав што имав понатаму е ваше да одлучувате за вашите постапки.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако земеш дома да чуваш куче од некоја крволочна раса, и го тренираш да прави работи што ти ги сакаш, и го оставиш кучето насамо со твоето бебе, тогаш кучето ќе го задави бебето во некој момент (имало и примери такви во реалноста).
Кој е виновен за тоа што кучето го задавило бебето?
Самото куче или неговиот господар кој му дозволил да го стори тоа со своите непромислени потези?

Дали Адам и Ева се криви што каснале од јаболкото или самиот Бог кој го дозволил тоа?

Јас сум за да го спречи, ама некако нема никакви знаци за спасение, туку се повеќе знаци за апокалипса:eek:?

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Ако земеш дома да чуваш куче од некоја крволочна раса, и го тренираш да прави работи што ти ги сакаш, и го оставиш кучето насамо со твоето бебе, тогаш кучето ќе го задави бебето во некој момент (имало и примери такви во реалноста).
Кој е виновен за тоа што кучето го задавило бебето?
Самото куче или неговиот господар кој му дозволил да го стори тоа со своите непромислени потези?

Дали Адам и Ева се криви што каснале од јаболкото или самиот Бог кој го дозволил тоа?

Јас сум за да го спречи, ама некако нема никакви знаци за спасение, туку се повеќе знаци за апокалипса:eek:?[/quote

Како прво,јас никогаш не би оставила бебе само а поготово на доверба на куче,секој одговорен човек не би го направил тоа .А како што викаш имало случаеви" можеби" таквите родители ги сметам за не совесни,не одговорни,и во тој случај секако дека е одговOрен родителот или господарот на кучето.Но неможеме тоа да го споредиме во пр.со Бог ,сепак тој нас не смета за суштества кои поседуваме човечки особини,а кучето има свои благодети .
Како второ секако дека Адам и Ева се виновни бидејки беа предупредени а тие сепак од лубопитност посигнаја по забранетото дрво...зошто викаам се виновни ..логички да размислиме ке сфатиме дека ние како рдоители кога му забрануваме на нашите деца некоја работа тоа тие треба да го почитуваат и ценат тоа,тогаш е авторитетот на родител ,во спротивно доколку не не послушат тогаш тие ќе си ги сносат последиците.
Како трето и јас сум да се спречи ..но Бог сеуште е трпелив и чека да се поправиме ,за да не не погуби само така злото се уништило,но Тој не го сака тоа. .

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Значи за да се уништи злото целосно во овој момент би требало да не погуби речиси сите, нешто налик Содома и Гомора. Или лошо те разбрав?
А Бог чека да с епоправиме за да не не погуби сите?

Дали тогаш нашиот Бог е навистина семоќен?
Ако не може да не спаси од сопственото зло, или од влијанието на Сатаната, тогаш дали ние го следиме во пропаст?

И дали самите луѓе се злото? Дали менталитетот на луѓето е злото или тој станал таков под влијание на Сатаната?

И двете опции би требало да се брзо решливи за семоќен Господ? Нели?

Мене повеќе ми личи дека некој си поигрува со нас луѓето, како со кукли во театар, отколку на тоа дека на нас се гледа со љубов од страна на повисоки ентитети. Не ти текнало дека е можно и вакво нешто?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Ке го цитирам Карл Саган за ова прашање
6. Why there is morality in every civilization?

Се во универзумот почитува еден закон се раѓа, живее и умира. Така е со животните, луѓето, панетите, ѕвездите, галаксиите

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ке го цитирам Карл Саган за ова прашање
6. Why there is morality in every civilization?

Се во универзумот почитува еден закон се раѓа, живее и умира. Така е со животните, луѓето, панетите, ѕвездите, галаксиите
Тоа е закон?????

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.094
Поени од реакции
9.402
1. Se slagam

2. Pocni da pisuvas

3. Toa nagagjas li deka nema nishto ili znaesh? Kje da e ova prvoto;)

4. Najverojatno si vo pravo

5. E taka de, ama toa redot slucajno e postaven taka li? Ili sepak ima i drugi odgovori?

6. Hmm mozhebi e taka.

7. Verojatno da. No sto ako ne e toa?

8. Premnogu hrabro go kazha ova ;)

9. Eden den mozebi kje znaeme. Tocno. A mozebi i ne. A mozebi ima kreator. A mozebi i nema. A mozebi ova. A mozebi ona. A mozebi........ itn.. SE E EDNO GOLEMO MOZEBI.

10. Jajceto a? Kje mozes li sam da go objasnis ova, bez da mi posocish link vo koj se tvrdi istoto.
Ako vecer ebnesh nekoja u grad togash sto kje bide:
1. Ti se ebach
2. Taa e ebana

Koja od ovie opcii e tocna?
1. Тенкс.
2. Не зафркавај брат. Комета, метеор, сонцето ке отиде супернова, ние луѓето ке ја расцепиме земјата....има милион можности.
3. Ништо. Умираме и тоа е тоа. Нема рај, нема пекол ако на тоа мислиш. Аш, исчуре човеко.
4. Тенкс.
5. Сега за сега комплетна случајност. Рандом. Кан не се десил ред отишлу у ПМ.
6. Спремен сум за алтернативно објаснување. Се дур не е поврзано со невидлив пријател кој не може да се докаже научно.
7. Спремен сум да прифатам друго објаснување. Се дур не е поврзано со невидлив пријател кој не може да се докаже научно.
8. Зошто премногу храбро?
9. Но за разлика од верниците ние атеистите сме спремни да прифатиме се што може научно да биде докажано. Ако се докаже дека постои креатор, нема да го запалиме тој што го докажал. Ке признаеме и тоа ке биде тоа. Но не тврдиме нешто што е измислено.
10. http://www.sciencemag.org/content/274/5290/1164.abstract
http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_birds
http://www.nature.com/nature/journal/v475/n7357/full/nature10288.html
http://www.springerlink.com/content/66w3755838876571/

Ako vecer ebnesh nekoja u grad togash sto kje bide:
1. Ti se ebach
2. Taa e ebana
Koja od ovie opcii e tocna?
Ниту една од двете.
Опција 3 = се ебевме. Се надевам на меѓусебно задоволство.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тоа не го порекнувам тоа е така кажано но тоа е двосмислено се мисли на непослушноста наша и не благодарноста па тогаш дошло до тоа правете разлика .
Во спротивно Бог никогаш не наштетил ако ја разберете суштината подобро ќе разберете што сака да каже какво значение имаат тие зборови ..само духовните чеда тоа можат да го разберат...а господине сум читала сигурно два пати повеќе од вас но поинаку ги толкувам работите ,,знам дека тешко се разбирливи за секого малку се двосмислени но убаво размислете зошто е така.
Сигурен сум дека си многу начитана. Лесно се забележува.

Ако е „Јас Господ го правам целото зло на светов“ двосмислено за тебе, претпоставувам дека има и многу други двосмислени работи во Библијата. Дали сум во право, или ова е единствениот двосмислен муабет на Јахве?

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18
Не верувам затоа што не се толкува така тоа Гледано од една точка е така но ако духовно ги запознаете сите точки на одговорот ќе биде друг,,,Бог секако дека не прави зло но злото го доведе непослушноста наша .Уште од самиот почеток на создавањето на човекот ,човекот влегол во грев со неговата непослушност,зеде од забранетото овошје , тогаш Бог му оставил пат на злото ,но сигурно ќе биде спасен оној кој почитува и упатува благодарност .Од тој период па се до денес ние правиме се што ни е забрането,противречиме,се правиме поголеми богови од него и кој е виновен? Верувајте колку Бог е трпелив ,ние сме тие нетрперливите,ние сме лакомите,алчните ,гордите.Зошто не можеме да живееме во едномисление,во еднаквост,рамноправност меѓу народите.....Бог злото може да го спречи и ќе го спречи верувај те ќе дојде ден кога сите ќе живеат само во добро и љубов но тој ден кога ќе биде е вољата негова а нас ќе ни остане само да се напаѓаме во овој свет и да ги бараме виновниците за ова што денес ни се случува.
Проблемот на религиите е двосмисленоста и лицемерието. Тоа на крај ќе ги уништи.

Ако во библијата пишува „Јас Господ го правам целото зло на светов“ тогаш во таа реченица нема сиви подрачја. Секое различно толкување е лага кон другите или кон самиот себе. Тој што ја пишувал библијата направил превид а верниците слепо го прифаќаат напишаното во библијата и тргнувајќи од мислата дека се што пишува во неа е добро , ништо не доведуваат во прашање па ниту очигледното. А доведувањето во прашање на се е она што го води човештвото напред. Според истата библија ти како жена не смееш да правиш ништо друго освен да бидеш домаќинка и да раѓаш деца. Наука или професија?Никако! А тек пантолони да облечеш, смртен грев, одиш право во пеколот. Сигурен сум дека ова не го прифаќаш а и не треба.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Значи за да се уништи злото целосно во овој момент би требало да не погуби речиси сите, нешто налик Содома и Гомора. Или лошо те разбрав?
А Бог чека да с епоправиме за да не не погуби сите?

Дали тогаш нашиот Бог е навистина семоќен?
Ако не може да не спаси од сопственото зло, или од влијанието на Сатаната, тогаш дали ние го следиме во пропаст?

И дали самите луѓе се злото? Дали менталитетот на луѓето е злото или тој станал таков под влијание на Сатаната?

И двете опции би требало да се брзо решливи за семоќен Господ? Нели?

Мене повеќе ми личи дека некој си поигрува со нас луѓето, како со кукли во театар, отколку на тоа дека на нас се гледа со љубов од страна на повисоки ентитети. Не ти текнало дека е можно и вакво нешто?
Мислам дека одговорив на овие прашања да не се повторуваме добивам впечаток дека не се разбираме.
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 20:54 ---
Проблемот на религиите е двосмисленоста и лицемерието. Тоа на крај ќе ги уништи.

Ако во библијата пишува „Јас Господ го правам целото зло на светов“ тогаш во таа реченица нема сиви подрачја. Секое различно толкување е лага кон другите или кон самиот себе. Тој што ја пишувал библијата направил превид а верниците слепо го прифаќаат напишаното во библијата и тргнувајќи од мислата дека се што пишува во неа е добро , ништо не доведуваат во прашање па ниту очигледното. А доведувањето во прашање на се е она што го води човештвото напред. Според истата библија ти како жена не смееш да правиш ништо друго освен да бидеш домаќинка и да раѓаш деца. Наука или професија?Никако! А тек пантолони да облечеш, смртен грев, одиш право во пеколот. Сигурен сум дека ова не го прифаќаш а и не треба.
Библијата е наша света книга на христијаните и ние верниците ја почитуваме и веруваме во неа дека тоа било така и затоа имаме свети денови за нејзино обележување и славење но сега живееме во едно поинакво време и Бог не бара од нас ние да го прифатиме тоа време а и неможеме и да сакаме,мораме да се соочуваме со реалноста денес каде што живееме ,но вика НЕ ЗАБОРАВАЈ ТЕ ГО ВАШИОТ БОГ .

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Библијата е наша света книга на христијаните и ние верниците ја почитуваме и веруваме во неа дека тоа било така и затоа имаме свети денови за нејзино обележување и славење но сега живееме во едно поинакво време и Бог не бара од нас ние да го прифатиме тоа време а и не можеме и да сакаме, мораме да се соочуваме со реалноста денес каде што живееме ,но вика НЕ ЗАБОРАВАЈ ТЕ ГО ВАШИОТ БОГ[!!!]
КАКВА вратоломија!

Чисти 12 поени од публика!!!

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Библијата е наша света книга на христијаните и ние верниците ја почитуваме и веруваме во неа дека тоа било така и затоа имаме свети денови за нејзино обележување и славење но сега живееме во едно поинакво време и Бог не бара од нас ние да го прифатиме тоа време а и неможеме и да сакаме,мораме да се соочуваме со реалноста денес каде што живееме ,но вика НЕ ЗАБОРАВАЈ ТЕ ГО ВАШИОТ БОГ .[/quote]

Да речеме дека го профакам постоењето на Бог и Исус, како почетна рефертна точка.
Како можеш да тврдиш дека тоа што е напишано во библијата или евангелијата е точно и апсолутно и да се повикуваш на нив кога тие се напишани од луѓе (без да навлегувам во нивните ментални склопови) и уште и прераскажани без притоа да нудат какви било докази во нив. Зарем ако ништо друго не тие потребна одредена логика за да прифатиш дали ке веруваш во нешто или не.
Понатаму да претпоставиме дека и дел од работите се навистина кажани од Бог или Исус не е ли можно низ вековите прераскажување секој кој го пренесувал тоа да вметнувал и свои елементи во истите приказни со што се губи секоја можност да се утврди вистинското значење на нивните зборови се со цел да се креира критична маса која ке верува слепо на одредени величини (тука не мислам на Бог и Исус) која пак маса на луѓе може покасно да се употреби за сопствени цели.
Зарем не е во суштината на секој човек постојано да преиспитува се и сешто како што е случајот со секоја научна теорија, зошто би било различно со верските книги кои ке повторам се напишани сепак од луге.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Библијата е наша света книга на христијаните и ние верниците ја почитуваме и веруваме во неа дека тоа било така и затоа имаме свети денови за нејзино обележување и славење но сега живееме во едно поинакво време и Бог не бара од нас ние да го прифатиме тоа време а и неможеме и да сакаме,мораме да се соочуваме со реалноста денес каде што живееме ,но вика НЕ ЗАБОРАВАЈ ТЕ ГО ВАШИОТ БОГ .

Да речеме дека го профакам постоењето на Бог и Исус, како почетна рефертна точка.
Како можеш да тврдиш дека тоа што е напишано во библијата или евангелијата е точно и апсолутно и да се повикуваш на нив кога тие се напишани од луѓе (без да навлегувам во нивните ментални склопови) и уште и прераскажани без притоа да нудат какви било докази во нив. Зарем ако ништо друго не тие потребна одредена логика за да прифатиш дали ке веруваш во нешто или не.
Понатаму да претпоставиме дека и дел од работите се навистина кажани од Бог или Исус не е ли можно низ вековите прераскажување секој кој го пренесувал тоа да вметнувал и свои елементи во истите приказни со што се губи секоја можност да се утврди вистинското значење на нивните зборови се со цел да се креира критична маса која ке верува слепо на одредени величини (тука не мислам на Бог и Исус) која пак маса на луѓе може покасно да се употреби за сопствени цели.
Зарем не е во суштината на секој човек постојано да преиспитува се и сешто како што е случајот со секоја научна теорија, зошто би било различно со верските книги кои ке повторам се напишани сепак од луге.[/quote]

Секако дека верските книги се пишувани од луѓе ,но тоа биле проповедници , Библијата не е дело на човечки интелект ,туку дека е вдахновена од Светиот дух.Никогаш пророштвото не дошло по човечка волја,туку божјите луѓе зборувале носени од Светиот дух.

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
По мизерни луѓе за дискусија од атеисти нема, како настанал биг бенгот? Чекате од церн одговор? Значи немате научен доказ за биг бенг, а од тука произлегува дека верувате дека се случило тоа без научен доказ, а не верувате дека Бог ја створил вселената без доказ? pwned. Мизерни сте.

Kajgana Shop

На врв Bottom