Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.094
Поени од реакции
9.402
Хехехе, ОК навивам али знам дека постојат и другите клубови.

Верниците „навиваат“ али велан дека другите не постојат.

Тоа ме интересира.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кој навива за Арсенал и Баерн :P Зарем има и такви :confused:
Се има на светов, од кај да знам може има и за фенербахче што навиваат....
--- надополнето: 23 јануари 2012 во 16:13 ---
Хехехе, ОК навивам али знам дека постојат и другите клубови.

Верниците „навиваат“ али велан дека другите не постојат.

Тоа ме интересира.
Е јбг друже, ти знаеш дека постојат и други ама велиш дека твојот клуб е најбољи а другите се мивки

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.094
Поени од реакции
9.402
С

Е јбг друже, ти знаеш дека постојат и други ама велиш дека твојот клуб е најбољи а другите се мивки
Не баш.
Како беше она, еден е господ/алах/јахве. Апсолутно не може да има други богови според Абрахамските религии.И библијата и коранот се пролично јасни околу тоа.

Тој дел ми е интересен, верниците веруваат во едно надприродно суштество (инвизибл мен) без докази (вера јебига) али апсолутно одбиваат да прифатат дека е можно дека постојат други такви невидливи надприродни суштества иако има исто толку докази за нивното не/постоење а тоа е нула докази.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
Морав да идам до почетокот на темата да видам што прашања треба да се одговараат :)
Сум ги заборавил :)

Прашањата се филозофски, така да секој одговор е неточен и ќе биде извор за други прашања, бидејќи не може да се изведува експеримент и да се анализира резултатот.
Филозофска работа... јас не знам како денес постојат невработени филозофи :)

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.094
Поени од реакции
9.402
Јок, еве јас како пробав да одговорам на прашањата:

1. What was in the beginning?

Ништо, или што и да било немаме поима сеуште и не ни е срам да признаеме без да измислуваме приказни. Али науката напредува и еден ден можеби ке знаеме.

2. How will life on earth end?

Метеор, комета, сонцето ке стане супернова......има многу за пишување.

3. What happens after death?

Ништо.

4. What is the purpose of existence?

Продолжување на видот.

5. Why there is order in all of creation?

Затоа што без ред ке нема ништо.

6. Why there is morality in every civilization?

Мора да има за да не се уништи сама. Самозаштита и контрола.

7. Why does every civilization believe in a Creator?

Контрола на масите.

8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society?

Стварно има баш секој особа? Ете нека има, самозаштита на видот.

9. How did nothing create everything?

Види под еден, не знаеме и не ни е срам да признаеме без да измислуваме приказни. Али науката напредува и еден ден можеби ке знаеме.

10. Which came first--the chicken or the egg?

Јајцето.

Пред да постојат птици постоеле влекачи а според науката највероватно птиците настанале со еволуција на некои од динораурусите кои (барем добар дел) се размножувале со испилување (издиносаурување:pos2:) од јајца.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
А бе Џули бе, да го имаше барем еднаш прочитано стариот завет, ќе видеше дека бог јасно и гласно се фали дека целото зло во светот доаѓа од него...
Само во ова неможам да поверувам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јок, еве јас како пробав да одговорам на прашањата:

1. What was in the beginning?

Ништо, или што и да било немаме поима сеуште и не ни е срам да признаеме без да измислуваме приказни. Али науката напредува и еден ден можеби ке знаеме.

2. How will life on earth end?

Метеор, комета, сонцето ке стане супернова......има многу за пишување.

3. What happens after death?

Ништо.

4. What is the purpose of existence?

Продолжување на видот.

5. Why there is order in all of creation?

Затоа што без ред ке нема ништо.

6. Why there is morality in every civilization?

Мора да има за да не се уништи сама. Самозаштита и контрола.

7. Why does every civilization believe in a Creator?

Контрола на масите.

8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society?

Стварно има баш секој особа? Ете нека има, самозаштита на видот.

9. How did nothing create everything?

Види под еден, не знаеме и не ни е срам да признаеме без да измислуваме приказни. Али науката напредува и еден ден можеби ке знаеме.

10. Which came first--the chicken or the egg?

Јајцето.

Пред да постојат птици постоеле влекачи а според науката највероватно птиците настанале со еволуција на некои од динораурусите кои (барем добар дел) се размножувале со испилување (издиносаурување:pos2:) од јајца.
1. Se slagam

2. Pocni da pisuvas

3. Toa nagagjas li deka nema nishto ili znaesh? Kje da e ova prvoto;)

4. Najverojatno si vo pravo

5. E taka de, ama toa redot slucajno e postaven taka li? Ili sepak ima i drugi odgovori?

6. Hmm mozhebi e taka.

7. Verojatno da. No sto ako ne e toa?

8. Premnogu hrabro go kazha ova ;)

9. Eden den mozebi kje znaeme. Tocno. A mozebi i ne. A mozebi ima kreator. A mozebi i nema. A mozebi ova. A mozebi ona. A mozebi........ itn.. SE E EDNO GOLEMO MOZEBI.

10. Jajceto a? Kje mozes li sam da go objasnis ova, bez da mi posocish link vo koj se tvrdi istoto.
Ako vecer ebnesh nekoja u grad togash sto kje bide:
1. Ti se ebach
2. Taa e ebana

Koja od ovie opcii e tocna?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
10. Jajceto a? Kje mozes li sam da go objasnis ova, bez da mi posocish link vo koj se tvrdi istoto.
Ako vecer ebnesh nekoja u grad togash sto kje bide:
1. Ti se ebach
2. Taa e ebana

Koja od ovie opcii e tocna?
Јајцето е настанато прво бе, милиони години пред кокошката. :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Епа нема, кога не читаш. А една книга само ти е. Срамота. Ти ли беше психолог? Вака ли учеше и факултет?

Исаија 45:7

Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам сè тоа.’

или, во пооригинал:

Isaiah 45:7

I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things
.

Evil, иначе, значи зло... тоа што не можеш да поверуваш дека господ правел.

И внимавај!!! Немој ни за момент да помислиш да спорекнуваш тоа што твојот бог експлицитно ти кажува во единственото негово обраќање до своите поданици - Библијата.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Џулија не можеш или НЕ САКАШ да поверуваш? Различно е нели?

Меѓутоа јасно е дека доколку Бог не прави зло, и не сака нас бедните смртници создаден по негов лик, тогаш ќе го искорени злото надвиснато над нему најмилата творба.

Меѓутоа очигледно тоа не се случува.

Или ние не знаеме да препознаеме што е зло, и она што се случува меѓу човечките единки е саде добрина насекаде
Или Бог милува да го остави Злото меѓу нас, без разлика од кај е дојдено (оти нели како семоќен одма може да го искорени)
Или сепак е точно дека Бог го дал злото ( тогаш што праиме???)

Како и да е скепсата околу Бог и злото ќе постои секојпат. Разликата сепак ќе биде само во желбата да се поверува во некои работи или не.
Сето ова под претпоставка нели ДЕКА БОГ ПОСТОИ И ИГРА УЛОГА ВО НАШИТЕ ЖИВОТИ.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Епа нема, кога не читаш. А една книга само ти е. Срамота. Ти ли беше психолог? Вака ли учеше и факултет?

Исаија 45:7

Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам сè тоа.’

или, во пооригинал:

Isaiah 45:7

I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things
.

Evil, иначе, значи зло... тоа што не можеш да поверуваш дека господ правел.

И внимавај!!! Немој ни за момент да помислиш да спорекнуваш тоа што твојот бог експлицитно ти кажува во единственото негово обраќање до своите поданици - Библијата.
Тоа не го порекнувам тоа е така кажано но тоа е двосмислено се мисли на непослушноста наша и не благодарноста па тогаш дошло до тоа правете разлика .
Во спротивно Бог никогаш не наштетил ако ја разберете суштината подобро ќе разберете што сака да каже какво значение имаат тие зборови ..само духовните чеда тоа можат да го разберат...а господине сум читала сигурно два пати повеќе од вас но поинаку ги толкувам работите ,,знам дека тешко се разбирливи за секого малку се двосмислени но убаво размислете зошто е така.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тоа не го порекнувам тоа е така кажано но тоа е двосмислено се мисли на непослушноста наша и не благодарноста па тогаш дошло до тоа правете разлика .
Во спротивно Бог никогаш не наштетил ако ја разберете суштината подобро ќе разберете што сака да каже какво значение имаат тие зборови ..само духовните чеда тоа можат да го разберат...а господине сум читала сигурно два пати повеќе од вас но поинаку ги толкувам работите ,,знам дека тешко се разбирливи за секого малку се двосмислени но убаво размислете зошто е така.
Нема Џули тука никаква двосмисленост. Бог јасно и гласно тврди дека ТОЈ е креаторот на сето зло во светот. Ти можеш како духовно чедо да си толкуваш како сакаш, но зборовите си се повеќе од јасни...

Kajgana Shop

На врв Bottom