Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ne li citas pogore deka Hyper101 ima za 700 den nov so 5 godini garancija, zasto bi go zemal tvojot koga e skoro ist, a veke koristen....

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Da me upatite do nekoja prodavnica kade sto se prodava cpu kuler nesto vaka:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835106142
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835118074
Ili pak za vakvo nesto bi bil premnogu blagodaren duri i boza i ekler bi go castel :)
http://www.coolermaster-usa.com/product.php?product_id=2732
--- надополнето: 15 јануари 2012 во 10:26 ---
Da ne znae nekoj kako jas moze da dojdam do vakvo nesto
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16811992005
--- надополнето: 15 јануари 2012 во 10:27 ---
Jas ne znam sto ne otvorat eden newegg kaj nas :(
BUMB!!! It's the only piece of the puzzle missing...

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
ok be brat kako togas na guru 3d imaat overclocking za sekoja karta posebno , ili tom's koga gradat celi sistemi pa gi klokaat pa imaat posebni tabeli so overclock i bez ,inaku bas mi e gajle ako procesorot namesto 20god ke rabotel 15 koga za tie 15 jas ke smenam 3 platformi , da kazes deka denes e bezveza da klokas celeron ili 8600gt ok ama i5 ili nekoja gtx5xx ne drzi voda
Зашто Хонда Акордот со спојлерче и лиени бандаши е поскап од тој без спојлерче и лиени бандаши коа снагата е иста? Пошо сакаат пари да земат. Демек тебе ќе ти смени ако на машинерија од 1500 евра вадиш 150Фпс на игра, ја клокнеш целата со некоја мисла дека тоа е стабилно за да добиеш што? 160-165 фпс? За што ти се? кога факт е дека се над 30-35 константни фрејма у секунда ти изгледаат идентично пошо толку ти е способно окото. Земи оверклокни го и окото тогаш да ти вади 40 фремја у секунда.

Работата со оверклокот поише се сведуе на муабетот еј брат види го клокнав на четрстопеес миљарди а ти уште возиш на дифолт. Демек којзнае шо си напраил. Муабетот со намалуење на векот на делот не од 20 на 15 години, пошо повеќето нови делови ги праат за 3-5 години оптимално работно време, со клокање, ќе го сведеш на година, можда и помалку, пошо не се глупи они, ти кажуе моеш да го клокаш волку толку онолку, пошо знаат дека се палат 90% од луѓето на оверклок исто ко шо се палат на цицки, делови рикаат, матични цркнуваат, фирмите се пунат со пари. Енд оф стори.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Зашто Хонда Акордот со спојлерче и лиени бандаши е поскап од тој без спојлерче и лиени бандаши коа снагата е иста? Пошо сакаат пари да земат. Демек тебе ќе ти смени ако на машинерија од 1500 евра вадиш 150Фпс на игра, ја клокнеш целата со некоја мисла дека тоа е стабилно за да добиеш што? 160-165 фпс? За што ти се? кога факт е дека се над 30-35 константни фрејма у секунда ти изгледаат идентично пошо толку ти е способно окото. Земи оверклокни го и окото тогаш да ти вади 40 фремја у секунда.

Работата со оверклокот поише се сведуе на муабетот еј брат види го клокнав на четрстопеес миљарди а ти уште возиш на дифолт. Демек којзнае шо си напраил. Муабетот со намалуење на векот на делот не од 20 на 15 години, пошо повеќето нови делови ги праат за 3-5 години оптимално работно време, со клокање, ќе го сведеш на година, можда и помалку, пошо не се глупи они, ти кажуе моеш да го клокаш волку толку онолку, пошо знаат дека се палат 90% од луѓето на оверклок исто ко шо се палат на цицки, делови рикаат, матични цркнуваат, фирмите се пунат со пари. Енд оф стори.
Малку си грешка :)

Процесорот од фабрика кога излага, способен е да издржи јак оверклок само ФАБРИЧКИ ти го местат на НАЈОПТИМАЛНО (значи потрошувачка, температура, брзина, цена...).
Зимаш кулер и веќе можеш да направиш оверклок со тоа што ќе му ја задржуваш истата (оптималната или подобра) температура, а добиваш 30% моќност и брзина.

Векот на траење.... скоро и да не се намалува. Ништо лошо не му правиш ти на процесорот зашто му даваш се што му треба: подобри делови, струја и ладење.

Значи, ако си искусен и имаш соодветен хардвер, ништо не губиш, само добиваш. Енд оф стори :)

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15

ako ne zabelezuvas razlika megu 35 i 60 FPS javi se vo ginis zosto ti si prviot covek sto gleda vo slow motion

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933

Друже гејмерите не забележуваат разлика дури после 100 fps. Ти ако не забележуваш разлика после 35.... ќе да си конзолаш :oops:

Vargo _online

プレイステーション3
Член од
1 мај 2010
Мислења
492
Поени од реакции
59

Ako anaes nekoj sto ima 120Hz monitor...odi sedni i isprobaj nekoja igra na 120 fps da vidis kako e (30-35fps idealno?....dali znaes deka so sekoj frejm poveke dobivas pomazen gameplay i pocista slika)

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
main.jpg
Kazete kade da najdam vakov najfraerski kuler lele kako ke mi lici svemirsko kukisteto :cool:
P.S znam deka e za postara platforma ama ke go modifikuvam za da pasira na 1055 (ke najdam nacin :facepalm: )
Od ovoj kuler pofraerski nema :cuc:

?

..........

Гостин

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Продавам висечки вентилатор, модифицирај го и ќе бидеш најголем фраер...

цена поволна..
znam deka se zafrkavas :cool: ama eventualno stvarno ako imas za prodavanje visecki ventilator bas toa i mi treba za vo salon, ne za zafrkavam cekam da se stopli malce vremeto da ima potreba od ventilator i sepak ke odam da kupam eden.. klima ne postuvam ic pogotovo ako sedam cel den vo taa soba.
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 13:15 ---
Ostaj toa jas sto sum fraer :cool: i kukisteto ako mi e fraersko :cuc:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Ako anaes nekoj sto ima 120Hz monitor...odi sedni i isprobaj nekoja igra na 120 fps da vidis kako e (30-35fps idealno?....dali znaes deka so sekoj frejm poveke dobivas pomazen gameplay i pocista slika)
Пријателе, сум седнал на 120 херцен монитор и сум видел ралзика од 35 до 120 фпс. Разликата е минимална, ама онака ептен минимална.

Се што добиваш повеќе е она подсецкуење од време на време да се изгуби. Big Fuckin Deal.
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 20:11 ---
Друже гејмерите не забележуваат разлика дури после 100 fps. Ти ако не забележуваш разлика после 35.... ќе да си конзолаш :oops:
Океј бе брат, земи прочитај малку за човечкото око, што како зашто. Ќе видиш дека разликата од 35 до 100, до 300, до 600 фпс ти е апсолутно никаква, човечкото око гледа со 24 фпс, се над тоа ти е џабе. Како шо му кажав на другарти подоле, се што ќе се изгуби е повременото прикочуење она засецкуење поради лаг на некој дел. Не флејмај без причина, прочитај па збори.
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 20:13 ---
ako ne zabelezuvas razlika megu 35 i 60 FPS javi se vo ginis zosto ti si prviot covek sto gleda vo slow motion
Прочитај бе брат, прочитај, иди прочитај за фрекфенцијата на видот на човечкото око па види. Зашто мислиш дека телевизијата е праена на 24 фпс? пошо се над тоа е џабе, зашто е џабе? Пошо толку ти е способно окото. Е сеа ти ако мислиш дека твоето око е способно да глеа побрзо од 24 иди пријави се во гинис, може си медицнски феномен

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Пријателе, сум седнал на 120 херцен монитор и сум видел ралзика од 35 до 120 фпс. Разликата е минимална, ама онака ептен минимална.

Се што добиваш повеќе е она подсецкуење од време на време да се изгуби. Big Fuckin Deal.
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 20:11 ---

Океј бе брат, земи прочитај малку за човечкото око, што како зашто. Ќе видиш дека разликата од 35 до 100, до 300, до 600 фпс ти е апсолутно никаква, човечкото око гледа со 24 фпс, се над тоа ти е џабе. Како шо му кажав на другарти подоле, се што ќе се изгуби е повременото прикочуење она засецкуење поради лаг на некој дел. Не флејмај без причина, прочитај па збори.
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 20:13 ---

Прочитај бе брат, прочитај, иди прочитај за фрекфенцијата на видот на човечкото око па види. Зашто мислиш дека телевизијата е праена на 24 фпс? пошо се над тоа е џабе, зашто е џабе? Пошо толку ти е способно окото. Е сеа ти ако мислиш дека твоето око е способно да глеа побрзо од 24 иди пријави се во гинис, може си медицнски феномен
Аман со човечкото око... Све ми е тоа читано и познато, ама ти очигледно немаш искусено на дело. Епа јас имам.
Играм кантер долго време, каде што е МНОГУ битно да имаш висок фрејмрејт и добра реакција. И веруј ми, приметувам голема разлика помеѓу 60 и 100 фрејма, а камоли меѓу 30 и 100.
И човечкото око нема никаква врска со тоа. Целата разлика ја прави мониторот, кој ти овозможува помазна слика со поголем број на фрејмови во секунда.

И ај сеа ти прочитај ја статијава, изгледај ги клипчињата и дојди пак кажи ми дека нема разлика меѓу 30 и 60 фрејма.

Kajgana Shop

На врв Bottom