Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Може некој да ми направи конфигурација која ќе ми користи само за интернет? Значи не ми е битно јачина, ми треба ПЦ, или ако знаете некој нет боок поефтин само за интернет да ми ги отвара сите страни.. ако некој знае нека пише мн ми е хитно !! Од мобилен телефон не се отвараат сите страни ми треба нешто како компјутерче само за интернет.. позз..

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
^ Колку планираш да потрошиш? Дали веќе имаш некои делови ( ако имаш - кои ) или се комплет ќе купуваш?

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Maximus IV GENE-Z/GEN3 ili P8Z68-V/GEN3??

Koja da ja zemam? Ne planiram Sli/Crossfire tuku me interesira koja e podobar stabilen overcloker za i7 2600K...
I koja ima podobri features... i zosto se podobri?
Sekoe mislenje e dobredojdeno...

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Maximus IV Gene-Z, ако ти е за висок клок, матичната е mATX верзија на Maximus IV Extreme.
Иначе и P8Z68-V Pro/P8P67 Delux се добар избор, сличен им е биосот со Maximus IV серијата, и се подобар избор за мулти гпу конфигурации. Али за твои потреби мислам дека Gene-Z би ти завршила подобра работа.
BTW со Maximus IV плоча и со солден рам 2600К ќе го дотераш до 4.9/5Ghz :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Не е само до плочата, најмногу зависи од процесорот. Ама би трербало да нема проблем до 4.6/4.7.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Па ваљда чим купува 2600K не зима чкарт напјање или CPU кулер :(
Na pocetok ke ide so CM GX550 dodeka go prodadam pa posle ke kupam CM 600M ili 700M ama bitno mi e maticnata MAX gene-z e podobra za overclok, a dodeka P8Z68/GEN3 ima mnogu poveke dodatni elementi a i ovaa ke stigne do 4.5 sigurno pa sea tuka malce se dvoumam...
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8Z68VGEN3/#overview
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/Maximus_IV_GENEZGEN3/

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
Na pocetok ke ide so CM GX550 dodeka go prodadam pa posle ke kupam CM 600M ili 700M ama bitno mi e maticnata MAX gene-z e podobra za overclok, a dodeka P8Z68/GEN3 ima mnogu poveke dodatni elementi a i ovaa ke stigne do 4.5 sigurno pa sea tuka malce se dvoumam...
jas ja imam p8p67 pro,na procesorot mu odzemav voltaza -0,25 i go staviv na 43 i poveke ne sum se zamaral zosto nemam potreba, od mene preporaka p8p67 poefina e od pro zosto nema sli
--- надополнето: 14 јануари 2012 во 22:47 ---
ja nema na lager sry

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Да доста подобра е од поглед на опции во BIOS, (ќе се изгубиш, прати пп ако не ти е јасно нешто) како и генерално подобрите компоненти кои се користат во нејзината изработка.

Матичната вреди секој цент, моментот кога ќе влезеш во BIOS ќе ти стане јасно све :D

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
jas ja imam p8p67 pro,na procesorot mu odzemav voltaza -0,25 i go staviv na 43 i poveke ne sum se zamaral zosto nemam potreba, od mene preporaka p8p67 poefina e od pro zosto nema sli
--- надополнето: 14 јануари 2012 во 22:47 ---
ja nema na lager sry
Napravi li overclok, do kolku stigna stabilno... toa mi interesira gledam imas 2500K sto si go kupil ako ne si go doteral do 4.5Ghz

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Една ствар не ми е јасна во муабетов, купуеш скапа плоча, скап процесор, за да ги оверклокуеш, кажи ми, што ќе ти се 5гигахерци на процесор? На тој процесор, со солидна графичка и солиден рам, без оверклок, значи се на фабричко ниво, тебе се живо и диво ќе ти оди без проблем, не ја сфаќам поентата, сигурно нема да држиш берза на тој компјутер па да ти треба толку голема брзина на процесор и се друго. Работата е што без разлика каков оверклок, стабилен нестабилен мал голем бла бла бла, го намалуе векот на делот многу, остај ти шо пишуе дека не е така, пошо ако било “стабилно“ фабрички би идел клокнат толку, и плочите фабрички би се праеле така.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Една ствар не ми е јасна во муабетов, купуеш скапа плоча, скап процесор, за да ги оверклокуеш, кажи ми, што ќе ти се 5гигахерци на процесор? На тој процесор, со солидна графичка и солиден рам, без оверклок, значи се на фабричко ниво, тебе се живо и диво ќе ти оди без проблем, не ја сфаќам поентата, сигурно нема да држиш берза на тој компјутер па да ти треба толку голема брзина на процесор и се друго. Работата е што без разлика каков оверклок, стабилен нестабилен мал голем бла бла бла, го намалуе векот на делот многу, остај ти шо пишуе дека не е така, пошо ако било “стабилно“ фабрички би идел клокнат толку, и плочите фабрички би се праеле така.
Ентузијазам другар, ентузијазам... и мерак.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ако земеш кола, некоја добра и можеш со скоро ич пари да ја направиш да биде ѕвер, 1000 коња, да се лепи на асвалт, а да троши литар на 100 километри.... нема да сакаш така да ја средиш?

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
toa bese pred 5 godini druze sega kolku pokvlaitetni komponenti tolku poveke overcklok ke imas i podolgo ke ti trae.
Primer tie sto na vremeto kupile Q6600 na pocetokot nemale potreba od overclok ama posle 1-2 godini ako sakas seuste se na ultra settings da teras na bilo koja aplikacija ili ke kupis nov procesor ili istiot ke go overclokuvas, tie sto kupile Q6600 uste 5 godini masta mu ja izvadile i seuste e dobar procesor... Dobar procesor so dobra/kvalitetna maticna ti e futureproof sistem dolgo vreme ke go goris i seuste ke bide so dobri performansi.

Kajgana Shop

На врв Bottom