Унгарците со устав се бранат од исламизација

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
Во постот мање-више, збориш за попрогресивниот дел од човештвото. Него, прееска го скокна, а убаво те замолив да објасниш. Ајде сега, те молам, објасни го ова анти-семити во контекст на атеизмот. Колку што мене ми е познато, омразата на верска основа е помеѓу верниците. Од каде сеа атеистите против евреите?

Делуваш доста интелигентно, ама некако ти се протињаат некои овакви иритирачки стереотипи. Ќе сакаш ли да се произнесеш?
Пак за ова,

Значи можеби ти го мислиш овој дел на човештвото за попрогресивен(Ако м ислиш на крајната левица), но доколку ги видиш достигнувањата во последните 20 години и од каде тие произлегле, и кој бил најголемата пречка на тие достигнувања, многу далеку си од вистината.

Сега стварно морам да одам да се спремам, и ќе мора да ја одложиме подеталната расправата за стереотипот за антисемитизам во атеизмот за некоја друга прилика.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Одговорот ќе го најдеш негде на почетокот на темата, кога всушност беше испровоцирана една пожолчна расправа. Кога Carl (не знам понатака) направи карма каша во еден пост со современа Европа, Илуминатите, светскиот заговор(во кој заговорници се Ционистите се разбира) и Хитлер. Антиглобалистичкото движење, чии подржувачи се претежно атеисти, не се баш љубители на Еврејската држава, и не еднаш сме виделе заедно со Американското знаме во Грција да се пали и Еврејското.
WOW! Што испонапиша, бре, друже!?!

Ај што не знаеш кој е Carl Sagan, фер. Може си млад. Може не те влечела астрономија, вселена, природа... Прагматичен и практичен си, тоа е ОК... Ама ова со „претежно атеисти кои не се љубители на еврејска држава“ мислам, WTF!?! Игнорантност претекува на кило. Те молам прочитај си ја реченицата, човече!

И, дај више, стварно, прочитај ја страната за атеизам, нема смисла! Мешаш поими 300!

Ај еве ти на кратко:

Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities.[1] In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities.[2][3] Most inclusively, atheism is simply the absence of belief that any deities exist.[3][4]

А еве од што ти правиш каша попара во постовиве:
State Atheism - This is the theocratic form of atheism. It is the ideology that atheism should be enforced by the government, as it has been under many communist governments. Most atheists are secularists and oppose this notion.
Државниот атеизам е злоупотреба на атеистичката позиција за манипулација и контрола на проста маса.
Атеизмот, сам по себе, е рационален и здраворазумски поглед на светот.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Мојот нефункционален мозок, не може да ја свати поентата на твоето скокање на темава ама пак скокаш.
--- надополнето: 7 јануари 2012 во 19:18 ---

Ок, не ни мислев дека ќе е поинаку. Нека ти биде во право си. Заборави на мене, исто ко да не постојам, нека не те реметат моите постови, тое се претежно глупости. И прави си муабет со некој достоен на твоето знаење, а не со мене прост провинцијалец.

Поздрав и све најубаво.
Не реков дека се глупости само ја следев логиката со која се служеше.
Anyway...само шега за да се долови поентата, убиец си колку што Напредок е првак на лига на шампиони и онолку колку што постојат безбројните божанства...за среќа...;)

Thank god we don`t believe everything eh?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Пак за ова,

Значи можеби ти го мислиш овој дел на човештвото за попрогресивен(Ако м ислиш на крајната левица), но доколку ги видиш достигнувањата во последните 20 години и од каде тие произлегле, и кој бил најголемата пречка на тие достигнувања, многу далеку си од вистината.

Сега стварно морам да одам да се спремам, и ќе мора да ја одложиме подеталната расправата за стереотипот за антисемитизам во атеизмот за некоја друга прилика.
Спреми се ти и пројди си и вечер, него, ова со „достигнувањата во последните 20 години и од каде тие произлегле, и кој бил најголемата пречка на тие достигнувања“.. не ќе е на арно муабетот.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
WOW! Што испонапиша, бре, друже!?!

Ај што не знаеш кој е Carl Sagan, фер. Може си млад. Може не те влечела астрономија, вселена, природа... Прагматичен и практичен си, тоа е ОК... Ама ова со „претежно атеисти кои не се љубители на еврејска држава“ мислам, WTF!?! Игнорантност претекува на кило. Те молам прочитај си ја реченицата, човече!

И, дај више, стварно, прочитај ја страната за атеизам, нема смисла! Мешаш поими 300!

Ај еве ти на кратко:

Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities.[1] In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities.[2][3] Most inclusively, atheism is simply the absence of belief that any deities exist.[3][4]

А еве од што ти правиш каша попара во постовиве:
State Atheism - This is the theocratic form of atheism. It is the ideology that atheism should be enforced by the government, as it has been under many communist governments. Most atheists are secularists and oppose this notion.
Државниот атеизам е злоупотреба на атеистичката позиција за манипулација и контрола на проста маса.
Хаха, значи збориме за можноста за манипулација на атеизмот исто како возможност на манипулација на Религијата. Како тогаш тука ехоата (лајкостискачи) твои, ми мавтаат со Инквизицијата, Крстоносците и Џихадот како докази дека верата сама по себе е лоша.
Братот дава една паралела дека злоупотребата на атеизмот ги дала едни од најкрвавите режими во денешницата. Значи тука сме на иста линија.

Но ок, постот и мене ми беше крш зошто брзав и си оставив доста простор за манипулација на мојот став. Иначе не го знам типот пошто јас сум во друга бранша.

Ајде ќе се потрудам малце поконцизно.

Кога викам антисемитски ставови на атеистите, не зборам за антисемитизмот како доктрина на атеизмот. Туку зборам на став настанат неколку години пред смртта на Сталин, кога СССР се врти кон уништување на Еврејската држава. Е сега пак ќе речеш дека правам карма каша со Сталин и со атеизмот и со државниот атеизам, но имај во предвид, дека денеска антиглобалистите претежно се повикуваат на теорија на заговор, која ги става Евреите за главни кривци за неправдите во светот. Па така сакале или неќеле повеќето антисемитски активисти во светот се Атеисти. Можеби е тоа повторно манипулација, не навлагам. Но тој не е стереотип изграден од мене. Можеш да ги наречеш атеисти-еритици, но како што за тебе сите религии се исто, така и за мене сите атеисти се исто.

А можам да кажам дека Еврејските фондови се тие што го мрдаат светот на техниката денеска. Последните 20 години технолошкиот напредок се должи токму на тие фондови. Но тоа е сосема друга тема.

Атеизмот, сам по себе, е рационален и здраворазумски поглед на светот.
Ова на што треба да ми личи, на апсолутната „вистина“ која ја застапуваш :) ?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Хаха, значи збориме за можноста за манипулација на атеизмот исто како возможност на манипулација на Религијата. Како тогаш тука ехоата (лајкостискачи) твои, ми мавтаат со Инквизицијата, Крстоносците и Џихадот како докази дека верата сама по себе е лоша.
Братот дава една паралела дека злоупотребата на атеизмот ги дала едни од најкрвавите режими во денешницата. Значи тука сме на иста линија.

Но ок, постот и мене ми беше крш зошто брзав и си оставив доста простор за манипулација на мојот став. Иначе не го знам типот пошто јас сум во друга бранша.

Ајде ќе се потрудам малце поконцизно.

Кога викам антисемитски ставови на атеистите, не зборам за антисемитизмот како доктрина на атеизмот. Туку зборам на став настанат неколку години пред смртта на Сталин, кога СССР се врти кон уништување на Еврејската држава. Е сега пак ќе речеш дека правам карма каша со Сталин и со атеизмот и со државниот атеизам, но имај во предвид, дека денеска антиглобалистите претежно се повикуваат на теорија на заговор, која ги става Евреите за главни кривци за неправдите во светот. Па така сакале или неќеле повеќето антисемитски активисти во светот се Атеисти. Можеби е тоа повторно манипулација, не навлагам. Но тој не е стереотип изграден од мене. Можеш да ги наречеш атеисти-еритици, но како што за тебе сите религии се исто, така и за мене сите атеисти се исто.

А можам да кажам дека Еврејските фондови се тие што го мрдаат светот на техниката денеска. Последните 20 години технолошкиот напредок се должи токму на тие фондови. Но тоа е сосема друга тема.

Ова на што треба да ми личи, на апсолутната „вистина“ која ја застапуваш :) ?
Можноста за манипулација постои во било кое општествено уредување.
Она кое можеби треба да го разгледаш и проучиш е она во кое живееш ти и поголемот дел од демократските граѓани во светот - секуларизмот - и да се запрашаш со кои постулати на ова уредување не се согласуваш. Потоа, запрашај се колку си атеист.

Кога ќе го прочиташ линкот за атеизам, ќе збориме. Више ме вреѓа што го игнорираш. Поистоветувањето на атеистите со сталинисти, антиглобалисти, антисемитисти и хомосексуалци е една од најигнорантните позиции во дебатите теизам/атеизам. Тажно е да се прочитаат вакви стереотипи од човек кој се промовира за практичен и прагматичен.

B

Black Guard

Гостин
Па така сакале или неќеле повеќето антисемитски активисти во светот се Атеисти. ?
Еве јас сум Атеист а Израел го поддржувам и ценам исто колку Р.Македонија.

Не би се сложил бидејќи ја пропушташ т.н креативна деструкција која капитализмот ја има како особина,едноставно пазарот бара иновации а фирмите профит па така многу фирми вршат ПРИВАТНИ ИСТРАЖУВАЊА,значи не од еврејски фондови.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не. Кај тебе е товарот на докажување зошто ти излезе со позитивно тврдење (Јахве постои и е креатор на универзумот). Еве можам на пример да тврдам дека летечката шпагета (FSM) го создала универзумот, и потоа и јас како тебе да барам научно да биде докажан настанокот (префрлање на товарот), во спротивно, летечката шпагета е создателот на универзумот... по некоја евтина тавтологија.

Инаку, гледам во истиот пост ја утна за теоријата на еволуцијата, па би ти препорачал да прогуглаш што е тоа научна теорија и кои се разликите со обична теорија...
--- надополнето: 7 јануари 2012 во 16:23 ---
Еве линкче кое многупати било постирано низ темиве, ми се чини.
http://notjustatheory.com/
Нема проблем бе златен, јас си го кажав моето на твојот пост и како што гледам стигнавте се да искоментирате освен вашето догматско поимање на основите за човековиот постанок, кој е појдовна точка за било какво спознание кое тврдите дека сте го достигнале.

Јас во моментов само си се смеам како се фативте во сопствената мрежа која ја плетевте низ темава. Се разбира многу „научно“ се излетавте и воопшто не се разочарав во проценката.
Пак кратко ќе повторам, без да се навраќам и постирам десетици линкови, вие продолжете да ВЕРУВАТЕ дека теоријата за еволуцијата е вистинита. :)

Вашето верување наспроти моето.

Среќни празници.

Н

нихилист

Гостин
Нема проблем бе златен, јас си го кажав моето на твојот пост и како што гледам стигнавте се да искоментирате освен вашето догматско поимање на основите за човековиот постанок, кој е појдовна точка за било какво спознание кое тврдите дека сте го достигнале.

Јас во моментов само си се смеам како се фативте во сопствената мрежа која ја плетевте низ темава. Се разбира многу „научно“ се излетавте и воопшто не се разочарав во проценката.
Пак кратко ќе повторам, без да се навраќам и постирам десетици линкови, вие продолжете да ВЕРУВАТЕ дека теоријата за еволуцијата е вистинита. :)

Среќни празници.
Јас пробав да водам нормална дискусија со тебе, но сега сфаќам зошто те исмеваа. Секако дека ќе бидеш исмеван кога се чаталиш а поим немаш од ништо. Споредување на обична теорија (претпоставка) и научна теорија е врв на научната неписменост. Мислам, не дискутираш со научници овде, ама ти бајаги неписмен, основни поими не ти се јасни. Линкчето убаво расчистува неколку дилеми во врска со теоријата на еволуцијата, и зошто се нарекува теорија, меѓутоа кој колку чита.

А ти продолжи да го едначиш твоето верување кое е базирано на митски приказни од пред неколку илјади години, со научно-поткрепени теории, за кои постојат еден куп докази... зошто верување во гравитација и верување во Зевс е исто.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Линкчето има научна вредност колку и блогот на анонимната феминистка. :)
Ништо повеќе од нашите постови.

Приметливо е дека споровите постојано се сведуваат и ограничуваат на адаптирање кон дефиниции. И тука се одигрува 90% од целата аргументација, што и како може да се дефинира, што е тврдење, доктрина, учење, теорија, и така цело време во круг.

Никогаш нема научно да се дефинира постанокот на човекот како ни универзумот.
И ти другар продолжи да го едначиш својот постанок со своите еволутивни братучеди горилите.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.420
Поени од реакции
5.097

Среќни празници.
Која сопствена мрежа бе брату?
Прво го направи атеизмот доктрина, па проба да ми објасниш дека доктрина било секое тврдење (слабо англискио а?), потоа атеизмот го нарече учење, па проба атеизмот да го обвиниш за милиони убиства, па неколку пати не нарече имбецили, онака како што му доликува на модератор.
Јас воопшто не те мислев за некој кој не знае основни работи. Имав впечаток дека се разбираш и знаеш многу, дека со твоите 15000 мислења си навистина добро едуциран. Се излажав. Со постовиве испаѓаш смешен, барем во очите на оние што нешто разбираат. Доколку намерно сакаш да лажеш некого, тоа тука нема да ти успее, иако мислам дека не лажеш, туку навистина не знаеш.

Еднаш рече дека си атеиста, ама од твоиве постови, каде се обидуваш еволуцијата да ја преставиш како лага.... ми изгледаш како креациониста.
Се надевам дека се лажам и за тоа, пошто ако е така, немаш никаква шанса за понатамошна нормална дискусија без да бидеш исмеван.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Линкчето има научна вредност колку и блогот на анонимната феминистка. :)
Ништо повеќе од нашите постови.

Приметливо е дека споровите постојано се сведуваат и ограничуваат на адаптирање кон дефиниции. И тука се одигрува 90% од целата аргументација, што и како може да се дефинира, што е тврдење, доктрина, учење, теорија, и така цело време во круг.

Никогаш нема научно да се дефинира постанокот на човекот како ни универзумот.
И ти другар продолжи да го едначиш својот постанок со своите еволутивни братучеди горилите.
Зошто дедо боже бил толку неинвентивен во дизајнирањето на своето чедо - Адам?

Од лево на дено: Адам, Кала, Чита, King Louie и не знам кој е малиов на крај.

Брате, ај што не одговараш, не одговараш, него, земи прочитај нешто за Еволуција. Срамота е. Следен пат ко ќе пиеш антибиотик, сети се дека пиеш еволуција.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
Јас пробав да водам нормална дискусија со тебе, но сега сфаќам зошто те исмеваа. Секако дека ќе бидеш исмеван кога се чаталиш а поим немаш од ништо. Споредување на обична теорија (претпоставка) и научна теорија е врв на научната неписменост. Мислам, не дискутираш со научници овде, ама ти бајаги неписмен, основни поими не ти се јасни. Линкчето убаво расчистува неколку дилеми во врска со теоријата на еволуцијата, и зошто се нарекува теорија, меѓутоа кој колку чита.

А ти продолжи да го едначиш твоето верување кое е базирано на митски приказни од пред неколку илјади години, со научно-поткрепени теории, за кои постојат еден куп докази... зошто верување во гравитација и верување во Зевс е исто.
Ме интересира, на што го засноваш мислењето дека верувањата на братот се засновани за митски приказни од пред неколку иљадници години ?

Неможеш ли да сватиш главната поента на расправата е дека атеизмот не го лишува човек од верувањето и дека самата се базира на верување. Си ги видел ли ти доказите на научно поткрепените теории или им веруваш на авторитетите ?

Тоа е цела поента, не само што атеизмот се базира на верување, целата цивилизација се базира на верување на авторитети, на тоа се должи развојот на цивилизацијата и науката. А сега ти тука продаваш муда за бубрези, не било исто вака било онака било.

Целата финта со спознанието е дека секој ќе си го прифати по сопствена логика да верува во нештата, пошто неможеш да ја спознаеш цела наука.

Донесуваш многу погрешни заклучоци базирани од фактот што некој не се сложува со тебе. Можам да кажам дека тоа кога би го споредиле со еволуцијата на религиите, доаѓа негде кај крстонсците, кога незнаејќи ги убивале сите што не личат на нив (вклучувајќи православни и Евреи).

Дали ваквиот пристап на огромното мнозинство на атеистчите проповедници на форумов (чест на Дбак, кој иако со излети покушава нормално да комуницира), кои претежно се служат со навреди, омаловажувања, исмејувања и така натаму не ми дава доволна причина да ве генерализирам ? И тоа не е само на форумот, тоа што го гледав на телевизија (ретко гледам телевизија но ме интересираше тоа тогаш) дијалогот меѓу Кочо и еден свештеник, неколку испади на Фемгерила. Тоа во моите очи како човек што не се води по своите верувања (скептичен дури и на науката), изгледаше многу просто и несоодветно. Искрено дотогаш повеќе очекував свештеникот така да се однесува, но ете сум погрешил. Понатака случајно имав контакт со Грчките „бунтовници“ од нередите пред некоја година, кои без исклучок беа Атеисти. Неколку работи што ми останаа во сеќавање беа дека напаѓаа компании кои имаат мнозинско еврејски капитал, скоро сите говори беа антисемитски, и дека го прекинаа својот бунт во Грција во знак на подршка на ХАМАС (кој има на душа повеќе Палестинци за 10 години отколку Израел за 70) за време на Израелската интервенција во Газа и правеа нереди пред Израелската амбасада во Атина палејќи Израелски и Амерички знамиња. Иначе Грчкото анти-глобалистичко движење е слика и прилика на светското антиглобалистичко движење. Ако е тоа прогресивниот дел од човештвото, тогаш лошо ни се пишува.

Контактот со атеистите тука на форумот, само го потврдува првичното спознание со ретки исклучоци.
--- надополнето: 8 јануари 2012 во 15:52 ---
Еве јас сум Атеист а Израел го поддржувам и ценам исто колку Р.Македонија.

Не би се сложил бидејќи ја пропушташ т.н креативна деструкција која капитализмот ја има како особина,едноставно пазарот бара иновации а фирмите профит па така многу фирми вршат ПРИВАТНИ ИСТРАЖУВАЊА,значи не од еврејски фондови.
Па види, незнам ти како ги замислуваш еврејските фондови, но тие не се државни фондови кои држава(Израел) ги дели за научни проекти за да техниката пркне. (Иако има и такви воглавно насочени кон воената технологија.

Тоа се приватни фондови (venture capitalist, да не навлагам сега која е целата историја на овие фондови), кои се насекаде во светот, но највеќе во САД, кои вложуваат во високо ризични проекти и стартапи, со висок ризик на пропаѓање на бизнисот. Овие вложувања се највеќе насочени кон Израел и САД, и доста од нив се базираат и на воени технологии.

Дури и приватните истражувања на големите фирми се базираат токму на овој принцип. Обично патеката иде вака со Израелските фондови.
1. Јас почнувам некоја идеја правам фирма и правам prove of concept.
2. Наоѓам инвеститори во фондовите и добивам инвестиција а давам голем дел од фирмата.
3. Со помош на инвестициите се прави целосно производот базиран на првичната идеја.
4. Инвеститорите го продаваат својот дел од фирмата или изумот на голема компанија.
Пошто не е тука темата тоа ова е само кратко објаснување.

За разлика од овој многу динамичен начин, Европските фирми се толку интертни што иако најголем дел на научните достигнувања се прават во Европа, тука тешко оди комерцијализацијата на една идеја. Но за ова ако те интересира може да се збори во друга тема.
--- надополнето: 8 јануари 2012 во 16:14 ---
Можноста за манипулација постои во било кое општествено уредување.
Значи исто како што религијата била изманипулирана во одреден период и злоупотребена за политички цели исто бил и Атеизмот. Може да го заклучиме ова нели ?

Она кое можеби треба да го разгледаш и проучиш е она во кое живееш ти и поголемот дел од демократските граѓани во светот - секуларизмот - и да се запрашаш со кои постулати на ова уредување не се согласуваш. Потоа, запрашај се колку си атеист.
Јас сум цврст подржувач на секуларизмот како општествено уредување во овој момент од цивилизациската еволуција. Секуларизам е буквално одвојување на црквата од државата, значи црквата неможе да се поистовети со државата. Меѓутоа демократски е да има влијание во мислењето. Неможе тоа прави да и се прекрати. Ако една религија може да достигне такво влијание да се рече во уставот дека таа религија е доминантна во една држава, тоа не значи дека таа држава се води по црковните закони, или дека црквата се поистоветува со државата. Да пробаш да го исклучиш влијанието на религиозна заедница е сосема недемократски чекор и може да доведе до контраефект.

И друга работа, зошто на пример го сметате секуларизмот за придобивка на атеизмот. Ајде еве размисли во државите кои се секуларни на западот, колку има атеисти во процент? Дали е тоа поголемиот процент на луѓето? Ако секуларизмот го сметаш за придобивка на атеистите, не ли се западните општества тогаш атеистички диктатури?
Јас мислам дека тука сосема не си во право. Цивилизацијата дошла до степен на еволуција каде што моралните нормативи се целосно еволуирани, префрлени и контролирани од страна на државата, а од друга страна манипулацијата на религијата е маргинализирана, тоа е моментот на секуларизацијата. За да дојде до овие две точки кога ќе ги погледнеш реално ќе видиш дека најголема улога има самата црква.

Кога ќе го прочиташ линкот за атеизам, ќе збориме. Више ме вреѓа што го игнорираш. Поистоветувањето на атеистите со сталинисти, антиглобалисти, антисемитисти и хомосексуалци е една од најигнорантните позиции во дебатите теизам/атеизам. Тажно е да се прочитаат вакви стереотипи од човек кој се промовира за практичен и прагматичен.
Генерализацијата не е игнорантност сама по себе, туку избрана игнорантност. Јас не го пренесов само мојот став тука, туку и ставот на некои научници тука, кои не веруваат во бог, но не сакаат да се движат во круговите на атеистите. Стереотипот си го гради самата заедница. Тие што преќутуваат на злобата на своите само заради тоа што се нивни се и нивни учесници.

Зошто палестина не доби држава, а Израел доби после војната знаеш ? Дека Ерусалемскиот муфтија бил еден од најголемите подржувачи на Хитлер, а притоа имал подршка од огромно мнозинство на Палестинците, и истовремено бил водач на најозлогласените СС одреди.

Зошто дури и православните и Евреите (да не зборам за муслуманите) гледале негативно кон крстоносците?

Генерализацијата се гради со континуирани потврди, за жал атеистите го имаат изградено тој имиџ тука на западот.

Н

нихилист

Гостин
Неможеш ли да сватиш главната поента на расправата е дека атеизмот не го лишува човек од верувањето и дека самата се базира на верување. Си ги видел ли ти доказите на научно поткрепените теории или им веруваш на авторитетите ?.
На подфорумот религија пишуваше член со слично размислување како тебе, на оваа тематика барем. Веќе подолго време е отсутен... неговиот јузернејм беше, МИКИ1.

Мики, како тебе, ја застапуваше истава глупост и тврдеше дека мора да им веруваш на научниците со иста мера како и на поповите. Но тој не застана тука, не, Мики проба да не убеди дека Сонцето се врти околу Земјата, зошто така изгледало... Ти нема да пробаш да не убедиш дека Сонцето се врти околу Земјата?
--- надополнето: 8 јануари 2012 во 17:21 ---
Што се однесува до доказите, очигледно не знаеш како функционира научниот метод, ништо не е базирано на слепа верба, за разлика од религиите. Прочитај за peer review за почеток. Секој научен труд се објавува и е рецензиран од други научници ширум светот, затоа освен ако не сметаш дека сите научници, од обични асистенти до претседатели на здруженија се во заговор против човештвото, твоево тврдење во голема мера паѓа во вода.

Самото тврдење дека науката е базирана на авторитети е тврдење од игнорантност. Со други зборови, јас појма немам како функционира ова, ама еве не ми изгледа веродостојно, па мора да ме лажат... А вие им верувате слепо! Ќе тркнам до кај попот да се пожалам.

Голем број од основните закони во физиката на пример, можеш сам да ги провериш, доколку поседуваш основно знаење, се разбира... Тие формули што ги гледаш во учебниците, не мора да им веруваш на наставниците дека функционираат, истите се апликативни во вистинскиот живот.

Kajgana Shop

На врв Bottom