Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Изгледа највеќе те интересира зашто градите му се такви она што и мене ме интересира. Иначе генерално земено незнам како се дрзнал со ваква форма да искочи на сцена има уште мноооогу работа кај него онака лаички моево око како гледа.
Немора да значи, зависи во која категорија се натрпеварува. Како што можам да забележам % на масно ткиво му е доста ниско и веројатно неговата конкуренција од таа килажа изгледа слично

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Немора да значи, зависи во која категорија се натрпеварува. Како што можам да забележам % на масно ткиво му е доста ниско и веројатно неговата конкуренција од таа килажа изгледа слично
Секако те разбирам што кажуваш, но градите му се како со потпунки и стомакот му е само рамен она популарното six pack го нема нигде а едино нараснат ми изгледа бицепсот и трапезот.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
брат ако му е до генетиката тогаш разбирам ама можда нешто друго е... господинот @Ѓорески валјда знае тој е по натпреварувањата :) поздрав
И мене ме интересира ептен :)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Се работи за Цобе кој е долго време во бодибилдингот, како на нашата така и на меѓународната сцена.
Тоа што градите и стомакот му се слаби партии не го прави лош натпреварувач.
Секој во овој спорт има шанса, а особено луѓето како Цобе кои даваат се од себе за овој спорт.
Ако добро ме држи помнењето тој беше апсолутен победник на купот во 2009, нека ме поправи шефот ако грешам.

Член од
24 јануари 2011
Мислења
523
Поени од реакции
148
ќе мозе да ми се одговри на прашањето? :) Малку погоре ќе го видите :)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
ќе мозе да ми се одговри на прашањето? :) Малку погоре ќе го видите :)
Не најдов последните две страни никакво прашање од тебе.
Цитирај го и постави го пак, ќе пробаме да ти помогнеме.

Член од
22 декември 2011
Мислења
10
Поени од реакции
0
Zdavo decki,

nekolku postrucni prasanja :)

kolku vreme bi trebalo da trae trening ako se vezba po edna partija dnevno, dali da se preforsiruva muskulot so poveke serii ili da se tera standardno i kolku pati da se raboti trcanje vo nedelata i dali vo toj slucaj ima potreba od pauza odnosno den odmor?

i koga e najdobro da se vnesuva vitaminski koktel? pred ili posle vezbanje? istoto prasanje i za medot?

blagodaram odnapred

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Zdavo decki,

nekolku postrucni prasanja :)

kolku vreme bi trebalo da trae trening ako se vezba po edna partija dnevno, dali da se preforsiruva muskulot so poveke serii ili da se tera standardno i kolku pati da se raboti trcanje vo nedelata i dali vo toj slucaj ima potreba od pauza odnosno den odmor?

i koga e najdobro da se vnesuva vitaminski koktel? pred ili posle vezbanje? istoto prasanje i za medot?

blagodaram odnapred
За времетраењето се зависи од колкав е интензитетот и што дејствува за тебе.
Мојот пример е што повеќе преферирам интензивен тренинг, и една мускулна група ја завршувам за одприлика 40-50 минути. Но тоа дејствува за мене а и нема подобро чувство од добро обработен интензивен тренинг, полн со болка и пот.

Кардиото е препорачливо 3 пати неделно по стандард од околу 20 минути, но и тоа варира од зависност кои ти се потребите.

За витамините, доколку се одвоено пакување каде што можеш да земаш повеќе, земај ги насабајле со првиот оброк, и по тренингот со оброкот.
Бидејќи за време на тренинг го доветуваме телото под стрес, а кога сме под стрес телото ги исфрла витамините (преку потта, мочта, итн)

Медот како прост шеќер (фруктоза и глукоза) е подобро да го внесуваш веднаш по тренинг.
Пред тренинг може да се доведеш со пад на концентрацијата на шеќерот во крвта и нагло паѓање на енергијата.

Член од
24 јануари 2011
Мислења
523
Поени од реакции
148
Не најдов последните две страни никакво прашање од тебе.
Цитирај го и постави го пак, ќе пробаме да ти помогнеме.
Ова е прашањето кое мој другар ме замоли да ве прашам
Imam drugarce koe odi 3 meseci vo teretana saka da zeme nesto no neznae sto bi bilo podobro spored toa sto saka da go postigne..Iako vekej ima nekoj rezultat saka da zeme nesto GAINER ili pak PROTEIN WHEY .. saka da raste vo cist muskul a ne da bide mrsen .. sto e popreporaclivoo .. saka da stavi vo muskulut nekje da stavi na masa (na vaga,ili vo stomak) i koja bi bila najsodevetna kombinacija da se iskominira so toa.. visok e 1.78/80 ima 73 kila.. Fala odnapred pozz :)

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Imam drugarce koe odi 3 meseci vo teretana saka da zeme nesto no neznae sto bi bilo podobro spored toa sto saka da go postigne..Iako vekej ima nekoj rezultat saka da zeme nesto GAINER ili pak PROTEIN WHEY .. saka da raste vo cist muskul a ne da bide mrsen .. sto e popreporaclivoo .. saka da stavi vo muskulut nekje da stavi na masa (na vaga,ili vo stomak) i koja bi bila najsodevetna kombinacija da se iskominira so toa.. visok e 1.78/80 ima 73 kila.. Fala odnapred pozz :)
Значи читај една или две страни назад мој коментар и ќе видиш дека е одговорено :)
Поздрав

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Одговорено е, и не ја прави разликата дали ќе земе гејнер или веј протеин.
Едната е поскапа варијанта, односно гејнерот е протеин мешан со декстроза/малтодекстрин (по избор на произведувачот се додаваат витамини и креатин) а другата е поефтина варијанта односно веј протеинот, која ќе бидеш принуден да ја измешаш со декстроза за подобар резултат.
Разликата е што гејнерот трае помалку, а вејот повеќе (барем повеќето)

И тоа "растење" чист мускул не го одредува суплементацијата колку што е пресудна исхраната, одморот начинот на тренинг па на потоа доаѓа суплементацијата.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Еве да го доловиме и со видео отварањето на новата продавница на SPORTIX во центарот на Скопје. Со среќа нека им оди работата, што повеќе продавници за спортска опрема подобро и за нас потрошувачите:)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Да споделам мислење со поискусните, вежбам веќе 2 години, се е топ само го запоставив кардиото подолго време така да сум тро појќе замастен.
Висок сум 173цм а имам 83кг.

Целта ми е до кај јуни да дојдам на 70тина кг и да скинам што е можно повеќе маснотии, тоа би било период од 5-6 месеци.

Вака ја замислив кардио програмата:
Пошто неам многу кондиција а и дури да влезам во шема секој ден во тек на 1 месец (колку дозволува времето) да пешачам по 7-8 км
Наредн месец еден правец (или пола) да го трчам друг да го пешачам, и на секоја 1-2 недели да го зголемувам делот со трчање
3тиот месец да трчам најмалце по 5-6 км секој ден.
Мај некаде да трчам по 2 пати дневно по 4-5км.

Во текот на сите месеци планирам да изведувам и тежински тренинзи колку да го задржам телото затегнато, но акцентот сакам да го ставам на кардиото.

Целта ми е колку што можам повеќе да се издефинирам.

Околу исхраната планирам да биде балансирана меѓу ЈХ и протеини, пошто ќе сум повеќе време под карио тренинзи планирам да зголемам малце ЈХ за да можам да функционирам. Планирам да ја затегнам исхраната малце повеќе април-мај, пошто секако сега телото ќе ми троши пошто ќе сум доста активен и преминувам од една легачка фаза каде еднаш-двапати неделно вежбам тежински во кардио фаза :)

Е па сите сугестии се добредојдени.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Да споделам мислење со поискусните, вежбам веќе 2 години, се е топ само го запоставив кардиото подолго време така да сум тро појќе замастен.
Висок сум 173цм а имам 83кг.

Целта ми е до кај јуни да дојдам на 70тина кг и да скинам што е можно повеќе маснотии, тоа би било период од 5-6 месеци.

Вака ја замислив кардио програмата:
Пошто неам многу кондиција а и дури да влезам во шема секој ден во тек на 1 месец (колку дозволува времето) да пешачам по 7-8 км
Наредн месец еден правец (или пола) да го трчам друг да го пешачам, и на секоја 1-2 недели да го зголемувам делот со трчање
3тиот месец да трчам најмалце по 5-6 км секој ден.
Мај некаде да трчам по 2 пати дневно по 4-5км.

Во текот на сите месеци планирам да изведувам и тежински тренинзи колку да го задржам телото затегнато, но акцентот сакам да го ставам на кардиото.

Целта ми е колку што можам повеќе да се издефинирам.

Околу исхраната планирам да биде балансирана меѓу ЈХ и протеини, пошто ќе сум повеќе време под карио тренинзи планирам да зголемам малце ЈХ за да можам да функционирам. Планирам да ја затегнам исхраната малце повеќе април-мај, пошто секако сега телото ќе ми троши пошто ќе сум доста активен и преминувам од една легачка фаза каде еднаш-двапати неделно вежбам тежински во кардио фаза :)

Е па сите сугестии се добредојдени.
Толку многу трчање не е добро за мускулатурата.. наместо да се оптоваруваш толку многу прави како што напиша Myers.. 3 пати неделно по 20 минути..

ИСХРАНАТА е таа кај која треба да се стегнеш и да издржиш да не внесеш повеќе од планираното.. Направи си колку калории ќе внесуваш колку протеини,ЈХ,масти и држи се до тоа.. Кардиото треба само да го убрза процесот на слабеење..не да правиш 2 пати во денот,7 пати во неделата доколку сакаш да задржиш мускулатурата..

Kajgana Shop

На врв Bottom