Да споделам мислење со поискусните, вежбам веќе 2 години, се е топ само го запоставив кардиото подолго време така да сум тро појќе замастен.
Висок сум 173цм а имам 83кг.
Целта ми е до кај јуни да дојдам на 70тина кг и да скинам што е можно повеќе маснотии, тоа би било период од 5-6 месеци.
Вака ја замислив кардио програмата:
Пошто неам многу кондиција а и дури да влезам во шема секој ден во тек на 1 месец (колку дозволува времето) да пешачам по 7-8 км
Наредн месец еден правец (или пола) да го трчам друг да го пешачам, и на секоја 1-2 недели да го зголемувам делот со трчање
3тиот месец да трчам најмалце по 5-6 км секој ден.
Мај некаде да трчам по 2 пати дневно по 4-5км.
Во текот на сите месеци планирам да изведувам и тежински тренинзи колку да го задржам телото затегнато, но акцентот сакам да го ставам на кардиото.
Целта ми е колку што можам повеќе да се издефинирам.
Околу исхраната планирам да биде балансирана меѓу ЈХ и протеини, пошто ќе сум повеќе време под карио тренинзи планирам да зголемам малце ЈХ за да можам да функционирам. Планирам да ја затегнам исхраната малце повеќе април-мај, пошто секако сега телото ќе ми троши пошто ќе сум доста активен и преминувам од една легачка фаза каде еднаш-двапати неделно вежбам тежински во кардио фаза
Е па сите сугестии се добредојдени.