Бадников оган/Коледе леде

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
Многу добро беше вчера,цело маало се собира на едно место,вино,ракија,риба,музика Гоце Арнаудов :pos2:...
Добра традиција која мислам дека треба да се одржува ,баш е убаво да се видат сите комшии собрани и радосни.

Член од
10 февруари 2011
Мислења
894
Поени од реакции
398
Ајде се наближува коледе ... ! ајде почнете расприкажете се кој како се опремил ово оно ... !
инаку едно прашање за палење оган сакаме со другариве на едно место .. јавна површина .. дали треба од полиција некоја дозвола да се зема .. ! мислам дека минатата година слушнав дека зимале некој .. ! :)

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.380
Поени од реакции
1.973
Се сложувам со некој од претходните посотови за тоа дека палењето оган е пагански обичај кој е увезен од Србите.
Не бе па ти,ние дирекно од Полска сме го набавиле коледево..

Еве и од Украина едно клипче

Ме мрзи да барам ама би било интересно да се споредат варијациите од земја до земја.
Баш ме интересира дали тоа мрсните песни само кај нас се пеат :D

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Се знае како се иде на коледе.Следиш друга коледарска група,они пејат а ти само собираш ореви ,костени , бонбони :)

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Па ќе треба денес да пијам -.- .. Како ми се наредија деновиве за алкохол .. :sneaky:

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Кај има најголем оган во Скопје?
-Низ центар некаде.....?

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Какви бе срби мрби.Палењето коледарскки оган е пагански обичај но остананат од Старите Словени-нашите предци.
Ма ве гледам, што сте чудни.. Оганот бил увезен од Србите, односно бил словенски обичај.
Ниту едното ниту другото немаат врска со вистината. Оганот се палел отсекогаш претежно од смрекови дрвца кои ги собирале децата, а Коледе најверојатно потекнува од предхристијанскиот римски празник Календе.

Она што е предмет на дискусии е дали дабот бил сметан како бадниково дрвце во Македонија или е тоа увезено од Србите. Со такви тврдења излегоа некои владици од источна Македонија.
Но, се покажа дека тоа не е вистина или само делумна (локална) вистина, бидејќи самиот имам налетано на два примери едниот (е песна) од 1941 од македонските емигранти во Бугарија, другиот од втората половина на 19 век каде се зборува дека дабот бил сметан за бадниково дрвце. Од друга страна пак вистина е дека овие записи се од луѓе кои потекнуваат од западна Македонија и во источна Македонија нема траги од такво нешто.

Но, овој обичај е македонски и како и многу други се разликува од една до друга област.
Она што не треба да се случува е скарата и јадењето месо кое во минатото било карактеристично за пречекот на Нова Година, се разбира тогаш кога Божиќ бил пред Нова Година.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Ма ве гледам, што сте чудни.. Оганот бил увезен од Србите, односно бил словенски обичај.
Ниту едното ниту другото немаат врска со вистината. Оганот се палел отсекогаш претежно од смрекови дрвца кои ги собирале децата, а Коледе најверојатно потекнува од предхристијанскиот римски празник Календе.

Она што е предмет на дискусии е дали дабот бил сметан како бадниково дрвце во Македонија или е тоа увезено од Србите. Со такви тврдења излегоа некои владици од источна Македонија.
Но, се покажа дека тоа не е вистина или само делумна (локална) вистина, бидејќи самиот имам налетано на два примери едниот (е песна) од 1941 од македонските емигранти во Бугарија, другиот од втората половина на 19 век каде се зборува дека дабот бил сметан за бадниково дрвце. Од друга страна пак вистина е дека овие записи се од луѓе кои потекнуваат од западна Македонија и во источна Македонија нема траги од такво нешто.

Но, овој обичај е македонски и како и многу други се разликува од една до друга област.
Она што не треба да се случува е скарата и јадењето месо кое во минатото било карактеристично за пречекот на Нова Година, се разбира тогаш кога Божиќ бил пред Нова Година.
Во словенската митологија постои бог Коледа кој бил бог на зимското сонце.Дабот им бил свето дрво.По христијанизацијата на нашите предци старите верувања и обичаи си нашле место во христијанството.Јас мислам вака.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Во словенската митологија постои бог Коледа кој бил бог на зимското сонце.Дабот им бил свето дрво.По христијанизацијата на нашите предци старите верувања и обичаи си нашле место во христијанството.Јас мислам вака.
ОК.
Меѓутоа во словенската митологија не постои "бог Коледа".
А и словените не биле културолошки толку моќни да го наметнат прославувањето во чест на својот бог не само на Кипар, туку преку Италија дури и до Франција. Името на полски kolęda покажува дека првобитната форма вклучувала носовка, па место Коледе-порано се викал Коленде (како што се уште се нарекува во некои македонски краишта во Егејска Македонија).

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.014
Поени од реакции
74.329
Едвај се чека да дојде вечер :icon_lol:
Собиравме дрва недела дена пред Нова година, опремени сме до максимум :D
Пошто постариве од моево маало од населбава пред некоја година се испокараа околу тоа кој да организира, кој да биде кум, последниве 4 години ние го правиме огнот :D
Старосна граница 25 години, постари не примаме :icon_lol:

Инаќе не се разбирам многу во празнициве, ама кога има јадење никогаш не одбивам :icon_lol: Пита со паричка правиме и на бадник и на Василица :pos:

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
ОК.
Меѓутоа во словенската митологија не постои "бог Коледа".
А и словените не биле културолошки толку моќни да го наметнат прославувањето во чест на својот бог не само на Кипар, туку преку Италија дури и до Франција. Името на полски kolęda покажува дека првобитната форма вклучувала носовка, па место Коледе-порано се викал Коленде (како што се уште се нарекува во некои македонски краишта во Егејска Македонија).
Православието врие од словенски паганизам.Славењето слави кое се практикува само кај македонците и србите е пагански обичај вметнат во православието поради неможност да се искорени.

Член од
22 февруари 2009
Мислења
1.065
Поени од реакции
2.975
Само што се прибрав дома,времево заеба иначе ке останевме до сабајле :) Дефинитивно во ОУ Кирил Пејчиновиќ може да се снимаат смешни инсерти,какви ликови има тоа е неверојатно..Иначе утре е тоа вистинското во Тетово,oвде многу ми е вештачко,доаѓаат луѓе земаат јадење,пиење и си бегаат накај дома :)

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Што се однесува до оганот. Не треба да се пали на Бадник. Колку што знам кога бев јас дете се палеше само за Василица. Не знам сеа од кај испадна и за Бадник. А на Коледе се одело, ехее, нас само пари ни даваа. А инаку чувството беше незаменливо. Како деца тоа ни беше најголемо доживување. Инаку по правило пари не се даваат, овошки и слатки, барем јас така знам. Првата песна сме ја пееле, а искрено втората сега прв пат ја читам. :)
Јас сум од Прилеп и мислам дека тоа место е едно од местата во Македонија каде најмногу се почитуваат овие празници и си обичаите се оди во крајност што некогаш и ме нервирало. Ама Коледе ми беше најомилен празник заради огнот, а и поради тоа што цел ден шетавме од врата на врата. Уште како мали дечиња цел град го вртевме собирајќи костени, бонбони и парички. А вие луѓе не карајте се за обичаи, зашто секое мало понекогаш има разлики во обичаите. Јас знам дека не се пали за Бадник, ама ете кај некои така е. Исто и пола Македонија јаде мазник или бурек со паричка за Божиќ, а кај мене секогаш било на Василица. Него, едно нешто ме интересира, има многу разни песни за Коледе. Оваа што е најпознатата (Коледе леде, утепало деде...) ја знам, ама ние како деца пеевме една друга што сега и го имам заборавено текстот. Одеше вака некако, Коледица, Варварица и по неа Василица, и после тоа имаше уште неколку стихови. Се сеќава некој на неа, ја слушнал некаде?
+ 1

Kajgana Shop

На врв Bottom