Бадников оган/Коледе леде

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
До сега пречекував коледарчиња, супер пееја ечи цело маало :vozbud:
A и кај мене дома ечеше од креативни коледари со хармоника и по некоја коледарско-патриотска песна :icon_lol: , прв пат ми беа на Коледе ама од сеа редовно ќе ги пречекувам.
Инаку еве како беше сношти на неколку огна во Ново лисиче

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
многу ги сакам овие традиции и секогаш се радувам на нив но ми сметаат две работи:

едната е песната Коледе која треба да го наговестува раѓањето Исусуво а зборовите во истата немаат потесна врска со Исус и неговото раѓање, освен што кажува „Денес е Бадник утре е Божиќ„ за останатите стихови од песната да не коментирам, страва и ужас!

а друго на бадниковиот оган наместо да се пеат убави божиќни песни се пеат песни на Цеца и компанија а ти песни добро знаеме каква содржина имаат.

M

.:makedonec:.

Гостин
Традиционално, ден пред Бадник во повеќето скопски маала се пали Бадников оган, се служи посна храна, грејана ракија и убаво македонско вино. Палењето на бадниковиот оган има за цел да ја навести радосната вест за раѓањето на Исус Христос. Бадникувањето, всушност знаачи бдеење, или исчекување на радосната вест.

Колку вие практикувате да одите на Бадников оган?
Ќе присуствувате ли на некој оган вечерва и во кое маало?
Се надевам оние кои ќе одат некаде ќе стават слика од огнот и трпезата/грејаната ракија :pipi:

Коледе леде
паднало греде
утепало деде
деде се мачи
баба го квачи
со четири јајца
гускини, шаткини.

Денес е Коледе,

утре е Божиќ
ќе колеме теле
теле вика леле
не колете мене
ќе ви купам зеље
да месите пита
да јадете сите.

Коледееееееееее

Со оваа песна малите дечиња-коледарчиња од рано изутрина на Бадник по стариот добар обичај одат од врата до врата на христијанските домови, чин кој според црковните верувања го навестува скорешното Христово раѓање. Вредните дечиња за својот труд и испеана песна добиваат костени, бонбони, јаболка, портокали и некој денар.
Сте оделе ли вие на Коледе? Како ги пречекувате коледарчињата?

Ногу сте надувани вие скопјаништата а ние од провинциите народ не сме ? ние нели палиме оган бе фаца ? пиши во маалата низ Македонија или наброј неколку градови а не ''во повеќето скопски маала се пали Бадников оган ''............. :toe:

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
Се сложувам со некој од претходните посотови за тоа дека палењето оган е пагански обичај кој е увезен од Србите. Сето ова треба што побрзо да укине. Неможам да сватам како може во денови на најстрог пост да пие ракија, или па уште потрагично што од некој слушам да печати колбаси и такви ствари. Неизживеаност али нема врска. Без разлика што не постите барем почитувајте ги псоледните денови и не пијте и не правете колбаси и такви работи. Значи јас дефинитивно не одам на палењето на огинот и сум за ова да се укине. За разлика од сите јас вчера бев излезен во кафич во мирна и опуштена атмосвера. Врв на се е што оваа десноориентирана влада која многу добро треба да знае што е паганство, што е дел од она што го признава црквата да дели бесплатно дрва за палење.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.615
Се сложувам со некој од претходните посотови за тоа дека палењето оган е пагански обичај кој е увезен од Србите. Сето ова треба што побрзо да укине. Неможам да сватам како може во денови на најстрог пост да пие ракија, или па уште потрагично што од некој слушам да печати колбаси и такви ствари. Неизживеаност али нема врска. Без разлика што не постите барем почитувајте ги псоледните денови и не пијте и не правете колбаси и такви работи. Значи јас дефинитивно не одам на палењето на огинот и сум за ова да се укине. За разлика од сите јас вчера бев излезен во кафич во мирна и опуштена атмосвера. Врв на се е што оваа десноориентирана влада која многу добро треба да знае што е паганство, што е дел од она што го признава црквата да дели бесплатно дрва за палење.
Aбе друже не се сите верници како тебе. Некои сакаат да се забавуваат, немој да им укинуваш забава нели слободна воља нешо. Не палете вие ако нејќите :)

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Какви бе срби мрби.Палењето коледарскки оган е пагански обичај но остананат од Старите Словени-нашите предци.

M

MacedoniaGirl

Гостин
Неможам да сватам како може во денови на најстрог пост да пие ракија
Се согласувам. Убав беше вчера огнот и супер си поминавме, ама неможам да сватам, зарем толку неможат без ракија/вино па и на Божиќ? :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.615
Се согласувам. Убав беше вчера огнот и супер си поминавме, ама неможам да сватам, зарем толку неможат без ракија/вино па и на Божиќ? :)
Ракијата и виното не се мрсни...море луѓе не пијајте не ве тера некој со сила, зошто ги осудувате.

M

.:makedonec:.

Гостин

Абе момче младо епа имаш таму у африка држави Танзанија, Кенија имаш у Азија Шри Ланка Индија иди таму па верувај у шо сакаш ако не ти верува во христијанството......... нз шо човек си
P.S- сеа милион и шестотини-седумстотини илјади македонци во државава го практикуваат тоа само ти одметник..... неамо зборови поеќе...... :(

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Си ја гледала таа рекламата со Тони ’’гледај си го здравјето’’? Tи и тој алексо ако сте тврдокорни рисјани не мора да пиете вино и ракија,а за тие што пијат Госпо’ ќе се погрижи ,не берете вие гајлиња.Честит Божик.

M

MacedoniaGirl

Гостин
Инаку да не се разбереме погрешно, јас во никој случај несакам да се укине огнот, баш како што кажав во првиот мој пост во темава, огнот ми буди чувство на топлина, спокој, среќа, радост, веселост :)
Само се согласувам со aleks10 дека треба да се воздржат од пиење барем овие денови. На крајот, зошто мора на секоја свеченост или забава да се пие алкохол?

Врв на се е што оваа десноориентирана влада која многу добро треба да знае што е паганство, што е дел од она што го признава црквата да дели бесплатно дрва за палење.
Што сакаш да кажеш со ова? :raz:

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Се сложувам со некој од претходните посотови за тоа дека палењето оган е пагански обичај кој е увезен од Србите
Ќе си умрев немаше да знам дека Бадник е увезен од Србите...:pop:

Kajgana Shop

На врв Bottom