А бре,да ,се` што е на планетава земја здраво е донекаде и корисно и има многу начини да се спреми,па дури и месо од змија... Јас не сум вегетаријанец,ниту се водам по веганизмот...ама од друга страна па и не сум некој љубител на месото,на тие лоеви,коски,дури и некогаш од највкусно спремано месо ми се гади...Уште се секавам на моментот кога татко ми за велигден имаше купено јагне,го викав Цветко
и си играв со него додека не порасна,и не ми казжаа дека ке го заколат.После тоа го видов на трпезата.Шок!
Размислувам да почнам со вегетаријанство,па да продолжам со веганизам.
Тешко е додека се навикнеш не заради тоа што ке му напраиш незнам каков стрес на организмот,туку тоа што на секој кош имаш месо,млеко јајца а за сирење па да не зборам...и во најзеленчуковата супа пишува-Може да содржи траги од јајца,млеко....Комплицирано е за шопинг,и колку пати ке се зезнеш као на пример некои шпагети содржат јајца,некои не...
Инаку,сакам да ве исправам. Човековиот организам НЕ Е СТВОРЕН КАКО КАЈ ПРЕДАТОРИТЕ.ПРЕДАТОРИТЕ НЕ добиваат ХОЛЕСТЕРОЛ и запушување на крвните садови ОД ПЛЕНОТ ШТО ГО ЈАДАТ.Прво,нивната вилица и заби се приспособени на храната,вилицата им се движи само горе-доле.Онда, за ова не ме факајте за збор ама дигестивниот систем кај лавот и сл. е многу пократотк(кај човекот има подолги црева,елиминирање на токсините и сл. створен е за варење на растителна храна). ВИЛИЦАТА И ТАПИТЕ ЗАБИ кај човекот,и самото движење лево -десно е исто како коњите,кравите итн.
Технологијата тоа ни го створила.Дај некој да го видам НЕКА УЛОВИ ЗАЈАК ИНСТИНКТИВНО И НЕКА ГО ИЗЕДЕ СОСЕ ЛОЕВИ,СЕЛИОТ СИСТЕМ ОРГАНИ МОЗОК,НЕКА ЗАГРИЗЕ КРЗНО ИТН....
"На 4 год. дете,што уште не е свестно да речам за општеството,дајте му јаболко и зајче или пиле или било кое животно од тие што ги јадеме...Кое дете ке го изеде животното и ке си игра со јаболкото?
НЕ! Ке се случи обратното"
Човековиот организам може перфетно,здраво да функционира и без млеко месо јајца...докажано е. Па и крзното тука е.Треба да се искористи технологија во сврха на изработка на материјали што не захтеваат убиство на било кое битие.
Лугево им се смеат на вегетаријанциве жто јадат соја со вкус на сланина,млеко од соја итн. А што да речеме ние што пиеме мелеко,всушност гној од лојните жлезди од крава? Јајца-Менструација од кокошка? Така е....прочитајте,докажано е,Има еден човек што баш ова што го зборам,дрЖи предавања го пренесува,се занимава со оваа проблематика.
Не ме сфакајте погрешно,убав е вкусот на месото.Ама можеме без него!
Овие продукти ги конзумираме заради неколку причини-
-Навика
-традиција
-вкус
-Неинформираност,перење на мозок и сите тие сликички на амбалажите од насмеани крави и пилиња.
Верувајте,кога умираат па и не се баш насмеани...Колку и да постојат фарми,што да речам побезболно и брзо ги убиваат животните,РЕТКИ СЕ.Денес се е убрзано,па и одгојувањето на зивотните,убување во гасни комори,"nedoubieni zivotni vo farmi" што крварат до смрт.
И ке се потрудам да почнам со вегенизам...што знам,ке пробам.Ке биде тешко од аспект на околностите.
А да има и многу рецепти на нет,и вкусни се,баш сега држев едно неделна диета,5 кг ослабев и стомакот не ми беше надуен,мн лесно се осекав и без грижа на совест...
--- надополнето: 7 јануари 2012 во 06:55 ---
Се извинувам,тука е медот ило во погадна реална верзија Измет од пчелите
.И тој не се консумира во вегенизмот...препорачливо е да не се конзумира,прицитајте си на нет,не сум сигурна за причините.
--- надополнето: 7 јануари 2012 во 07:01 ---
И која псевдонаука или пропаганда ве натера да се откажете од месо.а алкохол???
Е тука веке одиш во крајност на "ne se unistuvaj samiot sebe". Vegenizmot vika "ne go unistuvaj poslabiot od tebe,koga i realno nema pricina da go unistuvas". Site sostojki gi imas kako zamena.SITE.
Alkoholot e nadvor od topik.A ako veke sakas,toa e mn loso,toa e opsto prifateno zlo da recam...bez veze.
I samata sebe se unistuvam ako pijam , donekade pa,moj problem....