Вегетеријанство

• Креатор на темата Креатор на темата energichen
  • Време на започнување Време на започнување
Тотално аутсајдерско прашање: здраво е да бидеш веган?

Сите протеини, минерали, курци-палци кои му се потребни на организмот можат да се добијат преку сирова храна?
Можат.
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 01:14 ---
ah toa meso meso najubo mh mh mh...:D nz nekni dali slusnavte za to mesoto pileshko mislam bese od Brazil sto go nosele.. 3-4 pati zamrznuvano odmrznuvano duri da dojdi do tuka.. gadotija be lugje i posle oti lugjeto se razbolvale.. e oti de..p.m.:cenzura: a inace za temava.. spored mene ova e poveke za Zapadot, ne e za nas. Nie sme naviknati sekoj den ili sekoj vtor barem edno pashtetche ili neso slicno da kasnime:D Jas nikogas ne bi probal da bidam vegetarijanec nz nekako ne me vleci bez meso:D
Во паштетичето имало месо!? :facepalm:

Можат.

a oti sho ima makaroni?????? o_O
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 12:29 ---
Можат.

--- надополнето: 2 февруари 2012 во 12:29 ---

Малку да те корегирам, не јадат сите паштети, еве јас не сум пробал паштета едно 15 години.

Друго, во паштетите се ставаат отпадоците од месото, се она што нормално никој не би го купил и би пропаднало се меле и иде у паштета. Затоа и тврдењето дека во паштетата „нема“ месо и не е толку за чудење. И тоа што го има никогаш не му знаеш потекло зашто секогаш се употребува најефтиното и може да биде од Бразил, Тимбукту или којзнае од каде. За конзервансите ич муабет не прајме.

Најздраво во една паштета е масното од 40% што е иронија само по себе :icon_lol:.

Малку да те корегирам, не јадат сите паштети, еве јас не сум пробал паштета едно 15 години.

Друго, во паштетите се ставаат отпадоците од месото, се она што нормално никој не би го купил и би пропаднало се меле и иде у паштета. Затоа и тврдењето дека во паштетата „нема“ месо и не е толку за чудење. И тоа што го има никогаш не му знаеш потекло зашто секогаш се употребува најефтиното и може да биде од Бразил, Тимбукту или којзнае од каде. За конзервансите ич муабет не прајме.

Најздраво во една паштета е масното од 40% што е иронија само по себе :icon_lol:.

a da te koregiram i jas tebe. ako ne jadat site pashteti jadat SALAMI i SLICNI ko niv..to deka se klava se i sesto vo niv DA tocno e, i popravkata..ako se stavat otpadocite od MESO
togas sto se tie odpatocite ZELENCUK? :) fala bogu deka i ti se DELOVI od meso :)
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 15:30 ---
nzz kolku si informiram obicno vo pashtetite ima pogolema kolicina od dzigeri beli drobovi i takvi raboti, a isto taka ima i creva t.e. so eden zbor oni sto gi vikaat (iznutrici) :) a bate kolku so sum jas pamten i obrazovan i kako sto me ucele TIE raboti se MESO a ne drugo :)

a da te koregiram i jas tebe. ako ne jadat site pashteti jadat SALAMI i SLICNI ko niv..to deka se klava se i sesto vo niv DA tocno e, i popravkata..ako se stavat otpadocite od MESO
togas sto se tie odpatocite ZELENCUK? :) fala bogu deka i ti se DELOVI od meso :)
nzz kolku si informiram obicno vo pashtetite ima pogolema kolicina od dzigeri beli drobovi i takvi raboti, a isto taka ima i creva t.e. so eden zbor oni sto gi vikaat (iznutrici) :) a bate kolku so sum jas pamten i obrazovan i kako sto me ucele TIE raboti se MESO a ne drugo :)
Конзерванси, антибиотици, хормони за растење, влкна и коски не е месо. Цревата, џигерите, јазик, очи и сл. се органи, т.е. повторно не е месо.

П.С. Белите бубрези (тестисите) исто така не се месо, туку органи и погоди каде завршуваат истите....... :ROFLMAO:

И те како сум информиран што има во паштетите а и салами не јадат сите, ете јас не јадам а и многу што се бават активно со спорт исто не ги јадат посебно ако не им знаеш потекло и што сѐ има во нив.

За месото не случајно ставив наводници „“ така да забелешката (корекцијата) ти е невалидна ;).

И те како сум информиран што има во паштетите а и салами не јадат сите, ете јас не јадам а и многу што се бават активно со спорт исто не ги јадат посебно ако не им знаеш потекло и што сѐ има во нив.

За месото не случајно ставив наводници „“ така да забелешката (корекцијата) ти е невалидна ;).

aham ok ne gi vidov navodnicite izvini.. :) a inace kako so razbrav ti velis deka vo pravo sum t.e. deka ima meso vo niv taka? a za to deka ne znaes od kade mu e potekloto to fala bogu ne znaeme i nema ni da doznaeme posto ako doznaeme tesko nas..:D a ako se upotrebuvase kvalitetno sigurno nemase da bidat po 10-15 denari :D

Од мои сознанија,мислам доколку си вегетаријанец дозволено е риба ? Малку нелогичо,но така ми е останато во глава,ако грешам нека ме исправи некој :)
--- надополнето: 18 февруари 2012 во 12:27 ---
Од мои сознанија,мислам доколку си вегетаријанец дозволено е риба ? Малку нелогичо,но така ми е останато во глава,ако грешам нека ме исправи некој :)

--- надополнето: 18 февруари 2012 во 12:27 ---

Не знам дали е дозволено, пошо ти бираш дали ќе бидеш вегетаријанец, и шо точно ќе јадеш, никој не ти дозволува или забранува да јадеш било што. Инаку риба е дозволена за тие што се сештојади, а постат. Рибата као, се смета за посна храна. Не знам инаку дали вегетаријанците јадат риби, ама според мене не е правилно, зашто вегетаријанец по дефиниција е човек што не јаде месо, т.е. животни. А рибите си спаѓаат тука.
Еве на Википедија што пишува: Вегетаријанство е посебен начин на исхрана кој го исклучува јадењето на месо (вклучувајќи го дивечот, рибата и морските плодови).

425687_353509121361251_100001064985630_1072864_1406433695_n.jpg

Сакаш да кажеш дека оваа на видеото и оваа десно на сликата се исто убави ? :pos:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.ne...38287225_45339157224_8545246_1448905884_n.jpg

Во фацата и се гледа на оваа видеово дека е без енергија, види ја другава десно зрачи со енергија :D
Инаку немам ништо против вегетаријанците иако не сметам дека таквиот начин на исхрана е правилен, едноставно природата ги подредила така работите од најстаро време па до сега месото се користело за исхрана. И да знам дека состојките што ги има во месото може и да се внесат на други начини но за тоа потребно е време а и доста пари за додатни суплементи.

Еве и слика на таа што ја стави на видеото, напрај споредба само на кожата ништо друго..
http://theweconference.com/wp-content/uploads/2011/06/Mimi-Kirk1-256x300.jpg

Сакаш да кажеш дека оваа на видеото и оваа десно на сликата се исто убави ? :pos:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.ne...38287225_45339157224_8545246_1448905884_n.jpg

Во фацата и се гледа на оваа видеово дека е без енергија, види ја другава десно зрачи со енергија :D
Инаку немам ништо против вегетаријанците иако не сметам дека таквиот начин на исхрана е правилен, едноставно природата ги подредила така работите од најстаро време па до сега месото се користело за исхрана. И да знам дека состојките што ги има во месото може и да се внесат на други начини но за тоа потребно е време а и доста пари за додатни суплементи.

Еве и слика на таа што ја стави на видеото, напрај споредба само на кожата ништо друго..
http://theweconference.com/wp-content/uploads/2011/06/Mimi-Kirk1-256x300.jpg

Таа што ја ставив на видеото има над 70 години, не може да правам споредби со некоја што е 20 год помлада од неа :)

Не сум вегетеријанка, веган сум, јадам само овошје, зеленчук и житарици веке 9 години. Внимателно одбирам што јадам и како ја комбинирам храната. За сите тие 9 години крвната слика ми е совршена.Единствен здравствен проблем што го имав е алергијата на полен, која успешно ја надминав. така да сите оние маалски муабети дека лугето неможат да живеат здрав живот без месо не држат вода.

Јас незнам каков вид на вегетерјанец сум можда и да не сум,хаха
Еве вака пример неможам да јадам само свинско,телешко,пилешко и слично а пак за несреќа можам да јадам плескавици,кебаби и триста чуда. -.- сите ме прашуваат зошто така сеуште немам одговор го барам веќе 3-4 години. :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom