Io Sono Interista
The original, one and only IoSono.
- Член од
- 21 декември 2007
- Мислења
- 28.619
- Поени од реакции
- 59.432
E јбг, еднаш изджав некако ама овој пат ова мора во потпис...
Јас поумен не се правам. Еве да речеме... одговара: на исто рамниште?Секој ум што се прави поумен од Мудроста БОЖЈА чиста отелотворена во Исус Христа - на Којашто упатуваат и за Којашто прекрасно сведочат вистинските Пророци, Апостоли и Следбеници - набрзо ќе увиди дека живее во илузија!
Овде целосно се согласувам со тебе. Зошто?Совршената Вистина е како песничка, Совршената Вистина е како сказна
Кој на Неа и’ се противи, самиот си нанесува жтешка казна!
Оригиналната верзија му беше Вистината / Вистината и немаше жешка.Овде целосно се согласувам со тебе. Зошто?
Затоа што совршена вистина е дека не постои совршена вистина.
Со твоето настојување твојата вистина да ја претставиш како совршена, самиот себе се казнуваш.
Колку побргу се помириш дека мојата вистина може да е различна од твојата, толку побрзо се спасуваш од сопственото страдание.
Никогаш не е доцна за конструктивна дискусија.Касно стигаш у дискусија. И не ми се обраќај со „дете“, или сум постара од тебе или сме исто годиште. Кога не знаеш кој колку е стар, не им се обраќај на таков начин.
Киднала од час или не, работата е дека децата така сфаќаат. Ако имаш дете (као еве јас), прашај го. Моите деца се што ќе им каже учителот е земено здраво за готово, закон е. Тоа е нормално за тоа годиште. Со Гранд Централ си се разбравме, ти што се убацуеш недели покасно откако веќе сме се разјасниле?
Јас не лажам, јас презентирам јас како размислувам. Книги, ела па види кај мене дома - сигурно ни пола од таа библиотека немаш и тоа се гледа според твојот затворен поглед. Ако моето размислување не се сложува со твоето, тоа не е причина да ми се обраќаш како малоумна, посебно кога никаков муабет со мене не си свртел за да дојдеш до тој став.
...пример е Бинг Бенг - во лабораторија не може никој сеуште да го ре-креира. Се учи за него само од претпоставки.
Биг-Бенг е теорија.
Тогаш не треба да биде во учебници и да се учи како факт, нели?
Треба да биде во учебници и не треба да се учи како факт. Не се ни учи како факт. Треба ли да се учи како факт дека Бог го создал светот?
Јас и Grand Central ти укажавме дека грешиш и дека во книгите никогаш теорија не се претставува како факт (исклучувајќи ја Библијата и сите книги од креационистите). Ама ти продолжуваш со детски инает и лажење (или самозалажување претставено како сопствено размислување) дека теориите во учебниците се претставени како факт. Ајде дај пример од некој учебник дека некоја теорија е претставена како факт? Ако твоите деца така сфатиле, исправи го тоа, поработи малку со нив.Ни тоа, за мене двете се исто срање - теории. Ни едната ни другата не се докажани и не можат да се презентираат на деца како факт и да перат мозоци.
Колега атеист Антитеист, чисто од љубопитност, ти си убеден дека биг-бенг теоријата е точна? Дали ти би можел да докажеш дека не е точна? Нели ти како атеист не можеш да докажеш непостоењето на Интелегентен Дизајнер? Нели невистинитоста на исказ не се докажуваше? (Барем така јас мислам а и многумина се изјаснија така)Покрај факти, во учебниците и книгите има и (недокажани) теории. Така и се претставени - како теории, најдобри што човештвото успеало дотогаш да смисли. Ако за некоја таква теорија мислиш дека е срање - повели, дај некоја подобра. На пример, дај нешто подобро од досегашната теорија за Биг Бенг - која е твојата теорија, или уште подобро - докажан факт? Ајде не мора, тоа е претешко. Дај барем докази дека таа теорија не е точна! Ако го докажеш тоа, не ти гине Нобелова награда. Најсериозно!
А за тоа чија библиотека е поголема... не ја знаеш мојата, ама тоа не е ни важно, важен е само бројот на прочитани книги од некоја библиотека. Друго, сигурен сум дека твојата библиотека не е ни пола од Универзитетската библиотека.
На вистината не може да и додаваш никакви атрибути.Овде целосно се согласувам со тебе. Зошто?
Затоа што совршена вистина е дека не постои совршена вистина.
Убеден сум дека Биг бенг е добра теорија. Теоријата за Биг бенг до сега најдобро одговара на познатите факти и е прифатена од науката како добра теорија. Науката не оперира со поимот „апсолутна точност (вистина)“, туку кога некоја теорија ќе биде поддржана со огромна количина факти, без ниту еден исклучок, тогаш станува потврдена (ако сакаш, наречи ја „обична точност“). Е, дури тогаш би можел да кажам дека сум убеден во таа „обична“ точност.Колега атеист Антитеист, чисто од љубопитност, ти си убеден дека биг-бенг теоријата е точна? Дали ти би можел да докажеш дека не е точна? Нели ти како атеист не можеш да докажеш непостоењето на Интелегентен Дизајнер? Нели невистинитоста на исказ не се докажуваше? (Барем така јас мислам а и многумина се изјаснија така)
Убеден си? Интересно...... Јас не сум убеден. Не сум убеден дека е добра теорија. Немам основ за да бидам. Дали е добра или не ќе се види кога ќе се докаже или побие. Јасно дека теоријата не кажува што било пред бенгот, но и самата теорија е според некои логични заклучоци од фактите кои стојат на располагање. Далеку од вистината. Вистина ќе биде кога ќе се потврди. Дотогаш е претпоставка (теорија).........
Според тоа, теоријата за Биг бенг не може да се споредува со делата на непостоечкиот Интелигентен Дизајнер.
Биг Бенгот, како научна теорија е поддржана од набљудувања, мерења, докази кои укажуваат на раниот развој на универзумот.Убеден си? Интересно...... Јас не сум убеден. Не сум убеден дека е добра теорија. Немам основ за да бидам. Дали е добра или не ќе се види кога ќе се докаже или побие. Јасно дека теоријата не кажува што било пред бенгот, но и самата теорија е според некои логични заклучоци од фактите кои стојат на располагање. Далеку од вистината. Вистина ќе биде кога ќе се потврди. Дотогаш е претпоставка (теорија).
И не ми беше целта на репликата да ја објаснуваме теоријата за биг бенг. Обрни внимание на болдот. Велиш „непостоечки“. Е па повели како што ти и рече на Алмала погоре, да докаже дека биг бенгот не постоел, еве ти докажи дека ИД не постои. Истата логика, да не бидеме лицемерни.
И јас си ја препознав мојата грешка, човек сум. Не се само моите деца што сфаќаат така, ама немаш свои за да видиш. Кога ќе имаш, врати се и ќе прозбориме повторно.Никогаш не е доцна за конструктивна дискусија.
Се извинувам за погрешно проценетото годиште, ама мојата проценка беше базирана на содржината од твоите постови:
Јас и Grand Central ти укажавме дека грешиш и дека во книгите никогаш теорија не се претставува како факт (исклучувајќи ја Библијата и сите книги од креационистите). Ама ти продолжуваш со детски инает и лажење (или самозалажување претставено како сопствено размислување) дека теориите во учебниците се претставени како факт. Ајде дај пример од некој учебник дека некоја теорија е претставена како факт? Ако твоите деца така сфатиле, исправи го тоа, поработи малку со нив.
Покрај факти, во учебниците и книгите има и (недокажани) теории. Така и се претставени - како теории, најдобри што човештвото успеало дотогаш да смисли. Ако за некоја таква теорија мислиш дека е срање - повели, дај некоја подобра. На пример, дај нешто подобро од досегашната теорија за Биг Бенг - која е твојата теорија, или уште подобро - докажан факт? Ајде не мора, тоа е претешко. Дај барем докази дека теоријата за Биг Бенг не е точна! Ако го докажеш тоа, не ти гине Нобелова награда. Најсериозно!
А за тоа чија библиотека е поголема... не ја знаеш мојата, ама тоа не е ни важно, важен е само бројот на прочитани книги од некоја библиотека. Друго, сигурен сум дека твојата библиотека не е ни пола од Универзитетската библиотека.
Поддржувана да....набљудувана да..... мерена да.....докажана неБиг Бенгот, како научна теорија е поддржана од набљудувања, мерења, докази кои укажуваат на раниот развој на универзумот.
И најдобра и мнозинство не се доволни да се зема како вистина, посебно не догматскиПрифатена е како најдобра теорија од мнозинството научници.
Во прилог...... не е доволно за да се докаже. Можеби и потполно да не е точнаЗа да ја тестираат (или подобрат), НАСА имаат лансирано неколку научни мисии, чии мерења одат во прилог на Биг Бенг теоријата.
Така е. Фали уште за да биде докажана. Но со големите вложувања на тоа поле (ВМАП сондата, претходникот КОБЕ, експериментите во ЛХЦ, набљудувањата на Хабл и наскоро новиот Веб телескоп, набљудувањата на работ на нашата вселена) само прашање на време е кога таа теорија ќе биде докажана (иако постојат доволно докази за ширечкиот универзум и претпоставката за неговото ширење) или надополнета.Поддржувана да....набљудувана да..... мерена да.....докажана не
И најдобра и мнозинство не се доволни да се зема како вистина, посебно не догматски
Во прилог...... не е доволно за да се докаже. Можеби и потполно да не е точна
Нешто ме потсеќа на нашиве политичари во изминативе 20 години. Само што не се случило, кај и да е ќе се случи...а можда и нема...кој знае.Така е. Фали уште за да биде докажана. Но со големите вложувања на тоа поле (ВМАП сондата, претходникот КОБЕ, експериментите во ЛХЦ, набљудувањата на Хабл и наскоро новиот Веб телескоп, набљудувањата на работ на нашата вселена) само прашање на време е кога таа теорија ќе биде докажана (иако постојат доволно докази за ширечкиот универзум и претпоставката за неговото ширење) или надополнета.
Засега, не постои таква конкурентна теорија која би ја загрозила Биг Бенг теоријата.
На основа на досегашните набљудувања кои во голема мера ја потврдуваат Биг Бенг теоријата.Нешто ме потсеќа на нашиве политичари во изминативе 20 години. Само што не се случило, кај и да е ќе се случи...а можда и нема...кој знае.
На основа на што ти тврдиш дека е така, дека таа теорија е точна, дека само што не дошол доказот?
Не постои конкурентска теорија? Не сум сигурен. Па штои да е? До пред 200 години не постоела ниедна теорија освен за ИД. Па точна ли е?