Умре Ким Јонг-Ил - што по неговата смрт?

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Муабетите дека С. Кореја има застарена или не знам каква технологија се измишљотина. Луѓето успеаа да дојдат во ситуација во овој момент да полираат боеви главни, а ние дискути8раме дека тие имале малихерки?
јас се согласувам дека С. Кореја има опција да изгуби евентуална војна доколку на страната на Ј. Кореја би се борела и Америка. Меѓутоа, доколку тие две земји, во хипотетичка варијанта, би биле оставени сами на себе, не гледам никаква шанса за јужњаците. Мислам, да не се зафркаваме. Да не е Америка (и да не беше), Ј. кореја одамна ќе имаше поставено бело знаме.
Да не е Кина одамна ќе испоцркаа од глад Северно Корејците.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Да не е Кина одамна ќе испоцркаа од глад Северно Корејците.
Да не е Америка, одамна Корејците ќе имаа повеќе од тие „грама“. Може така?
Или не им одговара на светските медиуми? Сега Кина крива е, а?

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Да не е Америка, одамна Корејците ќе имаа повеќе од тие „грама“. Може така?
Или не им одговара на светските медиуми? Сега Кина крива е, а?
Да не беа против Америка да.Сега Америка да не е крива што не им дава ништо?На крај краева тие самите си ја имаат забарикадирано границата.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Никој не е крив.
Сите се криви.

Политика е ова. Нема фер-не фер. Нема црно-бело. Тоа само во приказните го има. Битка против злото само во книгите. Тука секој си гледа за себе. Само он е во право. Незнам што дискутирате кој е боље, коа сите се со една иста идеја - освојување на светското влијание. САД се моментално шампиони и не сакаат конкуренција а сите сакаат да се САД со влијанието. Ете тоа е накратко...

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
И уште нешто... кој да греши бе? Мислиш владата и власта и нејзино менување ќе те направи слободен човек, а ти пак ќе веруваш во некои измислени црвени граници кои се протегаат над кораб и јабланица?
Што ќе те направи слободен ?
Исчезнување на државите,анархија..........секоја фамилија и секој стан свој замок ? Обединување на светот под една држава ? Заедно целиот свет едно племе каде што сите ќе бидат еднакви ?
Што би те направило тебе слободен ?Да не мора персоналецот да го плаќаш и воен рок да служиш ?

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Што ќе те направи слободен ?
Исчезнување на државите,анархија..........секоја фамилија и секој стан свој замок ? Обединување на светот под една држава ? Заедно целиот свет едно племе каде што сите ќе бидат еднакви ?
Што би те направило тебе слободен ?Да не мора персоналецот да го плаќаш и воен рок да служиш ?
Убави прашања... а зошто тогаш се обидуваш да ги одговориш во името на Корејците од Север?

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Убави прашања... а зошто тогаш се обидуваш да ги одговориш во името на Корејците од Север?
Не се обидувам да ги одговорам во нивно име........него ме занима што значи слободата според тебе? Кога би се чувствувал целосно слободен ?
Тоа што тие го имаат е најтежок ропство,поголемо од тоа што јас морам да плаќам данок и да се придржувам кон некои закони кои во најголем дел се нормални и не ми ја загрозуваат мојата приватност и слобода.................
Немој да ми кажеш дека нешто од тоа што се случува таму е нормално ? За нив можеби е,но тоа им е станато после години и години наметнување од страна на неколку луѓе ради нивен интерес да останат на власт..............
Иначе џабе ги нарекуваш кореанци од север.Овие од југ во најголем дел веќе не ги ни гледаат како свој народ и не ни сакаат обединување со нив.Пособно помладите генерации,не сакаат ни да чујат дека се слични со тие од северот.......... Овие години на одвоеност ги имаат напревено како два потполно различни народи.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Не се обидувам да ги одговорам во нивно име........него ме занима што значи слободата според тебе? Кога би се чувствувал целосно слободен ?
Тоа што тие го имаат е најтежок ропство,поголемо од тоа што јас морам да плаќам данок и да се придржувам кон некои закони кои во најголем дел се нормални и не ми ја загрозуваат мојата приватност и слобода.................
Немој да ми кажеш дека нешто од тоа што се случува таму е нормално ? За нив можеби е,но тоа им е станато после години и години наметнување од страна на неколку луѓе ради нивен интерес да останат на власт..............
Иначе џабе ги нарекуваш кореанци од север.Овие од југ во најголем дел веќе не ги ни гледаат како свој народ и не ни сакаат обединување со нив.Пособно помладите генерации,не сакаат ни да чујат дека се слични со тие од северот.......... Овие години на одвоеност ги имаат напревено како два потполно различни народи.
Муабетот ти е „абе јас не сум педер, два пати ми го опнаа само“.
Или си роб, или не си. Илузорната слобода не е мерило за слобода. Како што американците шират демократија. Меѓутоа, кога америте ги критикуваме за нивните недемократски чинови, тогаш се лоши. Кога се работи за С. Кореја и останати на нив кои се од типот „овие брат канибализам практикуваат, леб немаат да јадат“, тогаш Америте се сигурен извор за информациите.

Слободата е индивидуална во најголема мера. Ако за Корејците е слобода да бидат униформирани и да му служат на драгиот лидер во замена за бесплатно здравство, образование, парцијално храна и без даноци од 1974 година, зошто тогаш вакви критики на пример?
Можеби тоа е поокеј слобода од слободата да мојме јас и ти да дискутираме на форум, меѓутоа да живејме на кредит цел живот, односно да му робуваме на оваа прилика за да мојме да пишиме на форум.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Муабетот ти е „абе јас не сум педер, два пати ми го опнаа само“.
Или си роб, или не си. Илузорната слобода не е мерило за слобода. Како што американците шират демократија. Меѓутоа, кога америте ги критикуваме за нивните недемократски чинови, тогаш се лоши. Кога се работи за С. Кореја и останати на нив кои се од типот „овие брат канибализам практикуваат, леб немаат да јадат“, тогаш Америте се сигурен извор за информациите.

Слободата е индивидуална во најголема мера. Ако за Корејците е слобода да бидат униформирани и да му служат на драгиот лидер во замена за бесплатно здравство, образование, парцијално храна и без даноци од 1974 година, зошто тогаш вакви критики на пример?
Можеби тоа е поокеј слобода од слободата да мојме јас и ти да дискутираме на форум, меѓутоа да живејме на кредит цел живот, односно да му робуваме на оваа прилика за да мојме да пишиме на форум.
Јас секогаш би го одбрал кредитот да го отплаќам,а да не мора да се клањам на некоја личност која апсолутно не го заслужува тоа и да не можам никаде своето мислење да го искажам.Луѓе сме,најосновно за човекот е дека секој е различен и има свое мислење.Во Кореја тоа апсолутно не постои........особено кога се работи за политиката.Јас како поединец таму не би имал право ни да гукнам,а тука ако ништо друго можам да одберам дали ќе го земам кредитот или не.А кога ќе го земам можам да ја серам банката пред сите колку сакам.
Можам да излезам од мојата земја и низ нејзе да се движам,никој движењето не ми го ограничува.
Сите тие севернокорејци што избегаа од таму од убавина избегаа(а притоа и го ризукувале животот за да избегаат) ? Баш го видоа тие тоа образование,здравство и храна што им ги обезбедува драгиот водач.............
Не ми треба ЦНН или некој амерички медиум.Што е со тие неамеричките медиуми или со тие информации што самата Северна Кореа што ги нуди од кои може да се заклучи дека нешто не е како што треба таму ?
Или и сите тие пребегнати луѓе лажат и сите земји на светот лажат ? И зашто тогаш другите комунистички земји како Лаос,Кина,Виетнам,па и Куба не се толкави жртви на "белосветската завера и америчката пропаганда" ?
Не се цвеќиња америте и западњаците,но не е ни дека тресат такви информации од ракав......... И за Тито не постоеа Голи Оток,Блајбург и сл. настани за кои на западот се има зборено и тие беа пропаганда,па ете испадна стварно биле така...........
Сигурно има по некое преувеличување на некои работи и нагласувње на негативните работи,но реално многу од тие работи за С. Кореа и не се баш измислено сценарио во Пентагон кое секој светски медиум мора да го пренесува............

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Од друга страна добиваат стан од државата на одредена возраст, стамбен објект за кој овдешен просечен граѓанин ќе “слободарствува“ едно 30 години со просечна плата (ако не и повеќе), тотално субвенционирано здравство (познато под погрешниот поим „бесплатно„), чколија, пензија, превоз и слично. Ако пресметаш cost-benefit којзнае како би излегла споредбата меѓу земјата на драгиот водач и онаа на пастирот.
Како што ти не можеш да ја перцепираш слободата која би следела во случај државата како ентитет да ја нема, така и рандом граѓанин на Пјонгјанг не може да ја замисли иднината без заштитата на “драгиот водач“...

Инаку се согласувам дека Ј.Кореја во евентуална одбрамбена војна може и без помош на САД да се одбрани од некаков напад на северот, малку чудно но вистинито е дека имаат и носач на авиони а градат и втор, во сопствени бродоградилишта и тоа...како еден пример само.

“Докдо“ првиот јужнокорејски носач...

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Јас секогаш би го одбрал кредитот да го отплаќам,а да не мора да се клањам на некоја личност која апсолутно не го заслужува тоа и да не можам никаде своето мислење да го искажам.Луѓе сме,најосновно за човекот е дека секој е различен и има свое мислење.Во Кореја тоа апсолутно не постои........особено кога се работи за политиката.Јас како поединец таму не би имал право ни да гукнам,а тука ако ништо друго можам да одберам дали ќе го земам кредитот или не.А кога ќе го земам можам да ја серам банката пред сите колку сакам.
Можам да излезам од мојата земја и низ нејзе да се движам,никој движењето не ми го ограничува.
Сите тие севернокорејци што избегаа од таму од убавина избегаа(а притоа и го ризукувале животот за да избегаат) ? Баш го видоа тие тоа образование,здравство и храна што им ги обезбедува драгиот водач.............
Не ми треба ЦНН или некој амерички медиум.Што е со тие неамеричките медиуми или со тие информации што самата Северна Кореа што ги нуди од кои може да се заклучи дека нешто не е како што треба таму ?
Или и сите тие пребегнати луѓе лажат и сите земји на светот лажат ? И зашто тогаш другите комунистички земји како Лаос,Кина,Виетнам,па и Куба не се толкави жртви на "белосветската завера и америчката пропаганда" ?
Не се цвеќиња америте и западњаците,но не е ни дека тресат такви информации од ракав......... И за Тито не постоеа Голи Оток,Блајбург и сл. настани за кои на западот се има зборено и тие беа пропаганда,па ете испадна стварно биле така...........
Сигурно има по некое преувеличување на некои работи и нагласувње на негативните работи,но реално многу од тие работи за С. Кореа и не се баш измислено сценарио во Пентагон кое секој светски медиум мора да го пренесува............
Ти можеби го одбираш тоа, меѓутоа некој не. И сеа да дојде и да ти соли памет дека си лоботомиран?
Што се однесува на бегалците и на Виетнам, Куба и сл.
Зошто ги оправдуваме бегалците од С. Кореја кои барале “подобар живот“, а не им веруваме на оние што бегаат од земјава наша, па ги карактеризираме како предавници?!
За Куба не биди толку сигурен дека не фрчеле пропаганди и теории дека народот нема леб да јаде и дека немал никаква слобода. Виетнам и останатите не се до толку затворени. Всушност, не се.
разликата во пропагандите против некоја земја се наоѓаат во странскиот капитал. Ако ме разбираш.

Јас знајш шо викам?
Нека ја остават Северна Кореја без никакво ембарго да си фура, па тогаш ќе можеме да дискутираме за режими и злосторства. Се дотогаш, објективната страна тежи кон кривицата на Обединетите Нации и нивната репресија спрема С. Кореја и неможноста на Кореја да излезе од тие канџи.
А пробува. Е сега, тие проби не стигнуваат до светските медиуми.
И што очекуваш од човек што избегал од С. Кореја, да ти ја фали државата?
Ова е ко анкетата за дали сте педер или не што била спроведена на геј мирц канал.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
умрел умрел шо да му праиме никој нема да го врати од мртвите.. едно не ми е јасно само. што толку многу им значел човеков што цел народ буквално паѓа у несвес по него. гледам прееска на телевизија абе сите до еден и старо и младо се трескаа од земја. добро бе луѓе злато да им давал овој па нема да го жалеа толку. не сваќам зашто толку го жалат стварно.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
умрел умрел шо да му праиме никој нема да го врати од мртвите.. едно не ми е јасно само. што толку многу им значел човеков што цел народ буквално паѓа у несвес по него. гледам прееска на телевизија абе сите до еден и старо и младо се трескаа од земја. добро бе луѓе злато да им давал овој па нема да го жалеа толку. не сваќам зашто толку го жалат стварно.
Реално, ниту јас не сфаќам што е толку галама и се околу еден чоек. Не ги сфаќам ни Корејците, ни Македонците, ни Американците. меѓутоа, секој со својот Бог. Некои тоа го проектираат во синот на таткото кој беше нечиј син на кој му се поклонија. За некого ова, за некого она.
Кај нас на пример, има голема мрежа на работи за кои непотребно се поклонува народот. Ама, шо да прајш..

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Реално, ниту јас не сфаќам што е толку галама и се околу еден чоек. Не ги сфаќам ни Корејците, ни Македонците, ни Американците. меѓутоа, секој со својот Бог. Некои тоа го проектираат во синот на таткото кој беше нечиј син на кој му се поклонија. За некого ова, за некого она.
Кај нас на пример, има голема мрежа на работи за кои непотребно се поклонува народот. Ама, шо да прајш..
абе брат.. искрено прееска кога го гледав видеово човече се трескаат од земја буквално бре. недај боже дете да му умре на некој мислам нема толку да се ака од земја... и искрено овие тони солзи незнам дали се Искрени или се прикривање лице... не сум паметен у што да верувам. го имам гледано погребот на тито и се запрепастив колку народ имало ама во споредба со овој богами има разлика.... погребот на тито може вода да му носи на овој со ким јонг ил

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
абе брат.. искрено прееска кога го гледав видеово човече се трескаат од земја буквално бре. недај боже дете да му умре на некој мислам нема толку да се ака од земја... и искрено овие тони солзи незнам дали се Искрени или се прикривање лице... не сум паметен у што да верувам. го имам гледано погребот на тито и се запрепастив колку народ имало ама во споредба со овој богами има разлика.... погребот на тито може вода да му носи на овој со ким јонг ил
Знаеш, разликата е во еволутивните фази. Прво, веруваат со оптимизам, потоа не веруваат со песимизам. Потоа, после неможноста за отпор и склоноста за припадност кон нешто, се развива лицемерие. И за на крај, стварно да се верува во секакви глупости.
Реално е да се дојде до такво лоботомирање, што сето тоа што го гледаш во С. Кореја да е нормална работа.

Е сега, во различна средина, различна лоботомија... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom