Кучиња (грижа, општи дискусии)

L

Lu

Гостин
А зошто не? Не дека во скоро време сакам да купам куче, чисто онака ме интересира.
Затоа што познавам многу луѓе кои се имаат „изгорено“ токму од ваквите пре-продавачи.
Имам информации дека пре-продавачите ги зимаат кучињата од фарми за кучиња од Србија, тоа се буквално фарми за кучиња, луѓе чуваат и по 10 - 15 видови на раси и ги размножуваат се со цел за поголем профит.
И нашиве пре-продавачи најчесто ги зимаат кучињата од Србија за ситни пари, и после тука ги пре-продаваат и најчесто им начукуваат цена од по 300 до 600 евра и буквално си прават бизнис со кучињата.
А да не спомнувам и за тоа дека многу од кучињата што ги носат од Србија се без педигре и не се води никаква евиденција за парењето и често се случува да се спарат во роднинска врска и потоа кученцата да бидат глуви, слепи и со слични болести предизвикани од истокрвното парење.

Најдобро е секој човек пред да земе кученце да се определи за некоја раса што најмногу би му одроварала и потоа да се распраша каде има добри одгледувачници за та раса за која што се определил.
Значи пази ова, има огромна разлика помеѓу одгледувачница и фарма за кучиња како што има во Србија.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
Aха, зашто ја гледам странава и доста уредно ми изгледа, гледам пишува имаат средено се` со вакцинации, ова-она..
Сепак јас не би купил од овде поради друга причина, а тоа е дека кученцето го бираш само од слика, а тоа според мене не е добро.

I

IBIZA SOUND

Гостин
sakam da prasam nesto
sto moze da mu bide na mojot sarplaninec non stop se vrti po opaskata i kako da saka da si ja jade i e mnogu nervozen i se vrti vo krug :)

L

Lu

Гостин
Aха, зашто ја гледам странава и доста уредно ми изгледа, гледам пишува имаат средено се` со вакцинации, ова-она..
Сепак јас не би купил од овде поради друга причина, а тоа е дека кученцето го бираш само од слика, а тоа според мене не е добро.
Хартија трпи се' , али дали навистина е тоа точно што е напишно ... хммм треба да се провери :)

sakam da prasam nesto
sto moze da mu bide na mojot sarplaninec non stop se vrti po opaskata i kako da saka da si ja jade i e mnogu nervozen i se vrti vo krug :)
Па посвети му повеќе внимание, шетај го подолго време, социјализирај го со други кучиња ...
Има многу фактори што би можеле да го направат кучето нервозно.
Во какви услови го чуваш, по колку пати и по колку време на ден го шеташ ?

L

Lu

Гостин
jas ne go setam nego,tuku toj me seta mene :)
mnogu e nezadrzliv, а nedelno 2 pati go setam :)
Е тука ти е грешката, несмееш да дозволиш кучето да те шета тебе, треба обратно да биде, треба ти да бидеш главниот и ти да го шеташ него.
Подетално во врска со ова прочитај ја темата за Алфа статусот

А тоа што го шеташ само 2 пати во неделата е премалку, кучето треба секој ден да го шеташ затоа што во себе си има енергија и доколку не ја потроши енергијата тогаш кучето станува нервозно.
Неможеш ти само во двор да го чуваш, и само 2 пати во неделата да го шеташ.
Треба секој ден да го шеташ и кучето треба да се движи и да трча за да си ја потроши енергијата.
Тоа е главнот проблем кај тебе, тоа што не го шеташ секој ден кучето.
Почни да го шеташ секој ден и да го истрчуваш за да си ја потроши енергијата и ќе видиш како ќе се смири и нема да биде нервозен.

Член од
12 јуни 2011
Мислења
551
Поени од реакции
297
Планирам 2 месечното кученце да го ставам со 8-9 месечно маче во ист простор, во салон :LOL: Првите 2-3 дена ќе ги држам нонстоп заедно тро да се социјализираат меѓусебе а после планирам да ги чувам во салонот, а и на различни места ќе им ја клавам храната. Има некоја опасност од ова ? страв ми е да не се чепнат за нешто па да го искасапи или па мачката да му јаде од храната па да остане гладно... ?

L

Lu

Гостин
Планирам 2 месечното кученце да го ставам со 8-9 месечно маче во ист простор, во салон :LOL: Првите 2-3 дена ќе ги држам нонстоп заедно тро да се социјализираат меѓусебе а после планирам да ги чувам во салонот, а и на различни места ќе им ја клавам храната. Има некоја опасност од ова ? страв ми е да не се чепнат за нешто па да го искасапи или па мачката да му јаде од храната па да остане гладно... ?
Јас чувам куче и маче заедно дома и немам никаков проблем.
Али во мојот случај мачето беше тоа што го зедов како второ милениче, а кучето претходно го чував 6 години и бидејќи јас сум дресер го научив моето куче да не реагира на мачки, а и по природа кучето мое си има мирен и сталожен карактер, такада немам апсолутно никаков проблем, уште од првиот ден кога го донесов мачето, одлично си се спријателија.

Е сега во твојот случај пошто кучето ќе ти биде второ милениче, неможам да ти кажам како би се согласувале.
Мачките се понезгодни кога станува збор за прв контакт помеѓу мачка и куче.
Кучињата многу полесно ги прифаќаат мачките, али во твојот случај бидејќи мачката ја чуваш веќе 8-9 месеци, значи веќе можам да кажам дека е возрасна мачката и може да биде многу љубоморна и посесивна.
А башка тоа што малите кутриња се љубопитни и не распознаваат опасност, може кутрево да и отиде на мачката и она да го изгребе по очи па да остане слепо.
Деликатен е случајов ... треба малку помалку постепено да ги зближуваш, и на почеток додека да се навикнат едно со друго немој да ги оставаш сами да бидат во иста соба ... сешто може да се случи.

Член од
12 јуни 2011
Мислења
551
Поени од реакции
297
Деликатен е случајов ... треба малку помалку постепено да ги зближуваш, и на почеток додека да се навикнат едно со друго немој да ги оставаш сами да бидат во иста соба ... сешто може да се случи.
Тоа ми беше план Б, готово, фала. :)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
znam deka trebe da se seta pocesto
no nemam dovolno vreme za da go setam sekoja den
a i koga go setam mnogu me izmoruva i zatoa malku poretko go setam :)
Eпа ете Argasi убаво ти објасни, мораш почесто да го шеташ, поготово што е шарпланинец :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
sakam da prasam nesto
Почни да го шеташ :D А за тоа, што немаш време за кучето, требало да размислиш пред да го земеш. Поентата на чување куче е да му ги обезбедиш сите потреби од кој најбитни ти се физичка активност и дисциплина. Според муабетиве, некако слабо ти иде и со двете. Во најмала рака, побарај помош од некого да ти покаже како треба да изгледа шетање на куче ( за твоето минимум 2 саати на ден добро трчање), а ако веќе немаш никој ондак прочитај по форумиве што и како. Ако и тогаш не бива, ја би ти рекла да го дадеш кучето на некој што ќе може да му ги обезбеди тие потреби.
Биди свој,следи ги своите инстинкти....-
и кучето сака да си ги следи инстинктите и да биде свое, ако си го сакаш и почитуваш кучето, мораш да му ги почитуваш и потребите.

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Да ви прашам нешто :) имам(мислам татко ми има) еден убав расен англиски поентер (женка е). Е сега, се парела со пекинејзер :facepalm: Да си пукнеш од мака.
И сега што кутриња ке излезат? Какви ке бидат по раст по интелигенција по способност?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ќе бидат мешанци од пекинејзер и поентер....
какво прашање...

Kajgana Shop

На врв Bottom