Мене некој ако би ме прашал,би рекол дека Џерард е подобар играч од Гигс.Поради тоа што е ретко пргав и валкан играч,со техника во него(спомна некој дека Џерард немал техника....кхм,кхм....не би рекол).ЗАтоа што ретко кој има мад*ња како него да проба да реши сам уткамица,заради инвентивноста која ја има во него,заради тоа што се повреди во 85 минута финалето со Милан,и бидејки немаше веќе право на измени Ливерпул,35 минути играше десен бек и го чуваше Сержињо,затоа што има снајпер во ногата..и ред др работи.Ама кој ме прашвит мене бе???Нит сум релевантен,нит некој официјален извор......значит,се е до работа на вкус.Така да,секоја можна дискусија е релативно непотребна........Сепак,шо е Џерард крив шо играт 10 години во никаков Ливерпул?(Единствено тие 3-4 години кога беа ЧАби и Торес тука,па кога освои ЛШ со едниот,а заедно со вториот играја едно финале и 2 полуфиналиња)........За разлика од него,Гигс освојуват 13 -14 од можните 20 Премиер лиги,2 лш.Ама во тие 14 години,имат до него играчи од рангот на Стив Брус,Марк Хјуз,Кантона,Бекам,Сколс,Јорк,Кол,Невиловци,Роналдо,Тевез,Фердинанд,Видич и да не набројвам други....И секако,дека Гигс,како една коцка од тој триумфален мозаик,ќе бидит повеќе и почитуван,и повеќе величан од страна на навивачите.И фала богу,една триумфална коцка е попочитувана од една обична коцка.Ама не значит дека е подобра и поквалитетна,зато шо мојт да е таја од дрво,а обичната од камен
Доста филозофии,ама то е мое мислење
Сакам да кажам дека двајца играчи треба да се споредуваат според индивидуалните достигнувања,квалитети,и значењето кое што го имаат за тимот.А не според титулите и трофеите........Раул нема ниедна Златна топка,ама имат 3 ЛШ со Реал,и е жива легенда на тој клуб......Роналдо (буцкото) имат 3 златни топки,ама ниедна ЛШ во цела кариера,а богами не е прогласен за легенда во ниеден клуб кај шо играл.Дали то го прајт послаб играч од Раул......би рекол не
Ливерпул без Џерард е едно големо ништо.МАнчестер без Гигс и те како мојт,али тимскиот дух би бил сведен на минимум......нит играат на исти позиции,нит се на иста возраст( 9 години разлика) за нивните игри да се споредуваат.А и самото нивно споредување од фудбалски аспект,е неблагодарно..