Мудроста БОЖЈА (Христос) е поблиску од твојот и мојот пулс, а поголем од сите попови, монаси, оџи, рабии ... заедно!
А Господ е Духот; а каде што е Духот Господов, таму има слобода.
(2 Коринт. 3:17)
Знаеш што...? 2000 години гледаме дека религијата потфрлува во создавањето на мир и љубов, од чиста причина што концептот не е направен за да генерира љубов и мир.
Штом постои пирамидална поставеност, на бог како врховен водач па некои си архангели под него, па ангели, па смртници и тн. (не ме фаќајте за збор можда не ја кажав прецизно пирамидата но ме разбирате) неможе тоа да биде нешто добро. Таа пирамида од старт ти кажува 10 основни заповеди а ги има и уште во целата библија.
Тие заповеди не означуваат љубов, туку контрола,ропство а љубовта е слобода на се. И автоматски штом и ма заповеди, нели ние треба да ги почитуваме и ништо друго надвор од тие заповеди да не правиме, значи сме ограничени. Штом некој те ограничува во некоја рамка значи ти не си слободен човек, ограничен си. А по природа човекот е слободно суштество, сака да се ослободи а за да го направи тоа мора некаков притисок да создате, некаква нервоза. А штом има притисок и нервоза нема мир. И ете ви зошто концептот на религиите не може ниту да значат љубов камоли да создадат љубов ниту да значат мир а уште помалку да создадат мир.
Тие 10 заповеди и да не ни биле кажани, ние луѓето би знаеле што е добро а што е лошо.Замислете дека воопшто не постоеле заповедите.
Ние ке знаевме што е добро а што не или ради заповедите знаеме да разликуваме добро од лошо?
Па тогаш зошто воопшто некој се мачел да ги пише кога сите ние тоа и пред заповедите сме го знаеле?
Можеби тој што ги пишал не сметал нас за глупаци без мозок, па као сега еве го он да се истакне да не научи што е добро а што лошо со неговите заповеди?
Мене не ми треба некоја книга да ми каже да не лажам или да не крадам, тоа секој нормален човек само по себе треба да си го знае. Човековата природа не не тера да сакаме да крадеме или лажеме. Крадењето и лажењето се последица на системот по кој ние функционираме. Ако имаме толку добар систем кај што секој би имал се што ке посака дали некој би украл нешто? -Не бидејки тој ке го има тоа само ако го побара на културен начин. И секогаш човекот ке сње одлучи на тој мирен културен начин да го стекне она што го сака ако со сигурност знае дека ке го добие.
Значи мене не ми е потрбно некој друг да ми каже не кради не лажи и не убивај ...лееееј ова кога ке го слушнам значи толку глуп заповед а бе поглуп не можел да биде..
За некој на некого да треба да му каже да не убива, тој другиот што треба да ја прими пораката треба да е тоталка луд.
Јас лудак ли сум и да чекам некоја книга да ми каже дека не треба да убивам. Тоа си го знам по дифолт, и јас знам дека тоа не е добро.
Оној што е убиец е луд човек, психички пореметен,вештачки пореметен не по природа. Таков го направило општеството а не сам по себе или некоја негова генетика која од дете го тера да убива. Таков човек, убиец по природа не постои.
На убиецот треба да му се најде начин, како да му се каже а притоа тој да свати дека тоа што го прави не е добро.
Зошто на мене библијата ми кажува кога јас сум нормален си знам дека лошо е да се убива? Фактичи испаѓа дека библијата од старт ме смета мене за луд, будала, офца на која треба да и се каже дека не треба да убива т.е што е лошо а што добро.
Фала многу ама мене не ми треба таа книга да ми кажува што да правам. Јас си знам што треба да правам.
2000 години потфрлуваат религиите во нивната цел, не ја остваруваат, а тоа е создвање на мир љубов и почит меѓу народите, напротив создаваат тензии и поделби, меѓу муслимани и христијани, верници и неверници, грешници и праведни, зошто да имам надеж и слепо да верувам дека од утре тоа ке се смени?