Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
И кој татко меѓу вас, ако синот му побара риба, ќе му даде змија место риба?
Или, ако побара јајце, ќе му даде скорпија?
Па така, значи, ако вие, кои сте лоши, умеете да им давате добри дарови на чедата свои, колку повеќе небесниот Отец ќе им даде Дух Свети на оние што Му бараат?”
Дух свети или потоп 40-дневен, сеедно. Нешто ќе им даде. До сеа, Книгата вика дека поише е по катаклизмите и колективните казни отколку по дарување... шо знам, така пиши.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Совршениот БОГ е Совршена Светлина и Совршен Дух !

Без Духот Светол БОЖЈИ и Светото Слово БОЖЈЕ - Кое што Совршениот БОГ за спасение на сите Го отелотвори во Исус Христос - не е возможно да се сватат нити Писмата, а камоли Совршената Светлина на Прасветиот БОГ!

Затоа Мудроста БОЖЈА не' повикува на нешто многу важно (ако не најважното), кога вели:

Па така, значи, ако вие, кои сте лоши, умеете да им давате добри дарови на чедата свои, колку повеќе небесниот Отец ќе им даде Дух Свети на оние што Му бараат?”

(Лука 11:11...)
Најдобронамерно, по втор пат, побарај помош. Само Девина е позабегана од тебе. Побарај помош додека сеуште не е доцна...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Совршениот БОГ е Совршена Светлина и Совршен Дух !

Без Духот Светол БОЖЈИ и Светото Слово БОЖЈЕ - Кое што Совршениот БОГ за спасение на сите Го отелотвори во Исус Христос - не е возможно да се сватат нити Писмата, а камоли Совршената Светлина на Прасветиот БОГ!

Затоа Мудроста БОЖЈА не' повикува на нешто многу важно (ако не најважното), кога вели:

(Лука 11:11...)
Точно.
Светлината која ја ни ја даруваше светлоносецот, оној кој не избави од темнината, сјајната ѕвезда Деница...:)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Дух свети или потоп 40-дневен, сеедно. Нешто ќе им даде. До сеа, Книгата вика дека поише е по катаклизмите и колективните казни отколку по дарување... шо знам, така пиши.

Пред неколку децении кучето од едно другарче на женами лаело и завивало цела ноќ! Сите комшии се растревожиле, бидејќи тоа куче никогаш не лаело толку гласно и интензивно.

Нити луѓето од фамилијата, нити комшиите, можеле да сватат што е работава.

Наредниот ден другарчето си заминало на викенд и никогаш повеќе живо не се вратило дома.

Пријателе, нема поголемо богатство во безкрајниот универзум од Светата Мудрост (Милост) и Светиот Дух БОЖЈИ!

Лека ноќ

п.с. Не е ли тажен фактот дека дури некои животни се поблиску до БОГА од што сме тоа ние луѓето? :(

Најдобронамерно, по втор пат, побарај помош. Само Девина е позабегана од тебе. Побарај помош додека сеуште не е доцна...

Драг абадоне, таткото на другарчето за кое погоре пишував беше доктор!

Лека ноќ на тебе и секое добро

Точно.
Светлината која ја ни ја даруваше светлоносецот, оној кој не избави од темнината, сјајната ѕвезда Деница...:)

Чувај се од лажниот “бог“ и неговата лажна ѕвезда “деница“!

.

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Пред неколку децении кучето од едно другарче на женами лаело и завивало цела ноќ! Сите комшии се растревожиле, бидејќи тоа куче никогаш не лаело толку гласно и интензивно.

Наредниот ден другарчето си заминало на викенд и никогаш повеќе живо не се вратило дома.

Е ова ти се вика аргумент!!!

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Е ова ти се вика аргумент!!!

Бескрајно поголемо од секој аргумент, е човечкото слепило кое што се противи на Вечниот Тестамент!

... ќе ги врежам законите Свои во мислите нивни, и во срцата нивни ќе ги напишам, и ќе бидам нивни Бог, а тие ќе бидат Мој народ. И ниеден нема да го учи својот ближен, и ниеден братот свој: ,Познај Го Господа‘, зашто сите, од мал до голем меѓу нив, ќе Ме знаат ...

(Епистел до Евреите 8)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Атеизмот е заснован на досегашните постигнувања на науките, и сметам дека атеистите не се во право во иста мера како што и верниците не се во право.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеизмот е заснован на досегашните постигнувања на науките, и сметам дека атеистите не се во право во иста мера како што и верниците не се во право.
Значи и ти не си во право

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Цврстина како јакост, кај јакоста на материјалите не постои.
Може мислеше евентуално на тврдостhttp://www.amfed.org/t_mohs.htm
:thebiggestfuckinfacepalmyoucanimagine:

Океј ќе рефразирам, силата на ударот од циглата е поголема од силата на меѓумолекуларните врски на черепот кои ќе се искинат што ќе доведе до негова фрактура и твоја смрт.

Satisfied mister бувкалиста?
--- надополнето: 20 декември 2011 во 00:48 ---

јас пак, пред едно шест дена имав таков запек, абе незнаеш, никогаш во живот не сум имал толку силен и интензивен запек. Ни луѓето во фамилијата моја, ниту комшиите неможеа да сфатат што е работата.

Наредниот ден на комшијата му се расипа фрижидерот и неможеа да го поправат.

ПС: Комшијата е механичар.

Пријателе, нема поголемо богатство во безкрајниот универзум од Светата Мудрост (Милост) и Светиот Дух БОЖЈИ!

Лека ноќ
п.с. Не е ли тажен фактот дека дури некои животни се поблиску до БОГА од што сме тоа ние луѓето? :(

Драг абадоне, таткото на другарчето за кое погоре пишував беше доктор!
Чувај се од лажниот “бог“ и неговата лажна ѕвезда “деница“!
.
Фактот е дека никој не е поблиску до бога. Cuz there is no such thing.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
:thebiggestfuckinfacepalmyoucanimagine:

Океј ќе рефразирам, силата на ударот од циглата е поголема од силата на меѓумолекуларните врски на черепот кои ќе се искинат што ќе доведе до негова фрактура и твоја смрт.

Satisfied mister бувкалиста?
Не е само силата и тврдоста, имаш форма на телата и т.н. и т.н. Ако си цепел дрва ќе ти биде јасно :)
П.С. Не се нервирај толку, не е се така како што мислиш. :)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986

Верниците и неверниците коишто - наместо да Го восфалат БОГА и Патот што лично Тој ни го покажа во Исус - егоистички се фалат со “сопствените“ знаења, одкритија, достигнувања, филозофии, традиции, нации, деноминации, ... се'уште се далеку од Совршената Вистина!

Па што, ако некои не поверувале? Дали нивната безверност ќе ја уништи Божјата верност?
Никако! Нека се признае дека Бог е вистинит, а секој човек лажлив, како што е напишано: „За да се покаже дека си праведен во зборовите Свои, и да победиш кога ќе ти се суди.”

(Епистел до Римјаните 3:3...)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Кој се фалел со нации?
И кога сме тука, деноминации???

Туку јас би те замолил за промена да ја замениш црвената боја со некоја друга, очите ни ги истера. Барем менувај повремено...

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Верниците и неверниците коишто - наместо да Го восфалат БОГА и Патот што лично Тој ни го покажа во Исус - егоистички се фалат со “сопствените“ знаења, одкритија, достигнувања, филозофии, традиции, нации, деноминации, ... се'уште се далеку од Совршената Вистина!

Па што, ако некои не поверувале? Дали нивната безверност ќе ја уништи Божјата верност?
Никако! Нека се признае дека Бог е вистинит, а секој човек лажлив, како што е напишано: „За да се покаже дека си праведен во зборовите Свои, и да победиш кога ќе ти се суди.”

(Епистел до Римјаните 3:3...)
Ако исус е бог и е семоќен зошто секогаш е толку далечен, ни ветува слатки фантазии кои никогаш во сегашниот живот не можеме да ги дофатиме. Тоа или е вистина или поповите од таа приказна живеат и ако никој не верува, нема да имаат леб, не дека христијаните ке бидат казнети затоа што не верувале и живееле на свој начин, различен од законите на библијата. Во библијата има се само слобода не, а онок кој сака да ме држи под контрола е мој окупатор и јас никако не му се восхитувам нити величам, туку гледам да ја уништам таа илузија која низ текот на мојот живот од луѓето околу мене била одржувана во живот. Но ставив крај, бог не постои во мојата мисла, бидејки тој е вештачки создадена имагинација фикција од страна на свештениците држење под притисок контрола на народот.
Ради тие религии ние сме вакви какви што сме гнасни и бедни.Со Отстранување на религиите автоматски ги снемува предрасудите, ја немува желбата за моќ и стекнување на местото на бог, ги снемува лажните гревови и жовекот живее во мир, како едно, конечно.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Мудроста БОЖЈА (Христос) е поблиску од твојот и мојот пулс, а поголем од сите попови, монаси, оџи, рабии ... заедно!

А Господ е Духот; а каде што е Духот Господов, таму има слобода.

(2 Коринт. 3:17)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Мудроста БОЖЈА (Христос) е поблиску од твојот и мојот пулс, а поголем од сите попови, монаси, оџи, рабии ... заедно!

А Господ е Духот; а каде што е Духот Господов, таму има слобода.

(2 Коринт. 3:17)
Знаеш што...? 2000 години гледаме дека религијата потфрлува во создавањето на мир и љубов, од чиста причина што концептот не е направен за да генерира љубов и мир.
Штом постои пирамидална поставеност, на бог како врховен водач па некои си архангели под него, па ангели, па смртници и тн. (не ме фаќајте за збор можда не ја кажав прецизно пирамидата но ме разбирате) неможе тоа да биде нешто добро. Таа пирамида од старт ти кажува 10 основни заповеди а ги има и уште во целата библија.
Тие заповеди не означуваат љубов, туку контрола,ропство а љубовта е слобода на се. И автоматски штом и ма заповеди, нели ние треба да ги почитуваме и ништо друго надвор од тие заповеди да не правиме, значи сме ограничени. Штом некој те ограничува во некоја рамка значи ти не си слободен човек, ограничен си. А по природа човекот е слободно суштество, сака да се ослободи а за да го направи тоа мора некаков притисок да создате, некаква нервоза. А штом има притисок и нервоза нема мир. И ете ви зошто концептот на религиите не може ниту да значат љубов камоли да создадат љубов ниту да значат мир а уште помалку да создадат мир.
Тие 10 заповеди и да не ни биле кажани, ние луѓето би знаеле што е добро а што е лошо.Замислете дека воопшто не постоеле заповедите.
Ние ке знаевме што е добро а што не или ради заповедите знаеме да разликуваме добро од лошо?
Па тогаш зошто воопшто некој се мачел да ги пише кога сите ние тоа и пред заповедите сме го знаеле?
Можеби тој што ги пишал не сметал нас за глупаци без мозок, па као сега еве го он да се истакне да не научи што е добро а што лошо со неговите заповеди?
Мене не ми треба некоја книга да ми каже да не лажам или да не крадам, тоа секој нормален човек само по себе треба да си го знае. Човековата природа не не тера да сакаме да крадеме или лажеме. Крадењето и лажењето се последица на системот по кој ние функционираме. Ако имаме толку добар систем кај што секој би имал се што ке посака дали некој би украл нешто? -Не бидејки тој ке го има тоа само ако го побара на културен начин. И секогаш човекот ке сње одлучи на тој мирен културен начин да го стекне она што го сака ако со сигурност знае дека ке го добие.
Значи мене не ми е потрбно некој друг да ми каже не кради не лажи и не убивај ...лееееј ова кога ке го слушнам значи толку глуп заповед а бе поглуп не можел да биде..
За некој на некого да треба да му каже да не убива, тој другиот што треба да ја прими пораката треба да е тоталка луд.
Јас лудак ли сум и да чекам некоја книга да ми каже дека не треба да убивам. Тоа си го знам по дифолт, и јас знам дека тоа не е добро.
Оној што е убиец е луд човек, психички пореметен,вештачки пореметен не по природа. Таков го направило општеството а не сам по себе или некоја негова генетика која од дете го тера да убива. Таков човек, убиец по природа не постои.
На убиецот треба да му се најде начин, како да му се каже а притоа тој да свати дека тоа што го прави не е добро.
Зошто на мене библијата ми кажува кога јас сум нормален си знам дека лошо е да се убива? Фактичи испаѓа дека библијата од старт ме смета мене за луд, будала, офца на која треба да и се каже дека не треба да убива т.е што е лошо а што добро.
Фала многу ама мене не ми треба таа книга да ми кажува што да правам. Јас си знам што треба да правам.
2000 години потфрлуваат религиите во нивната цел, не ја остваруваат, а тоа е создвање на мир љубов и почит меѓу народите, напротив создаваат тензии и поделби, меѓу муслимани и христијани, верници и неверници, грешници и праведни, зошто да имам надеж и слепо да верувам дека од утре тоа ке се смени?

Kajgana Shop

На врв Bottom