Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

• Креатор на темата Креатор на темата Keiko
  • Време на започнување Време на започнување
A koj сум Јас?
Ако сум јас производ на илузија не можам да ја спознам истата....со други зборови материјата не може да се спознае
сама себе.
У реду е јасно е..... не можеш сам да се спознаеш но некогаш можеш, интересно :tapp:

У реду е јасно е..... не можеш сам да се спознаеш но некогаш можеш, интересно :tapp:
Добра забелешка, ама делумно точна :)
Да се корегирам :)
Спознавањето ќе трае бесконечно долго време.
Може....може на крај ќе се спознаеш, ама искрено се надевам
дека нема да се случи тоа. Така да тоа што сум пишал
некогаш дека никогаш нема да се спознаеш е во оваа насока.

Добра забелешка, ама делумно точна :)
Да се корегирам :)
Спознавањето ќе трае бесконечно долго време.
Може....може на крај ќе се спознаеш, ама искрено се надевам
дека нема да се случи тоа. Така да тоа што сум пишал
некогаш дека никогаш нема да се спознаеш е во оваа насока.
Тао хес споукен...

Хахаха..... добар си добар, сакам речам не знам кажам. Хипокрит...
Не можам Јас да бидам Хипокрит, тоа е "казна" за медитаторите, да не можат да бидат тоа :)
Oтидов сега дефинитивно :pos:

Не можам Јас да бидам Хипокрит, тоа е "казна" за медитаторите, да не можат да бидат тоа :)
Oтидов сега дефинитивно :pos:
Твојата негација не вреди ништо..... само илузија

Значи христијанството е лотарија? Кој свати, свати! Кој го одкрие "тајните" шуќур, останатите, правец котлите?:pos:
Не само христијанството,сите луѓе се во трка за да ја добиат првата награда.
Во суштина целокупниот живот на луѓето наликува како на денот кога се зачнати.
Милиони брзаат за да стигнат до "матката",но само еден ќе влезе во неа.
Тоа само така им изгледа бидејќи кога ќе ја видат големината на матката,а тие се толку мали ќе сватат дека не трчале тие него биле привлечени од нејзината големина-маса.

А кога ќе влезе ќе создаде ново семе и нова матка.
Све ново создава.
Тоа е неизбежно бидејќи тоа е дел од духовната еволуција на човекот,а оние кои ќе останат надвор ........ :( и нема да можат да се прилагодат на промените ќе им биде упатена порака за покајание.
Едни ќе го прославуваат други ќе негодуваат.
Како и да е,тоа што треба да го направи помазаникот е преголем товар за еден човек,затоа и се појавува сомнеж во него,дали ќе може сето тоа да го направи.

Минатиот четврток почина еден од познатите проповедници на атеизмот Кристофер Хиченс. Примете сочувство.

Атеизмот не е религија за да го проповедаш. Атеист е човек со гледишта базирани на наука и докази, не е религија, не е секта, не е шта ја знам сексуална ориентација, едноставно глеј на тоа како некој вид стил на живот.

Умре и Џорџ Карлин, штета, ама чоекот барем го кажа своето и се потруди сите да чујат.

Минатиот четврток почина еден од познатите проповедници на атеизмот Кристофер Хиченс. Примете сочувство.

Our belief is not a belief. Our principles are not a faith. We do not rely soley upon science and reason, because these are necessary rather than sufficient factors, but we distrust anything that contradicts science or outrages reason. We may differ on many things, but what we respect is free inquiry, openmindedness, and the pursuit of ideas for their own sake.”

Christopher Hitchens

Атеизмот не е религија за да го проповедаш.

Религија не се проповеда. Религијата се воспоставува, најчесто политички.
Се проповеда вера, идеологија, филозофија, убедувања, гледишта и сл. Атеизмот е вера, идеологија втемелена на материјализмот и натурализмот. Атеизмот е вера и има свои проповедници кои го проповедаат поревносно дури и од многу христијански, исламски или њу ејџ проповедници.
Постојат и атеистички автори, атеистички книги.

Атеист е човек со гледишта базирани на наука и докази,

Атеизмот нема благе везе со науката. Науката не е ниту теистичка, ниту атеистичка. Научниот метод не се базира ниту на теистички, ниту на атеистички равенки, епрувети, инструменти и сл.
Тоа што атеистите си ја „присвојуваат“ науката како своја, тоа нема врска со реалноста. Таквите луѓе забораваат дека мнозинството основоположници на науките биле теисти (христијани, муслимани и сл.)

Религија не се проповеда. Религијата се воспоставува, најчесто политички.
Се проповеда вера, идеологија, филозофија, убедувања, гледишта и сл. Атеизмот е вера, идеологија втемелена на материјализмот и натурализмот. Атеизмот е вера и има свои проповедници кои го проповедаат поревносно дури и од многу христијански, исламски или њу ејџ проповедници.
Постојат и атеистички автори, атеистички книги.

Атеизмот нема благе везе со науката. Науката не е ниту теистичка, ниту атеистичка. Научниот метод не се базира ниту на теистички, ниту на атеистички равенки, епрувети, инструменти и сл.
Тоа што атеистите си ја „присвојуваат“ науката како своја, тоа нема врска со реалноста. Таквите луѓе забораваат дека мнозинството основоположници на науките биле теисти (христијани, муслимани и сл.)

Ради вакви мислења имам општ стереотип дека религиозните луѓе се воедно и интелектуално неразвиени. Ќе ми простиш на ова но морав да го кажам вака.

Ради вакви мислења имам општ стереотип дека религиозните луѓе се воедно и интелектуално неразвиени. Ќе ми простиш на ова но морав да го кажам вака.

a celo vreme tuka lugjevo se otepaa zboruvajki deka ateizmot e samo i nishto drugo neveruvanje vo bog ., a sega ti im zabivash nozh odpozadi........i sega ...znachi sepak veruvate .....vo nauchnite metodi.....imashe edna pesna ., verujem ne verujem ., taka i ti......izvini ama pravenje stereotipi e karakteristika na tvojot sojintelektualno /ne/razviene ina etzhii...,ili ti si od modernive ., dzhedaj.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom