Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
A koj сум Јас?
Ако сум јас производ на илузија не можам да ја спознам истата....со други зборови материјата не може да се спознае
сама себе.
У реду е јасно е..... не можеш сам да се спознаеш но некогаш можеш, интересно :tapp:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
У реду е јасно е..... не можеш сам да се спознаеш но некогаш можеш, интересно :tapp:
Добра забелешка, ама делумно точна :)
Да се корегирам :)
Спознавањето ќе трае бесконечно долго време.
Може....може на крај ќе се спознаеш, ама искрено се надевам
дека нема да се случи тоа. Така да тоа што сум пишал
некогаш дека никогаш нема да се спознаеш е во оваа насока.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Добра забелешка, ама делумно точна :)
Да се корегирам :)
Спознавањето ќе трае бесконечно долго време.
Може....може на крај ќе се спознаеш, ама искрено се надевам
дека нема да се случи тоа. Така да тоа што сум пишал
некогаш дека никогаш нема да се спознаеш е во оваа насока.
Тао хес споукен...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Хахаха..... добар си добар, сакам речам не знам кажам. Хипокрит...
Не можам Јас да бидам Хипокрит, тоа е "казна" за медитаторите, да не можат да бидат тоа :)
Oтидов сега дефинитивно :pos:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не можам Јас да бидам Хипокрит, тоа е "казна" за медитаторите, да не можат да бидат тоа :)
Oтидов сега дефинитивно :pos:
Твојата негација не вреди ништо..... само илузија

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Значи христијанството е лотарија? Кој свати, свати! Кој го одкрие "тајните" шуќур, останатите, правец котлите?:pos:
Не само христијанството,сите луѓе се во трка за да ја добиат првата награда.
Во суштина целокупниот живот на луѓето наликува како на денот кога се зачнати.
Милиони брзаат за да стигнат до "матката",но само еден ќе влезе во неа.
Тоа само така им изгледа бидејќи кога ќе ја видат големината на матката,а тие се толку мали ќе сватат дека не трчале тие него биле привлечени од нејзината големина-маса.

А кога ќе влезе ќе создаде ново семе и нова матка.
Све ново создава.
Тоа е неизбежно бидејќи тоа е дел од духовната еволуција на човекот,а оние кои ќе останат надвор ........ :( и нема да можат да се прилагодат на промените ќе им биде упатена порака за покајание.
Едни ќе го прославуваат други ќе негодуваат.
Како и да е,тоа што треба да го направи помазаникот е преголем товар за еден човек,затоа и се појавува сомнеж во него,дали ќе може сето тоа да го направи.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Минатиот четврток почина еден од познатите проповедници на атеизмот Кристофер Хиченс. Примете сочувство.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Минатиот четврток почина еден од познатите проповедници на атеизмот Кристофер Хиченс. Примете сочувство.
Атеизмот не е религија за да го проповедаш. Атеист е човек со гледишта базирани на наука и докази, не е религија, не е секта, не е шта ја знам сексуална ориентација, едноставно глеј на тоа како некој вид стил на живот.

Умре и Џорџ Карлин, штета, ама чоекот барем го кажа своето и се потруди сите да чујат.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Our belief is not a belief. Our principles are not a faith. We do not rely soley upon science and reason, because these are necessary rather than sufficient factors, but we distrust anything that contradicts science or outrages reason. We may differ on many things, but what we respect is free inquiry, openmindedness, and the pursuit of ideas for their own sake.”

Christopher Hitchens

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Атеизмот не е религија за да го проповедаш.
Религија не се проповеда. Религијата се воспоставува, најчесто политички.
Се проповеда вера, идеологија, филозофија, убедувања, гледишта и сл. Атеизмот е вера, идеологија втемелена на материјализмот и натурализмот. Атеизмот е вера и има свои проповедници кои го проповедаат поревносно дури и од многу христијански, исламски или њу ејџ проповедници.
Постојат и атеистички автори, атеистички книги.

Атеист е човек со гледишта базирани на наука и докази,
Атеизмот нема благе везе со науката. Науката не е ниту теистичка, ниту атеистичка. Научниот метод не се базира ниту на теистички, ниту на атеистички равенки, епрувети, инструменти и сл.
Тоа што атеистите си ја „присвојуваат“ науката како своја, тоа нема врска со реалноста. Таквите луѓе забораваат дека мнозинството основоположници на науките биле теисти (христијани, муслимани и сл.)

Член од
23 април 2011
Мислења
135
Поени од реакции
246
Религија не се проповеда. Религијата се воспоставува, најчесто политички.
Се проповеда вера, идеологија, филозофија, убедувања, гледишта и сл. Атеизмот е вера, идеологија втемелена на материјализмот и натурализмот. Атеизмот е вера и има свои проповедници кои го проповедаат поревносно дури и од многу христијански, исламски или њу ејџ проповедници.
Постојат и атеистички автори, атеистички книги.

Атеизмот нема благе везе со науката. Науката не е ниту теистичка, ниту атеистичка. Научниот метод не се базира ниту на теистички, ниту на атеистички равенки, епрувети, инструменти и сл.
Тоа што атеистите си ја „присвојуваат“ науката како своја, тоа нема врска со реалноста. Таквите луѓе забораваат дека мнозинството основоположници на науките биле теисти (христијани, муслимани и сл.)
Ради вакви мислења имам општ стереотип дека религиозните луѓе се воедно и интелектуално неразвиени. Ќе ми простиш на ова но морав да го кажам вака.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
Ради вакви мислења имам општ стереотип дека религиозните луѓе се воедно и интелектуално неразвиени. Ќе ми простиш на ова но морав да го кажам вака.

a celo vreme tuka lugjevo se otepaa zboruvajki deka ateizmot e samo i nishto drugo neveruvanje vo bog ., a sega ti im zabivash nozh odpozadi........i sega ...znachi sepak veruvate .....vo nauchnite metodi.....imashe edna pesna ., verujem ne verujem ., taka i ti......izvini ama pravenje stereotipi e karakteristika na tvojot sojintelektualno /ne/razviene ina etzhii...,ili ti si od modernive ., dzhedaj.....

Kajgana Shop

На врв Bottom