Не се слагам со тебе дека негирањето на божества, го прави тоа тврдење религија! Тоа е исто како да кажеш дека глувоста спаѓа во музикалност....едноставно е апсурдно.
Инаку што се однесува до мене, спаѓам во првите, (посебно потцрттаниот болд) но не верувам во антропоморфни богови, кој се мешаат во меѓучовечките односи, и ја хранат нивната суета преку покорувањето на луѓето и наметнувањето на нивната воља на нив.
И според тебе што сум?
Ова што ти го тврдиш е дефиниција за иницирање во тајни, кој не треба да бидат достапни за сите......
Но! Христијанството е религија која вели дека е за сите....што значи дека добивме уште една контрадикција.
Еве кажи ми ти мене, како да го свати еден обичен верник кажаното од Исаија? И ако не било наменето за сите, зошто го има во библијата за да можат сите да го читаат?
Дали сакаш да кажеш дека постојат две школи на христијанството и дека мнозинството ја знае погрешната верзија?
Да,во право си тоа се тајни,испреплетени во мрежа од зборови кои се одгатнуваат само ако го има човек истиот дух со кои се пишувани.Тоа е дух кои нема облик.
Инаку во цитатот се зборува за колебливоста што ќе се јави кај помазаникот,ако си читал за Јона кој сакаше да побегне од Бог.
Во помазаникот не постои среќа и тага,темнина и светлина.
Иако тој копнее да си ги врати старите чуства-да се почуствува жив,не може додека не се јави самиот како знак-Божји кои ќе суди праведно,а за да судиш праведно не треба да си пристрасен ниту кон оние кои се во темни ниту кон они кои се во светлина.Додека не го направи тоа тој нема да се почуствува жив.
8
Росете, небеса, одозгора, и облаци, дождете со праведност. Нека се раствори земјата за да процвета спасението, за да изникне избавувањето!
Јас, Господ, создавам сè.
Тој ќе даде или ќе отпочне ново време.