Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас на пример не верувам во постоењето на Бог, што ме прави атеист, но не мислам дека се е настанато од материјата. Напротив, многу ми се блиски различни форми на панпсхизам. Сметам дека материјата е само конструкт.

Сега што правиме?
Затоа и не се прокламираш како атеист, нели? ;)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Затоа и не се прокламираш како атеист, нели? ;)
Не се прокламирам, затоа што наоѓам дека е смешно, звучи како титула. Атеизмот е само прв чекор кон размислување со својата глава, не е никаква филозофија, никакво учење...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не се слагам со тебе дека негирањето на божества, го прави тоа тврдење религија! Тоа е исто како да кажеш дека глувоста спаѓа во музикалност....едноставно е апсурдно.
Инаку што се однесува до мене, спаѓам во првите, (посебно потцрттаниот болд) но не верувам во антропоморфни богови, кој се мешаат во меѓучовечките односи, и ја хранат нивната суета преку покорувањето на луѓето и наметнувањето на нивната воља на нив.
И според тебе што сум?
Ти дефинитивно не си атеист, уствари сатанизмот е
спротивно учење од атеистичкото. :)

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не се прокламирам, затоа што наоѓам дека е смешно, звучи како титула. Атеизмот е само прв чекор кон размислување со својата глава, не е никаква филозофија, никакво учење...
Ako не можеш да ја видиш позадината на атеизмот тогаш
си е твој проблем тоа.... Гледам не си до толку глуп за да не
се прокламираш, би требало и да не си глуп и да ја видиш
позадината.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ako не можеш да ја видиш позадината на атеизмот тогаш
си е твој проблем тоа.... Гледам не си до толку глуп за да не
се прокламираш, би требало и да не си глуп и да ја видиш
позадината.
Позадината ја гледаат таква тие што сакаат да ја видат таква. Од чисто логички аспект, атеизмот нема никаква врска со материјализмот, сциентизмот или било каков друг изам. Се разбира дека атеистите природно се наклонети кон такви филозофски школи, но не постои нужна врска помеѓу нив. Мора да се разбере разликата помеѓу нужна врска, и логичка врска...

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Ех, емергенција и емергентни својства. Плитка филозофија...

;)
Не да не е плитка туку е најверојатно најдлабоката филозофија било кога разглдувана, а да има висока прагматска вредност. Панпсихизмот не е ниту филозофија, повеќе бајка на која се палат Ошо Тошо фраери.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Позадината ја гледаат таква тие што сакаат да ја видат таква. Од чисто логички аспект, атеизмот нема никаква врска со материјализмот, сциентизмот или било каков друг изам. Се разбира дека атеистите природно се наклонети кон такви филозофски школи, но не постои нужна врска помеѓу нив. Мора да се разбери разликата помеѓу нужна врска, и логичка врска...
Ако 99 атеисти од 100 се такви какви што викам дека се
тогаш може слободно да се стави = помеѓу атеизмот и
материјализмот.
--- надополнето: 19 декември 2011 во 00:40 ---
Не да не е плитка туку е најверојатно најдлабоката филозофија било кога разглдувана, а да има висока прагматска вредност. Панпсихизмот не е ниту филозофија, повеќе бајка на која се палат Ошо Тошо фраери.
Се е до личното искуство другар, немој да се навредиш ама
ако го нема кај тебе сигурно е бајка. ;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
материјализмот.
А ти ги изброја дека се 99?
и 0,0001 да е не можеш да ставиш =

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
материјализмот.
Учењето или некоја филозофија немаат многу врска со тие што го практицираат. Ако ставаш такви равенства помеѓу практикантите на некоја филозофија и самата филозофија, или практикантите на некоја религија и самат религија, ќе дојдеш до смешни резултати. Ние овде не дискутираме за егзистенцијаните примери, туку за есенцијата на некое сфаќање...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А ти ги изброја дека се 99?
и 0,0001 да е не можеш да ставиш =
Ајде бе ти еве ќе бидеш репер.
Свеста производ на материјата е или не?
Просто прашање.
--- надополнето: 19 декември 2011 во 00:43 ---
Учењето или некоја филозофија немаат многу врска со тие што го практицираат. Ако ставаш такви равенства помеѓу практикантите на некоја филозофија и самата филозофија, или практикантите на некоја религија и самат религија, ќе дојдеш до смешни резултати. Ние овде не дискутираме за егзистенцијаните примери, туку за есенцијата на некое сфаќање...
Есенцијата на некое сваќање само у теорија. А јебеш ти теорија кога го нема во пракса.
--- надополнето: 19 декември 2011 во 00:46 ---
Есенцијата на некое сваќање само у теорија. А јебеш ти теорија кога го нема во пракса.
Да дополнам само, тоа важи и за верниците.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Не се слагам со тебе дека негирањето на божества, го прави тоа тврдење религија! Тоа е исто како да кажеш дека глувоста спаѓа во музикалност....едноставно е апсурдно.
Инаку што се однесува до мене, спаѓам во првите, (посебно потцрттаниот болд) но не верувам во антропоморфни богови, кој се мешаат во меѓучовечките односи, и ја хранат нивната суета преку покорувањето на луѓето и наметнувањето на нивната воља на нив.
И според тебе што сум?

Ова што ти го тврдиш е дефиниција за иницирање во тајни, кој не треба да бидат достапни за сите......
Но! Христијанството е религија која вели дека е за сите....што значи дека добивме уште една контрадикција.
Еве кажи ми ти мене, како да го свати еден обичен верник кажаното од Исаија? И ако не било наменето за сите, зошто го има во библијата за да можат сите да го читаат?
Дали сакаш да кажеш дека постојат две школи на христијанството и дека мнозинството ја знае погрешната верзија?
Да,во право си тоа се тајни,испреплетени во мрежа од зборови кои се одгатнуваат само ако го има човек истиот дух со кои се пишувани.Тоа е дух кои нема облик.
Инаку во цитатот се зборува за колебливоста што ќе се јави кај помазаникот,ако си читал за Јона кој сакаше да побегне од Бог.

Во помазаникот не постои среќа и тага,темнина и светлина.
Иако тој копнее да си ги врати старите чуства-да се почуствува жив,не може додека не се јави самиот како знак-Божји кои ќе суди праведно,а за да судиш праведно не треба да си пристрасен ниту кон оние кои се во темни ниту кон они кои се во светлина.Додека не го направи тоа тој нема да се почуствува жив.

8
Росете, небеса, одозгора, и облаци, дождете со праведност. Нека се раствори земјата за да процвета спасението, за да изникне избавувањето!
Јас, Господ, создавам сè.

Тој ќе даде или ќе отпочне ново време.

Kajgana Shop

На врв Bottom