Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Да не мисли он на HD2000/HD3000 интегрираните графички од Интел?

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.477
Поени од реакции
3.287
Од AMC го прекопира, нели? :icon_lol:

Него,

еве ти препорака, се надевам знаеш да склапаш PC или познаваш некој што ќе ти го склопи, пошто деловите се од различни фирми (СЕТ - пренапумпани цени на некои производи, али страва напојувања, Анхоч - одлична услуга и реални цени, шкарт напојувања, мора да се искомбинира)

CPU: i5-2500K - Анхоч - 11000 ден.
MB: Asus Maximus IV Gene-Z (не ја имаат моментално на лагер во СЕТ, прашај во DDCom или во Вортекс за истата) - 10000 ден.
RAM: Kingston HyperX Genesis 2x4GB DDR3 1600MHz - Анхоч - ~3000 ден.
GPU: Asus HD 6970 - СЕТ - 21000 ден.
PSU: Corsair TX650 650W - СЕТ - 6000 ден.
Case: CM 690 II Advanced - СЕТ - 6000 ден.

Имаш стар хард диск и режач нели? Седи си со стариот диск уште 1 година макс. додека не се стабилизираат цените на HDD-та.
--- надополнето: 15 декември 2011 во 00:42 ---
Фала, да, знам да склапам, не е проблем. Само хард диск ќе морам да земам зашто овој стариов ќе си остане во употреба. Ок изглеа ќе одам со оваа конфигурација.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Абе овие во друга тема беа смешките...иначе интересно е сум го гледал. :D
Дај кажи сега, за да не ти се смееме сите бетер од бебево, дали си помешал Amd карти со Intel HD серијата на графички?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Intel HD зборам, да.
Ондак зашто не кажа од почеток дека за Интел HD IGP-а збориш? И ако имаш бар мало познавање од серииве на карти од Amd/Nvidia и IGP-а на Интел ќе знаеш дека HD 6750/6970 чиповите коишто беа спомнати во темава се произведени од Amd, не од Интел, и дека се сосема друга димензија во поглед на перформанси во споредба со HD2000/3000 и постарите Xxxxx/GMA серии од Интел.
Друг пат молим те не мешај и провери си убаво све на нет како и што, зашто пак ќе настане збрка :)

Ф

Флеш

Гостин
Абе за следната среда одлуцив да одам да купам лап-топ со цена да се движи некаде околу 31 000 до 34/35 000 денари ... Па незнам кои марки се добри бидејки за прв пат ке купувам малку совет околу ова ве молам ... И од каде да купам,во Анхоч да купам или да одам во СЕТ комјутери бидејки ме советуваат дека Асус лаптопите биле добри а + ефтини, во СЕТ се продавале за реална цена ... Ви благодарам дечки :D ... Иначе од Скопје сум , имам обичен комјутер Intel Dual Core D 2.8 GHz , 2Gb RAM, 8500 GT Nvidia PCI Express so 200 gb hard disk ... Па уште едно прашање да не ви додевам повеке ;) ,кога ке го купам лап-топот,како да го поврзам со обичниот преку кабел и да ги префрлам податоците од обичниот сосе settings,или не мора со settings ... :sneaky:

Ви благодарам уште еднаш (y)

Со добро да сте :cuc:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Абе за следната среда одлуцив да одам да купам лап-топ со цена да се движи некаде околу 31 000 до 34/35 000 денари ... Па незнам кои марки се добри бидејки за прв пат ке купувам малку совет околу ова ве молам ... И од каде да купам,во Анхоч да купам или да одам во СЕТ комјутери бидејки ме советуваат дека Асус лаптопите биле добри а + ефтини, во СЕТ се продавале за реална цена ... Ви благодарам дечки :D ... Иначе од Скопје сум , имам обичен комјутер Intel Dual Core D 2.8 GHz , 2Gb RAM, 8500 GT Nvidia PCI Express so 200 gb hard disk ... Па уште едно прашање да не ви додевам повеке ;) ,кога ке го купам лап-топот,како да го поврзам со обичниот преку кабел и да ги префрлам податоците од обичниот сосе settings,или не мора со settings ... :sneaky:

Ви благодарам уште еднаш (y)

Со добро да сте :cuc:

Ова е за тебе.

За поврзување, ако се разбираш во мрежи (ептен прво одделенско познавање ти треба) ќе ги ставиш двата компјутери на иста мрежа, ќе ставиш SHARE на некој фолдер и ќе префрлиш се што сакаш (ако си со рутер, можеш и безжично, само поспоро ќе ти оди).

Ако не, земи USB или надворешен HDD и префрли што ти треба.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Пер он бара лаптоп до 34 илјади, ти му препорачуваш од 38 ипол :pos:

Voritlas, друже, еве ти лаптоп за тие пари.

На линков, сите ти се во тој ранг, останува ти да избереш. Моја препорака е или тој вториот (DELL N5110 i3 4/640 BLACK), или претпоследниот (DELL N5110 i5 4/640GB BLACK). Разликата им е само во процесорот. Едниот има i3-2310M (2 јадрен процесор со 4 threads), а вториот има i5-2410M (4 јадрен процесор со 4 threads). Реално, на лаптоп нема да ти треба повеќе од 2 јадрен процесор (а башка овие се од последната генерација, така да се прилично јаки), али конечната одлука е твоја. ;)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

На линков, сите ти се во тој ранг, останува ти да избереш. Моја препорака е или тој вториот (DELL N5110 i3 4/640 BLACK), или претпоследниот (DELL N5110 i5 4/640GB BLACK). Разликата им е само во процесорот. Едниот има i3-2310M (2 јадрен процесор со 4 threads), а вториот има i5-2410M (4 јадрен процесор со 4 threads). Реално, на лаптоп нема да ти треба повеќе од 2 јадрен процесор (а башка овие се од последната генерација, така да се прилично јаки), али конечната одлука е твоја. ;)
Едно сум видел, друго сум копирал :)

Битно, најдобар избор е Dell N5110 со графичка, 4GB или 6GB DDR3 и процесор i5 или i3.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292

Јас како што имам читано и i5-2410 e 2 јадрен процесор со 4 threads пошто и јас ќе земам Dell лаптоп сега пред нова година и се мислам помеѓу:

DELL N5010 4/500/ATI HD 5650 BLACK овој е со i3-380M ......29 000 den

DELL N5110 4/500/ Nvidia GT525M -1GB овој е со i3-2310....33000 den

Што мислите вреди ли да се даде 4000 ден.повеќе за вториот разликата е што е понов модел и втора генерација на i3 процесор.А и нешто гледам се жалат за овој вториот графичката со оптимус технологија не работела баш најдобро, некад не ги префрлала графичките картички најдобро.
Секој СОВЕТ е добродојден :)

Ф

Флеш

Гостин
До​

Добро а што мислиш за Assus марката на лап-топи ,дали се добри тие,бидејки се повеке и повеке ги земаат нив,какви се во перфонманси и цени во разлика со DELL ,малку да ми направите анализа :D

Kajgana Shop

На врв Bottom