Дали Господ казнува?

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
Ах, конечно разбирам! Тебе Светиот Дух ти кажал дека постои Света Троица.Затоа знаеш.Ти мора да си многу посебен фраер. Не се познавам со многу луѓе на кои баш Светиот Дух вака им кажал муабет ко што викаш. Машала.Боље да се пазам од тебе.
Otkako mi sleta gulabot(svetiot duh-zenata) i gi spoivme vo edno sinot(toa shto bev) i otecot(toa shto ke bidam) vo edno, mnogu opasen stanav. ) Seushte ne veruvash deka postoi trojstvo?

Секако дека тројство постои. Сол, оцет и зејтин - такозвано салата-тројство.
Постои тројство на агрегатни состојби на водата, на пример, и тоа тројство е, како и претходното, многу значајно. За мене овие две се „свети тројства“.

За тебе, хинду-минду мотивираното, скоро-се'-христијанско Свето Тројство е свето тројство. Мене ми е тоа смешно, пошто знам како е измислено и знам зошто е тоа така направено. 'Беш му матер.

Без разлика на личната култура, јас не сум запознаен со кој тоа бог? Постојат многу богови. Само христијаните, статистички, веруваат во стотици разични Јахвеовци/исусовци/гулаби (или без гулаби). Настрана тие 3 (или 2, или еден, според браќава), постојат, активно, уште најмалку 5000 други богови кои се едни и единствени, сеприсутни, сезнајни, семоќни, исто како Јахве твој (или Исус, како што претпочиташ да го именуваш).

Кој Бог?

Околу останатиот дел од постот...

лагата-вистината, кажеш-поништуваш, трт-мрт.... имаше едно просто прашање кое самиот го постави и веќе 4 (четири) реплики избегнуваш да го одговориш. Пишуваш фермани, ме напаѓаш лично, а јас, кутар, смо те прашувам понизно:

Тебе кој ти кажа дека постои Света Троица?
--- надополнето: Dec 8, 2011 5:03 PM ---

Се шетало, се гледало... и се чекало да пројде, од што било многу за гледање...

Тоа што има во и околу мене, сите чудесии што умот ќе ги перципира или проектира, немаат никаква врска со тековните (или било кои други) религии во светов. Првите се во доменот на човековиот ум, психа и свесност. Секое доживување во овој домен е субјективно.

Секој човек има свое доживување на која религија и да и' припаѓа. Тоа го прави царството на верниците најразнородното царство - царство на „членство по форма“ или „членство по декларација“. Не постојат двајца муслимани или двајца христијани кои имаат потполно идентична претстав за својот бог или богови - како сакаш.

Одговорот е навистина едноставен. проучи 10 тековни религии, без предрасуди, па ќе ти се каже. Еден единствен, персонален бог, каков што го претставуваат практично сите монотеистички и сите политеистички религии е бесмислен, парадоксален и сам-себе-заебувачки.Самите обиди на учењата на таков ентитет да му пришишат карактеристики на човек се наивни и смешни.

Спиритуално и религиозно. Греота е да се меша што е што.

DBack напиша:
Моите 37 години животно искуство, трите нивоа на апосолвирано формално и голем број обуки во неформалното обвразование, увидот во доволен број религиски текстови, компулсивното читање на кратки енциклопедиски податоци, пасијата за документарци, просечно развиените вештини на критичко мислење и малку здрав разум.
(Види):​
........Да ти одговорам на твоето прашање: Кога некој ќе запознаеш, дали знаеш дека тој некој е личност која е измислена?...............

...........Повторно го поставуваш истото прашање. Зарем не разбра дека ти одговорив? Кога нешто знаеш, кога нешто искусиш, кога нешто го проживееш и го живееш, зарем некој треба да ти каже за тоа?
Не. Јас тоа го живеам. Баш ме брига дали ти веруваш во ова или не, и пак ќе ти повторам, ти треба да знаеш дека јас во тоа верувам (со болд да ти биде појасно).....

Читај ги одговорите за да не повторувам, или пак ти е мило да не гледаш и при очи да тврдиш дека нема одговор.

DBack напиша:
Моите 37 години животно искуство, трите нивоа на апосолвирано формално и голем број обуки во неформалното обвразование, увидот во доволен број религиски текстови, компулсивното читање на кратки енциклопедиски податоци, пасијата за документарци, просечно развиените вештини на критичко мислење и малку здрав разум.
(Види):​
........Да ти одговорам на твоето прашање: Кога некој ќе запознаеш, дали знаеш дека тој некој е личност која е измислена?...............

...........Повторно го поставуваш истото прашање. Зарем не разбра дека ти одговорив? Кога нешто знаеш, кога нешто искусиш, кога нешто го проживееш и го живееш, зарем некој треба да ти каже за тоа?
Не. Јас тоа го живеам. Баш ме брига дали ти веруваш во ова или не, и пак ќе ти повторам, ти треба да знаеш дека јас во тоа верувам (со болд да ти биде појасно).....

Читај ги одговорите за да не повторувам, или пак ти е мило да не гледаш и при очи да тврдиш дека нема одговор.
Да, бе, и ја го живеам Сандокан. И он постои. Така ми кажа камилата.

А камилата е свето животно.

Сами се казнуваме.
Хеј... некогаш уживаме во тоа , некогаш мислиме подобро ќе ни биде после тоа.
Зборот Господ ни е тој поим шо ја сервира топка а ние намерно ја утињаме.
Као што кажал некој/а ..Не сме ние тоа што мислиме дека сме , него ние сме тоа што мислиме.
Па ако мислам дека Господ или карма ми е крива за моите срања , нека биде така.

Секако дека тројство постои. Сол, оцет и зејтин - такозвано салата-тројство.
Постои тројство на агрегатни состојби на водата, на пример, и тоа тројство е, како и претходното, многу значајно. За мене овие две се „свети тројства“.

За тебе, хинду-минду мотивираното, скоро-се'-христијанско Свето Тројство е свето тројство. Мене ми е тоа смешно, пошто знам како е измислено и знам зошто е тоа така направено. 'Беш му матер.
Ќе сакаш да објасниш како е измислено и зошто е тоа така направено?

Ќе сакаш да објасниш како е измислено и зошто е тоа така направено?
Секако:

Почни од тука:http://en.wikipedia.org/wiki/Mesopotamian_religion

Премини на: http://en.wikipedia.org/wiki/Babylonian_religion#Mythology_and_cosmology

Читни за книгата на мртвите на египјаните која е основа за 10-те заповеди и 7-те смртни гревови: http://en.wikipedia.org/wiki/Maat#42_Confessions_.28Papyrus_of_Ani.29

Потоа, прочитај за политеистичкиот јудаизам, каде Јахве се дружи зо многу повеќе богови отколку со себе самиот: http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Semitic_religion

Кога овие информации ќе ги апсолвираш, природно ќе можеш да се надоврзеш на „современиот“ монотеистички Јудаизам, од кој, нели, е родено христијанството.

Ако нешто не ти е јасно, те молам прашај. Со задоволство ќе одговорам - доколку знам, нели.

Аха... помага доста и оваа страница, како основа за истражување: ИСТОРИЈА НА РЕЛИГИИТЕ.

Христијанството е само уште еден (не)природен след на развојот на религиозната филозофија. Иако е за мој вкус претерано политички мотивирана.

Секако:

Почни од тука:http://en.wikipedia.org/wiki/Mesopotamian_religion

Премини на: http://en.wikipedia.org/wiki/Babylonian_religion#Mythology_and_cosmology

Читни за книгата на мртвите на египјаните која е основа за 10-те заповеди и 7-те смртни гревови: http://en.wikipedia.org/wiki/Maat#42_Confessions_.28Papyrus_of_Ani.29

Потоа, прочитај за политеистичкиот јудаизам, каде Јахве се дружи зо многу повеќе богови отколку со себе самиот: http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Semitic_religion

Кога овие информации ќе ги апсолвираш, природно ќе можеш да се надоврзеш на „современиот“ монотеистички Јудаизам, од кој, нели, е родено христијанството.

Ако нешто не ти е јасно, те молам прашај. Со задоволство ќе одговорам - доколку знам, нели.

Аха... помага доста и оваа страница, како основа за истражување: ИСТОРИЈА НА РЕЛИГИИТЕ.

Христијанството е само уште еден (не)природен след на развојот на религиозната филозофија. Иако е за мој вкус претерано политички мотивирана.
За жал не знам англиски:(

Дали ќе беше доволно да постираш само една слика.На пример ваква.
CFCC_Logo_family.jpg

Сите верувања и филозофии потекнуваат токму од "семејството".
Тоа го доживуваат и богати и сиромашни.
Со кого од сликата ти ќе се идентификуваш?
Маж,можеби,жена или дете.
Телото дава јасни карактеристики за тоа што сме,но дали духот кој е во нас може да одбере пол или не е ниту едно ниту друго-дете.

Залудно ќе биде да ја прочиташ било која книга или за било која религија,ако нештото не го доживееш.
Ти можеш да ги објаснуваш чуствата од машка гледна точка преку кој ќе ги филтрираш сите информации што ги добиваш и преку тој дух(машки) да донесеш одредени закључоци.
А бидејќи и сите други луѓе функционираат така,за вас тоа е нормална или чиста и здрава логика на расудување.
Но доколку се појави човек кој во себе ги има сите три работи,за вас тоа ќе изгледа лудо и нездраво.
Исто како што ги толкуваш пишаните религиски работи кои ти изгледаат смешни.

Токму од таков човек во кои се застапени сите три работи од кое е составено едно семејство произлегуваат сите религии,разни правци и филозофии.

п.с.Дали можеш да го објасниш чуството на човек кој во себе ги има сите три работи?

Кажа да прочитам десет книги без предрасуди,дали можеш ти да размислуваш како дете,маж и жена.

Сите три во едно.

За жал не знам англиски:(

Дали ќе беше доволно да постираш само една слика.На пример ваква.
CFCC_Logo_family.jpg

Сите верувања и филозофии потекнуваат токму од "семејството".
Тоа го доживуваат и богати и сиромашни.
Со кого од сликата ти ќе се идентификуваш?
Маж,можеби,жена или дете.
Телото дава јасни карактеристики за тоа што сме,но дали духот кој е во нас може да одбере пол или не е ниту едно ниту друго-дете.

Залудно ќе биде да ја прочиташ било која книга или за било која религија,ако нештото не го доживееш.
Ти можеш да ги објаснуваш чуствата од машка гледна точка преку кој ќе ги филтрираш сите информации што ги добиваш и преку тој дух(машки) да донесеш одредени закључоци.
А бидејќи и сите други луѓе функционираат така,за вас тоа е нормална или чиста и здрава логика на расудување.
Но доколку се појави човек кој во себе ги има сите три работи,за вас тоа ќе изгледа лудо и нездраво.
Исто како што ги толкуваш пишаните религиски работи кои ти изгледаат смешни.

Токму од таков човек во кои се застапени сите три работи од кое е составено едно семејство произлегуваат сите религии,разни правци и филозофии.

п.с.Дали можеш да го објасниш чуството на човек кој во себе ги има сите три работи?

Кажа да прочитам десет книги без предрасуди,дали можеш ти да размислуваш како дете,маж и жена.

Сите три во едно.
Можам. И сеа?

Ова е форум за религија. Овие муабети ти се за у Психологија. Пиши таму. Овде се пишува за институционалните религии, највише за христијанството и неговите (прилично недвосмислени) догми, а поконкретно за тоа Дали Господ казнува. Тоа муж, жена, дете, куче и маче - ништо од тоа нема врска со Светото Тројство.
--- надополнето: 12 декември 2011 во 20:08 ---
.

... и земи, научи англиски, пошто ептен е корисен јазикот. За почеток можеш Translate да и' напраиш на страната. Се разбира - не баш све, ама брка работа.

Можам. И сеа?

Ова е форум за религија. Овие муабети ти се за у Психологија. Пиши таму. Овде се пишува за институционалните религии, највише за христијанството и неговите (прилично недвосмислени) догми, а поконкретно за тоа Дали Господ казнува. Тоа муж, жена, дете, куче и маче - ништо од тоа нема врска со Светото Тројство.
Конкретните поимови за маж,жена и дете ги користеле оние луѓе кои достигнале одреден степен на духовна будност,а бидејќи истото не може да се објасни со обичен човечки збор или израз користеле такви фрази кои можат да се доживеат,почуствуваат,како емоција.
Духот кој го има секој човек потекнува од таков спој,каде поделби не постојат по никаква основа,уште помалку по основ на пол-телесна.

За жал лугето и околината во која живеат создаваат цврста врска со телото со што прават цврсти карактерни особини преку кои се идентификуваат себеси во средината во која живеат ,а другите јасно ги препознаваат.

Инаку религиозните го чекаат таквиот човек кои има таков не поделен дух,кои според нивното верување ќе го означи крајот на овој период од човечката еволуција и ќе отпочне нова.
За некои е тоа син божји, за некои пејгамбер.

... и земи, научи англиски, пошто ептен е корисен јазикот. За почеток можеш Translate да и' напраиш на страната. Се разбира - не баш све, ама брка работа.
(y)

Да Бог казнува, не е мачка што велиме да те изгребе полека ама сигурно казнува,а доколку не ја осетиш Неговата казна тоа ќе го осети твоето второ и трето поколение. Да поради твоите гревови Тој ќе ги казнува и твоите внуци.

Да Бог казнува, не е мачка што велиме да те изгребе полека ама сигурно казнува,а доколку не ја осетиш Неговата казна тоа ќе го осети твоето второ и трето поколение. Да поради твоите гревови Тој ќе ги казнува и твоите внуци.
.

Кога ќе се земе буквално - така испаѓа дека е.

Но кога ќе ти се одкрие - преку ХРИСТА - ДУХОВНО, тогаш ќе увидиш дека всушност ГОСПОД не е ТОЈ што казнува, туку нашата глупост и глувост (непослушност)!

.

Има и друго размислување (верување) во врска со ова прашање на Шаолинските монаси.
Тие имено веруваат дека секоја т.н. казна доага или од други луѓе кои со својата животна енергија Чи дирекно влијаат на животната енергија на другите притоананесувајки им штета која води до болести или кај нас попознати како магии, клетви и др.работи од ист калибар. И втората можност е самите тие да се казнуваат потсвесно за работите кои ги направиле иако се свесни дека биле погрешни.
Понатаму како да се заштитиш од тугото влијание. Имено тие веруваат дека преку зацврстување на сопственото Чи можеш да се заштитиш од тугото влијание доведувајки го до степен на непробојност што искрено и им успева (али само на нив).
Вториот случај не го коментирам јасно е што треба да се направи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom