Во која земја е најдобро да се живее?

Член од
23 октомври 2011
Мислења
20
Поени од реакции
9
Морам да искомантирам на темава, и скоро сите мислења ги прочитав на членовите, и има секави - од во македонија е најубаво, дома си е дома, заминување во странство заради пари, луѓето се ладни бла бла...

Јас се преселив во Данска кога имав 18 години. Сама- без мојата фамилија. Прво од секогаш панирав да идам и да живеам во Италија, ама фамилија во Данска ми понуди работа (Au-pair-каде што живееш со фамилијата и работиш за нив) и ја земав. Бев возбудена, но и преплашена во исто време. Кога стигнав во Данска се изгледаше различно и првото што го реков беше: Леле колку е чисто. Прво живеев многу подалеку од главниот град-Копенхаген, бев на полуоствовот на скоро најсеверното место. Прво тешко е кога ќе заминеш сама и само што си завршил средно (најлудите години) и очекуваш да биде така и таму кај што си се преселил. Не е така, ама ич. Нормално јас не се предавав толку лесно. Ми требаше 7 месеца додека најдам пријатели, ама веќе кога започнав да излегувам, бев со нив секој ден.

Имав слушнато секакви муабети од Македонија, како скандинавците во глобала се ладни луѓе, не се искача додека не дојде викенд, пријателството не е исто како кај нас.

Сега живеам во Копенхаген, студирам и го научив јазикот (до некој степен). Бев сама до некој месец, сега и сестра ми е тука со мене.

Да не дробам за мојт живот во Данска, сакам да искоментирам дека животот е различен, на многу работи гледаш различно, и додека моите другарки и другари ми се жалат дека нема кај да се излезе или за нивните врски јас се занимавам со 4 работни места, како да платам кирија, како да останав во данска (заради тие е*ани визи) и како да преживеам. Да, имам 4 работни места, дали на црно или бело не е битно ама толку ми се потребни за да преживеам. Со една имам доволно да си ја платам киријата ама секако сакаш нешто плус да си имаш, како за патување. Отидов на многу места.

Македонија искрено не ми фали толку многу, нормално ме фаќа носталгија, ама повеќе за работите со кои сум израснала, планините, целата природа...сонцето. Луѓето НЕ.

И додека Македонците креваат глава и викаат дека на нив не им треба ЕУ, на луѓето што живеат како мене, очајно посакуваат Македонија да влезе во ЕУ што поскоро, само заради тие е*ани визи.

Луѓето не се ладни ама ич! Разликата е што ако си имаш проблем или они имаат си го чуваат за себе, не се залат за секоја ситница.. ако сте поблиски, нормално може да се разговара за проблемите. Се искача скоро секој ден, не се чека за викенд...и да, многу се пие!

Секој има доволно за да преживее, сите се во скоро иста класа и секој има за да си дозволи нешто плус.
И да , јас планирам да си останам тука, затоа што ми е убаво. Ако неможам заради многуте нови правила планирам да се селам во Холандија.

И друг коментар.. јас сум човек што лесно се адаптира на други места и луѓе, и ако навистина сакам да направам нешто не се откажувам лесно, иако ми било многу пати тешко тука. Ако ти си човек што неможе да се адаптира лесно и ја сакаш Македонија премногу тогаш мојот совет е- не ја напуштај, атоа што тие луѓе никога не успеваат во другите земји.

Baraj si togash nekoj Danec :))
i resen problemot za so viza.

Sandra

wicked
Член од
24 август 2005
Мислења
1.490
Поени од реакции
224
Kaj sho si nauchen tamu!! Koj se uchi od mal da shets da bidi sloboden ili da mu davat pari od doma sigurno taka ke saka da prodolzi da zivee.. koj sie naviknat da raboti od 7-16 pa posle ruchek so familijata pa mozi nekoe kafence so prijateli toj taka ke saka da prodolzi da zivee posho taka se naviknal.. jas kolku ja obozavam slobodata vo mk.. super mie.. ama do nekade i dosadno mi stanuva.. posho jas od pomala se nauchiv deka nema samo od doma pari.. ako sakam ke si rabotam.. taka pochnav i ne bi go smenala zivoto.. imam jas sloboda posle rabota.. imam vreme kako sekoj coek.. Za rabota.. za familija. .za prijateli kafe muabet.. za fitness.. ama nauchena sum jas i naviknata aum deka nemozam sekoj den vnimanie na se toa.. jas ne bi se preselila od svedska.. nikad.. ova za mene e najubava drzava :)))

Вампирката

Well, I tried to say there's nothing wrong with me
Член од
20 мај 2006
Мислења
3.819
Поени од реакции
95
Baraj si togash nekoj Danec :))
i resen problemot za so viza.
Си имам јас данец веќе скоро година , ама законот во Данска за интенационалци е - нема зимање додека не наполниш 24, така да нема можност. А и не планирам да праам будала од себе ;)

Член од
23 октомври 2011
Мислења
20
Поени од реакции
9
Kaj sho si nauchen tamu!! Koj se uchi od mal da shets da bidi sloboden ili da mu davat pari od doma sigurno taka ke saka da prodolzi da zivee.. koj sie naviknat da raboti od 7-16 pa posle ruchek so familijata pa mozi nekoe kafence so prijateli toj taka ke saka da prodolzi da zivee posho taka se naviknal.. jas kolku ja obozavam slobodata vo mk.. super mie.. ama do nekade i dosadno mi stanuva.. posho jas od pomala se nauchiv deka nema samo od doma pari.. ako sakam ke si rabotam.. taka pochnav i ne bi go smenala zivoto.. imam jas sloboda posle rabota.. imam vreme kako sekoj coek.. Za rabota.. za familija. .za prijateli kafe muabet.. za fitness.. ama nauchena sum jas i naviknata aum deka nemozam sekoj den vnimanie na se toa.. jas ne bi se preselila od svedska.. nikad.. ova za mene e najubava drzava :)))
I MENE MI E SWEDSKA NAJUBAVA!!
--- надополнето: Dec 4, 2011 12:49 AM ---
Си имам јас данец веќе скоро година , ама законот во Данска за интенационалци е - нема зимање додека не наполниш 24, така да нема можност. А и не планирам да праам будала од себе ;)
HM
Swedska mozes da se pisis Sambo i za dve godini da si zemish pasos,,dve ili tri..i toa bez obvrski za zemanje za brak.cisto radi dokumenti

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
имаше некој листи нез што и најдобат град беше Виена значи една од најдобрите земји за живот Австрија и Шведска исто знам дека има добри поволности соцална држава, работа, плати и сл...у тој аспект а од други аспекти други држави се поубави

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Има ли некој што живее во Лондон, или УК, да сподели некое искуство?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
А ти отиде во Данска да се мажиш или да печалиш?!

И што е тоа што треба да биде за да направиш „будала од себе“?! Да се мажиш или да наполниш 24?
--- надополнето: Dec 5, 2011 2:22 PM ---

И што е тоа што треба да биде за да направиш „будала од себе“?! Да се мажиш или да наполниш 24?

Вампирката

Член од
20 мај 2006
Мислења
3.819
Поени од реакции
95

--- надополнето: Dec 5, 2011 2:22 PM ---

Ако имам јас дечко не значи дека отидов да се мажам! Отидов во Данска за да студирам и после тоа да најдам работа и да живеам тука... коа викап да печалам , ми звучи како да праам пари и да се враќам таму. Да праам будала мислев да да се мажам на 24 само за да останам во државата. Мислам дека не го напишав толку нејасно.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Да да, гарант, признај ајде, кого го расплака дома за да отидеш некој богат европеец да фатиш. Така сите викаат, јасно ми е мене. Гарант дома златно дете си имала, ама беспари јебига, како пееа Студени нозе, „без пари ко без десна рака, ако немаш, не те сака... ве-ру-вај ми зашто... ја у карпош на базен а она у Шпанија...“ :)

Вампирката

Член од
20 мај 2006
Мислења
3.819
Поени од реакции
95
Да да, гарант, признај ајде, кого го расплака дома за да отидеш некој богат европеец да фатиш. Така сите викаат, јасно ми е мене. Гарант дома златно дете си имала, ама беспари јебига, како пееа Студени нозе, „без пари ко без десна рака, ако немаш, не те сака... ве-ру-вај ми зашто... ја у карпош на базен а она у Шпанија...“ :)
Викторе, мислиш ќе ме рендаш на форум дека си сменил ник а :) Знаеш многу убаво дека не се преселив од таму заради тоа... ај сеа не прави да изгледам лоша на форум :P

Член од
18 ноември 2010
Мислења
194
Поени од реакции
101
Sum bil samo vo Germanija.Cenite na proizvodite se duri i poevtini od ovde na nekoi artikli.Najskapi se cigarite koi se dvizat 5-6 evra.Za nepusaci raj.Za pusaci potesko.Koga se odi na zapad glavno treba mnogu rabota i najcesto po moe mislenje duri 99% od balkancite vo Germanija se fizicki rabotnici.Bi otisol tamu da,ziveam bidejki imam bliski rodnini i vpecatokot koj Germanija mi go ostavi e golem.Koga dojdov vo Makedonija,pocnuvajki od aerodromot pa do banderite se bese MNOGU pomalo.A pa koga stignav vo Cair i vidov kako vozat lugeto,ooh maka nasa.
Za koja pogolema sloboda zborite ja ima vo Makedonija a ja nema na zapad?
Iskreno edvaj cekam sredno da zavrsam i da begam od ovde po moznost Dusseldorf ili Dusiburg.Nikogas ni ne sum se custvuval kako da pripagam ovde.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Доминиканска Република - море,плажа,сонце..
Ефтино е,не треба многу пари за да живееш убаво,луѓето опуштени до даска,начин на живот лежерен,времето преку цела година од 27 до 30 степени.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Е убаво е ама работиш ко црнец и си доаѓаш во петок дома скапан ни викенд гледаш ни ништо.

Убаво е во странство, но ги нема благодетите како кај нас. Во странство можеби ќе земаш повеќе, но излегување во град сред работна недела нема шанси, слободно време после работа скоро и да се нема. Плус даноците кои се плаќаат на државите таму се големи. Еден познаник мој во Шведска отишол на работа и кога видел колку данок треба да се плати отишол кај шефот и го прашал зошто и плаќате на државата вие толку данок? Треба помалку. И го избркале наредниот ден :toe:

Најубаво е тука, можеби имаш помала плата од вработените во другите држави, но си имаш и слобода за која напоменав погоре.

Не е точно дека е така даноците им се значително пониски од нашите со оглед на примањата. На пример во Швајцарија ДДВ е 5% и кога им го кренаа на 5,7% направиа бунт како никогаш до сега што не се десил во таа држава. Според сите карактеристики како клима , географска местоположба, економијата итн.. Швајцарија е на прво место на второ Шведска на трето Австралија итн.. а Македонија е на 59то значи ова е испитување на експерти не на чаршиски муабети.

А според мене Ирска ја обожавам таа земја затоа што обожавам ,океан, зеленило ,мир , плави девојки со плави очи и пиво ;) само мразам вулкани!

Kajgana Shop

На врв Bottom