Одлуката на Меѓународниот суд за правда по повод тужбата на Македонија против Грција (општа тема)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
На синоќешната седница на Европската Комисија, на која на Македонија повторно не и беше понуден датум за почеток на преговори, три држави инсистирале тоа да се случи. Словенија, која е наш најголем подржувач во ЕУ, Шведска, која ја боли увото за Грчките глупости, и... well, Англија. Се чини дека шопската сепак има магична моќ. :vozbud: Или подршката од Англија е само дупла или тројна игра која ние наивните не можеме да ја согледаме, но која ти ќе ја разобличиш со некој линк каде што рандом фирма од Англија им продава рандом производ на Грците?
Зборуваме за Нато а не за ЕУ.
Англија?
Веројатно Велика Британија, but nevermind.
Британските корпорации се многу малку ако и воопшто присутни во оружените сили Грција, тој пазар за нив скоро и да не постои.
Митот за тоа на кој начин денешниот британски премиер бил “убеден“ да ја “види светлината“ се повеќе материјал за пред кооперација.
Да, сметам доколку имало таква поддршка тоа е некаква игра која во своја корист ја игра британската власт а не поради тоа што Камерон јадел шопска, или што и да правел во согласност со урбаните митови.
Контрола врз К-8 и К-10, држава која треба да помага во нормалното функционирање на нивниот производ Косово, контрола на патот на дрогата и шверцот. Веројатно ќе ми одговориш дека и Грција има слични објекти веројатно од поголема важност, ама ситуацијата не е или-или. САД може да ги има двете. Колкава цена ќе платиме за влезот во НАТО зависи од тоа колку можеме да се испазариме. Оваа одлука, личните контакти со политичари, финансирање на лобисти и слично само ја намалува цената. Доколку влеземе во НАТО грците ќе имаат само нарушена гордост, ништо друго.

Бушовата администрација ни даде максимална можна легална поддршка. Тоа го кажуваат сите што присуствувале во Букурешт. Доколку влегле во делот на нелегалното и прљави политички игри веројатно ќе бевме во НАТО, во право си, ама денес и максимална легална поддршка е доволна за Грција да прифати влез под референцата ФИРОМ. Со демократска администрација тешко дека ќе ја имаме.

Не ми смета АРМ да остане само со специјализирани пешадиски единици и онака сме светлосни години далеку од авијација и механизирани единици.
Не гледам стратешки интерес во сето тоа.
Сакаш да кажеш дека ставот на бушовата администрација во однос на решавање на спорот како услов за прием е различен од оној кој е сега?!

Пред да ти одговорам, едно уште пократко и побанално прашање. Со распоредот на силите како што ти е прикажан во постот, дали може да објасниш како воопшто дојде до признавање на Македонија од страна на САД под уставното име?

Или тоа воопшто не се случи, туку беше масовна халуцинација предизвикана од непозната супстанца произведена во тајните погони на ЦИА, завера која АЈК ќе ја разобличи во следната негова книга?
--- надополнето: Dec 6, 2011 1:39 PM ---

За тебе е одамна познато дека во малиот џеб ги имаш сите тајни завери на Блаканот, и дека точно знаеш кој од МИ6 какво кафе пие, така да што и да ти одговорам ќе биде недоквакано во однос на твоето супериорно познавање на состојбите на теренот...
Јас не сум тема во случајов, ако нешто те интересира и не ти е јасно имаш ПП.
Како што не е ни pedo bear. Но може да стане, по желба.

И што со тоа?
Кои се резултатите на тоа признавање?
Мал политички притисок до Грција во однос на некои најави за купување руско оружје и еурофајтерот како замена за Ф-16...можеби имало и нешто друго.

Не знам агентите на МИ-6 какво кафе пијат и со кого пијат, кафе пиењето како доминантен фактор во меѓународните односи во однос на корпоративните политики и јасните интереси на големите играчи е теза која ја застапуваат паланечките хипстери.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
Сакаш да кажеш дека ставот на бушовата администрација во однос на решавање на спорот како услов за прием е различен од оној кој е сега?!
Бушовата администрација силно инсистираше Македонија да стане членка на НАТО под привремената референца, при што македонските и грчките политичари би прифатиле некоја временска рамка од 5 години во која прашањето на името мора да се реши под покровителство на САД. Грција тоа не го сакаше и главниот притисок беше кон неа.

Администрацијата на Обама досега инсистираше прво на решавање на името, без нивно директно мешање, па влез во НАТО. Дали одлукава на судот во Хаг ќе смени нешто во однос на таа политика ќе видиме. Јас сум сигурен дека лобито на Хилари Клинтон ќе проба да ја искористи одлукава. Како што лобито на Бајден ќе проба да ја задржи старата ситуација.

Всушност, покренувањето на тужбата во Хаг беше пријателски совет од Бушовата администрација во заминување.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Зборуваме за Нато а не за ЕУ.
Англија?
Веројатно Велика Британија, but nevermind.
Британските корпорации се многу малку ако и воопшто присутни во оружените сили Грција, тој пазар за нив скоро и да не постои.
Митот за тоа на кој начин денешниот британски премиер бил “убеден“ да ја “види светлината“ се повеќе материјал за пред кооперација.
Да, сметам доколку имало таква поддршка тоа е некаква игра која во своја корист ја игра британската власт а не поради тоа што Камерон јадел шопска, или што и да правел во согласност со урбаните митови.

Не гледам стратешки интерес во сето тоа.

Јас не сум тема во случајов, ако нешто те интересира и не ти е јасно имаш ПП.
Како што не е ни pedo bear. Но може да стане, по желба.

И што со тоа?
Кои се резултатите на тоа признавање?
Мал политички притисок до Грција во однос на некои најави за купување руско оружје и еурофајтерот како замена за Ф-16...можеби имало и нешто друго.

Не знам агентите на МИ-6 какво кафе пијат и со кого пијат, кафе пиењето како доминантен фактор во меѓународните односи во однос на корпоративните политики и јасните интереси на големите играчи е теза која ја застапуваат паланечките хипстери.
Леле, не е Англија, туку е Велика Британија? Ме фати во незнаење, признавам.

:vozbud:

Кооперација или некооперација, фатен си на дело како шверцуваш небулози на темата и глумиш интелектуалец кој од страна им се потсмева на наивните.

Не ми даде одговор како и зошто Америка ја призна Македонија под уставното име, и му го зададе на СВОЈОТ ДРАГОЦЕН ЕКОНОМСКИ партнер најсилниот дипломатски шамар во поновата историја на Грција.

А да, ги притискаа Грците да купат авиони од нив а не од Русите...

:pos:

Каде се најде ти тема во мојот пост?

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
А добро бе во тој договор од 95-та има ли некаде одредба што се случува ако една од страните го прекрши договорот??Која е поентата на тој договор ако грција и понатаму не блокира???

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
И текстов во 2003 кога не беше ни лидер на Ториевците, туку само обичен пратеник го напишал поради некоја британска игра изгледа.
http://www.guardian.co.uk/politics/2003/sep/10/davidcameron.politicalcolumnists?fb=native&CMP=FBCNETTXT9038
Чудна работа откако стана премиер се повеќе нашата и британската корист се преклопуваат...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
И текстов во 2003 кога не беше ни лидер на Ториевците, туку само обичен пратеник го напишал поради некоја британска игра изгледа.
http://www.guardian.co.uk/politics/2003/sep/10/davidcameron.politicalcolumnists?fb=native&CMP=FBCNETTXT9038
Чудна работа откако стана премиер се повеќе нашата и британската корист се преклопуваат...
Како се велеше тој изразот кој во моментов се употребува за Тоукатер?

Owned, Pwned така некако?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Бушовата администрација силно инсистираше Македонија да стане членка на НАТО под привремената референца, при што македонските и грчките политичари би прифатиле некоја временска рамка од 5 години во која прашањето на името мора да се реши под покровителство на САД. Грција тоа не го сакаше и главниот притисок беше кон неа.

Администрацијата на Обама досега инсистираше прво на решавање на името, без нивно директно мешање, па влез во НАТО. Дали одлукава на судот во Хаг ќе смени нешто во однос на таа политика ќе видиме. Јас сум сигурен дека лобито на Хилари Клинтон ќе проба да ја искористи одлукава. Како што лобито на Бајден ќе проба да ја задржи старата ситуација.

Всушност, покренувањето на тужбата во Хаг беше пријателски совет од Бушовата администрација во заминување.
А дали сега не може да стане членка под привремената референца?!
И во двата случаи би имало промена на име како услов.
Фактот што не стана членка на Нато за време на Буш е доволен.

Во што се преклопуваат интересите?
Колумната е приватен став на Камерон, можеби поради шопска а можеби и поради нешто друго.

Леле, не е Англија, туку е Велика Британија? Ме фати во незнаење, признавам.

Кооперација или некооперација, фатен си на дело како шверцуваш небулози на темата и глумиш интелектуалец кој од страна им се потсмева на наивните.

Не ми даде одговор како и зошто Америка ја призна Македонија под уставното име, и му го зададе на СВОЈОТ ДРАГОЦЕН ЕКОНОМСКИ партнер најсилниот дипломатски шамар во поновата историја на Грција.

А да, ги притискаа Грците да купат авиони од нив а не од Русите...

:pos:

Каде се најде ти тема во мојот пост?
Повторно имаме лични квалификации во немоќ да се одговори на јасно прашање.

Едно конкретно прашање, сосема банално...
Во што се состои тоа гребење:icon_lol: и кои се вистинските места...и кој е интересот на САД да ја смени позицијата во корист на Македонија.
Нема никакви небулози, генералниот секретар на Нато веќе се изјасни, признавањето од САД под уставно име на терен донесе промени какви? Никакви. Не се потсмевам никому, можеби има блага доза на иронија, а можеби некој се осетил смешен, сосема небитно.
Дипломатски шамар...веројатно плач и лелек се слушал од Атина до Пиреја...:icon_lol:
Грците сеуште не набавија еурофајтер туку ќе ги модернизираат своите Ф-16, како и остатокот од американскиот хардвер.
Да, политичкиот притисок за постигнување економски цели е нешто кое се случува секојдневно. Примерите се многу.

Сепак ќе ги видиме резултатите, самитот ќе дојде и пројде, можеби шопската ќе надвладее а можеби и не.
Stay tuned...:icon_lol:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
А дали сега не може да стане членка под привремената референца?!
И во двата случаи би имало промена на име како услов.
Фактот што не стана членка на Нато за време на Буш е доволен.
Тоа и го бараме цело време, да станеме членка под привремената референца. Инаку проговарачката позиција е многу подруга кога би преговарале како членка на НАТО.
Во што се преклопуваат интересите?
Колумната е приватен став на Камерон, можеби поради шопска а можеби и поради нешто друго.
Излези на плоштад, ќе видиш... Во замена имаме поддршка во меѓународни институции.
Инаку приватниот став на Камерон, кој случајно е британски премиер, за тебе е небитен.:pos:

После ова, џабе разговараме, се е во ред, ти си во право, ние сме глупи и ништо не разбираме...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Излези на плоштад, ќе видиш... Во замена имаме поддршка во меѓународни институции.
Инаку приватниот став на Камерон, кој случајно е британски премиер, за тебе е небитен.:pos:

После ова, џабе разговараме, се е во ред, ти си во право, ние сме глупи и ништо не разбираме...
And who the fuck is Cameron?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа и го бараме цело време, да станеме членка под привремената референца. Инаку проговарачката позиција е многу подруга кога би преговарале како членка на НАТО.

Зошто глупи?
Не реков дека е небитен туку приватен, ти тоа го протолкува како небитен, освен тоа не е даден во својство на премиер.
Јас само си прашувам, многу работи не ми се јасни во ситуацијава.

А дали има некоја слична изјава дадена во својство на премиер?
Личните ставови и официјалните во политиката и не се исти.

Политичкиот притисок заради економски цели може да се препознае во активностите на бушовата администрација кон ова прашање. Ако се погледнат резултатите на терен, секако.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
Зошто глупи?
Не реков дека е небитен туку приватен, ти тоа го протолкува како небитен, освен тоа не е даден во својство на премиер.
Јас само си прашувам, многу работи не ми се јасни во ситуацијава.

А дали има некоја слична изјава дадена во својство на премиер?
Личните ставови и официјалните во политиката и не се исти.

Политичкиот притисок заради економски цели може да се препознае во активностите на бушовата администрација кон ова прашање. Ако се погледнат резултатите на терен, секако.
Доволно е тоа што сите контакти со кои располага Камерон и Британија и се на располагање на македонската дипломатија и на ВМРО-ДПМНЕ во било кое време. Веројатно не очекуваш дека како премиер ќе каже нешто толку агресивно и недипломатски,

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Зошто глупи?
Не знам за Inglorious Basterd, но после твоето објаснување дека САД ја признаа Македонија под уставното име за да извршат притисок врз Грција да купи авиони од САД а не од Русија, јас навистина се почувствував глупав. НИКОГАШ не би се сетил на нешто такво. Едноставно не би можел.

:(

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
А резултатот може да се види од плоштад!?
Ако знаеш да гледаш да. Ако не, опозициски партиски штаб би помогнал. Оди и прашај кои згради ги гради Камчев. ;)
--- надополнето: Dec 6, 2011 6:34 PM ---
Еве се повторно клетите Британци. Онака наивно нафрлуваат дека САД би можела да ја притисне Грција за во НАТО.
http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2011/12/busy-balkans

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Историска потврда дека Македонија е во право

Македонија уште денеска влегува во силна дипломатска офанзива, каде што главен аргумент ќе биде токму пресудата, за што поскоро добивање датум за преговори во членство во Европската Унија и полноправно членство во НАТО на самитот во Чикаго во април, откриваат извори од претседателскиот кабинет на Ѓорге Иванов. Иванов за денеска закажал итна средба со амбасадорите во Македонија и посебна средба со амбасадорите на државите-членки во ЕУ за да им ја презентира одлуката на хашките судии, но и отворено и без дипломатски речник да побара поддршка за скорашните клучни датуми во евроатлантската интеграција.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12611857225&id=9&prilog=0&setIzdanie=22449

Добро е што веднаш нашиве почнаа со дипломатска офанзива. Само со сеопфатно залагање надвор и неутралзирање на грчката мрежа во земјава можеме да излеземе од дупката во која не ставија.

Кога сум кај мрежата, го гледам она мулено Денко Малевски на Канал 5 како ја коментира одлуката на судот. Може комотно и официјално да работи за грчкото МНР. Просто му се плачеше дека сме го добиле спорот. Јадна ни мајка какви кретени не имаа вјавнато 15 години.

.

Kajgana Shop

На врв Bottom