Toecutter
Biafran Baby
- Член од
- 12 мај 2009
- Мислења
- 5.243
- Поени од реакции
- 2.444
Зборуваме за Нато а не за ЕУ.На синоќешната седница на Европската Комисија, на која на Македонија повторно не и беше понуден датум за почеток на преговори, три држави инсистирале тоа да се случи. Словенија, која е наш најголем подржувач во ЕУ, Шведска, која ја боли увото за Грчките глупости, и... well, Англија. Се чини дека шопската сепак има магична моќ. Или подршката од Англија е само дупла или тројна игра која ние наивните не можеме да ја согледаме, но која ти ќе ја разобличиш со некој линк каде што рандом фирма од Англија им продава рандом производ на Грците?
Англија?
Веројатно Велика Британија, but nevermind.
Британските корпорации се многу малку ако и воопшто присутни во оружените сили Грција, тој пазар за нив скоро и да не постои.
Митот за тоа на кој начин денешниот британски премиер бил “убеден“ да ја “види светлината“ се повеќе материјал за пред кооперација.
Да, сметам доколку имало таква поддршка тоа е некаква игра која во своја корист ја игра британската власт а не поради тоа што Камерон јадел шопска, или што и да правел во согласност со урбаните митови.
Не гледам стратешки интерес во сето тоа.Контрола врз К-8 и К-10, држава која треба да помага во нормалното функционирање на нивниот производ Косово, контрола на патот на дрогата и шверцот. Веројатно ќе ми одговориш дека и Грција има слични објекти веројатно од поголема важност, ама ситуацијата не е или-или. САД може да ги има двете. Колкава цена ќе платиме за влезот во НАТО зависи од тоа колку можеме да се испазариме. Оваа одлука, личните контакти со политичари, финансирање на лобисти и слично само ја намалува цената. Доколку влеземе во НАТО грците ќе имаат само нарушена гордост, ништо друго.
Бушовата администрација ни даде максимална можна легална поддршка. Тоа го кажуваат сите што присуствувале во Букурешт. Доколку влегле во делот на нелегалното и прљави политички игри веројатно ќе бевме во НАТО, во право си, ама денес и максимална легална поддршка е доволна за Грција да прифати влез под референцата ФИРОМ. Со демократска администрација тешко дека ќе ја имаме.
Не ми смета АРМ да остане само со специјализирани пешадиски единици и онака сме светлосни години далеку од авијација и механизирани единици.
Сакаш да кажеш дека ставот на бушовата администрација во однос на решавање на спорот како услов за прием е различен од оној кој е сега?!
Јас не сум тема во случајов, ако нешто те интересира и не ти е јасно имаш ПП.Пред да ти одговорам, едно уште пократко и побанално прашање. Со распоредот на силите како што ти е прикажан во постот, дали може да објасниш како воопшто дојде до признавање на Македонија од страна на САД под уставното име?
Или тоа воопшто не се случи, туку беше масовна халуцинација предизвикана од непозната супстанца произведена во тајните погони на ЦИА, завера која АЈК ќе ја разобличи во следната негова книга?
--- надополнето: Dec 6, 2011 1:39 PM ---
За тебе е одамна познато дека во малиот џеб ги имаш сите тајни завери на Блаканот, и дека точно знаеш кој од МИ6 какво кафе пие, така да што и да ти одговорам ќе биде недоквакано во однос на твоето супериорно познавање на состојбите на теренот...
Како што не е ни pedo bear. Но може да стане, по желба.
И што со тоа?
Кои се резултатите на тоа признавање?
Мал политички притисок до Грција во однос на некои најави за купување руско оружје и еурофајтерот како замена за Ф-16...можеби имало и нешто друго.
Не знам агентите на МИ-6 какво кафе пијат и со кого пијат, кафе пиењето како доминантен фактор во меѓународните односи во однос на корпоративните политики и јасните интереси на големите играчи е теза која ја застапуваат паланечките хипстери.