Православието ерес или вистина?

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
A што си видел? Малку контрадикторно е да пишеш дека свет без Бог е полн со питоми роботи, кога она што поданиците божји го креираат од масата е питоми роботи.
Сум видел живот без господ....Поредокот(кој што е служител на сатаната)креира питоми роботи,не поданиците божји...

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
човеку читаш или се праиш на ТошО? Читај дела апостолски 2:38 Крштевањето е врз основа на покајанието. Како мал само ме избањале тоа дека ме крштевале се само филмови ( Хорор филмови ) :)
Нема такво нешто како двојно крштевање ... На чисто ли си сега или?

2 Јованово
:
1:9
Секој, кој оди натаму и не останува во Христовата наука, Го нема Бога. Кој останува во Христовата наука, тој Го има и Таткото и Синот.
Можеби не си го видел мојот претходен пост.
Еве copy/paste. Бидејќи бараше цитати еве се обидов да ги најдам. Се извинувам што ги немам во компјутерот дадени од некој поп за да ги користам за напаѓање на други верници кои не се православни.

Дела 16 глава 33 стих
„Во истиот час таа ноќ тој ги прими дома и им ги изми раните. Потоа веднаш беше крстен тој самиот и сите негови домашни.“
Дела 18 глава 8 стих
„А Крисп, началник на синагогата поверува во Господа заедно со целиот свој дом; и мнозина Коринтјани слушајќи го Павле поверуваа и беа крстени.
Дела 16 глава 15 стих
„А кога беше крстена таа и нејзините домашни не замоли и ни рече...“

Сега ако може да ми кажеш. Во сите овие куќи немало деца т.е. сите биле бездетни семејства (не можеле да имаат деца или пак не ја исполнувале Господовата заповед) или пак апостолите ги игнорирале децата, броеле денови да наполнат 18 и потоа доаѓале да ја извршат својата должност? Нешто од ова мора да е? Или нешто сосема друго?

Што не однесува на твоето обраќање кон мене, каков Тошо каков Миле Паника. Ако од пентакосталците не бараат основна култура во обраќање кон непознати луѓе, на форум таа е потребна за нормална и толерантна дискусија.
Мене нема што да ми е јасно. Нема што јас да бидам на чисто или валкано. Си поставил тема која се однесува на православието. За православните крштението е СВЕТА ТАЈНА, а не капење. Побара цитати од Светото Писмо во кои е споменато крштевањето на сите домашни во куќата. И тие ти ги посочив. За православните тие неколку цитати (можеби има и други) се доказ дека деца и мали бебиња биле крштевани од страна на апостолите.
Од кај си ти толку сигурен дека само пентакосталците се со христовата наука. Кој ви ја има доверено таа чест? Зошто да не може и Православната Црква да го има тој ексклузивитет како Црква со каде каде подолг континуитет и историја?
Уште нешто, во секое обраќање цитираш различни делови од Писмото. Ќе има ли еден пост во кој ќе се даде свое размислување и гледиште?

П.С. темата на крај испадна исто како што напиша еден член на почетокот. Само за плукање на православието.

П.П.С.Зошто поставуваш прашања на кои им ги знаеш одговорите? Ако си знаеш дека твојата верска група ја има христовата наука остај ги православните нека си го живеат животот во заблуда.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Не се нервирај де ...
хахаха :D мислите се нервирам? Јас имам еден фолдер во хард диск D каде чувам разни документи, слики, и пишани работи во врска со историјата и околу прашањето за македонија. И ова ми беше од негде копирано и архивирано во тој фолдер, зашто нели, будала памти а паметен запишује :) И кога има потреба да одговорам на слично прашање го копирам и го постирам текстот и немам време да го средувам фонтот и слично.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Дела 16 глава 33 стих
„Во истиот час таа ноќ тој ги прими дома и им ги изми раните. Потоа веднаш беше крстен тој самиот и сите негови домашни.“
Дела 18 глава 8 стих
„А Крисп, началник на синагогата поверува во Господа заедно со целиот свој дом; и мнозина Коринтјани слушајќи го Павле поверуваа и беа крстени.
Дела 16 глава 15 стих
Никој од нас не може да докаже дали имало бебе во тие 3 фамилии што ги спомнуваш. Во мојата зграда има 12 фамилии, па сепак никој нема бебе :)
Најголемите ереси во христијанството се појавувале кога некој си дозволувал да вади догми од оние места каде што Библијата молчи. „Ама можеби имало бебе, ама веројатно имало бебе итн.“ ФАКТ е дека во Библијата не е спомнато ниту едно бебе-крштевање.

А и да имало евентуално некое бебе во некоја од тие фамилии, тоа не значи дека изразот „сите негови домашни“ или „целиот свој дом“ го вклучувало и бебето. На пример еден мој пријател пред извесно време ми се пофали дека сите во неговата фамилија се добри шофери, без притоа да ми потенцира дека тоа не важи за неговото бебенце, затоа што тоа се подразбира нели? Епа истото би можело да важи и за крштевањето, затоа што на тогашните христијани воопшто не морало да им се потенцира дека бебињата не се крштевале затоа што тие добро знаеле дека човеко може да се крсти само доколку лично се покае од гревовите и лично поверува во Исус Христос.

На пример, на почетот на Библијата има една случка каде што е напишано дека сите жители на градот Содом, млади и стари, целиот народ до последниот човек дошол пред куќата на Лот со намера да ги силуваат двацата мажи (ангели) кои биле на гости кај Лот. Значи таму дословно пишува:

"Уште не беа легнале, да одморат, кога жителите на градот, Содомците, млади и стари, целиот народ до последниот човек, ја опкружија куќата."
(Битие 19:4)

Дали ова, според буквалното православско толкување, значи дека и бебињата дошле да ги силуваат гостите на Лот?
Ако пак во овој цитат се подразбира дека не се вклучени и ббињата, тогаш зошто да бидеме буквални и при толкувањето на делата на апостолите и под изразите „целиот дом“ да ги вклучуваме и бебињата?

Најдобар доказ дека библиското крштевање не вклучува и бебиња е следниов цитат:

Етиопјанецот рече: „Еве вода! Што ме спречува да се крстам?”
А Филип му рече: „Ако веруваш од сè срце - можеш."
(Дела 8:36-37, Библијата)

Дали едно бебе може да верува од се срце во Исус? Дали едно бебе знае колку букви има во името Исус?
Настрана догмите и човечките преданија и мудрувања. Библијата т.е. Бог преку Библијата јасно вели НЕ.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Дела 16 глава 33 стих
Дела 18 глава 8 стих
„А Крисп, началник на синагогата поверува во Господа заедно со целиот свој дом; и мнозина Коринтјани слушајќи го Павле поверуваа и беа крстени.“
Дела 16 глава 15 стих

Е сега ако може да ми кажеш. Во сите овие куќи немало деца т.е. сите биле бездетни семејства (не можеле да имаат деца или пак не ја исполнувале Господовата заповед) или пак апостолите ги игнорирале децата, броеле денови да наполнат 18 и потоа доаѓале да ја извршат својата должност? Нешто од ова мора да е? Или нешто сосема друго?
Според твојава логика произлегува дека апостолите крштевале и домашни миленичиња (кучки, мачки...)

.....или во овие куќи немало кучки, мачки т.е. домашни миленичиња, туку само деца????

Јака ти е логикава, нема шоооо....:pos: еј....:tapp:

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.305
Поени од реакции
3.691
И така никаде нема ништо што би го славело тоа во што авторот верува туку само плукање по другите, е па повелете и избришете плукнатото бидеќи таа плуканица само го кажува ниво на култура и оправданоста во тоа што верувате. Сеој може да си верува во што сака а може на нас “неуките“ ако сака да ни го представи сето позитивно во неговото верување па можеби “ќе го следиме неговиот пат“.
Вака со плукање јас ќе речам дека плукам на се што некој ќе рече дека нечини кај другите било што да се или од кај и да се...

F

Frankie Yale

Гостин
Чорбаџија vs MIKI1 (and their auxiliaries)...

Another epic battle ensues...

Читајте го препукувањето уз музикава. :vozbud:

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Никој од нас не може да докаже дали имало бебе во тие 3 фамилии што ги спомнуваш. Во мојата зграда има 12 фамилии, па сепак никој нема бебе :)

Најголемите ереси во христијанството се појавувале кога некој си дозволувал да вади догми од оние места каде што Библијата молчи. „Ама можеби имало бебе, ама веројатно имало бебе итн.“ ФАКТ е дека во Библијата не е спомнато ниту едно бебе-крштевање.

А и да имало евентуално некое бебе во некоја од тие фамилии, тоа не значи дека изразот „сите негови домашни“ или „целиот свој дом“ го вклучувало и бебето. На пример еден мој пријател пред извесно време ми се пофали дека сите во неговата фамилија се добри шофери, без притоа да ми потенцира дека тоа не важи за неговото бебенце, затоа што тоа се подразбира нели? Епа истото би можело да важи и за крштевањето, затоа што на тогашните христијани воопшто не морало да им се потенцира дека бебињата не се крштевале затоа што тие добро знаеле дека човеко може да се крсти само доколку лично се покае од гревовите и лично поверува во Исус Христос.

tie go ispolnuvaat zakonot i ucat deka sedmi den e sabota ,praznuvaat spored stariot zavet , a zakonot bese cuvar do hrista , koga se javi hrista ili verata nie poveke nesm pod rakovodstvo na vospituvac
galat 3, 10-13 marija ne ja priznavaat za bog rodica ili kako devica i smetaat ucat deka imala deca so jovan Ангелот и рече: „Не плаши се, Марија, Бог ти е благонаклонет!

Ти ќе забремениш, ќе родиш Син и ќе Му дадеш име Исус.
Тој ќе биде велик и ќе биде наречен Син на Севишниот. Господ Бог ќе Му го даде Нему престолот од Неговиот предок, царот Давид.
Тој вечно ќе владее меѓу потомците на Јаков и Неговото царство ќе нема крај.“
Тогаш Марија му рече на ангелот: „Како ќе родам дете, кога јас сум девица!?“

Ангелот и одговори: „Преку Светиот Дух, Кој ќе слезе, ќе те исполни и силата на Севишниот ќе се спушти врз тебе. Затоа и Детето што ќе го родиш ќе биде свето и ќе биде наречено Божји Син luka 1; 30-34

dali adventistickoto ucene e eres i krivoverie duri se obiduvale da go presmetaat krajot na vremeto i pokraj zapovedtta od boga Додека апостолите беа со Исус, честопати Го прашуваа: „Господе, сега ли ќе го ослободиш Израел и ќе го возобновиш нашето царство?“

Тој им одговори: „Времето и датумите ги определува небесниот Татко и не сметал за потребно вам да ви ги кажува! delA 1;6-7tie li se pravilni ucenici ? koi go imaat pravoto ucene ? slicni se i jehovinite svedoci no nivnoto ucene e totalen eres i sega - А денот и часот на Христовото враќање никому не му се откриени, дури ни на ангелите на небото, ниту пак на Божјиот Син. Само небесниот Татко ги знае. matej 24; 36 po se izldead drugite veri ja naapagaat svetata pravoslavna crkva od boga izgradena sto ni vratite na pekolot nemoze da
ja srusi pa nekoi ereticki ucena za koi samite nemaat odgovor baraat vlakno vo jajceto i sami si tolkuvaat onaka kako sto nim im odgovata ane kako sto navistina uci biblijata od boga
.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ne deka sakav da ucam sredno bogoslovija ama ne mi davaa i ne deka ko mal pamtam kako nejkea da se krshkame za veligden oti roditelite im bile komunisti pa ne farbale jajca, nego stvarno u sporedba so Biblijata knigata na hristijanite, takanarecenite pravoslavci imaat zastraneto kako dogmatski so voveduvanjeto novotarii toa e ona sto tie go narekuvaat nivna sveta tradicija a za delata da ne zborime sve gresnici pa zatoa stalno se kajat i se kajat.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Оваа тема е започната се со цел да видиме што преставува Православието.
Дали оди паралелно со она кое Библијата го вика, и да се види до каде одат нивните нововерства.
--- надополнето: Nov 15, 2011 11:07 AM ---
Прашање
дали може објаснување за крштевање на мали бебинња? Од каде се појавува тоа? бидејќи Библијата е јасна за воденото Крштевање
dali adventismot cekatelite na vtoroto hristovo doagane ucat spored biblijataТој им одговори: „Времето и датумите ги определува небесниот Татко и не сметал за потребно вам да ви ги кажува! dela 1 glava stih 7А денот и часот на Христовото враќање никому не му се откриени, дури ни на ангелите на небото, ниту пак на Божјиот Син. Само небесниот Татко ги знае. matej 24,36 ili kontra hrista i zapovedite na isusa dali se tie hristijani ili ucenici na mojsej Па сепак знаеме дека човек не се помирува со Бог преку придржување кон Мојсеевиот Закон, туку преку вера во Исус Христос. Затоа и поверувавме во Исус Христос, за да бидеме прифатени од Бог преку вера во Христос, а не преку придржување кон Мојсеевиот Закон. Никој нема да се спаси придржувајќи се до Мојсеевиот Закон.“ ...Сите оние што се надеваат дека ќе се спасат преку придржување кон Мојсеевиот Закон живеат под проклетство! Светото Писмо вели: „Проклет да е секој што не исполнува се што е запишано во книгата на ЗаконотТогаш зошто постои Мојсеевиот Закон? Тој им беше даден на луѓето за да сфатат дека се грешни. Тој беше на сцена се додека не дојде Потомокот за Кого беше дадено ветувањето. Постои уште една разлика.... Сега кога ни се објави верата, веќе нема потреба Законот да ни биде воспитувач. galatjani glava 3 1-29

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614

На пример, на почетот на Библијата има една случка каде што е напишано дека сите жители на градот Содом, млади и стари, целиот народ до последниот човек дошол пред куќата на Лот со намера да ги силуваат двацата мажи (ангели) кои биле на гости кај Лот. Значи таму дословно пишува:

"Уште не беа легнале, да одморат, кога жителите на градот, Содомците, млади и стари, целиот народ до последниот човек, ја опкружија куќата."

Дали ова, според буквалното православско толкување, значи дека и бебињата дошле да ги силуваат гостите на Лот?
Ако пак во овој цитат се подразбира дека не се вклучени и ббињата, тогаш зошто да бидеме буквални и при толкувањето на делата на апостолите и под изразите „целиот дом“ да ги вклучуваме и бебињата?

Најдобар доказ дека библиското крштевање не вклучува и бебиња е следниов цитат:

Дали едно бебе може да верува од се срце во Исус? Дали едно бебе знае колку букви има во името Исус?
Настрана догмите и човечките преданија и мудрувања. Библијата т.е. Бог преку Библијата јасно вели НЕ.
Ми се допаѓа различното размислување иако воопшто не се согласувам, а примерите и аналогиите ги сметам за целосно несоодветни.

Вака... три фамилии се споменати во Светото Писмо во кои СИТЕ домашни биле крстени. Апостолите кои ги пишувале евангелијата не можеле да прават попис и да пишуваат таа и таа или тој и тој роден на таа и таа дата тогаш се крштевал. Друга работа е тоа што христијанството во тоа време била вера (или религија) во самиот зародиш која за целна група ги имала возрасните. Од тие возрасни некој сигурно имал бебе. Израел била земја со висока стапка на наталитет и сеуште е. Фамилиите тогаш сигурно не се состоеле од маж и жена. Во една куќа живееле сигурно по 2,3,4 браќа со по 4-5 деца (додади ги и дедото и бабата доколку биле живи). Апостолите кога ги крштевале возрасните мора БАРЕМ во една од тие фамилии да се најдело ако не бебенце тогаш едно мало детенце. Паралелата помеѓу денешно македонско семејство и тогашно еврејско семејство мене ми е целосно несоодветна. Уште понесоодветна ми е бројката од 12 фамилии во една зграда. Па апостолите нели сигурно не крштевале три фамилии т.е. само тие кои се споменати? Што значи дека се' во Светото Писмо не е напишано. Плус самиот апостол Јован тоа го има напишано во своето евагелие.

Да, во Библијата не е споменато бебекршевање. НО не е споменато ни крштевање на лица над 18 години, ниту пак е нагласено дека деца НЕ СМЕАТ да се крстат бебиња и деца што остава простор за различни толкувања на 1000ци христијански деноминации. Христос нели вели да не се спречуваат децата да доаѓаат кај него?

Што се однесува до цитатот со Содом таму е потенцитано младо и старо. Дете не може да опкружи куќа за да силува. Како прво затоа што ги нема тие нагони, ниту пак знае што значи силување. Всушност може дете од 15, 16 години (младо како што е напишано), но не може дете од 5 години или бебе да дојде. А колку што се сеќавам дискутираме за крштевање на бебиња кои не се способни ни да одат. Затоа цитатот воопшто според мене не се совпаѓа со темата на дикусија.

Ако го читаме Светото писмо тогаш- ДА. Бебињата веруваат со сето срце во Исус Христос уште додека се во утробата. Како што беше случајот со Јован Крстител кој рипкаше во утробата на мајка му Елисавета од среќа, кога го почувствува присуството на НЕродениот месија.
Што е Јован Крстител повеќе од еден вистински христијанин? Нели тој е најпоследен во Царството Небесно после сите ангели и после сите оние кои вистински го љубат Христос?

До gospel:

Ти благодарам за пофалбата за мојата логика. Само пред да се смееш на мојата подобро да ја анализираш твојата логика. Кое семејство во Израел во тој век имало куќно милениче (што се однесува на маче, куче, папагалче, хрчаче) кое го чувало внатре во куќата и го нарекувало со синтагмата моите домашни? Во тоа време немало место во куќите за луѓето, а не пак за некое милениче. Миленичињата се одгледуваат како членови на семејството во поново време и тоа во западните земји на Европа. Наместо денетце ете ти кученце. Просечно јудејско семејство било многудетно, без големи финансиски средства сигурно немало пари да издржува некое маче со кое би си играле децата.
Значи збориме за 1 век од нашата ера, а не за САД во 21 век.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сериозно расправате за тоа кој колку пати е крстен? Кој колку пати го пикнале во вода? И дали му направиле траума како дете, или на старост влегувал "светиот дух" во него?

За грев сте. За жалење. Толку сте далеку од било какоб облик на духовност, што е напросто тажно. Се расправате за редактирани глупости на еден народ чија историја, менталитет и вредности немаат НИКАКВА врска со вас, и кои глупости со игра на случајот станале државна религија?

Оф леле...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Израел била земја со висока стапка на наталитет и сеуште е.
Израел била со висока стапка на наталитет и во времето на Содом, па сепак ти не толкуваш дека и бебињата отишле да ги силуваат гостите на Лот.

Апостолите кога ги крштевале возрасните мора БАРЕМ во една од тие фамилии да се најдело ако не бебенце тогаш едно мало детенце.
Кога сите жители на Содом, и стари и млади до последниот жител дошле да ги силуваат гостите на Лот, мора БАРЕМ во една од тие фамилии да се најдело ако не бебенце тогаш едно мало детенце нели? Каде е поголема веројатноста да се нашло бебе, во 3 фамилии или во целиот град Содом?

Да, во Библијата не е споменато бебекршевање. НО не е споменато ни крштевање на лица над 18 години, ниту пак е нагласено дека деца НЕ СМЕАТ да се крстат бебиња
Да, години не се спомнати, а она што е спомнато (меѓу другото) е следново:

Христос нели вели да не се спречуваат децата да доаѓаат кај него?
Да, Исус ги прекорил учениците затоа што ги спречувале децата да доаѓаат при Него, но откако ги пуштиле Исус не ги крстил, туку само ги положил рацете на нив и си отишол.

Тогаш доведоа дечиња при Него, за да ги положи рацете над нив и да се помоли; но учениците ги укорија. А Исус рече: „Оставете ги децата и не им пречете да дојдат при Мене, зашто на таквите им припаѓа небесното царство.” ги положи рацете на нив, и си отиде оттаму. (ев. Матеј 19:13-15, Библијата)

Ако Исус со горната изјава мислел на крштевањето тогаш зошто не ги крстил децата? Туку стихот вели "ги положи рацете на нив, и си отиде оттаму".

Што се однесува до цитатот со Содом таму е потенцитано младо и старо. Дете не може да опкружи куќа за да силува. Како прво затоа што ги нема тие нагони, ниту пак знае што значи силување.
Потенцирано е, цитирам:

Значи стари и млади, целиот народ до последниот човек. Ти велиш бебето нема нагони, ниту пак знае што значи силување. Добро велиш. Но Светото Писмо вели и дека детето не го познава Христос, не знае што е тоа крштевање, не знае ни од колку букви се состои името Исус за да се крсти во Негово Име.

Ако го читаме Светото писмо тогаш- ДА. Бебињата веруваат со сето срце во Исус Христос уште додека се во утробата. Како што беше случајот со Јован Крстител кој рипкаше во утробата на мајка му Елисавета од среќа, кога го почувствува присуството на НЕродениот месија.
Ах не ми се верува до која лудост може да го доведе човека служењето на догмата. Бебињата верувале со сето срце во Исус :)
Што се однесува за Јован Крстителот, прочитај го внимателно следниов цитат:

„Јован сведочеше уште: „Го видов Духот да слегува од небото како гулаб, и застана над Него. Јас не Го познавав, но Оној Кој ме испрати да крштавам во вода ми рече: „Врз Кого ќе видиш да слегува Духот и да останува над Него, Тој е Оној, Кој ќе крштава во Светиот Дух.” И јас видов и сведочам дека Тој е Божји Син.”“ (ев. Јован 1:32-24, Библијата)

Значи слегувањето на Светиот Дух во облик на гулаб врз Исус Христос било знакот по кој Јован го препознал и поверувал во Христос. Патем Јован Крстителот бил директно пратен од Бог со соодветна објава, за специфична и уникатна служба - да биде предвесник на Исус и да го подготви Неговиот пат. Затоа и вели „Оној Кој ме испрати да крштавам во вода ми рече“. Дали ти се сеќаваш некогаш Бог да ти рекол нешто такво? :)

Мрднувањето (заигрувањето) на неродениот Јован во утробата на Марија било Божји знак упатен до Елисавета, знак која таа веднаш го препознала. Бог е Тој Кој што направил Јован да клоцне (се изразувам со денешен речник) во утробата на Елисавета. Далеку од тоа дека неродениот Јован знел Кој и Што бил Исус пред да се роди. Ако било така, тогаш тој погоре немаше да рече „Јас не го познавав“ и немало да чека на Божјиот знак туку веднаш ќе го препознаел и тоа без гледање - нели како што тоа наводно "било" и во утробата на Елисавета.

Kajgana Shop

На врв Bottom