Проштевањето - патот до небото?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Prosetevanjeto mora da ima nekakvo znacenje proprateno so dela inaku e prazen poim, sto znaci da prostis? eve na primer neka prostat bankite dolg e toa e primer sto e prostuvanje, inaku se drugo e se prazni zborovi!

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
denes vo ovoj svet i vek vo koj ziveeme, tesko e da se zivee ,,zasto od site strani si pritisnat i treba mnogu da se vnimava, duri da se zrtvuvas samiot sebesi za ugodnosta i srekata na drugiot, toj da vidi deka pravis se za nego , no eden den ako nemozes da mu pomognes a bara pomos od tebe , a ti ne si vo moznost da mu pomognes za bilo sto , toj ke ti se naluti i poveke nema da ti prozbori i ke te otpise od prijatelstvoto, zar ima lubov vo lugeto ili samo lubov od injteres ? proskata e vrata na neboto, ili patot do neboto so molitvata. toj sto prosteva na site i iako e navreden ponizen, im gleda niz prsti i ne im se luti na nikogo za se sto go navredile toj mora ili da go nasol vistinskiot pat do boga do neboto, ili spored nekoi da zabegal sto mislite vie ?
Нит ќе одиш на небо, ако простиш, нит ќе одиш под земја ако не простиш, не ти биде простено...

Такви чудесии не постојат..

Само ќе ти биде полесно на душичката, емотивно ќе си постабилен..

И добро како бре не ви е досадно да пишувате за вакви мамбо-џамбо ствари?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Prosetevanjeto mora da ima nekakvo znacenje proprateno so dela inaku e prazen poim, sto znaci da prostis? eve na primer neka prostat bankite dolg e toa e primer sto e prostuvanje, inaku se drugo e se prazni zborovi!
Е како не, е ми еве европските банки и банкари им простија 100 миљарди на грците, не е ли тоа простување? :D

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Е како не, е ми еве европските банки и банкари им простија 100 миљарди на грците, не е ли тоа простување? :D
Da dobar primer dade, samo uste da go sledat i nasive banki kon svoite klienti koi ne po svoja vina poradi gubenje na rabota i slicno ne se vo moznost da plakaat...ok e dobar ti e primerot.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
edno ednostavno prashanje do clenovite koi postojano baraat predmet na potsmev na ovaa i nekoi drugi slicni temi

shto imate protiv prostuvanjeto konkretno, shto imate protiv ljubovta i zoshto mislite deka ako istite gi smetate za obicna glupost ste nekoi "jaki faci"...
?????

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
edno ednostavno prashanje do clenovite koi postojano baraat predmet na potsmev na ovaa i nekoi drugi slicni temi

shto imate protiv prostuvanjeto konkretno, shto imate protiv ljubovta i zoshto mislite deka ako istite gi smetate za obicna glupost ste nekoi "jaki faci"...
?????
Кога им требала не ја добиле :)
Инаку одредени фаци и не знаат точно за што се
дискутира........а од кај и би знаеле?

• Ми се допаѓа
Reactions: ___
K

Khabs Staadnau

Гостин
Не гледам полез од прошката.
Доколку има некој универзален закон, тогаш многу е веројатно дека истиот самиот се извршува и според ова тврдење, моето мешање во сево ова е тривијално.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не гледам полез од прошката.
.
Во ред, но еве, други ја гледаат. Имено, еден од условите ради кои Христос Богочовекот би ни ги простил личните гревови, тоа е условот според кој првично, треба едни на други да си простиме што сме си згрешиле, меѓусебно, волно или неволно, во знаење или незнаење...

Види во Лука, 6.37.

K

Khabs Staadnau

Гостин
Во ред, но еве, други ја гледаат. Имено, еден од условите ради кои Христос Богочовекот би ни ги простил личните гревови, тоа е условот според кој првично, треба едни на други да си простиме што сме си згрешиле, меѓусебно, волно или неволно, во знаење или незнаење...

Види во Лука, 6.37.
Не гледам компетентност во човекот, нечист каков што е, за проштевање било какви гревови.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Мало морген (тоа по германски) им простиле. Ќе им ги земат дупло.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мало морген (тоа по германски) им простиле. Ќе им ги земат дупло.
Море Јоан, тоа проштевањето на миљардите го наведов на мајтап-јасно е дека кај легалните лихвари (читај:банкари) „проштевањето„ на долговите не е духовно-етичка, а уште помалку економска постапка. Во таквите случаи, секогаш „нешто друго„ е во позадина...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

?????
Јас не се потсмевам на концептот на простување. Сметам дека проштевањето е доблест која не е типична за секого. Луѓето кои можат да простат се големи луѓе/

Она на што јас се потсмевам е вториот дел: патот до небото. Проштевањето на нанесената повреда/навреда нема никаква врска со одење на небото. Ова е прикаска за мали деца, од една религија од пред илјадници години која не е по ништо посебна или поразлична од приказните за Вечните ловишта, Валхала или Џенет.

Ако сакаш да патуваш до небото, ти требаат пари за авионски билет, или 200000 еура за пат до ниска орбита со Ричард Бренсон.

Јас не мислам за себе дека сум јака фаца. Јас само знам дека оние кои веруваат во лажните ветувања на која било од илјадниците тековни религии во светов (1) или не читаат доволно за другите народи и култури или (2) имаат некакви ментални муки у животу кои не можат да си ги решат со рационално размислување, па посегнуваат по ирационалните објаснувања на религијата во која се заглавиле мислејќи дека добиваат помош. Не добиваат.

Инаку, преку кур ми е од споредби на љубовта со Господ, од глупи претпоставки дека атеистите не можат да сакаат, дека немаат морал или дека се користољубиви копилиња. Ваквите глупости се малоумни генерализации од луѓе кои се тесновиди, луѓе кои не учеле школо кога за тоа било време и кои своите лектири во основно ги препишувале од девојчето што има петка по македоснки наместо да ја прочитаат книгата и на истата да дадат критичен осврт.

Христијанскиот бог никако не може да се оквалификува како љубов. Ако сакаш да ти постирам аргументи, а?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
.............Христијанскиот бог никако не може да се оквалификува како љубов. Ако сакаш да ти постирам аргументи, а?
Зошто велиш дека христијанскиот Бог, Исус Христос, никако не може да се окфалификува како љубов?
Што те наведе на ваков заклучок?

Kajgana Shop

На врв Bottom