Нит ќе одиш на небо, ако простиш, нит ќе одиш под земја ако не простиш, не ти биде простено...denes vo ovoj svet i vek vo koj ziveeme, tesko e da se zivee ,,zasto od site strani si pritisnat i treba mnogu da se vnimava, duri da se zrtvuvas samiot sebesi za ugodnosta i srekata na drugiot, toj da vidi deka pravis se za nego , no eden den ako nemozes da mu pomognes a bara pomos od tebe , a ti ne si vo moznost da mu pomognes za bilo sto , toj ke ti se naluti i poveke nema da ti prozbori i ke te otpise od prijatelstvoto, zar ima lubov vo lugeto ili samo lubov od injteres ? proskata e vrata na neboto, ili patot do neboto so molitvata. toj sto prosteva na site i iako e navreden ponizen, im gleda niz prsti i ne im se luti na nikogo za se sto go navredile toj mora ili da go nasol vistinskiot pat do boga do neboto, ili spored nekoi da zabegal sto mislite vie ?
Е како не, е ми еве европските банки и банкари им простија 100 миљарди на грците, не е ли тоа простување?Prosetevanjeto mora da ima nekakvo znacenje proprateno so dela inaku e prazen poim, sto znaci da prostis? eve na primer neka prostat bankite dolg e toa e primer sto e prostuvanje, inaku se drugo e se prazni zborovi!
Da dobar primer dade, samo uste da go sledat i nasive banki kon svoite klienti koi ne po svoja vina poradi gubenje na rabota i slicno ne se vo moznost da plakaat...ok e dobar ti e primerot.Е како не, е ми еве европските банки и банкари им простија 100 миљарди на грците, не е ли тоа простување?
Кога им требала не ја добилеedno ednostavno prashanje do clenovite koi postojano baraat predmet na potsmev na ovaa i nekoi drugi slicni temi
shto imate protiv prostuvanjeto konkretno, shto imate protiv ljubovta i zoshto mislite deka ako istite gi smetate za obicna glupost ste nekoi "jaki faci"...
?????
recenicata shto ja boldirav posebno mi se dopagaКога им требала не ја добиле
Инаку одредени фаци и не знаат точно за што се
дискутира........а од кај и би знаеле?
Во ред, но еве, други ја гледаат. Имено, еден од условите ради кои Христос Богочовекот би ни ги простил личните гревови, тоа е условот според кој првично, треба едни на други да си простиме што сме си згрешиле, меѓусебно, волно или неволно, во знаење или незнаење...Не гледам полез од прошката.
.
Не гледам компетентност во човекот, нечист каков што е, за проштевање било какви гревови.Во ред, но еве, други ја гледаат. Имено, еден од условите ради кои Христос Богочовекот би ни ги простил личните гревови, тоа е условот според кој првично, треба едни на други да си простиме што сме си згрешиле, меѓусебно, волно или неволно, во знаење или незнаење...
Види во Лука, 6.37.
Мало морген (тоа по германски) им простиле. Ќе им ги земат дупло.Е како не, е ми еве европските банки и банкари им простија 100 миљарди на грците, не е ли тоа простување?
Море Јоан, тоа проштевањето на миљардите го наведов на мајтап-јасно е дека кај легалните лихвари (читај:банкари) „проштевањето„ на долговите не е духовно-етичка, а уште помалку економска постапка. Во таквите случаи, секогаш „нешто друго„ е во позадина...Мало морген (тоа по германски) им простиле. Ќе им ги земат дупло.
Јас не се потсмевам на концептот на простување. Сметам дека проштевањето е доблест која не е типична за секого. Луѓето кои можат да простат се големи луѓе/edno ednostavno prashanje do clenovite koi postojano baraat predmet na potsmev na ovaa i nekoi drugi slicni temi
shto imate protiv prostuvanjeto konkretno, shto imate protiv ljubovta i zoshto mislite deka ako istite gi smetate za obicna glupost ste nekoi "jaki faci"...
?????
Зошто велиш дека христијанскиот Бог, Исус Христос, никако не може да се окфалификува како љубов?.............Христијанскиот бог никако не може да се оквалификува како љубов. Ако сакаш да ти постирам аргументи, а?
Зошто велиш дека христијанскиот Бог, Исус Христос, никако не може да се окфалификува како љубов?
Што те наведе на ваков заклучок?