Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Не се жали,не сте вие први со две математики. :D
Тие шо студирале информатика на ПМФ со години наназад ги имаат двете исти математики. Всушност и двете се преземени од ИИ при ПМФ сo спојувањето.
Калкулус секоја година го положуваа помалце од 10 % од оние што го слушаа. На ПМФ.
Многу ме интересира каква ќе биде ситуацијава на ФИНКИ. :)
Дискретната држи нешто поголем процент.

Другите предмети се скоро исти со оние од ПМФ, со тоа што "Основи на софтверско инженерство" и "Професионални Вештини" ми се тотална збунка. :)

Иначе за материјали на нет, има, по кој предмет нема ?
Програмирањето ти е универзално,КРС,НРС и Алгоритми.
гледам ќе ве шетаат низ повеќе јазици, ц, јава, ц++.
Овие сите од нет се учат. Веб Дизајн исто... html книги имаш на нет колку сакаш. Бази на податоци исто...
Калкулус незнам каква книга ви дале, порано се учеше на англиски. Дискретни исто, со некои скрипти плус...
Архитектура исто имаш книги на анг, иако има книга на мак од Марјан Гушев мислам.

Sk8eR_BoY

Сведок
Член од
5 мај 2006
Мислења
141
Поени од реакции
6
Колеги, има некој ИКИ прва на Финки, да ми каже нешто за оваа Бакева по мат1, дали кажала што треба да се учи и така нешто?

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Се враќам од полагање дома, вечерта ,ми се јавуваат има резултати,неми ги кажуваат, палам компјутерот, мојте беа во собата доаѓаат да видат(бруцош бев и прв резултат од предмет на испит, мојте сакаат да видат шо направи синчето што учеше цела недела) и одам ii.edu.mk -> predmeti -> kalkulus 1 ->Испити
Писмениот испит по Калкулус 1 одржан на 11.02.2009 не го положи ниту еден студент. Увид во тетратките 13.02(петок) во 12 часот во каб.9(долна зграда)
Уште стои ова поскролајте надоле ако не верувате.
После јунска сесија веќе не се ни нервирам воопште, среќа во август и Кал1 и Кал2 ги положив. Таа дебелата книга на англиски и решавање по ред и ќе положите.
Инаку половина од тие што го слушате нема да земете потпис(не ве потценуем ова е факт , традиција со години) , а бројот што ќе го положат нема да биде доста голем.
Така да не се жалете седнете и учејте , а и лабс гледајте да ги решавате , не да ги препишуете од другите и да си добивате поени. Ќе ви треба понатаму зашто ептен потешко ќе ви е додека да постигнете.Од лично искуство е ова.

Член од
9 јануари 2009
Мислења
188
Поени од реакции
72
Едно прашање за калкулус, не ми е баш јасно околу условот за потпис.

Услов за добивање на потпис: Освоени минимум по 10 поени од секој дел
(писмен, теориски и практичен).
Дали овоа значе дека ако на некој од деловите од прв колоквиум имаш помалку од 10 поени, или уопште не идеш на колоквиум, автоматски ќе мора да го презапишуваш предметот?

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719

Дали овоа значе дека ако на некој од деловите од прв колоквиум имаш помалку од 10 поени, или уопште не идеш на колоквиум, автоматски ќе мора да го презапишуваш предметот?
Укупно од двата колоквиума треба да имаш по 10 бода по секој дел од колоквиумите, така беше порано, а и не верувам Баки и Смиле да се смениле нешто.
И да, ако не отидеш на колоквиуми , го презапишуваш и неочекувајте некој посебен третман, деца за 0.2 бода го презапишуваа предметот.
Можеби ќе ви намалат на 5 бода од секој дел, но вкупно 30 од сите делови. Тоа го прават често.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464

Кај Смики знам дека беше правило да имаш 30% од целовкупните бодови по предметот за потпис.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
ФИНКИ стана ПМФ 2.0 со професориве по Математика. Секоја им чест.

Kajgana Shop

На врв Bottom