Кучиња (грижа, општи дискусии)

L

Lu

Гостин
кученцето веќе еден ден не јаден ништо се напи малку млеко малку вода но не сака да јаде нишш друго му зедов и калциум но не ги сака помош околу тоа?
Дај му варено пилешко месо ситно исецкано со варен ориз и морковче, исто и конзерва Сардина можеш да му дадеш.
Кравјо млеко избегавај да му даваш бидејќи може да добие дијареа.
Бидејќи е сеуште малечко кученцето можеби му е тврда кучешката храна па најдобро е да ја натопиш со јогурт или супа за да омекне и напрај му ја како кашичка.

L

Lu

Гостин
Не се разбирам од кучиња али ако му купуваш евентуално риба немој сардина или Ева бљак човек не може тоа да го јаде не камоли куче.
Бидејќи и самиот кажа дека не се разбираш од кучиња, тогаш ќе те замолам да не даваш погрешни совети.
Рибата Сардина е ОДЛИЧНА за кучињата, и Сардина е пожелно да се дава еднаш неделно.
Исто така и Туна е одлична.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Бидејќи и самиот кажа дека не се разбираш од кучиња, тогаш ќе те замолам да не даваш погрешни совети.
Рибата Сардина е ОДЛИЧНА за кучињата, и Сардина е пожелно да се дава еднаш неделно.
Исто така и Туна е одлична.
Реков не се разбирам не мора одма да реагираш.
Имам релативно добар стомак али кога јадам сардина не се осеќам баш нај благопријатно.
Или ти си импортер на сардини па им правиш вака реклама?

А за туна не ми кажувај имам докторирано на оваа тема.
Млад лук или кромид во зависност од сезона, 2 туни, литро и пол Пепси, кило леб и ќе се најадеш ко човек.

V

Vollstandig

Гостин
Незнам али , да ти повраќа куче глисти бе а си го купил претходно и да си ја трескаш главата по ветеринари па треба да си луд, иди акни му два три шамари бе на што си давал пари, кучешка тенија ќе налепиш после твоите дома тебе не ќе можат да те опорават.
Чим е преполно глисти, не се лесни така за чистење, треба секојдневно чистење на изметот, апчиња за прочистување а мало е кучето не се знај дали ќе ги издржи , инфузии ќе му требаат 10-тина додека ги острани активните глисти.
После следи втор период, активација на пасивни глисти или јајца од глисти, кои се размножуваат брзопотезно е сеа вторио период е полесен за лечење пошто веќе кучето ќе јади ама пак ќе го повраќа јадењето, пак некоја инфузија ќе треба, лечењето оди отприлика најмалце еден месец за тотално да се излечи. Стерилизација на опрема, чистење на песок или место кај што врши нужда е морално, па би требало да се спаси и да не зарази никој со тоа гомно.

Далје,после то да го вратиш во нормала малце потешко ќе биди веќе слаб оштетен хранопровод ќе има ама би требало да се врати.

Воин без Коњ

краток и јасен
Член од
18 септември 2010
Мислења
850
Поени од реакции
1.213
Освен шо нема апетит, кажи ми нешто друго забележуваш различно? Температура има? Кашла? Црвени очи?

L

Lu

Гостин
Реков не се разбирам не мора одма да реагираш.
Имам релативно добар стомак али кога јадам сардина не се осеќам баш нај благопријатно.
Или ти си импортер на сардини па им правиш вака реклама?

А за туна не ми кажувај имам докторирано на оваа тема.
Млад лук или кромид во зависност од сезона, 2 туни, литро и пол Пепси, кило леб и ќе се најадеш ко човек.
Баш поради тоа што не се разбираш од кучиња, затоа реагирав бидејќи даваш погрешни совети !!!
А дали сум импортер на Сардини тоа не е твоја работа.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Вујко ми чуваше германски овчар, живееше 16 години, а никогаш не му има давано специјална храна (демек дехидрати и слично), кучето јадеше се, ќе помислиш свинче е а не куче, лубеници, пиперки, кајсии, круши абе буквално се. Впрочем треба само да се внимава таму после 7-8 година да се намали количеството на протеини во исхраната пошто им се намалува функцијата на бубрезите.
И што толку ја форсирате таа купечка храна, еден куп шарковци јадат домашна храна (што не значи дека тоа се остатоци како коски и рскавици) туку баш она готвено, пред да го зачиниш јадењето, му вадиш една чинија и крај. Па се среќни и здрави и крзното и забите им се сосема во ред.

Баже, како е кутрето, се оправи? И да, многу треба да внимаваш на тоа што го кажа Соундвеј, никогаш не се знае какви се тие глисти што ги повраќал, пази да не закачиш некој паразит и ти.

L

Lu

Гостин
И што толку ја форсирате таа купечка храна, еден куп шарковци јадат домашна храна (што не значи дека тоа се остатоци како коски и рскавици) туку баш она готвено, пред да го зачиниш јадењето, му вадиш една чинија и крај. Па се среќни и здрави и крзното и забите им се сосема во ред.
Еве јас ќе ти одговорам,
Во квалитетната сува кучешка храна (дехидрат) ги има сите потребни состојки што треба да ги внесе кучето во организмот.
Значи зборам за квалитетните кучешки храни кои што имаат висок процент на месо и протеини во составот, а оние ефтините кучешки храни со слаб состав се катастрофа и воопшто не се хранливи.
Но серазбира кучето нетреба да се храни само со кучешка сува храна, туку најдобро е да се дава комбинирано и кучешка храна и домашно приготвена храна.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
6
Поени од реакции
0
Дај му варено пилешко месо ситно исецкано со варен ориз и морковче, исто и конзерва Сардина можеш да му дадеш.
Кравјо млеко избегавај да му даваш бидејќи може да добие дијареа.
Бидејќи е сеуште малечко кученцето можеби му е тврда кучешката храна па најдобро е да ја натопиш со јогурт или супа за да омекне и напрај му ја како кашичка.
Да но несака нишш да јаде го хранам со цуцла во млеко му растопувам антибиотици и калциум и за жал почна да поврака сношти цела вечер си играше но еве денес е уште полошо..несака ништо да јаде..:S:S:S
--- надополнето: Oct 30, 2011 1:32 PM ---
Освен шо нема апетит, кажи ми нешто друго забележуваш различно? Температура има? Кашла? Црвени очи?
Кашла и поврака а температурата му е опадната под нормала..не е јадено 2 дена нишш

Воин без Коњ

краток и јасен
Член од
18 септември 2010
Мислења
850
Поени од реакции
1.213
Да но несака нишш да јаде го хранам со цуцла во млеко му растопувам антибиотици и калциум и за жал почна да поврака сношти цела вечер си играше но еве денес е уште полошо..несака ништо да јаде..:S:S:S
--- надополнето: Oct 30, 2011 1:32 PM ---

Кашла и поврака а температурата му е опадната под нормала..не е јадено 2 дена нишш
Има ли исцедок од носот? Ако има, каков е? И дали има пролиф?

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
А вакцинирано ти е !?

Ако не е вакцинирано, најверојатно од мачките има закачено една болест (не ми текнува како се викаше).

Плус како бе два дена повраќа и не си го однел на друг ветеринар. Мене кога еден ден ми повраќа и одбива да јаде, наредниот ако не се стабилизира, одма го носам на ветеринар.

L

Lu

Гостин
Утре одма носи го кај Диме во Капиштец, тој е најдобриот ветеринар во Скопје.
И не пиша дали е вакцинирано кученцето.
Ако не е вакцинирано, несмееш да го шеташ и кученцето несмее да биде во контакт со други животни.

А вакцинирано ти е !?

Ако не е вакцинирано, најверојатно од мачките има закачено една болест (не ми текнува како се викаше).
Лептоспироза :)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Однеси го на ветеринар додека не испуштило душа.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
6
Поени од реакции
0
Охрид е еден ветеринар сто е саглам другиве се ништо а за вакцинација е малечко треба уште една недела..требаше но веке е касно а да го однесов на ветеринар в чера...R.I.P

Kajgana Shop

На врв Bottom