Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Остајте го не е свесен колку е глуп.Хахах комплексии, му боли некого дали СК,ПП.БТ,КУ,ТЕ ќе бил главен град.Битно е да личи на метропола а и правилна распределба да има,да не се запустат другите.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
А да престанете да ги критикувате провинцијалците што доаѓале да студираат во Скопје ? Кој е нормален да студира у Штип неме зафркавај. Јас сум од Скопје но и да сум од некое градче од внатрешноста ја нема таа сила што ќе ме натера да студирам таму. А верувам ни вие.

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Како сакате кажете ама има Скопјани кои премногу се филмаат, и секој Македонски град, според нив е село... не е фер. И иначе, лично мене Скопје ми е најубав и најсовремен Македонски град. Ама не можам да речам дека луѓето од Прилеп, Охрид, Битола, Струмица... се селани. :unsure:

M

.:makedonec:.

Гостин
Остајте го не е свесен колку е глуп.Хахах комплексии, му боли некого дали СК,ПП.БТ,КУ,ТЕ ќе бил главен град.Битно е да личи на метропола а и правилна распределба да има,да не се запустат другите.
Kaко што е во нашиот случај ....во Скопје има се а во другите градови само по некоја амбуланта (исклучок се Битола.Велес и Штип со посовремени болници)и касарните ги распределија низ државава за да не им се маваат војничиња на скопјаните низ нивниот град и да не воведуваат ред пошто и така го нема таму (додуша има две касарни али ае не е битно да не се фаќам само за касарните ...има и други работи во кои што многу се разликуваат градовите)..... да не ме сватат членовите погрешно,во ова не е ништо со лоша намера само ја кажувам реалната слика и мислам дека би требало повеќе да се вложува во другите градови крај краева подобро да имаме еден доминантен град со околу 350 000 жители (например Скопје) и 2 или 3 со по 130 000 или 140 000 на пример и другите да варираат од 70 000 до 30 000 башка села и се друго ...ова би било идеална слика за Македонија ..пак ќе си биде Скопје нај јак и најголем само што ќе бидат и уште Битола, Куманово и Прилеп на пример исто така моќни градови во државата а со тоа и ќе се распоредат администрациите ,ова можеше да се изведе ако не се иселуваа битолчаните кумановците и останатите во Скопје или да се забранеше како што е во Словенија на пример доселување во главниот град и тоа е тоа а не денес Скопје има 700 000 а другиве едвај со по 50 000 -60 000 гуркаат и што сакаш да се развиваат (едино делат Битола и Куманово али со нешто повеќе народ) у секој случај тоа е неменлива работа и нека си биде како што е ..... ние македончињата да сме си здрави и весели и да си живееме заедно ...да не се делиме по форумите за вакви работи ...и уште еднаш несакам никој да се навреди било од кој град да е ......поздрав од Свети Николе останете со здравје ! :) ;)

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Може само едно мислење после читање до седмата страница? Изгледа може =D .Сегде има "луѓе" и "нелуѓе", а се разбира народот го прави градот(секој различно го сваќа ова); во поголемиот случај тие што не се од Скопје сакаат да просперираат во Скопје, а пак тие што се од Скопје сакаат да просперираат во странство( да кажеме 75% претпоставка). А за тоа дека во Скопје луѓето не се замараат или не обрнуваат внимание на другите е сосема погрешно, не знам како е во другите градови во Македонија ама тука има доста малоумни граѓани ако може така да ги наречам. Ова не е навреда но до сега гледам само како се качувате еден на друг кој ке напише нешто попаметно од тој пред него, и ЕГО-то ви е на прво место, епа драги мои МАКЕДОНЦИ се додека се однесуваме вака нема да биде на арно.. (инаку брат му на Hellsing пишува така да не го умарајте човекот =D)

ALE-X-ANDAR

Direktor za Klosharizam
Член од
28 октомври 2011
Мислења
14
Поени од реакции
2
Со раце под глава во темната соба бдеам во таванот. Менталниот клип за тоа каков ќе ми биде животот во Скопје штотуку се одмота. Безмилосно и со презир ја погледнав Саат Кулата од мојот прозор. „Конечно ќе мрднам од градов, ќе одам некаде каде што никој кур да го боли кој сум, чиј сум, на кого сум...и ќе бидам она што навистина сум“.

Со нетрпение го очекував знакот под мостот каде што пишуваше Добронидојдовте на влезот во Скопје.

Низ главата ми се вртеше помислата, „Живеам сега во Скопје, работам сега во Скопје,...еј фак...не е мала работа човек да се одлучи на ваков чекор“. Низ главата ми се вртеа филмови на еманципирани луѓе, желни нешто да направат во животот.

Конечно ќе се движам во кругови како интелектуалниот труд е далеку повреднуван од оној на кого си/чиј си и како ако мрднеш само малку на интелектуално ниво (си издал збирка мочана поезија) се доживува со лицемерен крик на нискобуџетната локална телевизија, која уствари си пополнува место во емисијата „Локални дијагонали“.

Ги замислував седенките на кафе во Аја Лезет, како пијам чај Earl Grey со млеко, бидејќи во Битола ме гледаа како да сум паднал од друга планета, а не дај Боже да те земат на „удолу“ во смисла „Шо му е на чооооеко бе браааат?! (М)Ооооооре ненормалееен“.

...

Деновите се нижеа. Декаденцијата на градот полека, полека започна да се отвора. Морзеова азбука. Бетон, асфалт, бетон, бетон, асфалт. Сето тоа спомешано со миризба на плин, бензин и огромни количество дизел.

Стрес на секое лице. Не знам дали е до Сонцето, сињакот или нешто друго, ама брчките на лицето овде изгледаат подлабоки.

Ефектот на добро настегани сардини во смрдливите автобуси те следи на секој чекор. Веќе го научив ритамот и на тоа. 7.30 сабајле, 3.30 попладне, 11.30 навечер. Секои осум саати автобусите крцкаа од луѓе испозалепени како плакати врз гнасните прозори на 5-ка, 23-ка,15-ка,57-ка...

И тука некаде низ сиот песок од нормални луѓе ќе фрлиш поглед и ќе ги забележиш малите бисерчиња - богати луѓе со гнасен материјалистички фетиш, кои со своите џипови, ферарија, масерати, бентли фрчаат низ улиците.
Успат излегуваат пред Holiday Inn да ги мрднат своите дебели машки и ултра слаби женски газови со „екслузивната“ солунска викенд роба.

Штета што кај нас нема мали лепенки за браници на коли (bumper stickers) на кои ќе пишува „Го фатив Господ за мадиња“.

...

Ги нема седенките во Аја Лезет. Премногу сум/сме зафатени да се избориме за егзистенција или сме пропаднати во длабока меланхолија за викендот кој едвај чекаме да дојде, а кога ќе дојде ...само ја сумираме измината недела и гледаме уствари колку ни е шит животот.

Контактите замираат. Градот е голем. Кој ќе се влечка од Аеродром до Радишани, од Радишани во Капиштец, од Капиштец во Ново Лисиче.

Старите...ги гледаат глупавите турско/индиски серии и приспонуваат на топлото време и бесцелното шеткање покрај кеј, собирајќи ги миризбите на смрдливот Вардар.

Сивилото е насекаде околу мене. Градот нема дух. Вештачка творевина исполнет со лажен лицеремен интелект во форма на навидум успешен човек кој својата репутација ја креира со лажен себе-идол (малку различно од егоцентричност и нарцисоизам) за она што сте го постигнал.

Со други зборови - учев многу (жими пајка), отворив бизнис, иам пари, купив јака кола, други работат за мене и општеството ми дава признание. Yeah right!

Веќе ги научив сите места низ целиот Центар и Аеродром. Кога имав некој динар, тркнав и до Тафталиџе, Маџари (која факинг дупка) и други елитни населби низ Скопје, како Чаир (транзит), Бутел и елитната Радишани (читај: Богу иза леџа).

Малото брдо, не многу поголемо до Тумбе кафе, се величи како да е Монт Блан и постојано се шират приказни до посер за тоа каааааков триумф е да се искачиш до крстот (која дебилна идеја ама ајде) и каков секс може да падне покрај патот до Видиковец или средно Водно (постојано да бидеш освелтуван од дебили со „долги“ светла...а-ха...ооуккеј...no thanks).

Младите „провинцијалци“ одвај чекаат да тркнат до родниот град. Студентите, кур ги боли. Нема мама, нема тато, цело друштво им е тука, шо ќе им се оди дома. Ќе дремат тука месец-два и ќе излегуваат во елитните ноќни клубови, при тоа неминовно е двочасовното чекање ред како за леб во 90-тите (читај: глумат лудило, пуштени од синџир).

Читај драги провинцијалецу:

Плата имаш висока во Скопје, во споредба со Битола (ова пополни го со твојот роден град). Но, те молам одбиј за кирија, сметки, живот, транспорт, окапани коски по автобуси како градски, така меѓу градски. 120 денари за шише 0,33 Скопско во Ноќен клуб, ...

Ете тоа.

Повеќе друг пат...

П.С Не одговарам на провокативни одговори на темава. Ова е јас како го гледам Скопје, ништо посебно за вас и вашето его.
--- надополнето: Oct 28, 2011 12:17 AM ---
hahahaha struga zakon ... :) pogore edno coece imashe napishano deka vo KICEVO so 300 evra moze car da bide .... brat viknime mene da ti kazit strikoti Ace 300 evra deka ni do slugata na carot ne moze da te odnesat ... isto imashe druga lichnost napishano deka 300 denari dneven troshak mu bil DAJ ZITI LEB KAZI FINTATA i ja sakam 300 dnevno da trosham ... napomena troshocite "bar pojke od vas naboje"
1.100 den gorivo dnevno mi e "najmalce"
2.120 denari cigari dnevno
3.300 denari dnevna cena na cafe mi e vgrad koga odam "3 km od struga ziveam"
4.ushte 300 denari prosek vecherta
5.nedaj boжe petok-sabota da se opushtam ispod znaci nedaj boze...

normalno ima dechki i 50 evra dnevna doza za cafe mu e:) ja za mene si kazuva:) poshto ...ko na falenje komentarite vashi gi sfativ pa aj da se pofalam so skromnosta moja... a inace jas SKOPJE GO GLEDAM KAKO EDNO GOLEMO IZVALKANO I TO NAJGOLEMO SELO VO "EVROPA"

Член од
30 септември 2011
Мислења
48
Поени од реакции
30
Кој нормален ќе го прочита овој ѕид од текст напишан на латиница?
mnogu mi e zal sto ne mozam da pisuvam na kirilica, odnosno so makedonska podrska....na rabota sum a kompjuterot mi e prilicno old time taka da toa e sto e, mislam deka ne mozas da procenis kolku nekoja rabota e izdrzana ili ne samo od toa kako e napisan istiot tekst, mozam i na angliski da go napisam pak ke zvuci isto i ke znaci isto.
jas najiskreno se izvinuvam ama toa e sto e, koga ke go resam problemot ke pisuvam so makedonska podrska....

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
--- надополнето: Oct 28, 2011 12:17 AM ---
hahahaha struga zakon ... :) pogore edno coece imashe napishano deka vo KICEVO so 300 evra moze car da bide .... brat viknime mene da ti kazit strikoti Ace 300 evra deka ni do slugata na carot ne moze da te odnesat ... isto imashe druga lichnost napishano deka 300 denari dneven troshak mu bil DAJ ZITI LEB KAZI FINTATA i ja sakam 300 dnevno da trosham ... napomena troshocite "bar pojke od vas naboje"
1.100 den gorivo dnevno mi e "najmalce"
2.120 denari cigari dnevno
3.300 denari dnevna cena na cafe mi e vgrad koga odam "3 km od struga ziveam"
4.ushte 300 denari prosek vecherta
5.nedaj boжe petok-sabota da se opushtam ispod znaci nedaj boze...

normalno ima dechki i 50 evra dnevna doza za cafe mu e:) ja za mene si kazuva:) poshto ...ko na falenje komentarite vashi gi sfativ pa aj da se pofalam so skromnosta moja... a inace jas SKOPJE GO GLEDAM KAKO EDNO GOLEMO IZVALKANO I TO NAJGOLEMO SELO VO "EVROPA"
Ти не си бил во Кичево па да знаеш со колку би поминал. Се вклучи во темава да се испофалиш дека имаш пари или да мислиме дека имаш, но и во двата случаи небитно.
Се живее и си поефтини цигари, а и без нив. А 300 денари кафе ни во Скопје нема да те чини не лупетај.

ALE-X-ANDAR

Direktor za Klosharizam
Член од
28 октомври 2011
Мислења
14
Поени од реакции
2
Ти не си бил во Кичево па да знаеш со колку би поминал. Се вклучи во темава да се испофалиш дека имаш пари или да мислиме дека имаш, но и во двата случаи небитно.
Се живее и си поефтини цигари, а и без нив. А 300 денари кафе ни во Скопје нема да те чини не лупетај.
se je ubo so kaza samo filingot go propushti imenjak :) rekov na falenje sfativ komentarite taka da "skoro se pofaliv" a 5 kafinja da ispies deneska "jas".."drugarmi po 10 garant vo den pie" a inace slovenia imenjak rabotam ... so firma za nisko gradba ... taka da IMAM :) se falam be se falam :P

shala na strana bas saka da naucham 300 den troshak dnevno da mi e...

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
se je ubo so kaza samo filingot go propushti imenjak :) rekov na falenje sfativ komentarite taka da "skoro se pofaliv" a 5 kafinja da ispies deneska "jas".."drugarmi po 10 garant vo den pie" a inace slovenia imenjak rabotam ... so firma za nisko gradba ... taka da IMAM :) se falam be se falam :P

shala na strana bas saka da naucham 300 den troshak dnevno da mi e...
Тогаш појди во Кичево или некој сличен град и пробај еден месец да се дружиш со обични луѓе.

Член од
15 септември 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Луѓе да бидеме реални. Сите провинцијалци кога се во Скопје главна фора им е да излезат по тренерки, по можност Adidas црни со бели линии, а женските да се облечат ко најголеми курви за да ги види некој богаташ и да ги вози.:) Ај сеа едно прашање до сите: колку од вас одат на некоја културна манифестација, а колку чуваат цела недела пари за да пијат и ги чуваат сите флаши од Badel Prima Brendy на тераса?
--- надополнето: Oct 28, 2011 11:05 PM ---
Да го дополнам предходниот пост. Јас како скопјанец немам влезено во "елитните" дискотеки од втора средно. Жал ми е што го затворија Castro. Фенси местата живеат од провинцијалци кој се фалат каде седеле, колку пари потрошиле и како не си ги видел. Се погоди колега од факултет пред некој месец да ме праша дали знам каде е поранешна Опатија или сакам да ми објасни, беше сеериозен кога ми го кажа тоа!!!

M

.:makedonec:.

Гостин
Прегледај го приврзокот 35412

ЧЛЕН 6 ОД УСТАВОТ НА Р.М
ГЛАВЕН ГРАД Е СКОПЈЕ

ПАТЕТЕ СИТЕ ИСКОМПЛЕКСИРАНИ битолчани И ОСТАНАТИ ПРОВИНЦИЈАЛЦИ!!!
Не е во ред тоа што го мислиш ..... пошто да не испадне Скопје-Држава (поточно сами да си живеете вие скопјаните или покраина) .....незнам колки ќе издржите тогаш .....пошто Скопје има трипати повеќе увоз отколку извос со ''провинциите'' како што викате вие,практички ние ве држиме во живот (иако Македонија не е провинциска земја али ок не е битно - ваши филмови) ....да не ме сватиш погрешно не е ништо намерно ама едноставно играте толку напаѓачки према нас останатите граѓани на држава што испаѓа дека само ја користите нашата работна сила ...не ги оправдувам и мислењата на битолчаните кои што со 90 000 народ сакаат да бидат главен град (пред Скопје што е 700 000) али у секој случај и вие не сте прави ....нели е така ? ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom