Interesna mi se vide temava ama iam mnogu za crtanje, nema smisla direktorot ke mi kaze nekoj den odi platata od Kajgana sea da si ja zemes, zatoa nakratko da odgovoram.
Provincijalka sum, ne lazam, i mama i tato od selo si ja pobarale srekata vo Skopje ama ne uspeale pa se vratile nazad na jug, e sea ne vo selo vo najbliskiot grad ama bitno ne ostanale vo Skopje so glava u zid da udiraat pa posle da se cudat so gi snaslo. A Skopje, si go sakam kako moj roden grad, zasto da lazam, ubavo mi e, ne se vrakam nazad bidejki navistina nema idnina za mene tamu, treba da cekam da umre gradskiot arhitekt, a covekot si e zdrav prav na godini kolku tatko mi, pa posle da vidime kerkite dali ke mu izrazat zelba da dojdat na negovo mesto, pa kolegite postari od mene i t.n. I sega dapluka po Skopje nema smisla, mi dal gradot moznost da se obrazuvam, dodusa drzavata ama seedno gradot mi gi otvori portite i me primi, da vidam kultura koja vo mojot grad nepara ja ima, ubavi luge, novi nesta koi na jug se slucuvaat ednas u vekot....Ne jas ne sum prodadena dusa, mene domata i ponatamu mi e mila, dajboze eden de a mozam da napravam nesto za mojot grad pa da si se vratam i da go opraam, ako moze nekoj da g oprai, i da ke dojde leto jas pak ke odam da se odmoram od bucavata, ama znaete sto za ovie 9 godini tolku sum se naviknala na bucavata sto od sto e tolku tivko ne mozam da zaspijam. Go sakam Skopje, guzvata, smogot, prljaviot Vardar koj ne e pocist ni vo Gevgelija, muzeite koi gi nemam vo mojot grad, prijatelite Skopjani od prababa i pradedo do taticko i mamicka, rabotata vo strogiot centar, Partizanska kaj Bunjakovec koja za da ja pominam mi treba debeli nervi, isfrustrirani tetki na salter koi kutrite sabajleto koga stanale ko na kolenje da zaminale....Ama si ja sakam i domata na jug, tamu e toplo i se osekam kako da se naogam vo sauna, istite luge od koi ne mozes da se skries, tetki i strinki, dobronamerni ogovaranja, komsiski muabet so kafe za komsikata koja dve nedeli ne ignorira ne ide na kafe....