Атеистите и бракот

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Зошто не сакате да си признаете сами со себе дека поседувате религиски норми и правила, ...ништо страшно од тоа само подобар живот,никој нема да ве осудува,напротив ќе бидете благословени ....а вака само си се тешите дека не постои ништо ,сепак потсвеста ви зборува дека има ,но вашата суета не дозволува да се покорите ,па на некој начин барате оправдување,кажувате некои ваши лични правила за нас тешко прифатливи....
А зашто вие не си признаете дека ем имате правила, ем (скоро сите) не ги почитувате освен првите 4 заповеди?

S

Shellshock nam67

Гостин
Значи имам една нелогичност која со години ме копка но никако да најдам интерес/време да го расчистам муабетов.
Прашањето ми е: зошто атеистите сакаат да стапат во брак?
Бракот нели е религиозна работа, нешто на кое сме обврзани поради религијата, и не разбирам зошто луѓето кои не веруваат на ниту една религија сакаат да стапат во брак.
Јас сум грешка во моето сфаќање или атеистите навистина имаат проблем?

Значи, на брак не обврзува религијата, и не разбирам како тоа двајца атеисти, луѓе со ВСС, сакаат да стапат во брак иако не се религиозни. Зарем едното со другото не се коси?
vaka istorijata na brakot onakva kakva ni e poznata pocnuva so Rim Brakot ili matrimonio kako e poznat ja dobiva svojata forma i sodrzina tokmu vo toj periot vo samoto rimsko pravo dobro e objasneta samata sodrzina na brakot od toa koi se obicaite vo toa vreme pa se do zakonskata ramka kako zaednica na maz i zena od koja ponatamu proizleguvaat imoto pravnite odnosi, znaci sepak se gledaat nikulcite na gragjanskiot brak.
Svojata polna sustina ja dobi za vreme na vladeenjeto na Napoleno bonaparda koga blagodarenie na gragjanskiot zakonik na Justinijan Prvi po poteklo od selo taor skopsko, go siri graganskiot zakonik i toga pa dod den denes brakot dobiva forma i osdrzina nadvor od crkvata znaci gragjanski brak vo cista forma.

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Конкретно во исламот (за таму конкретно знам) се кажува дека ако таткото одбере добар сопруг на ќерката... таа за да биде богоугодна не смее да го одбие. Мора да почитува збор на таткото.

Каква црна љубов бре?!
Тако ми свих бубњева Дарквуда , ово је лаж!!!

Тоа што ти си го видела а не прочитала, повеќе наликува на застарена традиција отколку на верски пропис. Исламот по ова прашање е јасен: -за да има брак како што треба мора да се исполнат два основни услови, првиот е понуда од страна на момчето и вториот е прифаќање од страна на девојката.

Се извинувам за оф топикот.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
религиите секоја на свој начин само го надополнуваат, „надоградуваат“ „бракот“ со правила, норми кои треба/би требало да се следат ...
но во никој случај не го измислиле или пак наметнале како норма на верниците ...

The Institution of Marriage goes way back. Over 5,000 years ago, the Sumerians had made laws which regulated marriage. But it was still "Rough House" rules. The "Best Man" got that name because he would help kidnap the bride, and then fight off the relatives if they tried to rescue her. The Romans thought this a bit uncivilised. They went one step further, and wrote laws that made sure that both the groom and the bride entered into their marriage of their own free choice.
The very earliest marriage certificate that we have was found in a bundle of Aramaic papyri, some 2,500 years old. It was found in the ruins of a Jewish Garrison, that had been stationed at Elephantine in Egypt. It's more of a "contract" than a "marriage certificate", as it documents that the groom landed himself a healthy 14 year-old girl bride in exchange for six cows.
Договор, закони, институција ... никаква религија ...

People marry for many reasons, including one or more of the following: legal, social, libidinal, emotional, economic, spiritual, and religious.
Во поново време и нови причини меѓу кои религиозни, но една од повеќето причини но не и единствена ..

Marriage is usually recognized by the state, a religious authority, or both. It is often viewed as a contract. Civil marriage is the legal concept of marriage as a governmental institution irrespective of religious affiliation, in accordance with marriage laws of the jurisdiction.
Бракот одсекогаш постоел како меѓусебен договор ...
Со менувањето на општествените уредувања, појавувањето на религиите само се додефинира секој на свој начин ...
никогаш не зависел ни пак започнал со појава на религиите ...

Пак некој може да си мисли шо сака .. ама само да си мисли .. негово право .. шо незначи дека е точно нели :)

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Па види, ако нешто религиите внесоа во бракот тогаш тоа е венчавањето од корист.Избирањето на соодветен маж кој исполнува некакви станрдни а најчесто материјални.И нас не маваат со камењата, ние сме биле материјалистите.Па бракот од љубов го донесоа тие што се тргнаа од глупавите сваќања на религијта, тие ја донесоа слободата на избор на парнтер не бог
Многу смешно... па кој цело време зборува за љубов,мир ,почитување,за тоа дека материјалната страна не е благодет за среќен живот. Прочитајте го СВЕТОТО ПИСМО и најверојатно ќе се пронајдете во него ,јас сфатив според горе наведеното во твојот пост дека ги почитувате сите божји учења ,како и ние верниците само ние што веруваме јавно а многу како вас има што се срамат да го кажат тоа а напротив јас прекрасно се чуствувам кога го славам Божјото ИМЕ.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Зошто не сакате да си признаете сами со себе дека поседувате религиски норми и правила, ...ништо страшно од тоа само подобар живот,никој нема да ве осудува,напротив ќе бидете благословени ....а вака само си се тешите дека не постои ништо ,сепак потсвеста ви зборува дека има ,но вашата суета не дозволува да се покорите ,па на некој начин барате оправдување,кажувате некои ваши лични правила за нас тешко прифатливи....
Религиите имаат наметнато свои норми .. но само тоа, НАМЕТНАТО, но бракот не се појавува со религиите, постоел и пред нив

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
А? Чекај малце, дали некој го оспорува фактот дека врз мноштвото правила, т.е. да речам модерното - позитивно право денес почива и врз правила, норми, табуа (забрани) наметнати од религијата? На пример, не кради, не лажи, не убивај и сл исл.. Прво.. Кој го негира тоа?
А второ, проблемот е што некои овде на форумов тоа го сметаат за дело на Бог - што е апсурд... Е тоа не можете да го сфатите и не ви оди во глава...А тоа е она што со инка се обидуваат неколку луѓе да ви го објаснат, ама попусто, бидејќи нели, ние друго не сме разбирале, оти сме биле атеисти - пази богати..

И не те разбирам, објасни ми те молам,, што во суштина треба да признаам? Исто како што одбивам некој да ми става кованица дека сум атеист, ко божем сум некое си плашило (мајката, испаѓа дека денес тоа неверник, еретик и вештер- вештерка добиле модерна „ужасна“ димензија - атеисти... цццц), а уште помалку па дозволувам некој да, како знак на некое си утешение, да ми вели - ПРИЗНАЈ (ко на Мето Јовановски у Тетовирање ебаго).

И глеам пак ја здрндавте темава.. а у курац.. па добро бе.. има ли нешто што со здрав разум го мозгате?

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Религиите имаат наметнато свои норми .. но само тоа, НАМЕТНАТО, но бракот не се појавува со религиите, постоел и пред нив
Јас колку што знам не постои период од настанокот на Земјава па до денес каде што религијата не била застапена. Впрочем и археолошките истражувања го докажуваат тоа. Формата на религијата не е битна. Битно е тоа што речиси низ сите колку толку евидентирани обичаи во брска со бракот се кријат религиозни побуди.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Јас колку што знам не постои период од настанокот на Земјава па до денес каде што религијата не била застапена. Впрочем и археолошките истражувања го докажуваат тоа. Формата на религијата не е битна. Битно е тоа што речиси низ сите колку толку евидентирани обичаи во брска со бракот се кријат религиозни побуди.
Едно е ти колку знаеш ... друго е како е ..
Јас не викам јас колку шо знам .. туку прогуглав низ интернетов ... прв забележан/регистриран брак ...
и како шо прочитав а можеш и ти погоре во постот .. бил заснован на правила, закони, општествени норми .. нема религија ..
но исто така не одрекувам дека онаму каде што религијата имала влијание врз културата на народот исто така влијаела со свои правила и врз бракот .. но тоа не и дава ексклузивитет на религијата дека таа го „измислила“ бракот ... :toe:

S

Shellshock nam67

Гостин
ne samo toa tuku i nekolku formi imal brakot pred da bide toa sto e denes znaci postoele momenti koga zenata ja imala glavnata uloga vo semejstvoto taka nareceniot Punulua brak,( brak na edna zena so povejke brajka toest mazi, decata zaednicki se odgleduvale ) so dobivanjeto na pogolemata uloga na mazot kako pater familijas ili sef na semejstvoto ja dobiva monogamnata uloga brakot, znaci ne e se do religijata mada i taa si ima svoj udel

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Едно е ти колку знаеш ... друго е како е ..
Јас не викам јас колку шо знам .. туку прогуглав низ интернетов ... прв забележан/регистриран брак ...
и како шо прочитав а можеш и ти погоре во постот .. бил заснован на правила, закони, општествени норми .. нема религија ..
но исто така не одрекувам дека онаму каде што религијата имала влијание врз културата на народот исто така влијаела со свои правила и врз бракот .. но тоа не и дава ексклузивитет на религијата дека таа го „измислила“ бракот ... :toe:
И јас ја прогуглав таа тема која што зборува за математиката на бракот, и пак ќе повторам, токму тие правила, закони, општествени норми, па и размената на крави биле дел од религијата и тоа како. И тука Маниту или некој негов подалечен роднина вмешал прсти. Само идиот може да го премолчи фактот дека токму во тие периоди политеизмот бил и те како застапен во животите на луѓето, да буквално секое нивно движење било одреден религиски ритуал.

S

Shellshock nam67

Гостин
И јас ја прогуглав таа тема која што зборува за математиката на бракот, и пак ќе повторам, токму тие правила, закони, општествени норми, па и размената на крави биле дел од религијата и тоа како. И тука Маниту или некој негов подалечен роднина вмешал прсти. Само идиот може да го премолчи фактот дека токму во тие периоди политеизмот бил и те како застапен во животите на луѓето, да буквално секое нивно движење било одреден религиски ритуал.
glaven element e prezivuvanjeto i ulogata koja ja imaa vo toa mazot ili pater familijas kolku moze da ja obezbedi familijata potomstvoto, toa e i do den denes ( koja devojka ne saka bogat maz ?) ili se vodi od religiski zabludi a ???
znaci vo pocetok vo najrana forma zenite bile grabani znaci nikakvi religiski rituali, podocna se pravi svoeviden pazar kade bukvalno se kupuva zenata vo zamena za dobra stoka ili imot sto e karakteristicno i den dens kaj beduinite kaj niv okolu 90 posto nema oficijalno sklucuvanje na brak zenata odi kaj mazot i toa e nema ceremonii svadbi i so ti ja znam drugo, :vozbud: kaj eskimite e isto,glavna osnova za brakot se sredstvata za egzistencija i vo denesno vreme prvo se sklucuva gragjanski brak koj e povazen od crkovniot brak, od gragjanskiot brak proizleguvaat niza prava i obvrski. toes imotnite prava megju sopruznicite

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Грешно е поставена темата треба да збориме за моногамија,патријахат и сл...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.786
Тако ми свих бубњева Дарквуда , ово је лаж!!!

Тоа што ти си го видела а не прочитала, повеќе наликува на застарена традиција отколку на верски пропис. Исламот по ова прашање е јасен: -за да има брак како што треба мора да се исполнат два основни услови, првиот е понуда од страна на момчето и вториот е прифаќање од страна на девојката.

Токму така, но што вика де исламот, како треба да постапи девојката ако татко и и одбрал (или му било понудено) добар (добар муслиман се мисли) маж? Од што зависи нејзината одлука? Дали ако девојка (муслиманка) се вљуби во христијанин (православен) тој брак ќе биде одобрен од исламот? Не! А зошто, кога од љубов би бил склучен, башка во ист Бог си веруваат?

Види, види.... ич неубава работа.

Пак не добив одговор, кој го измислил бракот.
Се извинувам за оф топикот.

Kajgana Shop

На врв Bottom