DBack
gloveless
- Член од
- 19 декември 2007
- Мислења
- 5.372
- Поени од реакции
- 2.556
Не разбирам зошто вака дискутираш? Толку ли те мрзи да се информираш и да ја корегираш извитоперената дефиниција што ти се мота низ глава? Бракот е социјална заедница која носи свои права и обврски за оние кои стапуваат во неа. Бракот, Принц, постои најмалку 4500 години. Постои илјадници години пред на алах да му текне да го воведе како обврска. Глупаво е да одиш контра историски податоци. Смешно е и да одиш со глава во ѕид и постојано да повторуваш погрешни информации. Бракот не е ексклузивен на религијата.Ме интересира психологијата под очајната желба (која гледам дека и кај тебе ја има) на едно нерелигиозно лице (меѓу народот и во народните песни опеан како атеист) да стапи во брак.
Според тебе, можеби се. Фактички не се. Треба само малку да прочиташ, па ќе ти стане јасно. Нејсе. Тоа што не си информиран, е те апсолвира од одговорноста да научиш подобро за да не ги повторуваш постојано истите грешки. Бракот не е „религиозна карактеристика“. Си се збунил. Погледни ги општоприфатените дефиниции па ќе ти стане може јасно. Јас сум во брак поради тоа што од таа институција имаме корист ние и нашето потомство. Бракот е прагматичен правен договор. Кога ти зборуваш за брак, зборуваш за симболично „свето“ ветување дадено пред непостоечко измислено божество во контекст на вечна заклетва на верност и шта-ти-ја-знам...Според мене, денешниве атеисти се религиозни луѓе (христијани/муслимани/whatever) кои ги "мрзи" да ги почитуваат целосно и секојдневно религијата на која припаѓаат туку црпат само одредени правила, оние кои им одговараат. Не знам зошто си 11 години во БРАК кога БРАКОТ како БРАК е религиозна карактеристика. Ти можеш да стапиш во цивилна/граѓанска унија, можеш да склучиш и предбрачен договор за во случај на развод кој што ќе собере, но не разбирам зошто мораш да речеш дека си во брак. Тоа се коси со моето разбирање.
Ме курчиш ептен со изјавите од типот „не знаат ни самите атеисти зошто сакаат да стапат во брак“. Звучиш ко петооделенец - мајке ми. Пун со предрасуди, недоинформиран, неразбран. Јеби га.Ова се мои теории, не ни очекувам на темава да постигнеме некој консензус (не знаат ни самите атеисти зошто сакаат да стапат во брак), чисто си правам фискултура со умот што е тоа во луѓево тажно.
Имаш право да го искажеш јавно. Точно. Но немаш право да бришеш мислења од опозицијата ако тебе емотивно не ти се допаѓаат. Тоа е пристрасно и доликува на модератор. Или ќе модерираш или ќе дискутираш, нели. Па уште стискаш на религија, а туѓи мислења за религија бришеш. Тоа е, друже, педерски.Чекај, дали ти тоа успеа да го измешаш моето модераторство со нешто што јас го мислам? Ако сум модератор не сум робот ебаго, и јас имам мисли и чувства. Значи ако не ми штима неверници да стапат во света институција за религиозните како што е бракот, имам право да го искажам тоа јавно.
Ного елоквентно. Ти зема ли многу време да го срочиш ова?бла бла бла
Првиот регистриран брак во историјата на човештвото е граѓански брак склучен во Месопотамија во 2350 година пред новата ера.Тотално погрешно. Значи пред религиите постоел чисто заеднички живот, во 21ви век нешто познато како цивилна унија. Не постоел бракот. И точно тука настанува конфликтот што неверници зимаат религиозни обележја, а мене апсолутно ми е неразбирливо зошто го прават тоа.
Сеа што праиме?
Ај више не те реметам за ова со религиозен брак пошто мислам дека е доста. Те молам доинформирај се - за бракот како институција, а бога ми и за атеизмот како тврдење. Срамота е.Постои а не би требало да постои. Не знам зошто ти или некој како ти би стапил во БРАК (нешто свето за верниците) а истовремено не е верник. Зошто не стапивте во цивилна унија кога решивте да живеете заедно со жена ти? Или сакавте да им го ебете меракот на верниците? )))
--- надополнето: Oct 23, 2011 11:07 PM ---
Нашево општество не е христијанско. Нашево општество е демократско. Во демократско општество нема доминантна религија и нема универзален морал.Ми го утна муабетот.
Логиката што ми испропагиравте сите како да е лично моја, не беше моја, туку на Prinс, јас одговорив на неа.
Муабетот ми беше следниов: Општеството го диктира моралот, етиката на секој човек. Нашево општество е христијанско. Ако не отидете со жена ти у црква, комшиите ќе зборат и остало. Општеството ни налага да е нормално сите да стапат во брак. Ако не стапиш во брак си ненормален. Ако живеете со жена ти заедно, имате деца, немате венчаница, ќе ве сметаат за ненормални.
Никаде не реков дека Мојсеевиот закон е муабетот, реков дека ќе прашам. Го добив истиов одговор како од тебе.
Јас никогаш не одам во црква, а ако се исклучи велигден, не одат ниту луѓето кои јас ги познавам. Јас сум атеист, а библијата ја познавам далеку подобро од сите луѓе со кои комуницирам. Не мал број од нив се мислат дека се христијански верници.
--- надополнето: Oct 23, 2011 11:16 PM ---
Брее, што си бил ти фраер, еј!Не можам да бидам пристрасен. Можам да се согласувам со твоето мислење, или не. Не можам истовремено и двете работи да ги правам.
Перцепција брат, перцепција. Нешто што кај атеистите силно се убедив на темава дека фали. Агресивни, арогантни, без здрава мисла...
Цепајте уште некоја минута и ќе ја заклучам темата, но не ја бришам, чисто како успомен колку ниско можете да паднете ако човек ве чепне на право место, у право време.
Сеа автократски одлучи дека темата била исцрпена, заклучи дека атеистите се оние кои прават перцептивни грешки и го извести членството дека атеистите се wоши и аwогантни.
Брао, царе!