Го решивме проблемот со невработеноста !

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Кратко и едноставно: ко можат на семафори да продаваат весници, можат да продаваат и грепки. Или она второто не е работа, а првото е?

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Кратко и едноставно: ко можат на семафори да продаваат весници, можат да продаваат и грепки. Или она второто не е работа, а првото е?
Одличен пример. Кај мене во маало има едно деде, 60 години сигурно ги има, доаѓа 9 саат и вади точакот да прдава весници и на дожд и на снег. Има две дечиња и растат, живи здрави се едното дури и полничко е, значи тато вади некоја пара. Нема стам кога станува збор за егзистенција на твоето семејство. Тоа е над се.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Кратко и јасно, ко можат да гладуваат милиони луѓе низ светот, зашто не и ние? Или то нивното не е живот, а нашево е?

V

Vollstandig

Гостин
незнам зошто тупите толку навистина. Према муабетот испаѓа оти не треба да има никој и во комуналец да чисти ѓубе. Не се сите работи за на фотелја, мора некој и валканта работа да ја заврши. Значи 8000 денари можи не се некоја голема егзистенција но верувајте , со тие, една недела ќе ја помините царски. или две недели стандард, 3 недели со штедење и месецот крпачки:)
Ама болје е него ли ништо.
Како прво и основно, кај нас невработеноста е голема но останало од комунизмот уште она “јас ќе работам нешто посалам нема да сум ѓубраџија и слично“.
Порано на тезга продаваја само ромите чорапи пантоломи и друго. Денес сите тезги ги држат македонците. Значи кој останал уште со умот во комунистичко време може да сонува само за заработка, златното време еднаш иди, па колку ќе собериш злато колку шо си бил паметен ќе имаш за натаму. Сите овие куќи станови богатство што го имаме денес е останато од југословенско време.Денес го нема тоа време па соочете со фактот дека секој поштен начин на заработувањ е добредојден.

Никој не го прават будала овде Лотарија на македонија, едноставно одиш си продаваш лозови, земаш 8000 денари + 5 % од целовкупната заработка што сигурно би излегле некаде околу 3-4000 денари плус = 12000 денари просечна плата колку што земаат да речеме келнерите низ скопските локали.

Pravnice погоре убаво објасна дека денес секој влог се исплати (освен во електронски казина :P )

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Фарскејп не е финтата снаџи се па живеј зошто тоа е нихилистички концепт.
Има работа да ама колку се тие работни места 10 илјади на цела Македонија ?
Максимум толку.

Од 310 илјади да ја намалиш на 10 илјади е НИШТО.
Кога ќе се пополнат тие 10 илјади работни места останатите 300 илјади невработени ќе си останат со прстот во уста.

Оние фамозни непријавени кои секоја актуелна власт ги користи во графата сива економија крупен дел од нив едно добри 90% од нив работат за минималец од 8-10 илјади нивниот број е не повеќе од 70-80 илјади кој лесно се анулира со бројот на студентските бројлери и оние кои по разни основи се избришани од Биро.
Јас сум млад човек немам фамилија и не се замарам многу многу со егзистенцијалните проблеми зошто живеам кај моите под нивни покрив и заработувам доволно за моите потреби ако евентулано згусне или ми здосади ќе отидам во странство... но кажи ми ти што да прави некој тетка од 55 години што има 2 внучиња снаата не и работи синот подработува од време на време сите заедно живеат во стан од ЦЕЛИ 65 квадрати што ја советуваш ти да продава ГРЕПКИ или ЛОТО лозови ?

Тоа е дегенско.
Тоа е ништо тоа се САМО 100 вработувања на 300 илјади, лотаријата,супер Бинго,Бинго тоа се комар пари, виртуелни добра кои најголемиот дел од нив завршуваат во приватни џебови, лотаријата е ефтина превара од типот на понци шемите само со многу помал улог.

Во Македонија луѓето генерално имаат желба да работат да создаваат нешто и да заработуваат ама на најголем дел од луѓето им недостасуваат финансии, вештини, знаења и храброст да почнат нешто сериозно.
Тренинг центри со итност на евакуација при Вулканска ерупција треба да се формираат за му се помогне на овој напатен измрцварен народ да го создаде своето работно место пошто очигледно нашите капиталисти за кур не ги бива.

V

Vollstandig

Гостин
Aбе лотарија на македонија не е задолжена за вработување луѓе ама еве во моментов нуди 100 работни места за нејзини потреби а не за намалување на невработеноста во македонија, тоа е поентата:) Незнам зошто запнавте невработеноста во мк па невработеноста кога тоа треба да го реши владата со градење фабрики а не споменици.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Фарскејп не е финтата снаџи се па живеј зошто тоа е нихилистички концепт.
Има работа да ама колку се тие работни места 10 илјади на цела Македонија ?
Максимум толку.

Од 310 илјади да ја намалиш на 10 илјади е НИШТО.
Кога ќе се пополнат тие 10 илјади работни места останатите 300 илјади невработени ќе си останат со прстот во уста.

Оние фамозни непријавени кои секоја актуелна власт ги користи во графата сива економија крупен дел од нив едно добри 90% од нив работат за минималец од 8-10 илјади нивниот број е не повеќе од 70-80 илјади кој лесно се анулира со бројот на студентските бројлери и оние кои по разни основи се избришани од Биро.
Јас сум млад човек немам фамилија и не се замарам многу многу со егзистенцијалните проблеми зошто живеам кај моите под нивни покрив и заработувам доволно за моите потреби ако евентулано згусне или ми здосади ќе отидам во странство... но кажи ми ти што да прави некој тетка од 55 години што има 2 внучиња снаата не и работи синот подработува од време на време сите заедно живеат во стан од ЦЕЛИ 65 квадрати што ја советуваш ти да продава ГРЕПКИ или ЛОТО лозови ?

Тоа е дегенско.
Тоа е ништо тоа се САМО 100 вработувања на 300 илјади, лотаријата,супер Бинго,Бинго тоа се комар пари, виртуелни добра кои најголемиот дел од нив завршуваат во приватни џебови, лотаријата е ефтина превара од типот на понци шемите само со многу помал улог.

Во Македонија луѓето генерално имаат желба да работат да создаваат нешто и да заработуваат ама на најголем дел од луѓето им недостасуваат финансии, вештини, знаења и храброст да почнат нешто сериозно.
Тренинг центри со итност на евакуација при Вулканска ерупција треба да се формираат за му се помогне на овој напатен измрцварен народ да го создаде своето работно место пошто очигледно нашите капиталисти за кур не ги бива.
А капиталистките ????;)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
- Мене ова не ми е јасно. Секој ден слушам на вести како стечајци или некои други лица се спремаат за протести и бараат социјална помош од државата од 100 евра месечно, оти немале што да јадат, ниту сметки да платат. Ние нудиме 7.800 денари фиксна плата, пријавување и платени придонеси, плус 5 отсто од секој продаден тикет. Така, ако денеска направи 10.000 денари од продажба, има дополнителни 500 денари заработувачка. Може месечно да заработи над 20.000 денари или една пристојна просечна плата, само што никој не сака да работи. Плус може да работат кога сакаат, односно сами си го креираат работното време. Kако да им е подобро да земаат социјална помош и да седат дома - вели директорот Kузмановски.
Освен минималецот кој во случајов е испочитуван максимално, наградава за приход од 10 000 денари ќе добие 500 денари плус е бесценета. За да добие денес 10 000 денари и едно ливче да се продава за 30 денари, дотичниот вработен во просек треба да продава по 333 ливчиња на ден. За да ги продаде треба 24 часа да шета низ плоштад, да искине три пара патики, да јаде 4 пати денеска, да пие вода, да запали цигара и на крај дома на своето семејство да му однесе едно ливче месецот со желба да ја добие добивката. Оној дел кој од приказнава го нема е делот со фиксна плата. Кој будала би давал фиксна плата на улична продажба ако не е врзан со одредена количина? Ако е за така јас ќе се пријавам и цел ден дома ќе си седам и сама ќе си купувам по едно ливче неделно. Ете плата дома. Вака баш и не одат работите во продажба.
Така да кога ќе пресметаш дека трошокот на работа ти е поголем од приходот кој ќе го добиеш, автоматски џабе работиш.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Леандра претеруваш.
Фина е заработувачката за луѓе кои немаат вода во очите, а такви ги има многу во земјава ќе се сложиш?
Она што ме курчи е давањето вакви моронски примери за да ја подржат тезата:
-Има работа народот неќе да работи.

Ова со Лотово/Бингово/уатевер е дефакто комар црни пари, забава за проста раја.
Никој во земјава не создава реални добра само се трага по некакви шеми за брза заработувачка Авон/велнес/кликачки сајтови/понци шеми/рекет/лихва/превара...
Дај нека ја преименуваат Земјава во "Дивиот Запад" барем ќе усепееме да ќариме нешто од нашата неспособност.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Па народот кој бара работа има работено досега во вакви шеми на продажба затоа и не им се пријавува. За да ја добијат фиксната плата сакам да ги прашам дотичните колку ливчиња денес треба да продаде? Зошто никаде не пишале таргет, а отвориле уста во стил барам работа подобро да не ја најдам.
Фина заработувачка е кога на секое продадено ливче имаш 5 денари, па денес 100 да продадеш колку што се и реалните можности (максимално ниво).

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Освен минималецот кој во случајов е испочитуван максимално, наградава за приход од 10 000 денари ќе добие 500 денари плус е бесценета. За да добие денес 10 000 денари и едно ливче да се продава за 30 денари, дотичниот вработен во просек треба да продава по 333 ливчиња на ден. За да ги продаде треба 24 часа да шета низ плоштад, да искине три пара патики, да јаде 4 пати денеска, да пие вода, да запали цигара и на крај дома на своето семејство да му однесе едно ливче месецот со желба да ја добие добивката. Оној дел кој од приказнава го нема е делот со фиксна плата. Кој будала би давал фиксна плата на улична продажба ако не е врзан со одредена количина? Ако е за така јас ќе се пријавам и цел ден дома ќе си седам и сама ќе си купувам по едно ливче неделно. Ете плата дома. Вака баш и не одат работите во продажба.
Така да кога ќе пресметаш дека трошокот на работа ти е поголем од приходот кој ќе го добиеш, автоматски џабе работиш.
Не само што не претерува, туку сосема е во право. Да не се повторувам, постот е малку погоре.... многу е логично прашањето кое го поставува: Зошто никаде не пишале таргет, а отвориле уста во стил: ‘‘барам работа молам Бога да не ја најдам‘‘.... мене на пример многу индикативно ми е тоа што на сите барабани го разгласуваат тоа, во сите медиуми: ТВ, весници (радио не слушам, веројатно и таму има од оваа вест по нешто!?)... и се прашувам сега: чија агенда одработуваат овие од лотарија? Да не има нешто меѓу редови? Би замолил да ми биде дозволено ете малку паушално... да шпекулирам. Еве јас на пример мислам дека во блиска иднина ќе има уште вакви примери, кои ќе го направат Македонецот: мрзлив, аљаз, неработник....! И сето тоа ќе тече паралелно со двете големи ‘‘вефолми‘‘ кои што течат во министерството за труд и социјална политика, првата е нели оние невработени собирачи на печурки, тревки, преведувачи, хонорарци.... значи сите кои по некој легален основ на трансакциска прикажат приходи и за тоа си плаќаат персонален, ќе си го плаќаат здравственото осигурување, а втората ‘вефолма‘ е таа што социјалците кои примаат соц. помош колку да не умрат, ќе треба да приложат 20-тина документи, повеќе од она што бараше грчката амбасада во 70-80тите за виза: изводи, потврди, помеки, катастари, број на кондури, ташаци.... при што немајки пари да ги извадат, половина ќе се откажат или ќе останат без социјална помош од огромните 3-4,000!.... Е сега следното што го очекувам (и не би ме чудело) да ја прогласат нацијава (по принципот на изјавата на директорот на Лотарија): за аљазка, мрзелива, неработлива, дека БАРААТ РАБОТА А МОЛАТ БОГА ДА НЕ ЈА НАЈДАТ.... и тд. А тоа ќе го докажат со нови ‘‘вефолми‘‘ разбира се!.... Ќе измислат нешто у стилот: денеска магистри по економија МОРА да се јават во општина Аеродром, при што ке им дадеме по една ‘‘боцка‘‘ и ќе ги правиме ‘‘фаталисти‘‘ на пример... да боцкаат по тревниците на населбата и да собираат разни листови и хартии за 125 Евра, за еден собран лист 2 денари бонус! Во кои листови за да му биде бонусот поголем, може слободно дипломата да си ја искине на парчиња и истите да ги пријави се за поголем бонус!!!.... утре-задутре 150-200 дипломирани архитекти да се јават во фирми како Оки спорт или Орка или Макотекс (ли се викаше фирмава на Макеларски во Црвена Звезда бивша што е!?).... и ќе им речат вие сега ќе пеглате капути и одела.... и ќе ви платиме 8 денари од капут .... при што со еден куршум убиваат повеќе зајаци: На пример Јовица од Аеродром ке се ‘‘курчи‘‘ како покрај Јане, ‘‘авијон‘‘ има чиста општина, додека оние во Кочани немаат ни едно ‘факинг мовче‘, оние фабриканти што можеби ја финансирале кампањата ќе имаат ‘‘бело робље‘‘ со што ќе се здобијат со огромна предност пред конкуренцијата бидејки ќе ги намалат трошоците.... а смрадовите од министерството за труд и социјала и оној со целуфите, ќе се курчат како ја намалиле невработеноста, затоа што дел од оние јадници ќе останат ‘‘фаталисти‘‘ и ‘‘бело робје‘‘ (ај друго е значењето на бело робје ама незнам како да ги наречам тие бедници) нели кај фабрикантите... а дел што ќе одбијат ‘‘поштена работа‘‘ ќе бидат избришани од листата на невработени привремено или трајно..... НЕКА МИ БИДЕ ПРОСТЕНО ШТО ВИ ОДЗЕМАВ ВНИМАНИЕ И ШТО ЕТЕ ТАКА ШПЕКУЛИРАМ, ама јас ете онака гласно размислувам!.... Ах да: ‘‘ вефолмите‘‘ отстваруваат!
И продолжуваат!.... ете вчера слушам Јово од врховен зборува: како тоа на судството им требале уште најмалку 1,500 вработени, како судиите се мачеле сега со еден стручен соработник на двајца или тројца судии.... (па стварно било тешко бе мајката, како живееле досега!?) и сега да се запосли младината и да им се олесни на многу почитуваните судии и многу споменуваното судство, особено во извештаите на ЕУ! :) .... најверојатно е тоа што ни замеруваат овие гадои од Европа! Ееееј гадови ниедни Европски, тоа значи во нивните извештаи - инсистирале: да се вработат не 1500 туку 3,000!... ама ете Јово скромен чоек ‘‘само‘‘ 1500 бара!.... Исусе Боже, која трета власт ја имаме ние, јас мислев дека вкупно плус-минус 1000 имаме во судовите (си велам 5-6 суда во Ск (секој по стотина враб.), по еден во Бт, Штип, Тетово, Ох... )... Господ голем на помош, колку ли ги има!? А сега требело таму уште 1500!? Повеќето стручни соработници, се знае навеќе синови и ќерки на судиите, кои по правило 90% одат на правен (во спротивното тешко дека некој ќе ме убеди) па партиски послушници, понекој рамковен.... Ееееј остваруваат! Ем запослуваат и ја намалуват невработеноста, ем на оној судија владата што ќе му го вработи синот.... ха-ха-хахах мноооогу ќе биде трета власт тој!!! Ептен независни ќе бидат! И најверојатно платите 125 Евра ќе им бидат, како во прикаскава! Ха-хахах, а бе дуковци ниедни!? Ќе ви кажам утре што ќе сонувате!
Србите имаат две мисли, кои ми доаѓаат сега: ‘‘Тешко нама Србима‘‘ (смени тоа ‘‘Србима‘‘) и уште една: ‘‘Јебали смо јежа у леџа‘‘ а кога сме кај ежот и....
, јас на тој кој го измислил тоа (кој и да е) за споменатата сума од 120 и нешто Евра, можам САМО да му ја ‘‘изорам‘‘ таа домашната, чаршав што му фрла!
Мнооогу грди времиња се ова изгледа, порано со вакви понуди за работа се бавеа безимени фирми, преваранти по бесплатните огласи кои барава менаџери (КСТ) измамници у евтини одела кои во ексклузивни хотели држева предавања за ваква или онаква работа, фирми кои оспособуваа, едуцираа и продаваа правосмукалки за 2000 Евра, некои срања-коктели за слабеење (Херба Лајф) заоб некој што го пасат којните за 500-600 Ден, полиси за осигурување на осигурителни друштва од Австрија со еден запослен, козметика, ексцајзи, џек потови..... и слични превари. Сега ова оди малку на повисоки инстанци, со тенденција да отиде на највисоките!.... браво!
Грди, грди.... погрди здравје!

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Малце си го претерал со она конспираси теоријата али у секој случај постот ти е изворедно содржаен и поентира мултилевелно.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Kako moze da raboti u stranstvo a ovde ne, pa jasno e zatoa sto tamu ke mu platat a ovde ne i normalno nema za dzabe da rabotam, Cel svet se buni samo nie kutime no pazi ova ne oti ne sme lavovi tuku deka se e kaj nas super pa zatoa ne se bunime!

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Kako moze da raboti u stranstvo a ovde ne, pa jasno e zatoa sto tamu ke mu platat a ovde ne i normalno nema za dzabe da rabotam, Cel svet se buni samo nie kutime no pazi ova ne oti ne sme lavovi tuku deka se e kaj nas super pa zatoa ne se bunime!
Види пријателе, за да ти одговорам на твоето прашање, јас би те запрашал следното: дали си ја погледнал табелата на I-Genea, за генетскиот состав на народов те чиј ДНК ние имаме во крвта? Да те потсетам, најновите истражувања на најавторизираниот институт за генетика во Светот И-Генеа потврдија: 30% ДНК на Античките Македонци, 15% на Словените, 10% на Илирите, 15% ДНК на Хелените.... но дури 20% на Тевтонците (Германците).
Е па Нихилиста еден :) ете ти објаснување - Германците само си се враќаат дома: Во Германија, Австрија, Швицарска, некои одат во Америка или Австралија (каде има многу Германци)... и знаеш што? САМО ТИЕ РАБОТАТ И САМО ТИЕ СЕ ВРЕДНИ! Додека другиве што сме во државата сме аљази, мрзи, неработници: сите: и Словените, и Илирите и Античките и Хелените! Све аљаз до аљаз ха-ха-хахахах! Ееееј диши малу диши... се разбира СЕ ПОШЕГУВАВ! Инаку се сложувам со твојата констатација.... во делот како тоа надвор сме добри и вредни работници и тоа на сите нивоа: Од ложач и садомијач до бизнисмен или CEO... а овдека сме сите аљази!? :)

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Абе ти е гаље што дунстери сме за економија и работење важно имаме најквалитетен генетски материјал од сите.

Kajgana Shop

На врв Bottom