Редовна војска повторно?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
И јас велам, ни зрно жито на душманот...

;)
Регрутното служење војска е само фабрика за робови кои ќе живеат во делузија дека станале мажи (што и да им значи тоа).
И секако како и секоја добра религија и патријотизмот си има свои замислени непријатели.

Во 2001 загинаа стотина војници и цајкани (повеќето резервисти, непрофесионални) а секоај година гинат десетици на работно место, иљадници се инвалидизираат, којзнае колку стануваат алкохолозорани руини...се тоа поради невидливата класна војна и непостоењето социјална свест кај “мажиштата“...којзнае колку жртви има на таа војна во последниве 20 години.
Али јеби га има смрт и смрт...за држаааата била некако полесна,славна, а да падниш од скеле или да те затрупа земја при полагање цевки поради немање заштита бидејќи на “сонародникот“ газда не му се плаќа..well...тоа е несреќен случај.

Waffen ss

[Finest Сasual Dating Authentic Damsels]
Член од
29 ноември 2009
Мислења
32
Поени од реакции
9
Да кажам јас бев за повторно да се оди во војска, ама како што пратам некои муабети сега на некои форумџии како да кажам а да не ги налутам мислам дека е вака поарно да нема редовна војска.Замислете некој од контрашите да ви биде војнички другар и да треба грб да ви чува, опасна работа или по некое време да му текни мене овие ќе ми перат мозок и да земи пушката и да истепа неколку души. Затоа значи сега мислам дека поарно е професионална војска.

M

macgowan

Гостин
Немаме пари за редовна војска, умре Марко за таа работа, ende.
Ме интересира само колку од форумџиите имаат служено воен рок. Мислам малкумина. Жалим случај. Мноогу сте пропуштиле во животот.

Во 2001 година, кога почна бељата, најмал беше одзивот/присуството на резервисти од град Скопје. Беше 7%. Шо да праиме муабет појќе. Редовна војска...ни се плака мајката. Nevermore

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
дали кога ти е здрав близокот го носиш на доктор?
Муабетот ми е редовната војска е скапа, истите тие пари може да се искористат за проекти кои далеку подобро ќе го унапредат животот на обичниот граѓанин.
си слушнал за изреката подобро да спречиш отколку да лечиш.
и кои се тие проекти кои се поважни од независноста и сувереноста. кога ке ја изгубиш таа сите проекти џабе ти се, само ке служат за некој друг.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.215
Поени од реакции
14.482
си слушнал за изреката подобро да спречиш отколку да лечиш.
и кои се тие проекти кои се поважни од независноста и сувереноста. кога ке ја изгубиш таа сите проекти џабе ти се, само ке служат за некој друг.
Подобро да имаш помала но добро обучена група, отколку цел народ, кој што нема да може ништо ни да заврши ако дојде до таква состојба, па да треба да војуваме.

И јас сум против служење на војска. Нема никој право да ти одземе одреден период од животот, па ниту државата!

I

Iblis

Гостин
Ок ,сеа направи да изгледа да сме под неизбежна закана и без воени единици. Кога веќе генерализираме, шо ќе ти се војници кога нема кој да ги рани и обува, кога нема кој да работи и да ја носи државата напред, ама тоа е пак генерализација.
Муабетот ми е 12 месеци воен рок, нека е трошокот 100 евра за војник(макар ми стои дека е повеќе), исклучувајќи го опортунитивниот трошок, тоа се 1200 евра за 1 војник по отслужен воен рок, помножи по посакуваниот број војници (оној кој тебе ти одговара) спореди со моменталниот буџет на РМ(од таму идат тие пари), јасно ќе ти стане дека професионалната војска е решението во моментов, инаку има начин како да се најдат тие пари, ама па на крај се е за сметка на економијата т.е. благосостојбата на државата за време на мир и војна(чудно звучи,ама има инкрементирачки ефект ).

Член од
14 октомври 2011
Мислења
28
Поени од реакции
8
Не се разбирам многу од ова но имам приметено дека повеќето што се околу мене сакаат да идат во војска, брат ми сега ќе иде во војска ама 3 месеца. Сакав да прашам дали после доколку се воведе редовна војска тој пак ќе оди или пошто бил 3 месеца нема да оди?!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
многу долга широка ја направивме за џабе.
реално нема да се воведи редовна војска ни сега ни во блиска иднина. сега дали некои сметаат дека е потребна како јас на пример ради според мене допонителни бенефиции и искуства кои се стекнуваат таму и никаде на друго место, наспроти другите кои сметаат дека спремни се раѓаат, дека се самодоволни и дека не им должат ништо на никој посебно не на државата тоа е друго.
а колку кошта еден војник е многу дискутабилно, некогаш многу , некогаш џабе, зависи од ситуацијата.
јас лично памтам као дете дека војската ја правеше една од поглавните улици во градот. не дека нив им требаше за градот беше. во случај на елементарни и други непогоди непроценливо, кога седат во касарна и дремат коштаат многу.
затоа цената на еден војник е дискутабилна, ама сигурно е поевтина од робијашите кои коштаат верувал или не 1000 денари на ден. толку мене ми пресметаја сообраќаен прекршок од 2000 денари. два дена во затвор:pos:
п.с си платив не се секирајте

Waffen ss

[Finest Сasual Dating Authentic Damsels]
Член од
29 ноември 2009
Мислења
32
Поени од реакции
9
Не се разбирам многу од ова но имам приметено дека повеќето што се околу мене сакаат да идат во војска, брат ми сега ќе иде во војска ама 3 месеца. Сакав да прашам дали после доколку се воведе редовна војска тој пак ќе оди или пошто бил 3 месеца нема да оди?!
Ако си отслужи овие три месеци нема да го бараат ако воведат воен рок.
Кога ќе ги отслужи овие три месеци можи да се вработи како професионален војник, ако не можи да најди друга работа.:)

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Чудно ама вистинито сепак ќе има редовна војска (y)
Денеска нашколо дојдоа листови за редовна војска, им даваа листови да пополнат сите што се 94 генерација.
Сега не знам дали само 94 генерација ќе одат ама знам дека сигурно ќе има :)
Не гледам на нет дека има нешто за ова ама чим даваа листови сигурно е, ако има некој информации нека напише тука подетално. :icon_lol:

Пропалица

Мртов/а
Член од
25 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.406
Денеска нашколо дојдоа листови за редовна војска, им даваа листови да пополнат сите што се 94 генерација.
Не гледам на нет дека има нешто за ова ама чим даваа листови сигурно е, ако има некој информации нека напише тука подетално. :icon_lol:
има ваква тема за редовна војска можеш да се информираш овде
а зошто тебе ти пречи редовна војска?
дај и на мене лист да аплицирам:)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Стандардна процедура за да ги имаат сите способни машки лица евидентирано.Не се пали/плаши,редовна војска нема да има.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
хехехехехехе
тражили сте - гледајте :P:pos:

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Редовна војска повторно?

Инаку за тоа што сте потполнувале, да не се од оние пријави што ги потполнувавме со наполнети 17+ години заради евиденција ? Јас кога добив таква покана отидов во подрачната единица на МВР, може сега смениле нешто...

Kajgana Shop

На врв Bottom