Редовна војска повторно?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Можеби во минатото, во кое јас не сум заглавен, било прифатено како вредност и симбол на алфа-мажјак физичката пресметка со останатите од стадото.
Тоа дека ти не си заглавен во минатото, многу малку менува кај луѓето кои се заглавени во минатото. Ако некој те псуе, ти не можеш да му го цитираш Платон. И уште една работа, жените како инстинктивни битија, засекогаш ќе останат со инстинктивните вредности, немој да се лажеш за ова...

K

Khabs Staadnau

Гостин
Јас никаде не изнесов свој став за ова, само те рчкам.

Понекогаш, само понекогаш, рационализацијата е нешто многу бедно, изговор за криење под јорган. Многу е тешко да се одреди кога треба да се рационализира а кога не. Еве ти уште еден пример кој и порано го имам споменато. Некој влегува кај тебе дома и силува женски член од твоето семејство. Ти имаш пиштол во рацете. Можеш да рационализираш, дека ако го убиеш, ќе одиш во затвор, дека не е тој крив туку општеството кое го направило такво, бл бла бла, а можеш и да му ја искинеш фацата со куршуми.

Чаре?
Поентата во тоа е да рационализираш кога ќе згусне, не да филозофираш вака по форум. Кога веќе одиме натаму вметни ги и факторот врата ми е заклучена, собата на мајка ми и татко ми е заклучена, спијат заедно.
Но и во случајот, порационално е да пукаш за да го онеспособиш а не да го убиеш.Можно е сценарио каде што и женскиот член може да настрада од куршум.Дали и сега не вреди да рационализираш?
Обидот да ме етикетираш како тој под јорган е исто така, беден.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Поентата во тоа е да рационализираш кога ќе згусне, не да филозофираш вака по форум. Кога веќе одиме натаму вметни ги и факторот врата ми е заклучена, собата на мајка ми и татко ми е заклучена, спијат заедно.
Но и во случајот, порационално е да пукаш за да го онеспособиш а не да го убиеш.Можно е сценарио каде што и женскиот член може да настрада од куршум.Дали и сега не вреди да рационализираш?
Обидот да ме етикетираш како тој под јорган е исто така, беден.
Не те етикетирав, само дискутиравме, нема потреба да го сфатиш ова лично. Друго, ти зборувам за моментот кога некој кој ти направил неправда ти е на дофат на раката, ножот, пиштолот, а не на целата ситуација...

Само за да поентирам дека рационализацијата понекогаш е многу гадна работа, што повторно не враќа на темата со војската...

K

Khabs Staadnau

Гостин
Тоа дека ти не си заглавен во минатото, многу малку менува кај луѓето кои се заглавени во минатото. Ако некој те псуе, ти не можеш да му го цитираш Платон. И уште една работа, жените како инстинктивни битија, засекогаш ќе останат со инстинктивните вредности, немој да се лажеш за ова...
Инстинктот евоцира сигурност. Денес, сигурноста е окарактеризирана со финансиската состојба до чијшто врв полесно ќе се искачуваш како интелектуалец со своја фирма отколку оној што отишол во војска наместо на факултет.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Инстинктот евоцира сигурност. Денес, сигурноста е окарактеризирана со финансиската состојба до чијшто врв полесно ќе се искачуваш како интелектуалец со своја фирма отколку оној што отишол во војска наместо на факултет.
Кога ќе се најдеш во ситуација некој гласно да коментира дека сака да ти ја онади девојката, целата финансиска сигурност која ти би можел и ја понудиш, паѓа во вода ако не му ја треснеш една на насилникот. Дури и да платиш некој да го направи тоа за тебе, тоа во нејзините очи пак не е тоа...

;)

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Кога ќе се најдеш во ситуација некој гласно да коментира дека сака да ти ја онади девојката, целата финансиска сигурност која ти би можел и ја понудиш, паѓа во вода ако не му ја треснеш една на насилникот. Дури и да платиш некој да го направи тоа за тебе, тоа во нејзините очи пак не е тоа...

;)
Ептен отидовте во фајтерски води, муабетот е војска, а придобивка од војската е психичко јачење, а ако е муабетот да треба да се тепа со некој што ја извреѓал девојка му не му треба војска, ќе се запише на некоја боречка вештина

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ептен отидовте во фајтерски води, муабетот е војска, а придобивка од војската е психичко јачење, а ако е муабетот да треба да се тепа со некој што ја извреѓал девојка му не му треба војска, ќе се запише на некоја боречка вештина
ОК, знам дека ти е тешко да ја следиш дискусијата ако само за 3 степени се оддалечи од основната. Паралели, примери, парабoли, anyone?

Не ? Добро, значи војска повторно, да или не?

K

Khabs Staadnau

Гостин

;)
Koга некој би на глас би коментирал како му се ебе нешто, тоа автоматски потенцира каква е неговата култура, која потсвесно(па и свесно) се поврзува со неговиот економски и општествен статус.
За да постигнеме успех мораме постојано да проектираме слика на успешност, зарем не?
Па така, јасно е дека некој со висок општествен статус е доволно свесен за последиците од таквите испади во јавност.
А сељак...си е сељак.

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
ОК, знам дека ти е тешко да ја следиш дискусијата ако само за 3 степени се оддалечи од основната. Паралели, примери, парабoли, anyone?

Не ? Добро, значи војска повторно, да или не?
да

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Koга некој би на глас би коментирал како му се ебе нешто, тоа автоматски потенцира каква е неговата култура, која потсвесно се поврзува со неговиот економски и општествен статус.
За да постигнеме успех мораме постојано да проектираме слика на успешност, зарем не?
Па така, јасно е дека некој со висок општествен статус е доволно свесен за последиците од таквите испади во јавност.
А сељак...си е сељак.
Што е само уште една рационализација...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
Е добро, тој што не иде војска е пикица...тој што не фатил пушка в рака е татина маза...затоа нека е на доброволна основа. Таа пикица (додека вие се пијанчите у некоја спаваона со 20 војнички другари и треба да изигравате весеље на издали ме пријатељи), за тоа време си остварува што е нему потребно. Некој сака риболов, друг планинарење, трет билдинг, четврт музика...некој сака да дупи девојки и да седи по кафани...зашто да го стеснуваме нашиот избор?
не можиме се да оставиме на доброволна основа.
ај ке го ставиме полагањето возачка на доброволна основа.
има некои работи кои трпат на доброволна , но некои не посебно не одбраната. како би личело , хипотетички на македонија и следи агресија, војната е неминовна и ние бараме доброволци да се пријават, кој патем речено немаат појма во што се впуштаат и што уставри ги чека. не оди тоа баш така.
ако некој си сака доброволно во мирнодопски услови може да се пријави во платена војска, може да оди воена академија , но другите мораат да имаат барем какви такви познавања од војска, што да бидеме реални ете пошто си бил во ЈНА не се постигнува со двонеделен курс. јас пак ке го споменам израел, не се тие будали што имаат редовна војска за сите и мажи и жени, и рабини и доктори , буквално за сите. и не за џабе мораат да одат на вежби еднаш годишно. можеби тие се културни , просветени , напредни и незнам какви ама соседите не им се баш толку напред со сваќањата. и не гледам дека ради тоа тие се сиромашни, неубаво живеат им трпи бизнисот. едноставно се помирија со фактот дека тоа така треба да биде ако сакаат да си го зачуваат својот начин на живот, својата независност и држава, и дека тоа е цената која како поединци секој треба да ја плати.
еве линк па читнете малце
Who serves in the army?

Reserve Forces

овие се побитните , мада има и за економијата ако не ви е мака да разгледате.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.765
Поени од реакции
12.225
И жени одат војска. Ако таму мажот станува маж, жената што станува

Kajgana Shop

На врв Bottom