Иницијатива за рамноправност во ЈСП, дајте ни поддршка

Статус
Затворена за нови мислења.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Лани моја другарка наместо нова слободна да извади, стави маркица за октомври на старата слободна. Тоа го направи во билетара притоа прашувајќи дали смее. Се вози во автобус и влага контрола и почнува да и јаде гомна како тоа, не смеело така и ја носат под железничка во ЈСП. Одиме таму и она се расправа, објаснува, ама овие запнале дека не смее така и дури пари сака да и земат (на платена маркица 950 денари) они сакаат уште пари да и земат. И јас стојам со тој од контрола надвор и ни два ни три му викам: "Епа сеа една тужба коа ќе ви акнеме, ќе се чудите, како смеете вака да не малтретирате". Типот пребледе мислам и почна: "Ама не, тоа е грешка на жената од билетара, знам јас, ќе средиме тоа". Влезе внатре и за 2мин и дадоа барање на другаркава да оди да го завери на факултет и да се врати, а и дадоа и како потврда дека смее без карта да се вози.
Пробуваат оние загуби што ги имаат од албанците да ги надоместат од Македонците, ама тешко дека ќе им успее. Мора да почнеме да се буниме. Од сега за секоја неправда што ја гледам ќе станувам и ќе зборам.

S

smexy

Гостин
Toa e тоа. Ти си женско. Може се говеда али помалце би маваже женско него машко.
Кога лежев во болница оти браќа ме заредија во 50ка,(на 5 минути од полициска станица) успеаа на рандом девојче да и влетаат со шипка и да и скршат глужд.

Овој проблем персистира не само во оваа една единствена сфера.Во сите димензии на битисување во Македонија на албанското население му е дозволено преку леб, погача.
Истите тие за кои пишуваше Прличев, кои го убија Кузман Капидан, кои пред само 10тина години се шуткаа низ шумите, денес продаваат кохабитација а во исто време на мала врата ги протнуваат сите нивни фашистички идеали.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Prativ mejlovi do jsp ama dzabe vaka mora povekje da go akuelizirame ova za koe site sekoj den mizat. Zasto nekoj da e privilegiran da ne plakja koga mozam jas odvaj da soberam 60 denari za da odam i da se vratam nekade ke moze i on ako ne moze i peski da odi..

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.151
Поени од реакции
83.881
Може да зееме попови да ги осветат автобусите.
Пошто вчера-завчера поглаварот на ИВЗ издаде проглас Муслиманите да не влегуваат во осветени објекти.
А они пошто све слушаат АлКаеда шо ќе им нареди, нема да влегуваат ваљда толку у аутобуси.

Е сеа тука, ќе бидат лишени од превоз, ни криви, ни дужни, некои Турци или Роми, али јеби га, барем ќе може нормално да се возат луѓето други.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Prativ mejlovi do jsp ama dzabe vaka mora povekje da go akuelizirame ova za koe site sekoj den mizat. Zasto nekoj da e privilegiran da ne plakja koga mozam jas odvaj da soberam 60 denari za da odam i da se vratam nekade ke moze i on ako ne moze i peski da odi..
Се дури не почни помасовно по телевизии да се врти и во весници да се пишува, вака уште не може да се изврши некој голем притисок. Голем дел од граѓаните воопшто и не ги засега, не користат ЈСП, не живеат во Скопје и слично...

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Pa nekoj sto ima umesnost ako moze neka sostavi edno mailce i ke pocneme da go preprakjame do site mediumi

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Во автобус 5-ка препуна правец Аеродром накај Ѓорче еден типац (тежок сељак, мислам не беше Македонец) се искива у фаца на жената пред него. И оваа му се заврте и му рече дечко, те молам следен пат во марамче не сите да не заразиш, ама културна беше.

Овој коа фати да и вика, од гомно подоле ја направи. Сите ама СИТЕ едно 30 мажи имаше внатре ко пички ќутеа. И видов не видов, му реков не ти е срам на жена да се издераваш пред толку луѓе, ме погледна ми рече што се мешаш ти, промрче и заќуте. Сите други продужија бело да гледат и никој не бекна да даде поддршка.

Коркачки народ сме, тоа е тоа, си трпиме и коа треба и коа не треба :).

M

Mario Gómez

Гостин
Ne mi e jasno shto sakate od JSP?? Sve e do narodot, albanec koga e sam kuti ko picence i plakja karta, ama oni najcesto opstojuvaat vo hordi od desetina i togash se stvarno mokjni, posho skokaat eden za drug. Na bit pazar na najmala deshavka se sobiraat stotina, slucajno nekoj nivni da ne nastrada.

Najsvezh primer ideme so bratuced mi po avtopat so kola, i pred nas se isprevrte edno citroence. I coece, odma izlegoa 10 dushi od kolite duri i od sprotivna lenta zastanaa, i toa mozam da garantiram deka samo albancite zastanaa i go izvadija coekot(koj patem beshe shtipjanec) od kolata. A nie se rasprasavme i zaminavme.

Oni ne se pomokjni fizicki ili psihicki od nas, samo makedonskiot narod e podelen, kur ne go boli za drugiot, ako nekoj ne go poznavash ne mu pomagas, a oni si se drzat.

I zatoa neznam shto se zamarate so JSP, kontrolorot ne e obucen vo borecki veshtini i da vleguva vo hordite karti da bara.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Toa e тоа. Ти си женско. Може се говеда али помалце би маваже женско него машко.
Со оглед на тоа како се поставував, и како се однесуваа, не би рекла дека бев баш безбедна.
--- надополнето: Oct 16, 2011 12:58 PM ---
нагласив дека е грамада, и има неколку кои што одат со него, и секој втор ден го гледав во автобус, јас веќе имав други конфликти со албанци во автобус(пробаа рекет да ми маваат) сум се враќал модар дома, не сакав пак моите да ги потресувам. А другите.. и по искуство знам полна 57 мица позади сам се тепам со 4 рица (ми бараа пари) и плус имаше другарчиња од мое школо тогаш, и никој не ми помогна.
нема што да ти објаснуам знаеш каква е нашата психологија
ништо чудно
Па не мислев баш конкретно тебе да ти се обратам.
Се обраќав до сите.
Сите се, како што ги нареков.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Oni ne se pomokjni fizicki ili psihicki od nas, samo makedonskiot narod e podelen, kur ne go boli za drugiot, ako nekoj ne go poznavash ne mu pomagas, a oni si se drzat.

I zatoa neznam shto se zamarate so JSP, kontrolorot ne e obucen vo borecki veshtini i da vleguva vo hordite karti da bara.
Тоа е тоа и мојот случај ист беше што го напишав.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
На другар златно ланче од врат му скинаа и го тепаа на автобуската кај Бит пазар и никој не се ни обидел да реагира од луѓето што биле таму... Јас лично одбегнувам да се кажувам во автобуси каде поголемиот дел од патниците се албанци. Кај мене во населба сите автобуси што доаѓаат од Драчево застануваат регуларно на автобуската, а само 70, 67 и понекогаш 51 се спуштаат 30 метри подоле... Уште во старт шоферот ти нагласува дека тој автобус не е за тебе, не си пожелен да се качиш.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
ЕЕее оваа тема веќе ја има.Доста веќе со едни исти теми.Аман веќе.
Модературу реагирај.
Девојко не си ти судија па да кажуваш кој што како да прави, а ако не примети ова е тема за ЈСП во која се трудиме да смениме нешто, ако тоа не те засега, слободно напушти дискусија и читај нешто друго.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.365
може така и со цитати вметнати од разни членови кои постираа во темава, со случки што им се десило.
Ти напишав пријателе, урнек, да го поставиш таму на првата страна од тебе напишана, и јасно да побараш од сите да земат учество во протест.

Само ти пријателе изгледа само сакаш да се исплачеш за проблемите.
Преземање на акција, па макар и ваква виртуелна, бара труд, а нели македонската идиома е „Зошто Јас да го направам тоа, нека го направи некој друг бе!„

Епа затоа пријателе ќе си ќутиш кога ќе те ребрат Албанците. Tие досега и роднините од Косово ќе ги организираа да протестираат пред ЈСП а не само да преземат едноставна иницијатива со едитирање на прв пост од тема на форум. И тоа со на готово напишан текст урнек...
Абе Македонци мои, само за јадење бурек изгледа не бива нас.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom