Teжината на зборот "брак"

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мене ми е чудно како "распаднат" брак кој траел една година на пример, помеѓу личности кои се знаат година и пол или две, е поголем грев од расинување на 5 годишна врска?

Зошто е бракот "толку свет" во однос на една сериозна врска? Се додека нема деца бракот по ништо не се разликува од врската, ама баш по ништо. Ниту нуди повеќе љубов потписот во матично, ниту помалку. Тогаш зошто е така?

За многумина се разликува, додуше највеќе во нивните глави, ама ... Зошто?

Зошто например девојка со еден распаднат брак зад себе се гледа како "грешна", и дури повеќе ќе биде прифатена девојка која имала еден куп партнери претходно, ама немала брак. Why?

Ова верувам многумина го имаат заприметено низ нашава мила МАкедонија.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
lugje gledam deka 99% postiraat nemazheni ., nezheneti.,., aj malku i ovie so iskustvo neka se vkluchat ., da shkrabnat.,., a inaku pak ke povtoram., najjaka rabota pri skluchuvanje na brakot ., zboruvam za vo matichno., /vo crkva toa e veke po sloboden izbor/.,... se zborovite shto od se onoa bla.,..bla.,...se i vo dobro ., i vo zlo., i vo zdravje ., i vo bolest., eden pokrajdrug., tolku od mene.,., jbg., pa ne sum samo jas tuka vo brachni poplavi:LOL:;)
mazena sum, zatoa i komentiram
...ah drugar, ako ti si odbral zena za da ti bide zivotna sopatnicka,dozivoten seksualen partner, majka na tvoite deca... domakinka koja ke se grizi za vashiot zaednicki dom, ako si izbral dozivotno da jadesh od hranata shto taa ke zgotvi... zoshto togash istata taa osoba ne bi ja izbral za najdobar prijatel... zoshto za istata taa osoba ne bi se grizel koga e bolna, ne bi ja uteshil koga i treba uteha, ne bi ja razveselil koga e tazna, ne bi se raduval so nejze koga e srekna...
...ah "MAZISHTA"...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.658
Поени од реакции
31.545
mazena sum, zatoa i komentiram
...ah drugar, ako ti si odbral zena za da ti bide zivotna sopatnicka,dozivoten seksualen partner, majka na tvoite deca... domakinka koja ke se grizi za vashiot zaednicki dom, ako si izbral dozivotno da jadesh od hranata shto taa ke zgotvi... zoshto togash istata taa osoba ne bi ja izbral za najdobar prijatel... zoshto za istata taa osoba ne bi se grizel koga e bolna, ne bi ja uteshil koga i treba uteha, ne bi ja razveselil koga e tazna, ne bi se raduval so nejze koga e srekna...
...ah "MAZISHTA"...
ok ., vaka stojat rabotite., ili ne si gi prochitala nekoi moi komentari po vakvi prashanja ., shto e i normalno., ili ne si me razbrala dovolno., aj ushte ednash dobro preprochitaj go cel tekst., a ne samo poslednata rechenica ., so smeshkoto., ..........vo brak sum 30 i kusur godini ., i shto mislish kako sme se odrzhale tolku godini ako go nemalo se onoa shto ti go naveduvash ., a istoto e napishano i od mene., ----------aj ushte ednash na popraven ., chitaj shto sum napishal., za zborovite vo dobro i zlo ., vo radost i taga ., i tn ., ............sostojbata e do tamu dojdena da veke ne mora ni so ochi da se gledame., ednostavno mislovno se razbirame ., samo problemot e koj ke bide pobrz da go kazhe istoto shto i drugiot go misli........samo ljubov i lastik., za dolgoveche brak., /za lastikot pak dobro razmisli ., pishuvam onaka malku tres tras/;)

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
tezinata na zborot brak...
brakot, kako i se drugo... bara posvetenost pred se, trpenie, kompromis, ljubov...
isto kako sto toa go bara i vashata roditelska dolznost, vashata profesija, ostanatite odnosi so lugeto okolu vas...
brakot mozebi izgleda deka e poteshka obvrska od ostanatite zatoa sto ne zavisi samo licno od vas, ili ne zavisi od pogolema grupa na luge, tuku samo od dvajca...
mozev da primetam deka poveketo od lugeto imaa negativen stav kon ovoj poim "brak", se e do nashata percepcija, na nacinot na koj pristapuvame na istoto, ona sto ke go dademe kako bumerang ni se vraka, bez razlika pozitivno ili negatvno...
ako na brakot pristapime so strav,cuvstvo deka sme zarobeni, lisheni od slobodata, od individualnosta... taka i ke bide
a sokolku na prakot pristapime so ljubov, znaejki deka sega so site negativnosti i problemi niz zivotot ke mozeme polesno da se spravuvame blagodarenie na podshkata od partnerot...
ili deka site ubavi momenti ke se dupliraat blagodarenie na spodeluvanjeto na istite so partnerot...
taka 4i ke b4ide
se e do nas, do nashata percepcija na neshtata
--- надополнето: Oct 7, 2011 8:03 AM ---
ok ., vaka stojat rabotite., ili ne si gi prochitala nekoi moi komentari po vakvi prashanja ., shto e i normalno., ili ne si me razbrala dovolno., aj ushte ednash dobro preprochitaj go cel tekst., a ne samo poslednata rechenica ., so smeshkoto., ..........vo brak sum 30 i kusur godini ., i shto mislish kako sme se odrzhale tolku godini ako go nemalo se onoa shto ti go naveduvash ., a istoto e napishano i od mene., ----------aj ushte ednash na popraven ., chitaj shto sum napishal., za zborovite vo dobro i zlo ., vo radost i taga ., i tn ., ............sostojbata e do tamu dojdena da veke ne mora ni so ochi da se gledame., ednostavno mislovno se razbirame ., samo problemot e koj ke bide pobrz da go kazhe istoto shto i drugiot go misli........samo ljubov i lastik., za dolgoveche brak., /za lastikot pak dobro razmisli ., pishuvam onaka malku tres tras/;)
vo red, nemora mojot post da se odnesuva licno na tebe
mozebi ti ja utnav poentata:)
vo sekoj slucaj me raduva toa sto si go napishal za svojot brak:cuc:

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
za kogo kako nema generalisima za site nekoj si gi cenat devojkite nekoj ne
istata prikazna ti e i so devojkite covekot e slicen po odnesuvanje a razlicen po pol drugo se e isto
na sekoe edno masko koga ce mu dojde vreme za zenenje normalno deka go smaluva svojot kriterium i go uskladuva na aktuelnata sostojba odnosno na ona sto najvejke mu odgovara sto e dostizno :), istot e veruvam i kaj devojkitete koga ce dojde vreme da se mazat mnogu ne prebiraat biraat partner sto ce im odgvara za familija a ne po ubavina
Тоа да но како и да е мора да ти се допадне барем малку,инаку како ќе тераш живот со некој кој што нема да ти се допаѓа.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
за успешен брак, искреност и доверба, компромис во се ако сакаат да успеат, трпеливост.

Во денешно време партнерите се заедно додека се сакаат после секој врти на своја страна или еден од нив и тоа една од најчестите причини за развод, па после пороците и насилството, но како иде се повеќе насилството преставува причина за развод.

Може двајца да успеат доколку се сакаат, почитуваат и поддржуваат во се, кога имаат разбирање и држат до тоа, но денес младите немаат трпение си го тераат ќеифот.

roknroler

Umetnik
Член од
28 август 2011
Мислења
96
Поени од реакции
160
за успешен брак, искреност и доверба, компромис во се ако сакаат да успеат, трпеливост.

Во денешно време партнерите се заедно додека се сакаат после секој врти на своја страна или еден од нив и тоа една од најчестите причини за развод, па после пороците и насилството, но како иде се повеќе насилството преставува причина за развод.

Може двајца да успеат доколку се сакаат, почитуваат и поддржуваат во се, кога имаат разбирање и држат до тоа, но денес младите немаат трпение си го тераат ќеифот.
bash taka..se soglasuvam so tebe posebno so poslednoto

S

Shellshock nam67

Гостин
Тоа да но како и да е мора да ти се допадне барем малку,инаку како ќе тераш живот со некој кој што нема да ти се допаѓа.
Zato nema da baram barame princezi tuku devojki so koi sto karakterno najmnogu ce odgovarame i normalno deka malku od malku da privlekuvaat znaci ne lepotici posto i toa ne e dobro takvite zeni non stop se na udar na maskite pa znaci suma sumarum sredna devojka :), najoptimalno resenie...
veruvam deka taa solucija e i kaj vas :)

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Zato nema da baram barame princezi tuku devojki so koi sto karakterno najmnogu ce odgovarame i normalno deka malku od malku da privlekuvaat znaci ne lepotici posto i toa ne e dobro takvite zeni non stop se na udar na maskite pa znaci suma sumarum sredna devojka :), najoptimalno resenie...
veruvam deka taa solucija e i kaj vas :)
да сродна душа, јас секогаш воздивнувам по згодни типци, но на крај ме привлекуваат типови слични по карактер на мене, односно оние кои ги чувствувам сродни, а на изглед се златна средина.

Кај мене обично така бива. Ќе видиме понатаму и дали е тоа полн погодок.

S

Shellshock nam67

Гостин
да сродна душа, јас секогаш воздивнувам по згодни типци, но на крај ме привлекуваат типови слични по карактер на мене, односно оние кои ги чувствувам сродни, а на изглед се златна средина.
e pa toa e tajnata sekoj saka sigurnost vo brakot (y)
znaci toa e ona so vika zoki od horoskop da se postigne ramnoteza balans koj nema so nisto da se narusi
znaci kompromis na dvete strani.
koj ne saka ubavo :D, genetski sme programirani za istoto, sepak umot e toj koj na kraj odlucuva za toa i iskustvoto, od predhodnite vrski pred se.

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
e pa toa e tajnata sekoj saka sigurnost vo brakot (y)
znaci toa e ona so vika zoki od horoskop da se postigne ramnoteza balans koj nema so nisto da se narusi
znaci kompromis na dvete strani.
koj ne saka ubavo :D, genetski sme programirani za istoto, sepak umot e toj koj na kraj odlucuva za toa i iskustvoto, od predhodnite vrski pred se.
Бараш некоја формула како до добар брак???
Која е тајната?
И за какви девојки збориш и какви принцези?
Сеа секој знае да ги каже одма кои се отприлика работите за добар брак ама како прво дај да чуеме некој што се во добар брак од форумов како они дошле до него и некои кои не биле во добар брак исто така искуства.
Ако не си во брак мислам дека само нагаѓање е од твоја страна со постовиве.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740

Колку години имаш ако не е тајна и дали си во брак?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Мене ми е чудно како "распаднат" брак кој траел една година на пример, помеѓу личности кои се знаат година и пол или две, е поголем грев од расинување на 5 годишна врска?

Зошто е бракот "толку свет" во однос на една сериозна врска? Се додека нема деца бракот по ништо не се разликува од врската, ама баш по ништо. Ниту нуди повеќе љубов потписот во матично, ниту помалку. Тогаш зошто е така?

За многумина се разликува, додуше највеќе во нивните глави, ама ... Зошто?

Зошто например девојка со еден распаднат брак зад себе се гледа како "грешна", и дури повеќе ќе биде прифатена девојка која имала еден куп партнери претходно, ама немала брак. Why?

Ова верувам многумина го имаат заприметено низ нашава мила МАкедонија.
Комплетно се слагам со напишаното ама важи и обратно, и машко со еден брак зад себе е веќе ТАБУ за повеќето девојки.

Инаку јас гледам само една разлика од врска во брак и без брак, кога не си во брак а се скарате или ти пукне филм можеш да си ги собереш стварите и без многу објаснувања да кажеш ЧАО ПРИЈАТНО ТОЛКУ БЕШЕ, а кога си во брак не можеш, значи многу повеќе ќе се трудиш караниците да завршат на некој мирен начин и не можеш исто импулсивно да реагираш како кога би бил без таа хартија од матично :).

Инаку друга разлика ни јас не гледам освен што државите направиле често да имаш одредени бенефиции ако си во брак така да чим ја најдам таа со која сакам трајно партнерство и фамилија секако ќе се венчам, живеење заедно во долга врска невенчани па уште и со деца не е за мене а сакам и да си ја памтиме свадбата пошо не планирам 10 пати да ја повторувам :).

Инаку брак со вистинската личност па и да нема баш сличен карактер ко мене (што ќе ми е иста, не сакам моја копија) ќе биде ќеиф, компромисите не ми се тешки со личност со која безгранично се сакаме (барем така би требало да биде во идеален случај) :).

Е сеа што такви двајца тешко се наоѓаат е веќе друг муабет :).

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.658
Поени од реакции
31.545
Која е тајната?
Сеа секој знае да ги каже одма кои се отприлика работите за добар брак ама како прво дај да чуеме некој што се во добар брак од форумов како они дошле до него и некои кои не биле во добар брак исто така искуства.
nema ni formula ni shema ., ova se raboti shto gi nema vo knigite ., iako vo posledno vreme izleguvaat i takvi ., a ima i shto vredat da se prochitaat., .no predi se ., <>ljubov bezuslovena i lastik<>nishto komplicirano kako shto deneshnava mladina pravi tolkava frka okolu brakot i zaednichkoto zhiveenje., a najlesnoto e vo isto vreme i najteshko., ., ednostavno bidi chovek i imaj sekogash na um deka od sprotisebe imash lichnost shto gi ima istite chuvsta sprema tebe ., kako i ti shto chuvstvuvash za taa lichnost ., i hemijata ke si go napravi svoeto dve lichnosti da zhiveat kako edna ., ..dobro sega sekogash ima neshto +/- no recept generalno nema .,osven tie dve raboti

S

Shellshock nam67

Гостин
Која е тајната?
тајна нема
книга нема
значи се до нив двајцата.
не мора да си во брак па да делиш мислења на форумот доволно е тоа што го гледаш околу себе да донесеш заклучок како еден вид истражување.
Дали еден брак ќе биде успешен или пак не зависи пред се од партнерите колку тие се пронаоѓаат, не за џабе се спомнува во свадбената церемнонија во “во добро и Зло“ значи тоа е бракот, љубов, компромис, трпеливост, ,разбирање и како врв на сето тоа се децата како најак синџир кој ги врзува партнерите.
е сега колку ќе трае тој брак тоа пак ќе кажам зависи од интересите на двајцата партнери.
и друго форумов е отворен за секој да каже свое мислење.

Kajgana Shop

На врв Bottom