Teжината на зборот "брак"

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.687
Поени од реакции
31.678
e kaj go trefi balash ., bash sega ja slusham ., stih na safaltu., ........inaku da prodolzham., :)., ke sretnesh ne od vtora raka ., tuku ke ima i prvpat vo zhivotot gi gledash., veruvajmi na iskustvoto.,.......ama sepak svadba ke ima(y)

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Да се разбереме, и јас како и повеќето сакам да најдам некој со кој ќе делам и добро и лошо во животот, но тоа нема никаква врска со свадбата, која за мене,( а и за Балашевиќ:D) е само парада на пијанството и кичот.

Така што шутрак, ако јас некогаш облечам венчаница и направам класична свадба, тоа ќе биде само за да им угодам на моите, а не затоа што е тоа мојот сон.

Да најдеш некој со кој ќе сакаш да го поминеш животот , нема никаква врска ни со венчаници, ни со венчавање во црква, а уште помалку со вртење оро пред зграда и гоштевање на луѓе кои ги гледаш втор пат во животот.
Е душичке моја пак дојде на мојот став без разлика дали е твој сон или сонот на твоите родители ти пак ќе сакаш да стапиш во брак. Не е за начинот на живеење и што ќе правите туку затоа што самото општество ти го наметнува тоа. И да свадбата не е ништо освен добра забава и пијанство и џабе потрошени пари ама не можеме да престанеме да ја негуваме традицијата. Може живееме во модерно време ама ако размислиме и во ова наше модерно време каде што постојат хомосексуалци дури и тие сакаат да стапат во брак и да бидат венчани.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Е душичке моја пак дојде на мојот став без разлика дали е твој сон или сонот на твоите родители ти пак ќе сакаш да стапиш во брак.
Јас и ти дефинитивно не се разбираме...
Да, сакам да стапам во брак, и тоа граѓански, што значи дека планирам да се потпишам во матично, и тоа како што веќе кажав, не од романтични, туку од практични причини.
Тоа ни оддалеку не ја потврдува твојата теза дека јас, иако не го признавам тоа сонувам да облечам бело и да бидам невеста.

И не е тоа ни сон на моите родители, нивните аргументи се повеќе во стилот "Епа како така, нас сите роднини не викнаа на свадба, а ти нема да правиш свадба?"
Додуша повеќе мајка ми го вика ова, татко ми ми има речено дека тоа е моја работа и јас треба да си решам за тоа.

Јас немам ништо против тоа што ти мечтаеш да бидеш невеста и да имаш свадба како од бајките, но тоа едноставно не е мојот сон, сите сме различни и сонуваме за различни нешта.
За мене е битно да најдам некој со кого ќе го поминам животот во взаемна љубов, почитување, помагање и разбирање, а дали ќе правам свадба, дали ќе облечам бело и дали ќе играм оро, ни најмалку не ми е битно.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да се разбереме, и јас како и повеќето сакам да најдам некој со кој ќе делам и добро и лошо во животот, но тоа нема никаква врска со свадбата, која за мене,( а и за Балашевиќ:D) е само парада на пијанството и кичот.

Така што шутрак, ако јас некогаш облечам венчаница и направам класична свадба, тоа ќе биде само за да им угодам на моите, а не затоа што е тоа мојот сон.
Ако се прашувам јас, би потпишала во матично( од чисто практични причини, за да не комплицирам ) и би направила журка за блиските пријатели.

Да најдеш некој со кој ќе сакаш да го поминеш животот , нема никаква врска ни со венчаници, ни со венчавање во црква, а уште помалку со вртење оро пред зграда и гоштевање на луѓе кои ги гледаш втор пат во животот.
Ако хипотетички го вратам времето назад, јас не би направил СВАДБА, туку би постапил слично како и ти (во болдот).

Потписот во матично е токму така - чисто практична заштита на единките и тоа највеќе од материјален аспект, при евентуална разделба.

Додека јас потпишував во матично во ниту еден момент НЕ ЈА САКАВ ПОВЕЌЕ ИЛИ ПОМАЛКУ МОЈАТА СОПРУГА - ТУКУ ИСТО.

Додека попт ни ги прекрстуеше круните у црква во ниту еден момент НЕ ЈА САКАВ ПОВЕЌЕ ИЛИ ПОМАЛКУ МОЈАТА СОПРУГА - ТУКУ ИСТО.

Кога се роди моето синче ЈА САКАВ ПОВЕЌЕ МОЈАТА СОПРУГА.

Чудни се човековите чувства, еден лист хартија воопшто нема да ги промени;) Те поддржувам во твоите размислувања.

Но сепак мораш да го направиш и тој чекор поради општествените норми и правила.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Бракот е вештачка створевина и единствен начин женката да го скроти мажјакот кој природно е полигамно суштество и во животот му се потребни повеќе женки за расплод, а женката по природа е моногамно суштество и често како изговор за полигамната природа на мажот практикува промискуитет.
Постои и народна поговорка за бракот:
"Врзана козица-мирна горица" :) што значи дека ако не ја врзеш козата маме ќе и ебе на тревата . . .
Бракот не е ништо друго освен јадење, ебење и спиење заедно помеѓу една жена и еден маж и тоа со тапија.
a zoshto eden maz i edna zena bi imale potreba da stapat vo brak samo za da spijat, da jadat i da se e... zaedno???
ova mozeme da go pravime so bilo koj neli, za jadenje zaedno, za spienje zaedno, pa i za ona drugoto ne se sekogash potrebni cuvstva i povrzanost megu partnerite...
shto e so prijatelstvoto megu partnerite, podrshkata, razbiranjeto...
dali poimot brak spored tebe go objasnuva samo toa shto si go napishal?
dali ti bi izbral(ili veke si izbral) zivotna sopatnicka, kaj koja ti se dopaga nacinot na koj sto jade, spie i se e.., bez razlika na ostanatite osobini?
i od kade toa deka mazot e poligamno sushtestvo, a zenata ne?
toa go nametnuvaat nekoi religii i opshtestva, od tamu i mnogu tabu temi povrzani so zenata i nejzinata seksualnost...
zarem seushte postojat luge koi ziveat vo takov svet???
brakot e veshtacka stvorevina, kako sto si napishal, megutoa e mnogu pokompleksna od ona shto si go napishal podole, istoto go boldirav. barem denes vo sovremenite opshtestva...
...i se pomalku brakovi ima i ke ima blagodarenie na tvoite istomislenici...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Сите знаеме да зборуваме и да филозофираме ама делата и резултатите се многу поразлични. Според мене тој што не сака да стапи во брак е всушност плашливец кој не сака да се соочи со реалноста на вистинските проблеми коишто ги носи и самиот брак. Ако сите тие што тврдат дека толку многу се сакаат со своите партнери зошто би им било тешко да потпишат и да дадат завет дека ќе живеат со својот партнер. И сите може да тврдите тука дека не ви значи стапувањето во брак а кога ќе дојде време не само што ќе трчате први пред матичното туку и во црква ќе се венчате. И немојте самите себеси да се убедувате дека никоја девојка во својот живот не сака да биде барем еднаш невеста.
ЛОЛ.
:)

1. Според мене, плашливец е оној што се грижи што ќе каже околината, семејството, тетките.... а помалку му е грижа што тој навистина сака. Најинтересно прашање: ,,Лелеее вонбрачно дете????,, .... И што има страшно во тоа дете?

2. Не е тешко. Немаат желба. Немаат потреба.

3. Ај бидејќи напиша сите. Во матично нема да трчам, а ако одлучам да стапам во брак тоа ќе биде на мој терен. Црква........ не баш. Ни во најцрните сништа.

4. О! Јас сакам едно 5-6 пати невеста да бидам, балови да правам!!!!!
Ама брак и свадба не се синоними!!!!

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Морам да се согласам дека брак и свадба не е исто. Јас сакам да стапам во брак, верувам во бракот како институција, да не се повторувам образложив веќе погоре, ама свадбата како чин ме нервира, со сите нејзини адети и обичаи.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Добро да не се оддалечуваме од темата. Секој различно си го сфаќа зборот брак и немам намера да убедувам некој што има различно мислење од моето.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.494
Поени од реакции
8.008
Брак, мрак... да се праи нешто :D

Шега на страна бракот е фина работа ако ти се погоди брачниот партнер, затоа и не треба да се брза со тоа.
Потпишување во матично е чин кој мора да се направи бидејќи денешново општество функционира на пишани документи.
Венчавање в црква... WTF?! Не благодарам.
Голема свадба со канење на роднини кои ги немаш видено од детство, исто така не фала. Доколку се има пуно пари се иде со невестата на брачно патување на Јамајка. доколку се има малку пари, нешто по балканов, европа евентуално.

Уствари цело време сум офтопик. Бракот јас го сваќам како заедница помеѓу маж и жена (у поново време почнаа и еднополови бракови да се прават) во која мажот и жената ја делат љубовта, и заедно туркаат низ животот бидејќи човекот е пред се социјално суштество. Во брак треба партнерите да придонесат другиот да стане подобро суштество преку поддржување на квалитетите и потсетување да се отстранат колку може мааните.
Друго, што знам... не сум женет, и немам абер за брак во скоро време.

S

Sattva

Гостин
a zoshto eden maz i edna zena bi imale potreba da stapat vo brak samo za da spijat, da jadat i da se e... zaedno???
ova mozeme da go pravime so bilo koj neli, za jadenje zaedno, za spienje zaedno, pa i za ona drugoto ne se sekogash potrebni cuvstva i povrzanost megu partnerite...
shto e so prijatelstvoto megu partnerite, podrshkata, razbiranjeto...
dali poimot brak spored tebe go objasnuva samo toa shto si go napishal?
dali ti bi izbral(ili veke si izbral) zivotna sopatnicka, kaj koja ti se dopaga nacinot na koj sto jade, spie i se e.., bez razlika na ostanatite osobini?
i od kade toa deka mazot e poligamno sushtestvo, a zenata ne?
toa go nametnuvaat nekoi religii i opshtestva, od tamu i mnogu tabu temi povrzani so zenata i nejzinata seksualnost...
zarem seushte postojat luge koi ziveat vo takov svet???
brakot e veshtacka stvorevina, kako sto si napishal, megutoa e mnogu pokompleksna od ona shto si go napishal podole, istoto go boldirav. barem denes vo sovremenite opshtestva...
...i se pomalku brakovi ima i ke ima blagodarenie na tvoite istomislenici...
Zatoa smetam deka treba da se otvori tema na forumov: "Antiestablishmentizam", a i voopshto, koj kje gji sobira site istomislenici i vizioneri koi se za krshenje na site svetski restriktivni normi vo odnos na chovechkite (pa i poshiroko) akcii i slobodi na deluvanja, limitirani primarno od nekoi iluzorni moralni povedenija.

Samo, kolku chovekot e etichen i pristoen za da se spravi so toj "anarhichen dar" i svoijata alchna i egocentrichna priroda, ne sakame ni da pomislime (n) Ne vo najskoro vreme, ehh...

Член од
11 септември 2011
Мислења
358
Поени од реакции
608
Женката по природа го избира најсилниот и најспособниот да биде татко на нејзините деца и да ги пренесе неговите гени
Тоа се нарекува природна селекција и секоја чест Мачорка за храброста да го кажеш гласно тоа што сите го мислат, но немаат доблест да го кажат.
Имаш respect од мене за кажаното и само ќе додадам дека и мажјакот исто како и женката е во потрага по посовршен генетски материјал само што е поискрен и похрабар од женката во контекст на природната селекција и затоа скоро секој маж на оваа планета гласно кажува дека кај жената единствено бара да е убава и згодна, или како што ќе каже секој тинејџер: "Ма битно ми е да има добро тело и убава фаца" т.е. да има добар генетски материјал за да биде мајка на неговите деца. :sneaky:
А што се однесува до жените, мислам дека се уште немаат доволно храброст (секоја чест за тебе (y)) да го кажат својот став и да ја спроведат во реалноста природната селекција.

S

Shellshock nam67

Гостин
Добро размислување,но тоа сите не го практикуваат.
Ќе ја најдат таа девојка "онаа вистинската" и на крај пак нешто не им чини.
Навитина се е индивидуално,но навистина недефинирани сте вие машките.
za kogo kako nema generalisima za site nekoj si gi cenat devojkite nekoj ne
istata prikazna ti e i so devojkite covekot e slicen po odnesuvanje a razlicen po pol drugo se e isto
na sekoe edno masko koga ce mu dojde vreme za zenenje normalno deka go smaluva svojot kriterium i go uskladuva na aktuelnata sostojba odnosno na ona sto najvejke mu odgovara sto e dostizno :), istot e veruvam i kaj devojkitete koga ce dojde vreme da se mazat mnogu ne prebiraat biraat partner sto ce im odgvara za familija a ne po ubavina

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Тоа се нарекува природна селекција и секоја чест Мачорка за храброста да го кажеш гласно тоа што сите го мислат, но немаат доблест да го кажат.
Имаш respect од мене за кажаното и само ќе додадам дека и мажјакот исто како и женката е во потрага по посовршен генетски материјал само што е поискрен и похрабар од женката во контекст на природната селекција и затоа скоро секој маж на оваа планета гласно кажува дека кај жената единствено бара да е убава и згодна, или како што ќе каже секој тинејџер: "Ма битно ми е да има добро тело и убава фаца" т.е. да има добар генетски материјал за да биде мајка на неговите деца. :sneaky:
А што се однесува до жените, мислам дека се уште немаат доволно храброст (секоја чест за тебе (y)) да го кажат својот став и да ја спроведат во реалноста природната селекција.
dali sovrshen genetski materijal se odnesuva samo na nadvoreshnata ubavina?
ako edna osoba e intelegentna,ambiciozna,uspeshna... zar ne e dobar genetski materijal
ako edna osoba e emotivna, cuvstvitelna,romanticna...zar ne e dobar genetski materijal
ako edna osoba e odgovorna,vredna,pedantna... zar ne e dobar genetski materijal
ako edna osoba e kreativna, interesna, snaodliva....
znaci se e relativno
premnogu povrshno e da se kaze deka lugeto izbiraat sovrshen partner, odnosno sovrshen genetski materijal spored nadvorshnata ubavina... premnogu povrshno

S

Sattva

Гостин
Veruvam deka zjenite se dovolno doblesni da go kazjat, no mazjite se ubedlivo ponemilosrdni za istoto da go slushnat :sneaky:

Inaku, mi beshe sram da go chitam vashiot "materijal", Imperatore!

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.687
Поени од реакции
31.678
lugje gledam deka 99% postiraat nemazheni ., nezheneti.,., aj malku i ovie so iskustvo neka se vkluchat ., da shkrabnat.,., a inaku pak ke povtoram., najjaka rabota pri skluchuvanje na brakot ., zboruvam za vo matichno., /vo crkva toa e veke po sloboden izbor/.,... se zborovite shto od se onoa bla.,..bla.,...se i vo dobro ., i vo zlo., i vo zdravje ., i vo bolest., eden pokrajdrug., tolku od mene.,., jbg., pa ne sum samo jas tuka vo brachni poplavi:LOL:;)

Kajgana Shop

На врв Bottom