Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
ми посочи каде да прочитам за капијата Македонија која апла е слична со француската ама ајде ќе промижиме, но објаснување за грчкиот стил на Кривичен и Уставен суд? може?

Разбирам Офицерски и Театарот кој бил обележје на старо Скопје, ама објекти во грчки стил? од каде сега тоа и ти ќе ми кажеш дека немам појма?
во претходниот пост се докажа дека врска немаш.. териумфалните порти биле француски,а експанзијата уште во риско се расширила ..ако ти е досадно и само лупаш без причина те сваќам..
за грчкиот стил.. белата куќа во вашингтон,дали според тебе е седиште на грчкиот парламент или влада? одговори со Да или Не

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ајде сефте бањање на странски турист во фонтаната на плоштад.

Кога ќе се изврти видеово по странските сеир сајтови уште поголем публицитет ќе добие Скопје 2014. Веќе може да се размислува за печатење на рекламни материјали и сувенири кои се поврзани со Скопје 2014, а ќе се нудат на странците кои доаѓаат да го видат Скопје.
хахаха- ќе навалат нудисти од светот право пред фонтанава- добра реклама , и онака скоро сите нови реклами се базираат на голотија и секс -изгледа тоа најмногу пали :pos:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
хахаха- ќе навалат нудисти од светот право пред фонтанава- добра реклама , и онака скоро сите нови реклами се базираат на голотија и секс -изгледа тоа најмногу пали :pos:
Сега чекам некоја плејбој блондинка да урипи у фонтанава :D

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Скопље без турбо-фолка

Турбо-фолк забрањен у новим градским аутобусима у Скопљу, после жалби путника да их возачи од раног јутра "бомбардују" том музиком. Путиници ће убудуће ујутро слушати умирујућу класику, у подне динамичније ритмове, после подне светске и домаће хитове, а увече електронску и музику за игру.
Путници градског превоза у Скопљу преко разгласа у новим аутобусима неће слушати обавештења о станицама и кретању возила, али ни турбо-фолк. Преко звучника у аутобусима ће, током дана, бити емитована разноврсна музика.

"Путницима ће се изјутра нудити умирујућа, класична музика, у подне динамичнија, после подне актуелни хитови светске и македонске музике, а у вечерњим часовима, када аутобусе углавном користе млади, електронска и музика за игру", прецизирао је директор Јавног саобраћајног предузећа у Скопљу Мишо Николов.
Пошто су се путници жалили да их возачи од раног јутра "бомбардују" турбо-фолком по сопственом избору извођача, песама и јачине емитовања, Скопље је забранило ту врсту музике у возилима јавног превоза.
"Наши путници су захтевали да се промени музика која се емитује у аутобусима. Знам да не можемо да изађемо у сусрет укусу сваког путника, али верујем да ће већина бити задовољна", рекао је Николов, пише Нова Македонија.
За избор од 400 музичких нумера побринули су се познати диск-џокеји, Ицко и Ерик Фокс, с тим што је турбо-фолк строго забрањен.
Нова "музичка шема" градског превозника ступила је на снагу данас, и то у свим новим двоспратним аутобусима, које је Скопље, почетком септембра, купило од кинеског произвођача "Јутонг" и из Украјине.
Град је из Кине наручио 134 двоспратна возила. До сада је стигло и у саобраћај укључено 68. Свих 39 обичних аутобуса купљених у Украјини, већ је укључено у превоз.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
во претходниот пост се докажа дека врска немаш.. териумфалните порти биле француски,а експанзијата уште во риско се расширила ..ако ти е досадно и само лупаш без причина те сваќам..
за грчкиот стил.. белата куќа во вашингтон,дали според тебе е седиште на грчкиот парламент или влада? одговори со Да или Не
Не е седиште барем така знам, но гајле ми е за Америка ова е Македонија, незначи ако Америка копира дека треба и ние да го следиме тој пример.

Досадно не ми е и не лупам добро знам што сакам, што ми се свиѓа, а што не и имам право да го искажам, јас не сум крива што има заостанати ко тебе на кои им сметаа спротивставен ставови и мислења.

Друго тие триумфални порти во земјите како Франција имале намена и значење се граделе да владетелот помине кога доаѓал од поход тие се историска знаменитост што за Скопје тоа не е карактеристика ако добро ја познаваш историјата на Македонија и Скопје, а во поново време за кого? :pos:

ако ти е досадно и само лупаш без причина те сваќам..
се гледа на кого му е досадно и нема што да прави, постојано висиш на форумот, па најде мене да ми кажуваш :pos:, каков си така мислиш и за друг. (n)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Скопље без турбо-фолка

Турбо-фолк забрањен у новим градским аутобусима у Скопљу, после жалби путника да их возачи од раног јутра "бомбардују" том музиком. Путиници ће убудуће ујутро слушати умирујућу класику, у подне динамичније ритмове, после подне светске и домаће хитове, а увече електронску и музику за игру.
Путници градског превоза у Скопљу преко разгласа у новим аутобусима неће слушати обавештења о станицама и кретању возила, али ни турбо-фолк. Преко звучника у аутобусима ће, током дана, бити емитована разноврсна музика.

"Путницима ће се изјутра нудити умирујућа, класична музика, у подне динамичнија, после подне актуелни хитови светске и македонске музике, а у вечерњим часовима, када аутобусе углавном користе млади, електронска и музика за игру", прецизирао је директор Јавног саобраћајног предузећа у Скопљу Мишо Николов.
Пошто су се путници жалили да их возачи од раног јутра "бомбардују" турбо-фолком по сопственом избору извођача, песама и јачине емитовања, Скопље је забранило ту врсту музике у возилима јавног превоза.
"Наши путници су захтевали да се промени музика која се емитује у аутобусима. Знам да не можемо да изађемо у сусрет укусу сваког путника, али верујем да ће већина бити задовољна", рекао је Николов, пише Нова Македонија.
За избор од 400 музичких нумера побринули су се познати диск-џокеји, Ицко и Ерик Фокс, с тим што је турбо-фолк строго забрањен.
Нова "музичка шема" градског превозника ступила је на снагу данас, и то у свим новим двоспратним аутобусима, које је Скопље, почетком септембра, купило од кинеског произвођача "Јутонг" и из Украјине.
Град је из Кине наручио 134 двоспратна возила. До сада је стигло и у саобраћај укључено 68. Свих 39 обичних аутобуса купљених у Украјини, већ је укључено у превоз.
oo фала ти боже:cuc:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.788
Поени од реакции
12.270
Со тоа што везден се споредуваме со САД, се доведуваме во ситуација да си негираме повеќмилениумска (она што велиме континуитет, античка Македонија...) историја.
Америка според она што го приметувам во некои нивни градби... со напливот на доселеници кои го формираа основното ткиво, донесе голем број обележја од стариот континент, фрагменти од културата каде тие доселеници вирееле ...и слично. Ова би требало некој архитект (или некој кој се разбира од историја и развој на архитектурата) да го подобјасни подобро. Постојат голем број реплики на градби, реплики на стилови од стариот континент (па и имиња на градови)

Туку, денеска малку згрешиле за булеварот ...дамн југоносталгичари :)
Гологанов ќе причека, денес свечено ќе се отвори Иво Лола Рибар
--- надополнето: Oct 7, 2011 1:06 PM ---
Еве нешто за влијанието викторијанскиот период во САД и Австралија
http://en.wikipedia.org/wiki/Victorian_architecture#North_America

Нешто и за влијанието и архитектурата во САД
http://en.wikipedia.org/wiki/Architecture_of_the_United_States
The architecture of the United States demonstrates a broad variety of architectural styles and built forms over the country's history of over four centuries.
Architecture in the United States is as diverse as its multicultural society and has been shaped by many internal and external factors and regional distinctions. As a whole it represents a rich eclectic and innovative tradition.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Со тоа што везден се споредуваме со САД, се доведуваме во ситуација да си негираме повеќмилениумска (она што велиме континуитет, античка Македонија...) историја.
тоа е позадината на целата хистерија, најмалце се зборува за архитектура-ВАЖНОТО Е ДА СЕ ОТСЕЧЕ АНТИЧКИОТ ЕЛЕМЕНТ со што би се компромитирал македонскиот идентитет.

иако класичната градба е застапена во континуитет од античка македонија, рим преку византиските цркви и градби се до крајот на 19 век каде најзастапена е во централните јадра на македонските градови.

споредбата со САД и ЕВРОПА за мене е во трагикомична и напомената баш во таа смисла, новокомпонирани народи можат и смеат, а за нас џанам ете било забрането:vozbud:иако Скупи Таор и Калето се во срцето на Скопската котлина.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896

Не сум знаел дека од другата страна фонтаната е веќе во напредна фаза :X3:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.788
Поени од реакции
12.270
Муабетот ми беше во контекст на бела куќа споредена со римски стилови, она што Цитро прашува
Не може да се споредуваме со САД. Нивната историја е сосем поинаква. Впрочем, точно е...ние сме Македонија, зошто везден се споредуваме како оправдание за постоење со други држави.
Стиловите и градбите кои сега се градат не знам дали биле применувани во минатото...барем каде јас што сум живеел-Маџир Маало. Старото Скопје (освен чаршијата и плоштадот со офицерскиот) беше воглавно со полски нужници и трошни куќарки. Каков стил бил тој ептен поим немам, ама воопшто не ми наликува на овие палати сега што се градат.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Муабетот ми беше во контекст на бела куќа споредена со римски стилови, она што Цитро прашува
Не може да се споредуваме со САД. Нивната историја е сосем поинаква. Впрочем, точно е...ние сме Македонија, зошто везден се споредуваме како оправдание за постоење со други држави.
Стиловите и градбите кои сега се градат не знам дали биле применувани во минатото...барем каде јас што сум живеел-Маџир Маало. Старото Скопје (освен чаршијата и плоштадот со офицерскиот) беше воглавно со полски нужници и трошни куќарки. Каков стил бил тој ептен поим немам, ама воопшто не ми наликува на овие палати сега што се градат.
Види,ја таквите стилови како т.н грчки ,повеќе ги сваќам како универзални стилови, а не својствени само за една држава.. барокот и класицизмот ако за прв пат е појавен во Италија,незначи дека е само Италијански..таквиот стил го имаш и во Франција,Германија,Австрија..низ цела Европа..само како за потсетување,Скопје имал сосема друг стил... цитат на Пиколомини:

Скопје е простран град, не многу помал од Прага или колку неа. Го најдов напуштен, без скапоцености, богато снабден со продукти. Малкуте луѓе што останале, исплашено врват по улиците. Жал ми е што зградите, какви што досега не сум видел, џамиите од најубав мермер и украси од злато на кои и во Рим би им посветил внимание, убавите старини и градини, морам да му ги предадам на пламенот.

линк

Ама 1689 го запалил градот Пиколомини.. и после се фурало друга архитектура,нормално ориентална..турско-балканска

Член од
4 септември 2011
Мислења
94
Поени од реакции
23
џамиите од најубав мермер
и после се фурало друга архитектура,нормално ориентална..турско-балканска
Sta ucini bolan jarane... sam sebe ebal...

би се компромитирал македонскиот идентитет.
новокомпонирани народи можат и смеат
A koj e toj nenovokomponiran makedonski identitet ?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.788
Поени од реакции
12.270
Не знам, стилови не познавам...ми делува измешано, враќање кон некои епохи за кои копнееме, а не ни знаеме зошто...кој ги градел тие градби и што функција имал на македонското тло...(османлиско, српско, бугарско...). Се оди напред па и архитектурата, уметноста на урбано живеење, работен простор, практичност...се еволуира. Има многу интересни градби и изведби по архитектонските списанија и сајтови кои можеа да го освежат центарот и на поинаков начин. А за вакво нешто недостасуваше и меуѓународен тендер.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
ж
Друго тие триумфални порти во земјите како Франција имале намена и значење се граделе да владетелот помине кога доаѓал од поход тие се историска знаменитост што за Скопје тоа не е карактеристика ако добро ја познаваш историјата на Македонија и Скопје, а во поново време за кого? :pos:
Триумфалната во Брисел кое значење го има?
Постојат триумфални кои ја симболизираат незавосноста на некоја земја. Нашата е таква.

Kajgana Shop

На врв Bottom