Кој и како известува во Брисел за состојбите во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
на 17.06 дуото шаци-кацин за слободанка јовановска ( која беше нормално од поканетите ) за утрински, се загрижија за ова:
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=D75B2CF3D995F94EBF1043D7C6E501EC
Слободанка Јовановска

Европарламентарецот Јелко Кацин предупреди дека Македонија не е далеку од политичка криза како онаа во Албанија и оти некој ќе треба да ни објасни дека, за еден ден да добиеме датум за преговори, ќе мора да го демонтираме џиновскиот споменик на Александар Македонски. Меѓу редови, тој, исто така, порачува дека не е политички коректно на држава што е во криза наместо да и' се помага, да и' се става прст в око.

Поставувањето на споменикот среде Скопје е прст в око на соседна Грција, која деновиве е во најтешки политички и економски искушенија последните децении. Место одмерена државотворна политика во добрососедски дух и подадена рака, Владата на Македонија отворено и свесно провоцира на штета на сопствената евроинтеграција“, вели Кацин во изјавата за „Утрински весник“. Тој забележува дека Владата свесно ја прикажува Грција како најголем непријател наместо да овозможи во очите на граѓаните на Македонија да има статус на добар сосед и пријател.

„Таков популистички пристап политички ја убива Македонија, која не е далеку од политичка криза во каква што се најде Албанија. „Прст в око“ во превод предизвикува реакција „заб за заб“. А, никој не е толку мудар за да објасни дека споменикот што се поставува денес ќе мора да биде демонтиран и тргнат за Македонија некогаш да добие датум за преговори. Како ќе го преживее тоа оваа политичка гарнитура? Нема да го преживее. Какво непотребно трошење пари, политички капитал, потоа кредибилитетот на државата и угледот на политичката елита. „Се' во корист на сопствената штета е пораката што Скопје им ја упатува на своите соседи и на ЕУ деновиве“, тврди Кацин.

Јоргос Шацимаркакис со многу избран јазик вели дека Европа гарантира слобода на уметноста, но таа слобода не треба да се злоупотребува.

„Многу нации во светот го изложуваат грчкото културно наследство или повторно го градат. Една од најкопираните згради во светот е Партенон во Атина. Затоа Грците треба да бидат почестени што нивниот северен сосед инвестира огромни суми и уметничка креативност во прифаќањето на грчката култура. Поодговорните луѓе, сепак, треба да се свесни дека Грците може да се почувствуваат испровоцирани. Албанскиот дел од населението очигледно е загрижен од поставувањето на овој и на други споменици. ЕУ ја гарантира слободата на културата и уметноста, но нејзината злоупотреба треба да се избегне“, изјави Шацимаркакис за „Утрински“.

Не бе европски пратеник со грчко потекло и застапувач на грчки интереси ги повикува поранешните новинари и членови на невладина сите под капата на Владе Милчин за да кажуваат златни работи за земјава. Повикани да говорат за слободата на медиуми во Македонија. Со оглед на сценариото на А1 сигурно тие се најубаво ќе кажат после часовите по глума.
Треба ли да се трошат зборови за да се објаснува нивното гледиште кон Македонија и Македонците низ месеци и години наназад? Треба ли да се објаснува како настапуваат сите под капата на Владе и пиљарот? Објаснувања бараат само оние кои не знаат како да ги бранат, токму тие како тебе кои се обидуваат истата тема да ја однесат во друга насока. Според насловот темата не е само за оваа дебата а според досега нивниот придонес на сите освен тебе ни е јасна причината за нивното присуство таму.
И повторно го занемаруваш недоличното однесување на европратеникот кој застапува грчки интерси.

Ти имаш намера со мене да се расправаш ќе ти речам повели на пп кажи си ги маките.

Бидејќи те мрзи да читаш ова е воведниот пост.
Колумната на другачката. А Тања бре сопствената мајка и е овца за неа според нејзината изјава?
Години наназад да коментираат лошо за сопствената земја (не само власта) и притоа здружувајќи се со грци.

Ај сега ти напиши по некој убав збор за гркот, заТањица, за Секуловска, за Борјан, за Беличанец, за Милчин, па после почни да ме навредуваш мене и после овие другиве тројца.
Имаш ли нешто конкретно дека кажувале негативни работи или ти само ќе претпоставуваш дека кажувале лоши работи и да кажале лоши работи дали се поставува прашањето дали во тие лоши работи има вистина или според тебе било кој што излегува надвор од земјата треба да лаже и да кажува се позитивно за нашата земја, иако тоа нема врска со вистината,во земјава течат мед и млеко па стварно нема ништо лошо да се каже
И сто пати го споменуваш Гркот ,што има мене да ме интересира Гркот ,за него и за неговото однесување нека се грижи земјата чиј преставник е ,на мојата не е ,освен паранојата што ја покажувате не посочивте ни една конкретна штета што е нанесена од дотичното лице на Македонија ,значи не знам како дејствува ама резултатите му се 0 на тоа поле.Што се однесува до глумата некој глумел и тоа лошо ,бидејќи не успеа ниту една официјална верзија да дадат за настанот ,она што го кажа Мирка се разликуваше од она што го кажа Миленко после настанот ,она што го кажа Бобан во Дневник се разликуваше од она што го кажаа вчера кај Јанко ,колку верзии има "вистината",зошто не се способни ниту една верзија да склопат
Јас уште не разбирам за што треба јас нив да ги бранам, поради тоа што имаат свое мислење и став кој не им се свиѓа на дел од масата,па не мора да им се свиѓа тие не пишуваат и работат за да ми се свиѓа на мене и тебе ,туку да изразат свој став по одредено прашање ,зар треба сите да имаме исто мислење да не треба и да се постројуваме ,некој ако случајно испадне од редот треба на бесилка да го ставиме.Кога сум кај бесилката ,стварно е ужасно да читаш по форуми и ФБ повици за бесилка ,за камен околу врат ,за чистење на "гнилежот",од кај и со што се осили таа маса (проста) што си дозволува да повикува на вакви работи
Инаку и мене ми е јасно нивното присуство таму ,ги повикале како новинари од згаснат медиум да дебатираат за слободата на новинарството во Македионија доста логично зар не
--- надополнето: Sep 22, 2011 8:18 PM ---
Е ај веќе кога се понуди дај ти објасниго значењето, па за во иднина да ми е појасно и мене и на другите кои ете не знаат.
Јас зборував генерално за сите граѓани на државата, што значи и за овие. Сега тебе ако не ти се по вкус или си земаш право ти да кажуваш за кој смее а за кој не смее да не дира тоа е друго и така можеш само дома кај тебе да си кажуваш , а за тоа дека тебе ич не ти дира , тогаш можам да ти кажам дека мене не
ич ама ни најмалце ку..т не ме заболе дали тебе нешто и некаде те дира или не, и на што тоа ти се дираш.
Па рече дека ако не ги почитуваш другите не се почитуваш ни себе си ,ова нема логика ова е нешто што се користи во конкретни случаи ,на пример кога се работи за блиски односи ,а јас не морам да почитувам личност која според мојот систем на вредност не заслужува почит, тоа не значи дека јас себе си не се почитувам,и нормално дека вреѓањето на Миленко кој е криминалец и лежел во затвор за тоа, дека не би ме вознемирила, зар јас ќе се залагам за некој криминалец само поради тоа што тој навидум за простата маса работи за некакви национални интереси,не работи, криминалецот работи само за себе, а за остатокот нема да коментирам мислам доволно говори за тебе:tapp:

Имаш ли нешто конкретно дека кажувале негативни работи или ти само ќе претпоставуваш дека кажувале лоши работи и да кажале лоши работи дали се поставува прашањето дали во тие лоши работи има вистина или според тебе било кој што излегува надвор од земјата треба да лаже и да кажува се позитивно за нашата земја иако тоа нема врска со вистината,во земјава течат мед и млеко па стварно нема ништо лошо да се каже
И сто пати го споменуваш Гркот ,што има мене да ме интересира Гркот ,за него и за неговото однесување нека се грижи земјата чиј преставник е ,на мојата не е ,освен паранојата што ја покажувате не посочивте ни една конкретна штета што е нанесена од дотичното лице на Македонија ,значи не знам како дејствува ама резултатите му се 0 на тоа поле.Што се однесува до глумата некој глумел и тоа лошо ,бидејќи не успеа ниту една официјална верзија да дадат за настанот ,она што го кажа Мирка се разликуваше од она штого кажа Миленко после настанот ,она што го кажа Бобан во Дневник се разликуваше од она што го кажаа вчера кај Јанко ,колку верзии има "вистината",зошто не се способни ниту една верзија да склопат
Јас уште не разбирам за што треба јас нив да ги бранам, поради тоа што имаат свое мислење и став кој не им се свиѓа на дел од масата,па не мора да им се свиѓа тие не пишуваат и работат за да ми се свиѓа на мене и тебе ,туку да изразат свој став по одредено прашање ,зар треба сите да имаме исто мислеше да не треба и да се постројуваме ,некој ако случајно испадне од редот треба на бесилка да го ставиме.Кога сум кај бесилката ,стварно е ужасно да читаш по форуми и ФБ и повиците за бесилка ,за камен околу врат ,за чистење на "гнилежот",од кај и со што се осили таа маса (проста) што си дозволува да повикува на вакви работи
Инаку и мене ми е јасно нивното присуство таму ,ги повикале како новинари од згаснат медиум да дебатираат за слободата на новинарството во Македионија доста логично зар не

Не те интересира гркот но те интересира да плукаш по Миленко, Мирка Нонковиќ. Се впушташ во дискусија против нив но гркот никако да го споменеш. Тој ги напаѓа токму заради тоа што имаат поинакво гледиште. Ти ги напаѓаш. Што доведува тоа? Ајде до интересите ти е можеби.
Зошто не повикаа новинари и од другата страна туку ги повикаа оние под капата на Милчин? Треба ли да се објаснува кои активности ги имаа досега истите?
Каква реална слика ќе прикажат поранешни новинари кои бранеа криминал?
Каква реална слика ќе каже сопругата на тој кој бранеше криминал?
Каква реална слика ќе каже поранешен студент кој себе си се претставува како студентски активист?
Каква реална слика ќе каже новинар кој за својата земја и народот во земјата има вакво мислење

"Macedonia, what it's like?
- My dear, it's ghastly. Filthy climate, vile food, beastly people. The men were overly fond of fucking their sheep. And when you meet the women you can hardly blame them. It truly is the end of the world' (Rome, series)"

Kaква реална слика ќе покажат активисти пријатели на истиве кои најдоа да плукаат по навивачката песна токму во најголемиот успех на македонската кошаркарска репрезентација иако песната е стара 25 години?
Каква реална слика ќе прикаже некој кој за кошаркарите има ваков став?
Кошаркарите гинат на терен за дебели пари и лична слава, а не за државата, нацијата или народот.

Каква реална слика ќе прикажат новинари и активисти кои се дружат со корумпирани европски пратеници и пратеници со грчки ставови наспроти својата земја?

Зошто се бираат само новинарите и активистите блиски до Милчин?

ако толку беа загрижени за слободата на медиумите во МК, зашто не повикале новинари од медиумите на малцинствата, ете како н.пр. од албанското?

Грците од искутсво знаат дека преку нив најсоодветно ќе беа информирани, пошто ете н.пр. македонското малцинство и нивните медиуми се во Грција под (огромен) притисок...

Не те интересира гркот но те интересира да плукаш по Миленко, Мирка Нонковиќ. Се впушташ во дискусија против нив но гркот никако да го споменеш. Тој ги напаѓа токму заради тоа што имаат поинакво гледиште. Ти ги напаѓаш. Што доведува тоа? Ајде до интересите ти е можеби.
Зошто не повикаа новинари и од другата страна туку ги повикаа оние под капата на Милчин? Треба ли да се објаснува кои активности ги имаа досега истите?
Каква реална слика ќе прикажат поранешни новинари кои бранеа криминал?
Каква реална слика ќе каже сопругата на тој кој бранеше криминал?
Каква реална слика ќе каже поранешен студент кој себе си се претставува како студентски активист?
Каква реална слика ќе каже новинар кој за својата земја и народот во земјата има вакво мислење

Kaква реална слика ќе покажат активисти пријатели на истиве кои најдоа да плукаат по навивачката песна токму во најголемиот успех на македонската кошаркарска репрезентација иако песната е стара 25 години?
Каква реална слика ќе прикаже некој кој за кошаркарите има ваков став?

Каква реална слика ќе прикажат новинари и активисти кои се дружат со корумпирани европски пратеници и пратеници со грчки ставови наспроти својата земја?

Зошто се бираат само новинарите и активистите блиски до Милчин?
Значи колку пати су влегла во дискусија по хрватски и српски форуми кога била спомната Македонија во негативен контекст,не само јас на хрватски индекс не има редовно една група Македонци кои влегуваме во жестока дискусија во одбрана на некои работи што ни ги спорат таму ,ама и ние знаеме да си се опуштиме и да имаме и негативни коментари во врска со Македонија,значи за работите во кои сум уверена се борам ,а за негативностите слободно ги кажувам ,како и впрочем сите таму без разлика дали се Срби ,Хрвати и др ,сите таму знаеме да се пожалиме на работите во нашите држави и сега некој мој негативен коментар кој сум го напишала во еден момент бидејќи така сум се чувствувала во тој момент некој да го земе како мое мислење за тоа што јас си мислам за мојата држава ,првиот цитат е токму тоа ,девојката на свој ФБ статус си напишала ваков коментар,таа тоа у дебата не го кажала ,а за вториот цитат тоа е нејзино видување јас не се слагам бидејќи сметам дека кошаркарите играа за се наведено во коментарот ,а не само за пари и слава .
А тоа дека биле само они повикани ,тие си имаат јаки контакти таму па тие дознале за дебатата па уредно се акредитирале ,зошто овие другиве се глупираат и кажуваат приказни дека не им било дадено да се акредитираат се приказни за мали деца,таму секој може да дојде и да нема врска со државата за која се дебатира и да учествува,само треба да се пријави преку тој систем на акредитација АЛДЕ
За болдираното дали важи за сите кои бранат или знаат за криминал на своите газди можеби и на своите менаџери
Има написи на ФБ страницата на Зоран Божиновски за дотичните Миленка, Мирка и Бобан треба да ги прочиташ колку се они "поштени"
Уште ова јас сум особа која преферира вистина и брутална искреност а не замајување и кажување само на позитивни работи ,тој што кажува само позитивни работи спроведува манипулација со маса,очигледен пример вчера споменување на кошаркарите кај Јанко за да помине кај публиката остатокот од муабетот,а исто така и фалењето на народот дека е паметен од страна на Миленко(ко да он стварно тоа го мисли)

Па рече дека ако не ги почитуваш другите не се почитуваш ни себе си ,ова нема логика ова е нешто што се користи во конкретни случаи ,на пример кога се работи за блиски односи ,а јас не морам да почитувам личност која според мојот систем на вредност не заслужува почит, тоа не значи дека јас себе си не се почитувам,и нормално дека вреѓањето на Миленко кој е криминалец и лежел во затвор за тоа, дека не би ме вознемирила, зар јас ќе се залагам за некој криминалец само поради тоа што тој навидум за простата маса работи за некакви национални интереси,не работи, криминалецот работи само за себе, а за остатокот нема да коментирам мислам доволно говори за тебе:tapp:

е ај да ти дообјаснам тогаш јас тебе што ми беше мислата пошто очигледно влета тука како мува без глава.
нема никаква логика со тоа ако некој бил во затвор со вреѓање од странец посебно грк. зошто бил во затвор и колку бил сигурно не можеш со сигурност за сите да знаеш. тоа е како прво. ете мирка не била колку што сум запознаен сега за неа што не ти е симпатична?? на овај третиот презимето не те бендисва ????.
заедничко за сите е што го зедоја под нозе поранешниот премиер и претседател Брано Црвенковски и СДСМ и тоа тебе те боли. не те боли што можеби и се во право пошто рака на срце овие не се покажаја баш во последните години( 20 ) што можеби и ете јас грешам по мое видување ама народот си кажа и тоа неколку пати со ред. но доста е за тоа друго е поентата.
без разлика со каква цел биле таму отидени сигурно не им била намерата да ја страмотат државата како што некои тука сакаат да прикажат, а за овие другите со сигурност можам да тврдам дека баш за тоа се таму. но ете и тоа да го оставиме на страна.
за што биле биле и едните и другите.
поентата е дека надвор сите треба да се држиме заедно, сложно и здружно што би рекле без разлика на нашите внатрешни несогласувања. дома за дома , за надвор едни и единствени.
и да го навредеја горјан и било кој таму македонец кој се чуствува како таков јас би се навредил пошто со самото тоа ме вреѓа и мене и целата нација како целина или ете не не почитува. и сега како може некој да не почитува ако ние самите си се плукаме едни со други и се кодошиме на странци. дали со тоа не им даваме до знаење дека можат со нас да прават како што ке им текни пошто нели сами се плукаме.зошто пак тие да не бранат кога вака им е полесно да не контролираат. затоа пак ке речам покриениот газ никој не го плука, што им е нив гајле како ние нас дома. ти на сите комшии им кажуваш дека твојте се испокарале дома за телевизорот, дека ви ја исклучиле стујата и дека сте пред банкрот финансики( фигуративно).
сигурно не, туку ако те праша некој им велиш дека се е супер, поубаво здравје. е па истото важи и за државата. сите сме ние едно големо семејство и треба ние сами да си ги решиме проблемите кои ги имаме , а не како деца одма да трчаме кај учителката за таа да ни каже како треба.
п.с ако забележа никој не нареков со погрдни или омаловажувачки имиња ни сега ни претходно и тоа беше и поентата ако претходно си ги прочитала постовите ако не веќе на сите само моите, кои се надоврзуваат со тоа што ме цитираше за почитувањето на самиот себе и на другите и обратно.

Значи колку пати су влегла во дискусија по хрватски и српски форуми кога била спомната Македонија во негативен контекст,не само јас на хрватски индекс не има редовно една група Македонци кои влегуваме во жестока дискусија во одбрана на некои работи што ни ги спорат таму ,ама и ние знаеме да си се опуштиме и да имаме и негативни коментари во врска со Македонија,значи за работите во кои сум уверена се борам ,а за негативностите слободно ги кажувам ,како и впрочем сите таму без разлика дали се Срби ,Хрвати и др ,сите таму знаеме да се пожалиме на работите во нашите држави и сега некој мој негативен коментар кој сум го напишала во еден момент бидејќи така сум се чувствувала во тој момент некој да го земе како мое мислење за тоа што јас си мислам за мојата држава ,првиот цитат е токму тоа ,девојката на свој ФБ статус си напишала ваков коментар,таа тоа у дебата не го кажала ,а за вториот цитат тоа е нејзино видување јас не се слагам бидејќи сметам дека кошаркарите играа за се наведено во коментарот ,а не само за пари и слава .
А тоа дека биле само они повикани ,тие си имаат јаки контакти таму па тие дознале за дебатата па уредно се акредитирале ,зошто овие другиве се глупираат и кажуваат приказни дека не им било дадено да се акредитираат се приказни за мали деца,таму секој може да дојде и да нема врска со државата за која се дебатира и да учествува,само треба да се пријави преку тој систем на акредитација АЛДЕ
За болдираното дали важи за сите кои бранат или знаат за криминал на своите газди можеби и на своите менаџери
Има написи на ФБ страницата на Зоран Божиновски за дотичните Миленка, Мирка и Бобан треба да ги прочиташ колку се они "поштени"

Од каде си сигурна дека не го кажала. Нејзините лични ставови се сите од таков тип. Зошто би го сменила ставот кога ја опишува земјава на странски дипломати?
И пак ти за Мирка, Миленко и Бобан. Ниеден од нив не е известувач за Македонија нити е повикан како овие. Тие беа со намера да и прикажат на јавноста кои идиоти ја создаваат сликата за Македонија кај странските дипломати. И го сторија тоа, можеби за многу недоличен начин но намерата им е барем позитивна.

И пак без одговор на повеќето прашања, ама ајде пак од почеток оти изгледа или не ти е јасно или намерно се правиш дека не ти е јасно.
Не станува збор само за сега, не станува збор само за нивната дружба со гркот. Тоа на истите им е секојдневие. Тие се желни, тие се дружат со такви европски пратеници. Еден од нив корупиран, другиот грк. Затоа и гркот нив ги повикал, знае дека сака да ги чуе нивните зборови, знае дека треба да се прикаже што полоша слика. А кој друг ќе го направи тоа ако не новинарите и активистите блиски до пиљрот и Милчин. Тие ништо позитивно нема да кажат за земјава.
Зошто не сакаше да се слушне другата страна? Се знае дека не му одговара, па и затоа така бурно реагираше.

Шемата на Шацикакис и на Јелко Какин е шема на црнење на Македонија, немој бре да дрвите сега дека тоа е демократски чин а овие што им влегоа во дувлото било примитивизам.

ПА тој Фуле што си седна како попче, ретко кој знае дека за време случувањата во А1 тој беше тргнал накај телевизијата, дури дошол до полицискиот кордон, за да после одреден телефонски разговор се врати. Евро преставникот учествува во пуч во една држава.
Па тоа е шемата во Македонија да се урне оваа власт.
Да се урне, за да се урниса тоа што остана од Македонија и Македонецот.

Настаните имаат контунитет и некој кој ги прати овие настани оваа слика само го докажува нашето постојано укажување дека во Македонија постои група која работи за туѓи интереси.

КОЈ БУГАРИН И ПО КОЈ ОСНОВ БИЛ ТАМУ ПРИСУТЕН ДА ИЗВЕСТУВА ЗА НОВИНАРСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА![/quote]
Заборавивте,дека сека држава во ЕУ има свои депутати во европскиот парламент? Па и некои отговорат за соработката ЕУ-РМ.
Еве ваков е основот и това е човекот присуствувал тамо.
http://www.europarl.europa.eu/membe...?language=EN&partNumber=1&country=BG&id=34235
Нешто да има ка речиш?
Както сите сме чули БГ многу пати е инсистирала на прекин на jaзикот на омразата от медиумите. Дали нема што да каже?
Еве ги и сите членови.
http://www.europarl.europa.eu/activities/delegations/membersDel.do?language=EN&body=D-MK

Известување и клеветење под исто се ставени? И сето тоа во контекст на рушење на власта зошто одработуваат за опозиција еве ти ги споните:

А1 телевизија - прв пат телевизија/медиум стана коалиционен партнер со партија на избори. ( ете ги ленчето и бишевац во парламент)- ете ги секуловска и борјан

ете ги сетра му и внука му на борјан

ете ја ЦАЦА во Стразбур беше на предлог на СДСМ во 97

ете го кацин:

Шеќеринска побара поддршка од Струмичани
Напишно од: Ирена Радовановиќ
( Политика / Политика )
Доколку на 1 јуни ја добиеме вашата доверба, ве уверувам дека за шест месеци ќе добиеме и прием во НАТО и датум за почеток на преговорите за членство во Европската унија, рече на вчерашниот митинг во Струмица лидерката на СДСМ, Радмила Шеќеринска. Обраќајќи им се на своите сограѓани, носителот на кандидатската листа Зоран Заев истакна дека во последните две години Владата не вложила ниту еден денар инвестиции во општините од струмичкиот регион само затоа што нивните градоначалници се од СДСМ и дека со разни опструкции Груевски го кочи нивниот развој. - Ние не шириме предизборни лаги, ние нудиме програма за повисок животен стандард, за изградба на нови производствени капацитети во кои својата егзистенција ќе ја најдат 100.000 нови работници, за изградба на нови 400 километри асфалтни патишта во источна Македонија за што преку концесии и приватно партнерство ќе обезбедиме 750 милиони евра. Ќе донесеме посебен закон за 450 милиони евра субвенции во земјоделството, на одреден период ќе го намалиме ДДВ на нафтените деривати од 18 на пет отсто, ќе донесеме закон за слободен увоз на возила стари до 10 години за да ги снема автомобилите со странски регистарски таблички на нашите улици - истакна Заев. Со поддршка на Коалицијата за Европа - Сонце вечерва на струмичани им се обрати и словенечкиот европарламентарец Јелко Кацин.
25-05-2008

добро.Ја прочитав темата од почеток и можам да кажам дека сите учесници се или во едниот, или во другиот политички блок.Е, дозволете да напише нешто некој кој се труди да остане подалеку од политиката, ама за жал, изгледа нема да може.

Миленко-криминалец кој што имаше дури и храброст на првото македонско радио во грција да изјави "па што ако се смени името, не е голема работа"..

Тањето-која што му дава "спортски" поздрав на шацимаркакис за "демократското" изживување над македонци.Небаре го гледам Антиќ како му честита на Бо за дадениот кош.СРАМОТА.

Најчевска-за глупавата и љубоморна изјава за кошаркарите, парите и личната слава. Која што не може дури и да ја скрие огорченоста дека ете, македонска спортска екипа се прослави низ светот. Ја немам заборавено ни познатата сцена во една емисија каде што па скоро и физички нападна една навистина фина и културна госпоѓа бидејќи не го делеше нејзиното мислење.Среќа, оваа не се спушти на нејзино ниво.

Бојран-"новинар" на кој криминалните активности на неговиот газда не му значат ништо, битно е само да овој излезе од "ќелија".

и т.н. и т.н.
И се прашувам себеси, дали вакви (не)луѓе треба да не претставуваат низ светот? Па овие и човек ќе убијат само да ги прошират и зацврснат своите позиции, (не)луѓе кои и својот народ и држава би ги продале и тоа на државен (читај народен) трошок.

Ех македонче, сеуште не си заслужил да имаш држава.Сеуште не знаеш како таа се чува и негува.Уште многу треба да учиме од албанците и грците како тоа се прави. Како НЕ СЕ ПОКАЖУВА домашниот прљав веш, туку истиот се чисти дома.Надвор од сечии погледи.
Гебелс?! Хитлер?! абе нам И НИ ТРЕБА по еден таков да не проретчи, да не исчисти, да не дотера малку.
другови и другарице, за нас сите малку е голи оток, три реактивирани такви нам ни треба.Ама држава со вакви голтари не ни треба. Нити пак ќе ја имаме се додека вакви владеат овде.

Колку што можам да разберам, на дискусијата се разговарало за негативните состојби во македонското новинарство.
Притоа се земаат во предвид два моменти:
1. Стечајот на А1 и судскиот процес против газда Велија
2. Убиството на Мартин Нешковски како индикатор за политизираноста на македонските медиуми.

Ова првово би било релевантен избор за оценка доколку во панел-дискусијата бидат вклучени и дискутанти кои ќе го образложат свесното, отворено и јавно вмешување на медиумската куќа во партиски активности, какви што според информациите немало присутно.

Вториот случај е добар избор.

Но, овие работи се однесуваат на политизираноста на медиумите, а не на слободата на говор и новинарско изразување кои се две совршено различни работи. Политизираноста на македонските медиуми е јавна работа, која ја знае секој во Македонија и надвор, и ќе ни требаат децении за да се сведе на нормално ниво. Впрочем, во многу европски држави постојат неофицијални партиски телевизии.
Но дали е тоа назадување (од некоја претходна состојба) како што се обидуваат личностите од едниот табор да го дефинираат? Е тоа е веќе тема за дебата.

Сепак мислам (според изјавите што ги читам) дека потегот на тројцата новинари не е скандалозен, нецивилизиран и одраз на некаков "балкански синдром". Такви случаи (таканаречени инциденти) се вообичаени во развиениот свет. Спротивно од тоа однесувањето на Шац-и-какис е недозволиво за европарламентарец.

Ама ти изгледа известуванје и клеветење под исто ги ставаш? и сето тоа во контекст на рушење на власта зошто одработуваат за опозиција еве ти ги споните:

А1 телевизија - прв пат телевизија/медиум стана коалиционен партнер со партија на избори. ( ете ги ленчето и бишевац во парламент)- ете ги секуловска и борјан

ете ги сетра му и внука му на борјан

ете ја ЦАЦА во Стразбур беше на предлог на СДСМ во 97

ете го кацин:

Шеќеринска побара поддршка од Струмичани
Напишно од: Ирена Радовановиќ
( Политика / Политика )
Доколку на 1 јуни ја добиеме вашата доверба, ве уверувам дека за шест месеци ќе добиеме и прием во НАТО и датум за почеток на преговорите за членство во Европската унија, рече на вчерашниот митинг во Струмица лидерката на СДСМ, Радмила Шеќеринска. Обраќајќи им се на своите сограѓани, носителот на кандидатската листа Зоран Заев истакна дека во последните две години Владата не вложила ниту еден денар инвестиции во општините од струмичкиот регион само затоа што нивните градоначалници се од СДСМ и дека со разни опструкции Груевски го кочи нивниот развој. - Ние не шириме предизборни лаги, ние нудиме програма за повисок животен стандард, за изградба на нови производствени капацитети во кои својата егзистенција ќе ја најдат 100.000 нови работници, за изградба на нови 400 километри асфалтни патишта во источна Македонија за што преку концесии и приватно партнерство ќе обезбедиме 750 милиони евра. Ќе донесеме посебен закон за 450 милиони евра субвенции во земјоделството, на одреден период ќе го намалиме ДДВ на нафтените деривати од 18 на пет отсто, ќе донесеме закон за слободен увоз на возила стари до 10 години за да ги снема автомобилите со странски регистарски таблички на нашите улици - истакна Заев. Со поддршка на Коалицијата за Европа - Сонце вечерва на струмичани им се обрати и словенечкиот европарламентарец Јелко Кацин.
25-05-2008
Не изгледа тебе не ти е јасно ,бидејќи за тебе секое позитивно искажување е известување, а негативно искажување е клеветење,ако така резонираш не знам што понатаму да дискутирам со тебе,кога тоа клеветење во странство резултирало со рушење на власта во Македонија ,во Македонија власта се сменувала поради желба на народот ,а не поради клеветења ,искрено преголемо значење им давате на искажувањата во странство било да биле позитивни или негативни

добро.Ја прочитав темата од почеток и можам да кажам дека сите учесници се или во едниот, или во другиот политички блок.Е, дозволете да напише нешто некој кој се труди да остане подалеку од политиката, ама за жал, изгледа нема да може.

Миленко-криминалец кој што имаше дури и храброст на првото македонско радио во грција да изјави "па што ако се смени името, не е голема работа"..

Тањето-која што му дава "спортски" поздрав на шацимаркакис за "демократското" изживување над македонци.Небаре го гледам Антиќ како му честита на Бо за дадениот кош.СРАМОТА.

Најчевска-за глупавата и љубоморна изјава за кошаркарите, парите и личната слава. Која што не може дури и да ја скрие огорченоста дека ете, македонска спортска екипа се прослави низ светот. Ја немам заборавено ни познатата сцена во една емисија каде што па скоро и физички нападна една навистина фина и културна госпоѓа бидејќи не го делеше нејзиното мислење.Среќа, оваа не се спушти на нејзино ниво.

Бојран-"новинар" на кој криминалните активности на неговиот газда не му значат ништо, битно е само да овој излезе од "ќелија".

и т.н. и т.н.
И се прашувам себеси, дали вакви (не)луѓе треба да не претставуваат низ светот? Па овие и човек ќе убијат само да ги прошират и зацврснат своите позиции, (не)луѓе кои и својот народ и држава би ги продале и тоа на државен (читај народен) трошок.

Ех македонче, сеуште не си заслужил да имаш држава.Сеуште не знаеш како таа се чува и негува.Уште многу треба да учиме од албанците и грците како тоа се прави. Како НЕ СЕ ПОКАЖУВА домашниот прљав веш, туку истиот се чисти дома.Надвор од сечии погледи.
Гебелс?! Хитлер?! абе нам И НИ ТРЕБА по еден таков да не проретчи, да не исчисти, да не дотера малку.
другови и другарице, за нас сите малку е голи оток, три реактивирани такви нам ни треба.Ама држава со вакви голтари не ни треба. Нити пак ќе ја имаме се додека вакви владеат овде.
tocno do bolka, i pazi, momentot na "sportskiot" pozdrav na tanjeto kako sto pisuvas, prosto koga go gledav, me fati sram sto sum makedonec.BRUKA :(

ако така мислиш во ред, твое право.
јас не се сложувам и тоа ради ова.
ако големите сили или европа ете знаат се преку нивните амбасади, тајни служби и доушници, зошто тогаш имаат потреба од вакви конференции или излагања. зошто едноставно не си се соберат и не си донесат заклучок и не ни го сервираат???
јас ке ти кажам. немаат валидност немаат потврда од некој од внатре, а со самото тоа немаат легитимност.
ке си дојди како кадија те тужи кадија те суди. е сега кој би се нафатил на таа одговорност да оди таму и да кажува што ке кажува за да им даде легитимност( а познавајќи ги овие можам и да претпоставам што ке речеа или што веќе рекоја), и со какви мотиви би отишол??
по другата работа дека мора се по ред да си биди таков е редот на куќата и тука неможам да се сложам , и мирно да седам додека некој по пропис ме ебава со извинење. го е..ш таквиот пропис. и ајде и така нека биди дали тебе не ти е криво кога некој ке те нарече F.Y.R.MACEDONIA.
по твојата логика не би требало затоа што се е тоа по пропис нели, така решија, такви се правилата на куќата и тоа е тоа.
искрено се надевам дека малце ке си ја подисправиш логиката, и ке ја видиш поголемата слика. не е се до правилата, и таман работа ако сите ги почитуваа. сите ке беа среќни и весели.
во грција ке си беше се поинаку, во бугарија, во србија, на тибет, во палестина и тн да не набројувам.
за партиската припоадност логично ми беше да заклучам дека кога некој цело време брани некој кој додека беа во медиуми служеа како потпароли на одредена партија дека таа партија ти е поблиска. сега што не си излегла на гласање тоа е твое демократско право.
Сега ти го приметив одговорот
1. поради транспарентност,демократијата подразбира транспарентност ,ако не организираат дебати и конференции како ќе се дебатира за веќе познатите проблеми ,како ќе изработат извештаи ,мораат да имаат подлога за извештајот ,што е проблемот ако даде некој потврда од внатре ,проблем постои ако измислат нешто и за тоа добијат потврда ,а ако е точно утврденото, што е проблемот ,треба ли да се крие,овие рекле дека постои загрозеност на медиумските слободи ,ако кажеш или напишиш нешто што не и се свиѓа на владата те прогласуваат за предавник ,продаден ,тоа не е ли доказ дека не постои медиумска слобода ,може ли да напишеш нешто, а да не бидеш етикетиран,тоа значи и свеста на народот е на едно многу ниско ниво па дозволува вакво нешто да му се наметнува ,да влезе во играта на предавници ,групирања
2 Има начин на однесување и кога не ми е нешто по волја ,постојат етички норми ,можеш да кажеш дека нешто не ти се свиѓа, ама ако се понашаш како дебил и се издераваш во таква институција тешко дека некој ќе те сослуша и сфати за озбилно
и повторно имаш погрешно користење на еден термин сега логика ,логиката не може да се подисправи како што напиша или знаеш да размислуваш логички или не знаеш подисправање не постои ,ама пуста желба да се користат некои термини иако не знаеме како,нели

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom