Другиот месец сакам да земам пц, ми треба исклучиво за анимација и 3д рендер во фул хд, значи ми треба ТОП конфигурација, едно време се залетав на интел 990x процесор но видов дека конфигурација со 2600к е многу пефтина ( за тие пари можам да земам два 2600к ), а разликата е некои си 8-15% поспоро плус 990x треба да го чекам најмалку уште месец дена, а 2600к го има на лагер.
Прашањето ми е ваше мислење и дали воопшто да купам 2600к за 3д графика или да земам и7 950 или пак да лупнам над 2000 еу за 990x, и што графичка да земам.
i72600K е побрз clock for clock, помалце грее, подобро се клока, по ефикасен е, троши далеку помалце струја, и пред се таа платформа ако ја земеш т.е. LGA1155, во иднина можеш да ставиш Ivy Bridge, кога ќе излезе.... да имаш upgrade path, вака со i7 980x уложуваш во малце побрз процесор, ( во само мал дел на програми) кој користи мртва платфора, т.е. LGA 1366. Значи зимаш еден Hyper 212+ доаѓаш на форум, ми праќаш приватна порака (во случај да не знаеш) и ќе ти помогнам со оверклок, или поточно сетинзи во BIOS, со којшто ќе добиеш екстремно брз процесор...за само 270 евра, наместо да фрлаш 1000 евра со тие пари ќе земеш ѕвер матична, ѕвер графичка, напајање и едно SSD. Aко ти треба совет за било што feel free to ask. Предлог за графичка од мене ти е 6970, која е многу добра карта за парите, иначе имам и дилерски цени можам да ти средам за поефитно, ако си заинтересиран може да ти помогнам.
BTW јас продавам i7 2600K користен
само 1 месец, (добив уште еден на поклон, тетни ми незнаел дека веќе сум купил па ми го донесе од страна..) и го давам доста поефтино од продавница, ако си заинтересиран за дилерски цени, или купување на процесорот пиши ми пп.