Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
И така, уште еднаш, Чорба не' донесе до конечниот одговор на секој „интелигентен“ верник. За све треба Интелигентен дизајнер. Освен за дизајнерот.
Што стана со клеветата? Спремен си да се извиниш? Или твоето его не ти дозволува?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чекај, нели вчера мене ме убедуваше дека немора да постои интелегентно битие за да се создаде интелегентна информација?
Очигледно е некое недоразбирање. Скраја да е. Такво тврдење можеш да чуеш само од атеисти.

Н

нихилист

Гостин
Електромагнетни бранови настануваат во секоја ѕвезда. Поточно секое тело емитира и апсорбира електромагнетни бранови (заради преминот на електроните од повисоки во пониски орбитали и обранто)
Она што не може спонтано да настане се интелигентните информации кодирани во тие електромагнетни бранови (сигнали). Тоа е совршено сфатливо и со тоа се согласува секој теист, кој знае дека интелигентни информации не се случуваат спонтано.
Но атеистите во старт веруваат дека интелигентни информации можат да настанат и спонтано како што е случајот со атеистичката теорија за абиогенезата на првата жива клетка.

Информацијата си е информација. Не постојат природни бајти и вештачки бајти, како што не постојат природни килограми и вештачки килограми, ниту пак природни џули и вештачки џули. Природното и вештачкото се човечки категории и овие фрази се ирелевантни за природните и математичките закони. Тие си важат униформно и воопшто не ги интересира дали човекот има удел во нешто или не. Едноставно информации не се случуваат спонтано, ниту во електромагнетните бранови, ниту во живата клетка. Барем според убедувањето на теистите. А со вистинските атеисти тоа не е така, иако некои од нив како што напоменав имаат двојни аршини, еден аршин кога гледаат низ микроспокоп, а друг аршин кога гледаат низ телескопот :)
Да, информациите содржани во радиобрановите неможат да настанат спонтано, но тоа не е случајот со генетските информации. Спонтано создавањето на нови генетски информации е забележано дури и во лабораторија во многу наврати. Ова е познато за секој кој се осмелил да отвори "еволуционистички" вебсајт.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Да, пред се на тие информации мислам. Информациите си се информации и во живите клетки и во електромагнетните бранови и во USB стикчињата, и во компак дисковите и во книгите итн. Информацијата не е врзана ниту за материја, ниту за енергија. Таа не се мери ниту во килограми, ниту во џули, туку конвенционално во бајти (кило бајти, мега бајти, гига бајти). Таа претставува специфично подредување на материјата или енергијата согласно граматиката и значењето на еден јазик. Во ДНК на клетката постојат 4 букви (A, C, G и Т) кои всушност претставуваат аминокиселини и се подредени во специфичен и уникатен редослед. Затоа и ДНК молекувала се нарекува и информациона молекула. Истите тие информации можат да се кодираат и во електромагнетен бран, на пример дигитално.
Навистина, тука си во право. Сепак овие работи неможе да се споредуваат. Емитувањето на небесните тела и механички кодиран радиобран не се разликува во тоа што едниот има "смисла" а другиот не. Разликата е во начинот на нивното емитување.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Очигледно е некое недоразбирање. Скраја да е. Такво тврдење можеш да чуеш само од атеисти.
аааа Чорбаџи не вака.... Јас мислев искрен човек си

Чорбаџија напиша:
Дали индиректно сакаш да кажеш дека интелигентната информација (радио сигналот) не може да настане случајно, туку мора да е создадена од интелигентни битија таму?​
Јас : Да радио сигналот неможе да настане случајно.
... и ти после што ми одговори...

Чорбаџија напиша:
Тогаш како настанала живата клетка која во себе содржи повеќе интелигентни информации и од една цела енциклопедија етмитувана во дигитален сигнал?

Кој кого овде „јебава“? Само да ти кажам јас немам проблем со „јебавање“, дури можам и подобро од тебе.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Електромагнетни бранови настануваат во секоја ѕвезда. Поточно секое тело емитира и апсорбира електромагнетни бранови (заради преминот на електроните од повисоки во пониски орбитали и обранто)
Она што не може спонтано да настане се интелигентните информации кодирани во тие електромагнетни бранови (сигнали). Тоа е совршено сфатливо и со тоа се согласува секој теист, кој знае дека интелигентни информации не се случуваат спонтано.
Но атеистите во старт веруваат дека интелигентни информации можат да настанат и спонтано како што е случајот со атеистичката теорија за абиогенезата на првата жива клетка.

Информацијата си е информација. Не постојат природни бајти и вештачки бајти, како што не постојат природни килограми и вештачки килограми, ниту пак природни џули и вештачки џули. Природното и вештачкото се човечки категории и овие фрази се ирелевантни за природните и математичките закони. Тие си важат униформно и воопшто не ги интересира дали човекот има удел во нешто или не. Едноставно информации не се случуваат спонтано, ниту во електромагнетните бранови, ниту во живата клетка. Барем според убедувањето на теистите. А со вистинските атеисти тоа не е така, иако некои од нив како што напоменав имаат двојни аршини, еден аршин кога гледаат низ микроспокоп, а друг аршин кога гледаат низ телескопот :)
Добро бе...до кога ќе манипулираш и извртуваш.... што се фати за електромагнетните бранови.... за радио брановите беше зборот....
...да, сега во својот манипулаторски стил ќе кажеш ....па и тие се електромагнетни бранови... ..се, и никој не вика дека не се, но во случајот (од тебе спомнат) беа спомнати како носители на информација, смислена и содржајна информација ...а не како што сега извртуваш и се припишуваш на некаква си случајна и хаотична емисија...
...се заплетка самиот па сега, ај ќе се вадиме... џабе ти е ..уште повеќе заглибуваш...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Она што не може спонтано да настане се интелигентните информации кодирани во тие електромагнетни бранови (сигнали).
Ај да видиме што рековме за бог, дали и тој небеше интелегентна информација?
Јован 1:1
1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.

Словото е интелегентна информација! А ти како што може да видиме велиш дека интелегентните информации не можат да се создадат случајно! Тогаш кој го создал бог, кој е словото?
Ај сега да видиме дали има разлика некоја помеѓу природна и вештчка информација, или пак информација си е информација?:)
Информацијата си е информација. Не постојат природни бајти и вештачки бајти, како што не постојат природни килограми и вештачки килограми, ниту пак природни џули и вештачки џули.
Фала пријатно!
154837.gif

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Што стана со клеветата? Спремен си да се извиниш? Или твоето его не ти дозволува?
Која клевета бе, Чорба? Ти си целиот клевета! Све што си пишал ти е извртено.

Ти го репостирам прашањето 10 пати. Знаеш ти како настануваат грешки во информациите. Добар си ти биологија кога ти одговара.

„Као“ се користиш со резон и логика, но само до онаму до каде не допира догмата. Затоа и ко плачипичка одговорот го пиша на Прашања за Христијанството, наместо тука каде и се очекува.

Заебан играч си ти, Чорба, заебан. Загреота тоа децата што мислеле дека часови математика им даваш.

Твојот аргумент беше „Интелигентен Дизајнер за интелигентен дизајн“. Бујрум, тогаш: Кој ти го дизајнирал дизајнерот, бре, мафтач!?!

N

Nessa Alcarin

Гостин
Туку мене ме интересира до што договор дојдоа Ipsissimus и таа малата (what's her face) ... Некако избегнуваше одговор и ништо не кажа на крај... (па нема смисла ве следам од 302 страна и сега вака да ме оставите, нема да можам да заспијам :) )

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Туку мене ме интересира до што договор дојдоа Ipsissimus и таа малата (what's her face) ... Некако избегнуваше одговор и ништо не кажа на крај... (па нема смисла ве следам од 302 страна и сега вака да ме оставите, нема да можам да заспијам :) )
Ако следеше добро, ќе видеше што се случи. Ај врати се и читни пак.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не планирам да се вртам во круг до бескрај и да одговарам на исти прашања по сто пати. Не е ниту интересно, ниту корисно, туку само денгубно. Се е читко и јасно напишано на оваа тема и на темата: Прашања за христијанството. На кој го интересира оваа проблематика нека изволи нека си чита и самиот нека си дојде до сопствени заклучоци околу оваа проблематика.
Ви благодарам на сите што земавте учество во дискусијата. Се читаме во други теми и дилеми.
Добра ноќ!

Н

нихилист

Гостин
Не планирам да се вртам во круг до бескрај и да одговарам на исти прашања по сто пати. Не е ниту интересно, ниту корисно, туку само денгубно. Се е читко и јасно напишано на оваа тема и на темата: Прашања за христијанството. На кој го интересира оваа проблематика нека изволи нека си чита и самиот нека си дојде до сопствени заклучоци околу оваа проблематика.
Ви благодарам на сите што земавте учество во дискусијата. Се читаме во други теми и дилеми.
Добра ноќ!
Добро, битно расчистивме дека генетската информација може да настане спонтано за разлика од радиобрановата ;)

Добра ноќ! Ќе постирам реплика на (на тема прашања за христијанство) космолошкиот аргумент, би сакал да чујам што имаш да кажеш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нема да одговорам. Ќе мора да си напишеш тип топ пост и да се изјасниш се во еден пост, за да добиеш одговор.
Е сеа незнам каков и е тој "тип топ пост" кој морам да го напишам, за да добијам одговор од неа.....прашањето беше од јасно појасно, - "Дали оној што е совршен никогаш негреши".
И плус пази, испадна дека јас сум се плашел од одговорот!!
Не не, ќе ти биде одговорено секако, доколку се изјасниш како човек, како што доликува на еден форум, а не со прашања за првачиња.

:pos:Зошто се плашиш толку многу да објасниш што те мачи ? Или се плашиш од одговорот ?
Smiley-big_rofl.gif Smiley-big_rofl.gif Smiley-big_rofl.gif Smiley-big_rofl.gif

N

Nessa Alcarin

Гостин
Е сеа незнам каков и е тој "тип топ пост" кој морам да го напишам, за да добијам одговор од неа.....прашањето беше од јасно појасно, - "Дали оној што е совршен никогаш негреши".
И плус пази, испадна дека јас сум се плашел од одговорот!!

Прегледај го приврзокот 33892Прегледај го приврзокот 33892Прегледај го приврзокот 33892Прегледај го приврзокот 33892
Мора да ти кажам нешто, за мали девојчиња некогаш си конфузен и ги плашиш... :D :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom