Да. Македонката Лидија е првата Христијанка, европјанка. Ова е опишано во Делата на Апостолите, глава 16. Еве ти и еден линк плус, ако сакаш повеќе да прочиташ за тоа.Дали навистина ние македонците сме го примиле христијанството први во европа ?
но сето тоа се случувало во егејска македонија,испага грците...Да. Македонката Лидија е првата Христијанка, европјанка. Ова е опишано во Делата на Апостолите, глава 16. Еве ти и еден линк плус, ако сакаш повеќе да прочиташ за тоа.
http://mk.orthodoxwiki.org/Света_Лидија_Македонка
бидејки сеуште неможеме да го земеме егејскиот дел.но сето тоа се случувало во егејска македонија,испага грците...
До кога вака бе Мики?! До кога ќе бегаш како кукавица од прашањата?Во православно-христијанскиот светоглед, Земјата не се „врти„ околу Сонцето...
Е ајде, дај посочи од кое прашање сум избегал, а на кое ми е познат одговорот, кога веќе 3,5 години сум на форумов?До кога вака бе Мики?! До кога ќе бегаш како кукавица од прашањата?
До кога на прашање од типот - "колку е часот", ќе одговараш со - "четири метри јогурт"?!
Да, Он знае што ќе направиме во иднина. но еден современ богослов вели дека Бог ги знае идните настани слично на нашето сеќавање на минатото: ние го паметиме минатото само како точен настан а не како редослед/збирка од настани, кои произвеле одредена последица, која ни останала во сеќавање. Така, Бог ги знае идните настани не како стек од околности, т.е. однапред предодреден редослед од настрани кои ќе произведат одреден настан/последица, туку Он го „гледа„ само настанот, како потенцијална можност, а не како нужно/неизбежно предодреден настан, кој може но и не мора да се случи онака како што Бог го видел.Ако бог е сезнаен, значи дека знае се што јас и ти ќе направиме во иднина!
Јак Ти е доказов, тури го веднага на Википедија!Немам таков клип но затоа имам фотографија, жив доказ дека луѓето и диносаурусите живееле заедно
Секоја иднина во еден момент е сегашност, во друг минато.Е ајде, дај посочи од кое прашање сум избегал, а на кое ми е познат одговорот, кога веќе 3,5 години сум на форумов?
--- надополнето: Sep 9, 2011 9:42 AM ---
Да, Он знае што ќе направиме во иднина. но еден современ богослов вели дека Бог ги знае идните настани слично на нашето сеќавање на минатото: ние го паметиме минатото само како точен настан а не како редослед/збирка од настани, кои произвеле одредена последица, која ни останала во сеќавање. Така, Бог ги знае идните настани не како стек од околности, т.е. однапред предодреден редослед од настрани кои ќе произведат одреден настан/последица, туку Он го „гледа„ само настанот, како потенцијална можност, а не како нужно/неизбежно предодреден настан, кој може но и не мора да се случи онака како што Бог го видел.
Бог Е дарител на слободната волја и Он не врши притисок на она кое самиот ни го дал.
Богословите велат: вчерашноста (минатото) можеме само да ја паметиме, но не и да ја промениме, утрешнината (иднината) е Божја а не наша, а само денешнината (сегашноста) е наша, а наша е затоа што денес можеме да почнеме со покајание и со добродетели.
--- надополнето: Sep 9, 2011 9:44 AM ---
Јак Ти е доказов, тури го веднага на Википедија!
Не, затоа што:Oд кај тогаш, си сигурен дека на МОјсеј му се јавил Бог??
Може бил рогатиот.
Би те прашал, ама искрено одговори ми, дали постои таква можност?
Што ако Јахве е рогатиот?Не, затоа што:
- Ѓаволот не би можел да му даде моќ на Мојсеј да прави толку големи чуда.
- Ѓаволот не би ги терал евриете да ги отфрлат сите идоли, идолопоклонства и лажни богови и да Го слават и Му се поклонуваат само на Јахве.
- Самиот Исус често пати го спомнуваше Мојсеј во позитивна конотација, како човек пратен од Бог.
Мислам дека е доволно.
Исус дојде во името на Јахве. Исус умре за нашите гревови. Нема поголема љубов од таа да го дадеш својот живот за некој што го сакаш, па дури и за твоите непријатели. По љубовта ние го препознавме Бог.Што ако Јахве е рогатиот?
Ух , ух.Не, затоа што:
- Ѓаволот не би ги терал евриете да ги отфрлат сите идоли, идолопоклонства и лажни богови и да Го слават и Му се поклонуваат само на Јахве.
- Самиот Исус често пати го спомнуваше Мојсеј во позитивна конотација, како човек пратен од Бог.
Мислам дека е доволно.
МИслам дека не е доволно. Како и обично се користиш со циркуларна логика. Тоа ви е, очигледно, фетиш на вас верниците.Не, затоа што:
Мислам дека е доволно.
Може Исус дошол во името на Луци. Од кај па ти можеш да бидеш сигурен?Исус дојде во името на Јахве. Исус умре за нашите гревови. Нема поголема љубов од таа да го дадеш својот живот за некој што го сакаш, па дури и за твоите непријатели. По љубовта ние го препознавме Бог.
„Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.“ (ев. Јован 3:16, Библијата)
„По тоа ја познавме љубовта, што Тој го положи својот живот за нас“ (1 писмо на Јован 3:16, Библијата)
Не можеш да дадеш одговор на поставени "факти и заклучоци" изведени од други претходни факти и заклучоци кои се сеуште недокажани како вистинити.МИслам дека не е доволно. Како и обично се користиш со циркуларна логика. Тоа ви е, очигледно, фетиш на вас верниците.
1. Зошто ѓаволот не би можел да му даде толкава моќ? Нели ѓаволот прави чуда? Кога можел да се престори во змија и да зборува, зошто не би можел да раздвои вода?! Каде пишува кои се ограничувањата на Ѓаволот? Има ли список на работи кои тој може и кои не може да ги прави?!? Каде во твојата Библија го пишува ова?
2. Зошто да не ги тера? Зошто Луци не би ги фурал евреите да го слават Јахве? Од кај кур знаеш дека Амон Ра не е вистинскиот бог? Од каде знаеш дека од Мојсие наваму сето ова со религиите не е дело на рогатиот кој му е накурчен на Амон Ра за тоа што ја мувал сестра му?
3. Ова со Исус ти е толку дебилен аргумент што мислам дека не заслужува ама баш никаква реплика.
Сосема очекувано за мене беше дека никаков аргумент/доказ на атеистите нема да им биде задоволителен. Ептен класични се тие атеистички акробации (не зборам овде за тебе):Ух , ух.
За да ова горе е точно ги земаш како факти дека: секако некој му се појавил на Мојсеј на планината и "својствата" на тој што се појавил ги земаш како априори точни од светата книга.
Епа вака, најпрво не станува за вера во самонастанувањето на животот, туку прифаќање на една многу мала веројатност од ранг 10 на -153 и повеќе, што е само за малку поневеројатно од воскресението Исусово (ревитализација на неговите животни функции во рок од 24 часа).Сосема очекувано за мене беше дека никаков аргумент/доказ на атеистите нема да им биде задоволителен. Ептен класични се тие атеистички акробации (не зборам овде за тебе):
Прво се повиквуаат на Библијата да докажат некоја своја теза. Откако ќе им покажеш дека тоа не е така според Библијата, потоа ја напаѓаат нејзината веродостојност (иако пред тоа се повикувале на неа). Кога тука ќе почнеш да им даваш аргументи со кои што се докажува историчноста на на речиси секое античко дело, тие не им се доволно и бараат научен непобитен доказ од типот 2+2=4, иако такво нешто не е можно за ниту еден историски документ.
Скептицизмот е приод што може да оди до бексрај. Во една дебата што ја имав со еден атеист, при крајот од разговорот тој ми рече: А што ако целиот твој живот е само сон во главата на некој мајмун? И што да му одговориш на таков човек, освен: Епа да, и тоа е можно, ајде терај со здравје се гледаме во друга прилика
Се разбира, атеистите не го тераат толку далеку скептицизмот кога станува збор за други работи во нивниот живот и многу други работи ги прифаќаат со вера (да не заборавиме дека најголемата вера до сега е верата во самонастанување на животот)
За да се обузда необузданиот скептицизам мора да се постави и вакво прашање: Каков доказ очекуваш да ти биде приложен за да се согласиш дека на Мојсеј му се објавил Бог, а не ѓаволот?
Знам дека на атеистите не им се допаѓа ова прашање, затоа што тука ќе мора да тргнат од некоја основа која ќе ја прифатат за задоволувачка, но сепак тоа е неопходно за да се спречи бескрајното вртење во круг кое секој теист може да им го прави и на атеистите.