Зошто во Македонија младите не отвараат бизниси ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.472
Поени од реакции
24.207
Taka Гујо му рече да пропагира, што да прави, може од тоа плата зема!

Вистина, само глупите што не можат да се пробијат се вратија, 95% од тие што заминаа не се вратија, а не ни сакаат, изгледа од што е полошо?
никој не ми рече ништо, најмалце грујо , што не би рекол за тебе .
јас да сум во јавна администрација или да сум добро поткован дали мислиш дека со тебе тука ке се замарам!!!
и пак ке ти речам незнам зошто не заминиш кога ете си толку сигурен дека таму ке живееш подобро, имаш и пријатели кои ке те пречекаат можеби и роднини.
ако стварно толку ти е тешко а имаш прилика да заминиш оди, па од каде знаеш можи ке ти тргне.
јас не ви мислам лошо само ви кажувам добронамерно дека не е баш така, сега вие како ке си сватите тоа е друго.
и пак ке нагласам не ви замерувам пошто и јас така мислев се додека не отидов. и јас си мислев таму ехееееее супер се е .рај на земјата. ама не било и таму пука газот од работа и тоа за да врзиш крај со крај.
--- надополнето: Sep 6, 2011 9:47 PM ---
Бев видов, баш овошјето и зеленчукот им се поевтини од овде(зборувам за Шведска). Цените по маркети се за 5-10 денари поскапи од овде, но кога ќе се земат нивните примања, тоа е смешно!

Имам милион роднини, пријатели и познаници во цел свет, никој не сака да слушне да се врати овде! Зошто?
јас ти кажувам за тоа што јас видов , за шведска незнам и не можам да кажам, ама можам да ти кажам дека дури германицте одат да бараат работа таму( по кажвање пак од други, сега колку е точно незнам).
а конкретно за роднините мои оти не се враќаат тука можам да ти кажам , за другите незнам.
прво таму се 40 години веќе, таму им се децата внуците и сите пријатели. тука имаат роднини кои ги гледаат еднаш на 2 години на некоја недела.
начинот на живот таму е поинаков од кај нас и верувај нема да ти се допадни, а тие веќе се навикнати на таков живот.
и трето и пресудно мислам дека најповеќе ги плаши токму несреденоста на некои сегменти од државата како здравството јавната администрација и такви работи( толку од грујо и од пропаганда за која ме обвини), за што сметам дека и се до некаде во право.ние си сме навикнати , не е тоа од вчера кај нас ама за нив е ново и несватливо.
се надевам дека ти одговорив на повеќето прашања, или барем се потрудив

Kajgana e sranje

Македонија Шампион
Член од
9 април 2010
Мислења
225
Поени од реакции
64
абе пари имаме али не знајме шо бизнис да почниме

Член од
24 март 2010
Мислења
15.342
Поени од реакции
26.334
За разлика од порано, сега има 5 илјади даноци плус во државава за приватниот сектор(ама ти изгледа не си во приватниот сектор па не знаеш)! Мора да плаќаме за државната администрација и овие од рамковниот да земаат плата!
Наброи 5 од тие 5000 нови даноци за приватниот сектор.

Eric The King

Why always us!:)
Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Наброи 5 од тие 5000 нови даноци за приватниот сектор.
Не сум се изразил добро изгледа!
Можеби не се толку, ама се 4-5 пати повисоки од порано!
Најинтересен данок е што се плаќа секој месец за придонеси, и после уште еден за цела година исто за придонеси што е идиотизам!
Направиа патриотски фискални сметки, луѓето се напучија по 100-150 евра да ги променат па ги укинаа, парите не ги вратија!
Ги тормозат малите фирми и ги казнуваат за роба без декларација, а не ги казнуваат тие што ја внесуваат и што го јадат најголемиот колач!

За даноците има уште еден-два што се ама утре ќе ти ги кажам!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.342
Поени од реакции
26.334
Не сум се изразил добро изгледа!
Можеби не се толку, ама се 4-5 пати повисоки од порано!
Најинтересен данок е што се плаќа секој месец за придонеси, и после уште еден за цела година исто за придонеси што е идиотизам!
Направиа патриотски фискални сметки, луѓето се напучија по 100-150 евра да ги променат па ги укинаа, парите не ги вратија!
Ги тормозат малите фирми и ги казнуваат за роба без декларација, а не ги казнуваат тие што ја внесуваат и што го јадат најголемиот колач!

За даноците има уште еден-два што се ама утре ќе ти ги кажам!
Не е точно дека се повисоки од порано, баш напротив пониски се.
Придонесите се плаќаат по различна пресметка од порано, но доколку си сопственик на фирма денес, за придонеси на вработен ќе платиш помалку на годишно ниво отколку пред 5 години.
За фискалните сметки си во право, грешка беше тоа што не видоа дека законот е противуставен пред да го донесат.
Од каде знаеш дали ги тормозат фирмите што внесуваат без декларација? Незнам зошто некому би му сметале засилени контроли доколку работи легално. Има едноставно решение, не земај роба без декларација.

Значи досега констатиравме дека не можеш да наброиш нов данок. Ајде ќе почекам до утре, барем наброи 5 повисоки.

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Не е точно дека се повисоки од порано, баш напротив пониски се.
Придонесите се плаќаат по различна пресметка од порано, но доколку си сопственик на фирма денес, за придонеси на вработен ќе платиш помалку на годишно ниво отколку пред 5 години.
За фискалните сметки си во право, грешка беше тоа што не видоа дека законот е противуставен пред да го донесат.
Од каде знаеш дали ги тормозат фирмите што внесуваат без декларација? Незнам зошто некому би му сметале засилени контроли доколку работи легално. Има едноставно решение, не земај роба без декларација.

Значи досега констатиравме дека не можеш да наброиш нов данок. Ајде ќе почекам до утре, барем наброи 5 повисоки.
Па ти кажав нов данок, се плаќа на годишно ниво за придонеси, иако секој месец се плаќа за тоа кога се поминува плата! Тоа ти доаѓа како да поминуваш 13-та плата. За нашата фирма дојде 12 000 денари што не е малку ако се знае дека ќе ги земаат некои лапачи!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.342
Поени од реакции
26.334
Па ти кажав нов данок, се плаќа на годишно ниво за придонеси, иако секој месец се плаќа за тоа кога се поминува плата! Тоа ти доаѓа како да поминуваш 13-та плата. За нашата фирма дојде 12 000 денари што не е малку ако се знае дека ќе ги земаат некои лапачи!
Друже, се што плаќаш на годишно ниво за придонеси за еден вработен денес, е помалку од се што си плаќал на годишно ниво за придонеси пред 5 години. Значи еден вработен денес го чини газдата помалку од еден вработен пред 5 години, под услов да е иста платата. А тоа што методологијата за наплата е сменета според мене е најмалку битно.

Член од
11 јануари 2011
Мислења
72
Поени од реакции
12
Можеби затоа што сакаме со ништо да земеме нешто ?
за да направиш, отвориш, создадеш, изградиш бизнис е потребно труд и време, идеа, креативност, сигурност, самодоверба, истрајност, верба во себе и во тоа што ке го работиш. Денес 70% од младината немаат добри примања со што би се нафатиле да отворат нешто од што би имале перспектива. Младите не се доволно созреани за да се глават во некои бизниси на 20 години во кои треба многу да се ризикува. Но факт е кој ризикува тој и добива. Некои пак живеат на стара слава и слично.

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Друже, се што плаќаш на годишно ниво за придонеси за еден вработен денес, е помалку од се што си плаќал на годишно ниво за придонеси пред 5 години. Значи еден вработен денес го чини газдата помалку од еден вработен пред 5 години, под услов да е иста платата. А тоа што методологијата за наплата е сменета според мене е најмалку битно.
Да, затоа гледам секој ден по 100 нови вработувања, за една година еден невработен ќе нема!
Даноците се високи, казните големи и тоа е факт! Исто плаќаат малите и големите фирми, фискалните за џабе се користат, секој плаќа ист данок!

Така да ситуацијата не е розева воопшто!
--- надополнето: Sep 6, 2011 11:46 PM ---
Во 2006 г. ветија дека граѓаните на Македонија ќе плаќаат помал данок но НИШТО ОД ТОА. Воведоа рамен данок и ја крена даночната основа и сега (споредете си ги даночните решенија по години) граѓаните плаќаат поголем данок на државата. Така безобразно ги ИЗМАНИПУЛИРА граѓаните да што на народот му е битен процентот дали е 10 или 12, ако даночната основа ја крена повеќекратно. На крајот на краиштата повеќе пари одвојуваме од нашите новчаници.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.342
Поени од реакции
26.334
Да, затоа гледам секој ден по 100 нови вработувања, за една година еден невработен ќе нема!
Даноците се високи, казните големи и тоа е факт! Исто плаќаат малите и големите фирми, фискалните за џабе се користат, секој плаќа ист данок!

Така да ситуацијата не е розева воопшто!
Не реков дека ситуацијата е розева. Само факт е дека денес полесно се отвора и се води бизнис од пред 5 години. Притоа може да биде подобро, никој не го спори тоа. Ама даноците се најниски во Европа и тоа е исто факт, а високите казни не се ништо страшно. Нема апсолутно ништо лошо во високи казни, тие ја обехрабруваат сивата економија. Кој тоа ти рече дека фискалните ѓабе се користат. Иста е стапката на оданочување на големите и малите фирми, додека даноците се далеку од исти. Јас на пример на ставка даноци во 2010 имам платено 43000 евра. Имаш фирма како што рече погоре. Исто плати толку?
--- надополнето: Sep 6, 2011 11:48 PM ---
Во 2006 г. ветија дека граѓаните на Македонија ќе плаќаат помал данок но НИШТО ОД ТОА. Воведоа рамен данок и ја крена даночната основа и сега (споредете си ги даночните решенија по години) граѓаните плаќаат поголем данок на државата. Така безобразно ги ИЗМАНИПУЛИРА граѓаните да што на народот му е битен процентот дали е 10 или 12, ако даночната основа ја крена повеќекратно. На крајот на краиштата повеќе пари одвојуваме од нашите новчаници.
Ова ти е ко говор од некој митинг. Кажи еден реален пример. Јас плаќам понизок данок отколку 2006, незнам како кај други излегол повисок.

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Не реков дека ситуацијата е розева. Само факт е дека денес полесно се отвора и се води бизнис од пред 5 години. Притоа може да биде подобро, никој не го спори тоа. Ама даноците се најниски во Европа и тоа е исто факт, а високите казни не се ништо страшно. Нема апсолутно ништо лошо во високи казни, тие ја обехрабруваат сивата економија. Кој тоа ти рече дека фискалните ѓабе се користат. Иста е стапката на оданочување на големите и малите фирми, додека даноците се далеку од исти. Јас на пример на ставка даноци во 2010 имам платено 43000 евра. Имаш фирма како што рече погоре. Исто плати толку?
--- надополнето: Sep 6, 2011 11:48 PM ---

Ова ти е ко говор од некој митинг. Кажи еден реален пример. Јас плаќам понизок данок отколку 2006, незнам како кај други излегол повисок.

п.с. Немам своја фирма, имаат моите родители така да не знам точно што и како!
--- надополнето: Sep 6, 2011 11:52 PM ---
Браво за тебе, сигурно имаш и поголема добивка, а од пред 5 години цените на се се кренати неколкукратно!
И си плаќал помалку данок! Џабе!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.342
Поени од реакции
26.334

п.с. Немам своја фирма, имаат моите родители така да не знам точно што и како!
Епа така кажи. Прашај ги твоите родители тогаш. И кога копираш текст добро е да го кажеш изворот. Ова горе ти е ископирано од коментар од Утрински. http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=100417BFCE56F1458D1322F1EF522251 Таму може да пише секој што сака, а особено пишуваат штабовите на двете партии. Затоа ако решиш да побиеш некое тврдење, барем биди сигурен дека тоа што го пишуваш е точно. Вака прво говориш дека на некому му е испран мозокот, а веруваш во една од најдобрите перални на мозок. Изгледа смешно.
--- надополнето: Sep 6, 2011 11:56 PM ---
Браво за тебе, сигурно имаш и поголема добивка, а од пред 5 години цените на се се кренати неколкукратно!
И си плаќал помалку данок! Џабе!
Си слушнал за инфлација. Секаде во светот цените се кренаа, ама не секаде се намалија даноците.

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Епа така кажи. Прашај ги твоите родители тогаш. И кога копираш текст добро е да го кажеш изворот. Ова горе ти е ископирано од коментар од Утрински. http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=100417BFCE56F1458D1322F1EF522251 Таму може да пише секој што сака, а особено пишуваат штабовите на двете партии. Затоа ако решиш да побиеш некое тврдење, барем биди сигурен дека тоа што го пишуваш е точно. Вака прво говориш дека на некому му е испран мозокот, а веруваш во една од најдобрите перални на мозок. Изгледа смешно.
--- надополнето: Sep 6, 2011 11:56 PM ---

Си слушнал за инфлација. Секаде во светот цените се кренаа, ама не секаде се намалија даноците.
Па моите родители кажуваат дека е сега полошо и дека се повеќе има давачки!
Не ми кажал Гујо пелтечарот!
Не знам јас ти каква фирма имаш и каков бизнис тераш, можеби си близок на власта па плаќаш помал данок!
Ние не сме зависеле ни од едни ни од други и можам да кажам дека сега е полошо!
Ајде нека е помал данокот! Давачките се поголеми и се е тоа џабе!
Мене никој не ми го испрал мозокот, не ни може!
Утре ќе се распрашам поубаво за давачките и ќе ти пишам! Можеби данокот на кој мислиш ти е намален, но има други давачки воведено(реков не знам каква фирма имаш, различно е за сите)!

Член од
30 август 2011
Мислења
87
Поени од реакции
41
Затоа што немаат почетна точка.
Затоа што се млади и немаат почетен капитал.
Затоа што се неискусни и ќе бидат брзо изедени од поголемите риби.
За да отворат свој бизнис, треба да се вработат во друга фирма, да го градат знаењето, да оформат некој каков-таков почетен буџет и да стекнат искуство, па понатаму може да размислуваат за свој бизнис. А понатаму, нема веќе да бидат млади во нашава Македонија.
Затоа што ризикот е голем. Подобро ќе работам за друг и ќе живеам просечен живот, отколку се што имам да вложам и да ми пропадне и да не живеам живот воопшто.
Затоа што младите како млади, доколку го имаат почетниот буџет ( зборам за оние татини и мамини мази, чеда на "кремот" на државава ) се едноставно неамбициозни мрзливи лигуши. Секоја чест на исклучоци. Зошто тој да отвори бизнис и да се замара, кога може тато и мама да работат за него.
И затоа што младите што се доволно паметни за да отворат свој бизнис, се доволно паметни да избегаат од тука и да го отворат во странство, каде што трудот, иновативноста и работата сигурно ќе им биде повеќе ценета и исплатлива отколку тука.
Сурова реалност.

Kajgana Shop

На врв Bottom