Зошто во Македонија младите не отвараат бизниси ?

Eric The King

Why always us!:)
Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
и јас познавам еден мој другар пообразован кој замина во странство и се гордее дека свирел во паб за викенди а денски работел во фабрика каде го селектирал зеленчукот. инаку има завршено информатика и да се работи за западна европа.
така да незнам што чекате?
Нема врска што работи, џебот му е полн и не зависи од Гујо или Бранко или не знам кој!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.474
Поени од реакции
24.213
за тукашни услови му е полн, за таму да прашам од дома.
ама сума сумарум мислам дека не му испадна како на рекламите, ама пошто баѓи се помачи за да остани не му се ни исплати да се врати барем не за скоро.
инаку пошто веќе ги спомна грујо и бранко, и тука ако си способен нема да зависиш од никој или ке се пробиеш во животот , ако си неспособен секогаш некој ке ти биде крив. знаеш како викаат на килав к.р и влакната му сметаат.

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
за тукашни услови му е полн, за таму да прашам од дома.
ама сума сумарум мислам дека не му испадна како на рекламите, ама пошто баѓи се помачи за да остани не му се ни исплати да се врати барем не за скоро.
инаку пошто веќе ги спомна грујо и бранко, и тука ако си способен нема да зависиш од никој или ке се пробиеш во животот , ако си неспособен секогаш некој ке ти биде крив. знаеш како викаат на килав к.р и влакната му сметаат.
Изгледа стварно бил килав другар ти или отишол некаде каде што немал ни роднини ни пријатели! Друго нема, кој отиде странство, пара направи(од тие јас што ги знам)!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.474
Поени од реакции
24.213
е сега и ти многу побара.
ами поарно речиму нека ти пуштат некој милион евра и ич да не се мачиш.
сакам да ти кажам дека ако си способен и тука ке успееш и тоа повеќе од било каде пошто тука си бил цел живот познаваш луѓе, имаш пријатели итн итн, отколку таму да почниш од ново.
не наседнувај на рекламите не е се така розово, ова како пријателски совет сватиго.
ако мислиш да одиш таму и да работиш и да останиш е едно, ако одиш да печалиш тоа е друго.
во секој случај просечна плата за тамошни услови ти е иста споредбено со просечна плата за тукашни услови. што значи ке можеш да се курчиш само кога ке дојдеш тука на одмор некој две три недели и тоа е тоа.
за партиска обоеност ако ти одел бизнисот кога бил сдсм на власт а сега не ти оди значи само дека си работел матно нешто а не дека си бил добар биснисмен. да фатиш тендер партиски после и на бабами да и ја препуштам цела работа ке знае да ја истера до крај. тоа не те прави способен тоа значи дека си имал јаки врски на јако место или така нешто, ништо друго.
да не ме сватиш погрешно.

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
е сега и ти многу побара.
сакам да ти кажам дека ако си способен и тука ке успееш и тоа повеќе од било каде пошто тука си бил цел живот познаваш луѓе, имаш пријатели итн итн, отколку таму да почниш од ново.
не наседнувај на рекламите не е се така розово, ова како пријателски совет сватиго.
ако мислиш да одиш таму и да работиш и да останиш е едно, ако одиш да печалиш тоа е друго.
во секој случај просечна плата за тамошни услови ти е иста споредбено со просечна плата за тукашни услови. што значи ке можеш да се курчиш само кога ке дојдеш тука на одмор некој две три недели и тоа е тоа.
за партиска обоеност ако ти одел бизнисот кога бил сдсм на власт а сега не ти оди значи само дека си работел матно нешто а не дека си бил добар биснисмен. да фатиш тендер партиски после и на бабами да и ја препуштам цела работа ке знае да ја истера до крај. тоа не те прави способен тоа значи дека си имал јаки врски на јако место или така нешто, ништо друго.
Другарче едно ќе ти кажам!
За разлика од порано, сега има 5 илјади даноци плус во државава за приватниот сектор(ама ти изгледа не си во приватниот сектор па не знаеш)! Мора да плаќаме за државната администрација и овие од рамковниот да земаат плата!
Како второ, народот е толку осиромашен што 60-70% од него земаат на вересија, неможат да платат, па и приватниот сектор не може да прави нови инвестиции и вложувања(ама и тоа очигледно не го знаеш)!
Само тие што се блиски на владата и тие со тендерите прават и перат пари, другите малку потешко!

п.с. Пред 1 месец од влада им јавија на инспекторите да излезат на терен, требало да се наполни касата! Кај мене во град им дадоа листи во кои дуќани да влегуваат, а во кои не! Сега ти поразмисли си малку и немој да ми ја фалиш оваа посрана држава!

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
е сега и ти многау побара.
Колку само не си во право за болдираното и ти не знаеш, или пак имаш премногу ниски критериуми за успех.Глупаво е кога ќе ме убедува некој дека на запад не било се така розово, дека било неубо, тешко... Па сите имаме по некој другар, комшија, роднина којшто заминал во странство и сега му е многу многу поарно одколку тука, и додека тие си го живеат животот ние тапкаме в место. Ако беше толку лошо таму сите ќе се вратеа назад, никој не е будала. По вашата логика да се чуди чоек зошто германци или швеѓани или норвежани... не бараат азил во нашата држава:tapp:
И не е точно дека просечна плата во странство ти е исто како просечна плата тука, со просечна месечна плата во УСА си ја плаќаш киријата, го врвиш месецот и си купуваш кола (Subaru 2000 година)... Израчунај сам колку ќе ти треба кај нас...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.474
Поени од реакции
24.213
Другарче едно ќе ти кажам!
За разлика од порано, сега има 5 илјади даноци плус во државава за приватниот сектор(ама ти изгледа не си во приватниот сектор па не знаеш)! Мора да плаќаме за државната администрација и овие од рамковниот да земаат плата!
Како второ, народот е толку осиромашен што 60-70% од него земаат на вересија, неможат да платат, па и приватниот сектор не може да прави нови инвестиции и вложувања(ама и тоа очигледно не го знаеш)!
Само тие што се блиски на владата и тие со тендерите прават и перат пари, другите малку потешко!

п.с. Пред 1 месец од влада им јавија на инспекторите да излезат на терен, требало да се наполни касата! Кај мене во град им дадоа листи во кои дуќани да влегуваат, а во кои не! Сега ти поразмисли си малку и немој да ми ја фалиш оваа посрана држава!
другари во комунизмот бевме, така да повеќе би ми одговарало господине.
за разлика од порано сега има барем каков таков ред. за илустрација порано од 5 години стаж во приватна фирма ми заведоја само една оти тогаш не се знаеше ни кој јади ни кој пие, и погоди кој беше на власт.тие твојте да не речам сдсм.
инаку во приватен сектор сум и јас.
за сиромаштија и тогаш имаше и сега има само тогаш дозволуваја сива економија која е рак рана на економијата. не се собираа даноци, не се плаќаа придонеси , здравственото беше кома и ај да не ти бројам. е сега тогаш ако ви одеше бизнисот без плаќање обврски према државата изгледа едноставно сте слаби бизнисмени или не сте научени на помалце, ама ај да не шпекулираме.
и ако стварно со цел ум мислиш дека ако се рушеше и се крадеше толку години, дека наеднаш мед и млеко ке течи и се ке биди ок за неколку години тогаш можам комотно да речам дека си леташ со паметот.
тие што се блиски на владата и што имаат тендери ај погоди што.
кој ги воведе тендерите онакви какви што се. пак сдсм.
и пак во нивно време пак тие што беа блиски до владата и што имаја тендери пак тие се полнеа, така да тука нема што да се бунтуваш дека сега е поинаку пошто ако сега тебе не ти чини , на некој тогаш не му чинеше. стрписе уште малце можи трета среќа со предвремените ке ви успее.
тебе ти ги дадоа листите или во штабот така ви рекоја да се пазите и да си ги срдите сметките пошто инспекција ке врви!!!
и за крај направи им услуга на другите и емигрирај од оваа посрана држава, сигурно на запад со раширени раце ги чекаат
таквите.
--- надополнето: Sep 6, 2011 9:11 PM ---
Колку само не си во право за болдираното и ти не знаеш, или пак имаш премногу ниски критериуми за успех.Глупаво е кога ќе ме убедува некој дека на запад не било се така розово, дека било неубо, тешко... Па сите имаме по некој другар, комшија, роднина којшто заминал во странство и сега му е многу многу поарно одколку тука, и додека тие си го живеат животот ние тапкаме в место. Ако беше толку лошо таму сите ќе се вратеа назад, никој не е будала. По вашата логика да се чуди чоек зошто германци или швеѓани или норвежани... не бараат азил во нашата држава:tapp:
И не е точно дека просечна плата во странство ти е исто како просечна плата тука, со просечна месечна плата во УСА си ја плаќаш киријата, го врвиш месецот и си купуваш кола (Subaru 2000 година)... Израчунај сам колку ќе ти треба кај нас...
со просечна плата ете за германија ке ти кажам пошто лани бев, а ти дали си бил или по кажвање незнам ,слушај од прва рака.
просечна плата во германија во фабрика за лекови конкретно со работен стаж од 30 години ако не и повеќе( роднината кај што бев на поседок) и е верувал или не 1200 евра!!!
од кој 750 евра за кирија ,150 евра за струја и гас, 50 евра телефон, 50 евра интернет , за мобилен незнам колку им идеше.тоа се само 1000 евра за давачки.
е сега тука додај кредити( сите имаат инаку од каде кола од 30 000 евра), и сигурно има уште некој даноци и давачки сега да не ја тупам.
значи цела еднаплата на роднининте мои оди само за обични даноци и давачки, збораме за просечна плата а не за директорска.
е сега за илустрација само ке ти кажам дека кило цреши беше 8 евра а една љубеница да купиш треба да си ненормален ( затоа сите земаат на парче), пакета цигари 6 евра, макиато 3 евра па направи само споредба онака.
значи ако не работат двата да им се собере некаде 3000 евра плата плус нешто оддоколу , кучињата со маст нема да те јадат.
значи ова ти го кажувам од прва рака ,а не некој бил се фалел вака така. бев видов така да муабетот со една плата ке си платиш се и башка за кола ке ти остани то не би рекол, ама ете сега е слободно оди види како е да не се инаетиме џабе.

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
тебе ти ги дадоа листите или во штабот така ви рекоја да се пазите и да си ги срдите сметките пошто инспекција ке врви!!!
Не ми ги дадоа листите, само ги видов, ништо опасно, не ми ги дадоа да ги фотокопирам за жал!
--- надополнето: Sep 6, 2011 9:18 PM ---
п.с. А за по штабови ово оно ќе се обратиш кај идиотите од дпмне, со мене си немаш работа!

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
[quote="
--- надополнето: Sep 6, 2011 9:11 PM ---

со просечна плата ете за германија ке ти кажам пошто лани бев, а ти дали си бил или по кажвање незнам ,слушај од прва рака.
просечна плата во германија во фабрика за лекови конкретно со работен стаж од 30 години ако не и повеќе( роднината кај што бев на поседок) и е верувал или не 1200 евра!!!
од кој 750 евра за кирија ,150 евра за струја и гас, 50 евра телефон, 50 евра интернет , за мобилен незнам колку им идеше.тоа се само 1000 евра за давачки.
е сега тука додај кредити( сите имаат инаку од каде кола од 30 000 евра), и сигурно има уште некој даноци и давачки сега да не ја тупам.
значи цела еднаплата на роднининте мои оди само за обични даноци и давачки, збораме за просечна плата а не за директорска.
е сега за илустрација само ке ти кажам дека кило цреши беше 8 евра а една љубеница да купиш треба да си ненормален ( затоа сите земаат на парче), пакета цигари 6 евра, макиато 3 евра па направи само споредба онака.
значи ако не работат двата да им се собере некаде 3000 евра плата плус нешто оддоколу , кучињата со маст нема да те јадат.
значи ова ти го кажувам од прва рака ,а не некој бил се фалел вака така. бев видов така да муабетот со една плата ке си платиш се и башка за кола ке ти остани то не би рекол, ама ете сега е слободно оди види како е да не се инаетиме џабе.[/quote]

Добро, шо сакаш да ми кажиш, дека во Германија се живеј полошо одколку кај нас???
Абе лошо е ко ќе те лажи некој, ама сам да се лажиш е најлошо...

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Добро, шо сакаш да ми кажиш, дека во Германија се живеј полошо одколку кај нас???
Taka Гујо му рече да пропагира, што да прави, може од тоа плата зема!

Вистина, само глупите што не можат да се пробијат се вратија, 95% од тие што заминаа не се вратија, а не ни сакаат, изгледа од што е полошо?

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Taka Гујо му рече да пропагира, што да прави, може од тоа плата зема!

Вистина, само глупите што не можат да се пробијат се вратија, 95% од тие што заминаа не се вратија, а не ни сакаат, изгледа од што е полошо?
Нема врска кој од која партија бил или е... прајме муабет за економија...

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Нема врска кој од која партија бил или е... прајме муабет за економија...
Точно, ама чим се кажува дека било подобро овде од Германија, мора мозокот да ти е испран(а знаеме чии мозоци се испрани)!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.474
Поени од реакции
24.213
сакам да ти кажам дека не е се така розово како што мислите.
или поедноставно кажано нивните пари им вредат тука, а таму не .
јас не те одвраќам или да те разубедам да не одиш, или дека таму е полошо од тука ама сакам да ти кажам дека не е така сјајно како што си мислите. ако зборуваме за средена држава средена е посебно за јавната администрација, нема на шалтери чекање, чисто има ред такви работи, здравствено ова она. инаку генерално не е толку колку што мислите. рака на срце и јас така си мислев до пред да одам ,ама кога отидов се разочарав , а замисли не ни бев отиден за работа туку на шетање поточно на свадба.
затоа ти велам , а не да се убедуваме вака така.
и друга работа да има некои кои успеале и таму, кои живеат подобро дури и од мештаните да речам. ама реално колку се такви? јас тие што ги знам што успеале таму и тука беа прилично снаодливи и добро живееја, што би рекле како да ги фрлиш на нозе ке паднат.ако се сметаш за таков пробајсија среќата, ама ако тука не се снаоѓаш таму верувајми ке прокопсаш.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Па еве може да одите и да пробате, па да ги видите цените и да направите споредба дали е подобро, посебно за зеленчукот и овошјето ќе чекате да дојдете тука и да јадете за цела година унапред. Таму добри плати земаат само менаџерите кои се бројат во илијадници евра, а другите се како магарето и морковот.

Eric The King

Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Па еве може да одите и да пробате, па да ги видите цените и да направите споредба дали е подобро, посебно за зеленчукот и овошјето ќе чекате да дојдете тука и да јадете за цела година унапред. Таму добри плати земаат само менаџерите кои се бројат во илијадници евра, а другите се како магарето и морковот.
Бев видов, баш овошјето и зеленчукот им се поевтини од овде(зборувам за Шведска). Цените по маркети се за 5-10 денари поскапи од овде, но кога ќе се земат нивните примања, тоа е смешно!

Имам милион роднини, пријатели и познаници во цел свет, никој не сака да слушне да се врати овде! Зошто?

Kajgana Shop

На врв Bottom